Populariteit belastingvrije diesels schiet omhoog

Auteur: , 56 Reacties

Na een trage verkoopstart lijkt de superzuinige diesel aan een fikse opmars bezig te zijn. De auto's vallen voor de zakelijke rijder in het 14% bijtellingstarief, en er hoeft bovendien geen BPM of wegenbelasting over betaald te worden. Doordat het aanbod van deze mini-diesels de laatste tijd is vergroot, schaffen steeds meer mensen zich er een aan. Alleen al in september stond de verkoopteller op meer dan 4000 stuks.

Dit blijkt uit cijfers van de branchevereniging Bovag. Waarschijnlijk rijdt het gros van deze mensen particulier, en is de nieuwe auto een tweede boodschappenauto’tje, danwel een prijsbewust eerste model. Ik kan me in ieder geval voorstellen dat een leaserijder doorgaans voor een (iets) groter model kiest. Collega Wouter zette eerder al alle auto’s die binnen dit tarief vallen op een rijtje.

Normaalgesproken is een diesel vanwege de hoge wegenbelasting (zo’n 1000 euro per jaar in dit geval) alleen rendabel als je veel kilometers maakt, maar dit argument valt weg door het afschaffen van de wegenbelasting voor diesels die maximaal 95 gr/km uitstoten. Tel hierbij op dat een diesel zuiniger rijdt, en dat de brandstof goedkoper is dan benzine, en je hebt een leuk voordeel te pakken. Alle voorwaarden voor vrijwaring van belastingen staan overigens hier netjes opgesomd.

Uiteraard wil ik hierbij aan u, onze oren en ogen op de weg, vragen of dit nieuws in uw beleving klopt? Wordt Nederland de laatste tijd inderdaad overstelpt met zuinige Polo BlueMotions en Fiat Punto Evo’s? (via fd)56 reacties

De aanschafprijs van een dieseltje is nog wel altijd hoger dan van een vergelijkbare benzine variant. Er is dus nog steeds een balans op te maken voor wat echt het goedkoopste is.
@Thijs:
en wat is duurder?

ik bedoel als ik mijn normale polo nu zou inruilen voor zon blue diesel ding. scheelt me dat 35 euro per maand wegenbelasting. ook kost een tank 45 euro ipv 60 euro. en ik kan 2 keer zo veel rijden met die tank.
dus dan wil ik wel eens weten welk prijsverschil er is, volgens mij is dat gewoon heeel goed te doen hoor.
Ik stond laatst in de file met 4 polo slowmotions om me heen. toen dacht ik ook van hmmm… volgens mij slaan die dingen toch wel aan.
@Kvgorp: klopt, ik zie die dingen echt fucking veel rijden de laatste tijd!
In de lijst mist de Twingo 1.5dci 4cyl 85pk 200nm diesel met 94g uitstoot. Onder de 10k te koop!
@michel: Wouters lijstje dateert dan ook alweer van wat maandjes geleden, dus het is onvermijdelijk dat het door de tijd ingehaald wordt. Wellicht doen we binnenkort eens een update met alle nieuwe modellen in deze categorie.
Denk dat het wel klopt ja, maar niet aan alle modellen kan je zo zien of het een traag reutelend hok is. Let er ook niet heel erg op om eerlijk te zijn.
Heb zelf een Evo gekocht, prima auto en zonder BPM goed betaalbaar. Alleen jammer dat de wegen overspoeld worden door die lelijke hokken als een Peugeot 107 of Toyota Aygo, de B segment diesels mogen wel gezien worden.
@dinges: Nee die Italiaanse pauperpak van jou ziet er appetijtelijk uit…
@cptn slow: Ja :D
@dinges: ja jij zit er natuurlijk altijd in dus dan zie je de buitenkant niet.

Wanneer krijgen we nou eindelijk soepsidie op mooie auto’s.
Toen ik in augustus een Polo Bluemotion bestelde moest ik er al rekening mee houden met een levertijd van januari/februari 2011, dus lijkt mij te kloppen
eensch mijn broer heeft een Grande Punto gekocht, en ik kan dat goed snappen met dat voordeel nu
Beetje vreemd bericht. Die kleine 14% bijtelling opdonders worden juist wél veel geleast. En de laatste vraag; die de verkoopcijfers.. De Polo, Punto en Fabia staan niet zomaar zo hoog. Mensen zijn vreselijke krenten geworden. Bah! Volgens mij denken mensen dat het tegenwoordig juist stoer is om zo’n ding te hebben. Waar het voorheen ging op de pk’s, wegligging enz gaan de gesprekken nu over bijtellingen..
@Atenza: die=zie
.
Overigens is de Punto de veel betere keus. Die loopt mooier, is zuiniger en je krijgt een mooier interieur. De Bluemotions, Greenlines e.d hebben echt herriediesels en maken de cijfers niet waar
@Atenza: Niet zozeer vreemd, als wel mijn eigen mening reflecterend. Het komt wat vreemd op me over dat dergelijke mini-diesels veel geleast worden, want het gemiddelde budget ligt toch echt een stuk hoger, en bovendien is de factor representativiteit niet te onderschatten. Daarnaast wil je er (meestal) ook prive in rijden, en als je bijvoorbeeld een gezin hebt, heb je ook een beetje de ruimte nodig.

Bij mijn vorige werkgever reed er echt helemaal niemand een Prius of een kleine hatchback, vandaar mijn veronderstelling.
@sir_smokalot: je vergeet; groen = representatief tegenwoordig.
@sir_smokalot: ik vind het ook vreemd (men lijkt idd geen ruimte meer nodig te hebben?) maar het is wel de werkelijkheid. Mijn oudste broer least nu net ook een nieuwe Bluemotion. Ong. 100 in de maand en dat vind ie best prettig. En kinderzitjes passen ook wel in een B-segment tegenwoordig
.
Ik denk juist dat mensen een 2e hands station/midi-MPV erbij kopen voor de ruimte
@Atenza: Toen ik 18 was vond ik de PK’s het meest belangrijke. Tegenwoordig geef ik de voorkeur aan een lage bijtelling..
@jimmy: echte autoliefhebber dus…
@Atenza: Of een papa van 3 kinderen die het zich niet kan veroorloven om 1 op 8 te rijden in een benzine auto omdat dat zo lekker sportief is.. om maar een zijstraat te noemen.
@jimmy: Dit is toch gewoon de aloude discussie tussen vervoersmiddel en auto? Ok, ik denk nu ook niet alleen meer pk’s, maar value for money (maw afschrijving per jaar en wat je er voor krijgt). Gelukkig kan ik meer besteden dan een slowmotion en kom ik weer in de categorie auto’s ipv vervoersmiddel!
@Gregorius:

Een full options Lexus CT200h of een Passat Bluemotion lijkt mij ook niet echt een straf. € 100,- per maand red je niet nee. Maar dat is dan weer een andere afweging. In mijn geval heb ik voor de Lexus gekozen omdat ik er een T4 naast heb. En zo meer leaserijders. Ik denk toch wel dat 50% van alle leaserijders, en dan met name de 14%/20% rijders er wel een “grote” auto naast hebben. Mijn leaseauto gebruik ik niet “zo vaak”. Maar bijhouden is een crime. Dan maar een lage bijtelling. Zo redeneer ik, en volgens mij velen met mij. Een Peugot 308 diesel beetje leuk aangekleed voor € 275,- per maand of een Lexus CT200h Business Line Pro voor € 275,-. Ik kies dan voor de laatste ;)
Trage ruk diesels. Als ik wil invoegen met mijn 545i en zit achter zon rammelgebakje blergh…die voegen met max 90 in ofzow….levensgevaarlijk. Mensen denk aan de veiligheid! Voeg een beetje vlot in enzo.
@Gerrit:

Als je niet eens met een 545i kan invoegen, dan ben je echt een amateur ( ongeacht wie voor je rijdt ).
En over 2 jaar?
Moet je dan wel de volle mep betalen?
Het lijstje is inderdaad verouderd. De Opel Corsa, Citroën C3 en DS3(!) ontbreken. Vooral die DS3 vind ik een opvallende, en ik ben benieuwd hoe hij het gaat doen. Ze proberen hem tenslotte toch als sportief autootje neer te zetten, hoe wordt een zuinige diesel daarin dan ontvangen?
Helaas geen automaat leverbaar op zulke modellen, muv de Smart, maar dat is geen volwaardige auto vind ik.
Ford en Peugeot verwacht ik binnenkort ook wel, zijn toch zelfde motoren als in C3/DS3.
Commerciele kut gezeik met die bakjes.
Iedereen loopt wel tof te doen dat ze een nieuwe auto kunnen betalen.
Maar dan moeten ze weer ergens bezuinigen en rijden ze allemaal met opgevoerde brommobielen.
Ik lees niets over over het feit dat deze vuilverbranders zo zijn overgesubsidieerd ! :p

Prima dat er steeds meer dieseltjes komen met een lage CO2 uitstoot. Nu nog deze de Euro6 norm halen. ;)
Beetje Verward
@autogek

Nou bij deze dan. Ik vind het helemaal prima dat er heel veel zuinige auto’s gaan rondrijden door de lage bijtelling en het vervallen van BPM en wegenbelasting.
Het is de enige reden dat de EEG normen gehaald worden.

Vasthouden dit beleid dus en niet zeuren over de vraag of die mensen er nu wel of geen recht op hebben.

OK, een 14% ecodieseltje verbruikt tot wel 30% meer dan de fanrieksopgave. Maar het blijft toch een stuk zuiniger.

Echt schoon zijn ze natuurlijk niet. Daarvoor zijn er nog betere technieken voorhanden. Die zijn bovendien ook een stuk sneller. Het is maar wat je leuk vind. Ook die worden gelukkig ook fiscaal gestimuleerd.
@Bob
Helaas is de C02 uitstoot niet alleen afhankelijk van de motor. Ford is al heel lang bezig om een 14% versie voor de Fiësta. Als excuus gooien ze de prijs van alle Fiësta’s met €2.800,- naar beneden. Hopelijk hebben ze in 2011 meer geluk want lullen is lullen. autoliefhebber of niet. Die zuinige wagentjes worden wel verkocht. En na zo’n tegevallend jaar als 2009 kunnen ze die boost wel gebruiken. Zonder 14% model kom je gewoon niet meer aan de beurt helaas en vis je achter het net.
Ze zijn overgesubsidieerd, want CO2 kostprijs is 15 Euro/ton :-) En rijden toch op de weg, hoezo geen wegenbelasting?

En dan nog durven zeuren over fabriekscijfers, wat een hypocriet.

OT: als diesel niet zo gepest zou worden in dit land, was het marktaandeel al 70%. Want die brandstofkorting/toeslag is er nog steeds, scheelt vooral bij kleine auto’s nog steeds zo’n 2000 Euro voor belasting.
De automobilist is toch de melkkoe van de overheid, autorijden is gewoon duur geworden. Hard rijden kan niet meer in NL, want of te druk of de flits BOA’s staan er weer. Daarnaast praat de overheid iedereen een milieu schuldgevoel aan. Nu kan de zuinige hollander als die wil blijven rijden bijna niets anders. Kleine auto’s zijn niet klein meer, en ze zijn zeker niet meer spartaans, en voorzien van de nodige confort verhogende opties. Dat mensen zowel prive als zakelijk voor de goedkope en zuinige auto’s kiezen is toch logisch voor de domme a naar b ritjes!! De liefhebbers hebben als ze mazzel hebben mogelijk een mooi stukje speelgoed in de garage staan.
Er komen er nog veel meer, weldra ook in grotere auto’s. Dat gat in de begroting wordt dus nog veel groter, en ik weet nu al hoe dat gat gedicht gaat worden. Het is straks of rijden in een eco mobiel of je blauw betalen aan wegenbelasting.
@Beem bim bop: Als alle Nederlanders nou eens flink gaan roken en zuipen dan is dat probleem zo opgelost.
@sir_smokalot:

Dan lost het probleem van de AOW leeftijd zichzelf ook op :D
Ik denk dat de prius hier marktaandeel aan gaat verliezen ja. Je krijgt met dieseltjes veel leuker rijdende auto’s. Over de Polo BM hoor ik niet altijd even positieve verhalen, maar Renault komt met de Twingo diesel, die wordt goedkoop. Dus diesel gaat marktaandeel terugwinnen. Ik vind het zelf ook de beste brandstof qua technologie.
@wilco: Je krijgt met deze kleine dieseltjes, veel leuker rijdende auto’s dan een Prius!
Ja, dat ben ik met je eens hoor, net zoals een spijkerbed lekker ligt en de boor van de tandarts een fijn gevoel geeft.
gewoon die wegenbelastingvrije auto’s verplichten om rechts te blijven rijden, dat zal ze leren om geen wegenbelasting te betalen!
Beetje Verward
@wilco

Het is maar wat je leuk vind. Een nagelend traag trilmobiel of een stille soepele snelle hybride.

Begrijp me goed, laat al die spaardieseltjes maar komen (met subsidie wat mij betreft), maar vertel mij niet dat die het winnen kwa rijplezier.
@Beetje Verward:
{Het is maar wat je leuk vind. Een nagelend traag trilmobiel of een stille soepele snelle hybride.}

Tja, jij stelt het wel heel simpel.
Kun jij dan niet begrijpen dat sommige mensen liever die trilmobiel hebben?

Stil en soepel is echt niet altijd beter!

Zou ik een vrouw zijn, dan had ik, denk ik, liever een trillende vibrator dan een stille en soepele.
Nederland verdieselt ! Al die belastingvoordelen betaal ik ! En daar krijg ik miljarden roetdeeltjes voor terug ! Ga dan op de fiets dat is nog goedkoper !
Twee redenen waarom dit niet kan en mag blijven duren. Dit is een aanslag op de schatkist. Ook wordt het aanbod steeds eenzijdiger. Het aandeel aan grotere wagens slinkt. Grotere bedrijven hebben vaak groter materiaal nodig.
@wilco

hybride verkopen lijken inderdaad terug te lopen. Misschien is men in de markt er ook eindelijk achter dat die dingen bij lange na niet zo zuinig zijn als beloofd, kan me voorstellen dat bedrijven ze verbieden als lease auto, altijd weer nabetalen einde contract.

Gebruikt blijven de dingen ook steeds langer in de showroom staan, kans is dan aanwezig dat de dure accu ook nog eens snel overleden is door diepontlading.

Diesel is al met al een stuk aangenamer, behalve voor de eenling die rijplezier verward :-)
Ben zelf Opel verkoper, en 65% vsn de nieuw verkocht auto’s is de Opel Corsa ecoFLEX…rijd beter en s goedkoper dan de benzine uitvoering….
Beetje Verward
@Laurens

Zou je deze beweringen even willen staven met feiten en cijfers (met bronvermelding dus niet uit je duim gezogen)?
Of moeten we het weer afdoen met een zoveelste leugenachtige poging van je om je concurrent te beschadigen.
Louche autoverkopers hebben we genoeg van.
Doe zelf maar eens wat moeite, …… , verkoopcijfers, standtijden 2e hands auto’s, vergelijkingstests, acceleratiecijfers, werkelijkverbruik, het is je al zoooo vaak verteld.

Hybride verkoopt niet, behalve in subsidiemarkten. En maar door zeuren over trillen…
Klopt wel. Schoonouders hebben een Ibiza Ecomotive gekocht. Kostte ze zo’n 16.500 euro. iets meer dan ze qua budget in gedachten hadden voor soortgelijke benzine auto. Echter, de goedkopere dieselprijs, de niet meer te hoeven betalen wegenbelasting, de zuinigheid (1 op 30, maar laat het in de praktijk 1 op 23 zijn) en het karakter van een dieselmotor heeft hun doen overhalen. Ik moest ze er wel even op wijzen, want anders hadden ze gewoon een benzine ding gekocht.
Heb nu lekker een zware auto gekocht (159 SW 150 pk) die 1 op 15 rijdt. Leef maar een keer en van deze tijd niet te lang in een polo.
Beetje Verward
@ laurens\

Als ik een bewering doe zal ik hem zelf moeten aantonen.
Dus hou je snater als je daar zelf de moeite niet voor wilt doen.
Wat ga ik lachen als men doorkrijgt wat er 1 januari 2013 gebeurt! :D
Niet te geloven wat een bedragen mensen uitgeven om een jaartje geen wegenbelasting te hoeven betalen.

Dit gaat natuurlijk nooit heel lang duren.

Hypocriet is het ook, 30% meerverbruik in de praktijk en toch belastingvrij.
Pak een ouwe Polo SDI uit 199x en je haalt ook over de 1 op 20. Zo’n 1.9 blokje gaat waarschijnlijk ook decennia langer mee dan zo’n opgefokt mini blokje met fragiele extreem verfijnde inspuiting.
Wat toch een betutteling en vertrutting van de overheid op auto rijdend nederland bah. Linkse hobby’s
Lees je wel eens een autoblaadje als Autoweek, of bezoek je die site: statijd Insight en Prius drie maal zo lang als de populaire auto’s. Blijkbaar is de 2e hands consument ze al zat, niet zo gek als er nieuw veel meer door de strot geduwd worden dan de markt kan absorberen. Normaal zie je dan export, maar wie zit er te wachten op een “defecte batterij”?

Nu jij, hoezo is een Prius sneller als een Golf Bluemotion van 80-120? En je rijplezier claim, waarom lees ik dat helemaal nergens?

Als je echt moeite voor het milieu wilt doen, verhuis maar eens dichter naar je werk en rij een beetje normaal. Maar dat is teveel voor meneertje, weten we hier allemaal al lang, lekker de idealist uithangen, rot toch op…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).