Rijtest en video: BMW X3 xDrive35i

Auteur: , 88 Reacties

Lelijk eendjes worden mooie zwanen. Hoewel Autobloggert zelf duidelijk niet op zwanen valt. Anyway, moeilijke vergelijking weer, maar de X3 lijkt wel een stuk volwassener geworden. Maar of dat ook zo is?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in dat geval de video HIER! ]

BMW X3 video

De eerste kilometers (of eigenlijk mijlen) achter het stuur van de X3 zijn een feest van herkenning. Ik kan veel zeggen van de nieuwe X3, maar niet dat het een verrassende auto is. Zowel techniek, interieur als exterieur zijn typisch BMW en/of al bekend uit de andere modellen. Als dat enigszins saai overkomt, dan is een kleine correctie toch wel op zijn plaats. De X3 krijgt namelijk heel veel goodies mee waar je in de oude wellicht smachtend naar uitkeek, maar die je niet kreeg. Zo heeft de X3 nu ook het erg fijne BMW Dynamic Driving Control waarmee met een druk op de knop het karakter van de auto is aan te passen. Er is de keuze uit drie standen: Normal, Sport en Sport+. Vreemd genoeg heeft bijvoorbeeld de BMW 5-serie ook nog een optie Comfort, maar volgens onnavolgbare BMW logica was die stand voor de X3 niet nodig. De standen beïnvloeden gasrespons, besturing, schakelgedrag van de automaat en optioneel ook de instelbare dempers. Na 2 minuten spelen met het systeem vraag ik me wel af waarom concurrenten dit in godsnaam nog niet op deze manier gekopieerd hebben, het systeem werkt absoluut zoals het moet.

BMW X3 xDrive35i

BMW X3 xDrive35i

Tijdens het cruisen op Amerikaans asfalt, met een kwaliteit waar Rijkswaterstaat in Nederland allang de noodklok voor had geluid, valt op dat de X3 wat zenuwachtig is. Vering en demping zijn helemaal prima, maar de besturing met elektrische bekrachtiging werkt niet zo precies als je zou verwachten. Op de highway merk ik dat ik, op een dag zonder wind, continue de koers zit te corrigeren. Het niet-bijster-goed beton-asfalt, de runflat banden en de elektrische stuurbekrachtiging vormen duidelijk geen goede combinatie. De ouderwetse hydraulische bekrachtiging blijft immer nog het fijnst, maar zorgt voor een hoger verbruik en dat kan tegenwoordig echt niet meer. Natuurlijk is ook de X3 weer uitgerust met het volledige arsenaal aan Efficient Dynamics voorzieningen, zodat het geen verrassing mag zijn dat de X3 fors zuiniger is geworden. Maar daar hoort de elektrische stuurbekrachtiging ook bij en die is niet altijd een onverdeeld genoegen.

NB: de gereden auto was voorzien van de optie ‘Sportsteering’ waardoor het stuurkarakter duidelijk wordt beïnvloed, een kwestie van smaak dus.

BMW X3 xDrive35i

Voor de echte groenen onder U is de xDrive20d veruit de beste optie, maar de fabelachtige .35i motor lonkte. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: bestel de X3 xDrive35i en je zult nooit teleurgesteld zijn. De zescilinder maakt simpelweg korte metten met de toch dik 1800 kg die de X3 op de schaal brengt. In slechts 5,7 seconden katapulteert de X3 naar de 100, dat zijn bijna sportauto-waarden en het is in ieder geval meer dan snel genoeg om de GTI brigade bleek om de neusjes te laten worden. Zelfs de instapper (xDrive20d) doet de sprint naar de 100 in acht-en-een-halve tel, dus ook die hoeft niet per sé rechts te gaan staan bij het stoplicht. Overigens is het niet allemaal koek-en-ei voor wat betreft de motoren, want het aanbod is nogal karig. Naast de Xdrive20d en xDrive35i komt er nog een zescilinder benzine in de vorm van de 258 pk sterke xDrive28i. Geen zescilinder diesels dus, maar ook geen kleinere benzinemotoren voor diegenen die niet per sé hoeven te straatracen.

BMW X3 xDrive35i

De X3 voelt niet als een kleine SUV, maar die rol is voor BMW dan ook door de X1 overgenomen. Dat geldt overigens ook voor de compromisloze styling die ervoor zorgt dat de X1 niet bij iedereen fijn op het netvlies overkomt. Dat doet de X3 beter, de vormgeving is veel minder uitgesproken en braver, waardoor er ongetwijfeld minder fans en anti-fans voor de X3 zullen zijn. Met gevoel voor drama en marketing omschrijft BMW het design met termen als “urban elegance” en “versatile agility”. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar in feite ziet de X3 er precies uit zoals je verwacht van een BMW SUV. Het front en de lijnen op de motorkap doen sterk denken aan de 5-serie, en overall ziet het eruit als een compacte X5. En nu ik toch vergelijken ben: de X3 heeft zo’n beetje de maten van de eerste generatie X5 (2 cm korter, 1 cm breder en 4 cm lager). Bovendien is de X3 bijna 300 kg lichter, de nieuwprijs ligt 10.000 euro lager, het gemiddelde verbruik is ruim 35% lager en de X3 is ook nog eens fors sneller. Hoe noemen we dat ook al weer? Oh ja, vooruitgang.

BMW X3 xDrive35i

Ook vergeleken met zijn voorganger is de nieuwe X3 een reuzenstap vooruit. Groter, ruimer, zuiniger, comfortabeler en sneller. Gelukkig zijn er ook dingen om over te zeuren. Het start-stop-systeem bijvoorbeeld, het is voor het eerst dat BMW het combineert met een automatische versnellingsbak. Natuurlijk moest ik even testen of het systeem snel genoeg is, maar helaas bleek dat niet het geval. Als je echt snel uit de startblokken wil, kan het systeem je niet bijbenen. Oh, en hoewel de X3 vierwielaandrijving heeft is het echter geen offroader! BMW raadt het af omdat de kwetsbare mechaniek aan de onderzijde niet afdoende beschermd is voor het echte ruige werk.

BMW X3 xDrive35i

BMW X3 xDrive35i

Gelukkig ligt het weggedrag op de ondergrond waar de X3 toch de meeste tijd zal doorbrengen (asfalt dus) op een hoog niveau. Het onderstel is noch deinerig, noch stuiterig, maar voelt heerlijk uitgewogen. Hoewel in de buurt van Atlanta de lekkere stuurmanswegen nogal dun gezaaid zijn, bleek de X3 toch een behoorlijke neutrale wegligging te hebben. Bij het uitaccelereren van een T-splitsing lijkt de X3 een fors gedeelte van de kracht naar achteren te gooien, zodat de bias dan eerder overstuur dan onderstuur is.

BMW X3 xDrive35i

Al met al is de X3 dus een stuk volwassener geworden. De styling is ontegenzeggelijk saaier geworden, maar zal daarmee ook bij meer mensen prettig op het netvlies liggen. Niets lijkt het succes van de X3 in de weg te staan of het moet de Audi Q5 zijn. Die heeft namelijk (al) wel een breder aanbod van motoren, maar komt wellicht nog geen besneeuwd straatje omhoog. Overigens staat de X3 (xDrive20d met handbak) voor 51.735 euro op de stoep, ruwweg 1000 euro minder dan de vorige X3. Gelukkig voor uw lokale dealer zijn er meer opties dan voorheen beschikbaar. Met het toevoegen van zaken als een (High) Executive pakket, Dynamic Drive Control of een heads-updisplay kan de aanschafprijs weer op peil worden gebracht. Filmpje!88 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Yes, prima filmpje dit hoor!
@drowel:
O ja?, dit artikel is geplaatst om 16.00 en je zegt om 16.01 dat het een goed filmpje is. Lijkt me sterk dat je het filmpje gezien hebt dan? Wilde je zo graag de eerste zijn?
Als ik het mis heb moet je het ook zeggen hoor?
*gaat nu filmpje kijken en DAARNA pas comment plaatsen*
@jansen:
LOL!
Ja sommige mensen zijn snel. Fast-Forward werkt toch niet op dit soort filmpjes. Zoals vroeger met bandjes afspelen wel kon en je gezellig smurfen stemmen kon beluisteren.
@jansen: Er zijn ook mensen die hem vanochtend al bij rtl Z hebben gezien, dus ja het kan.
@rob:
Ok, nou de kans dat hij die gezien heeft lijkt me vrij gering in combinatie met de first post ,maar ik wil hem best het voordeel van de twijfel geven hoor. Zie alleen wel vaker zulke dingen gebeuren ,omdat men zo graag haantje de “firste” wil zijn.

Dan over de auto, toch wel een hele mooie bak.
Is zeker welkom in mijn garage bestaande uit niks.
Ik prefereer deze boven de Q5, niet dat die keuze voor mij aan de orde is maar toch. *huilie huil*
Ik vind die nieuwe X3 een mooie wagen en zeker een verbetering tegenover het vorige model. Maar ik zal wel een van de weinige zijn.

*kuch met goede smaak kuch* ;)
@Bumer: Nee hoor je bent niet de enige hier nog 1 :) Alleen met het M-pakket vind ik h’m toch het mooiste en af!

http://www.carsendse.com/wp-content/uploads/2010/07/2011-BMW-X3-M-Sport-Package-Pictures.jpg
Vind de X3 gewoon niet mooi, is in mijn ogen toch iets te klein.
@Barryyy:
Daarintegen zeg ik uiteraard niet dat dit geen verbetering is. Dat zal best. Trekt me alleen gewoon niet die X3.
Leuke video, maar zou zelf toch voor de Q5 gaan.

Nu jullie er toch zijn, zouden wat meer video’s over Amerikaanse auto’s ook wel erg lekker zijn!
Verkleinde X5, grote vooruitgang. That’s it.

Leuk dat Autoblog inmiddels zo serieus wordt genomen dat ze zelfs intercontinentale testjes mogen komen doen. Of vergeet ik nu iets?
@Citrofiel:
Ja, iedere zichzelf respecterende auto journalist brengt de testwagen volledig ‘getest’ (gesleaupt) terug.
Baggert met een wannabee terreinwagen door onherbergzame gebieden om hem daarna op dit gebied genadeloos af te kraken.
Gaat daarna met zijn modderige rubberen kaplaarzen in de auto zitten om de bagger-bestendigheid te testen
Deze had al moeite met een grasveldje.
ab HD??
Autoblog.nl goes intercontinental! :D
Congratulations!
Het design is wel op voorruit gegaan maar blijft kotslelijk! Ik hou mijn hart vast zodra BMW met de X4 SAV komt. :?
@BaySideBlueBoy:

Wacht maar tot je de 3GT ziet. ;-)
@BaySideBlueBoy: Je bedoelt X4 SAC? :-)
@York: Dat bedoelde ik inderdaad. :P
Ben net het filmpje aan het kijken, maar de kwaliteit valt me wel zwaar tegen.. verder leuk dat het filmpje in Amerika is gemaakt! (aan de borden te zien en correct me if i’m wrong!)
@boddieh: Dit is door de Amerikaanse afdeling gefilmd op DV-Pal. Tsja Amerika daar lopen ze nog ver achter…
@Patrick_Createmedia: Kunnen we nog wel andere stateside filmpjes verwachten?

Musclecars? :-)
@Patrick_Createmedia:

Ah vandaar, bedankt voor de verheldering!
@Patrick_Createmedia: Amerika loopt al járen voor qua HD..
@Rick: Ze zullen we hebben gedacht: Broadcast, Holland? hmm let’s dust off the Betacam :P
@boddieh: Ik vind de beeldkwaliteit al een tijd erg slecht. Heel veel overbelicht, helaas. In dit filmpje zie je af en toe geen auto maar slechts een witte vlek voorbij rijden. Of zweven, het zou een spook kunnen zijn.

O.T: geen spook, hij is wel mooier dan de vorige versie imho. De vraag is natuurlijk wat het onafhankelijk en critisch autojournaille nu vindt van de Xdrive, compared to the Audi Q5’s Quattro. Welke is beter Wouter?
Ik vind je een rare vogel als je deze qua model niet een enorme vooruitgang vindt ten opzichte van de vorige. Over de rij-ervaring kan ik helaas niet meepraten, heb de vorige nooit mogen rijden…
Ik vind zowel de Q5 als de X3 lelijk. Het filmpje is weer prima en die 6 cilinder klinkt weer heerlijk.
Het probleem van de X3 en bijvoorbeeld de Q5 is dat ze niet mooi zijn. Absoluut niet lelijk ofzo maar gewoon níet mooi. Ik zag laatst die gloednieuwe KIA rijden, ook een SUV en dat ding is gewoon drop-dead fantastisch om te zien. Mooier dan welke SUV van BMW of Audi dan ook. Het zelfde geldt voor de nieuwe Jeep Grand Cherokee, dat ding ziet er strak en gewoon mooi uit. BMW prutst met de achterkant en het oogt allemaal wat ongemakkelijk. Lelijk kan je het niet noemen maar het zijn geen lekkere vormen. Onderhuids zal alles vast en zeker tip top zijn maar qua uiterlijk, wat toch al gauw 70% van deze markt bepaald zou ik vele malen liever voor die nieuwe KIA gaan (iemand een idee hoe die heet) of de nieuwe Jeep GC.
@JPM:

volgens mij Sorento ..
idd een prachting ding ..

bij mijn garage zeggen ze dat ie een stuk krakkemikkiger is dan een Cherokee ..
maarja .. NL is toch vlak ..
Jullie gaan er wel op vooruit, helemaal naar de usa.

Weer een vermakelijk fimpje. De x3 is net wat minder lelijk geworden. Nog steeds een nutteloze auto, net als alle andere suv’s. Een 3-serie met x-drive kan net zoveel/ net zo weinig.
Bij het onderschrift van het filmpje staat dat hij 10.000 euro goedkoper is dan het vorige model. Lijkt me toch wel erg enthousiast hea..?

Voorderest een niet heel mooie auto. Liever een Q5 met dito motor..
Erg mooie (volwassen) auto geworden in mijn ogen. Ik heb de X3 al mogen rijden op uitnodiging van de dealer en was erg verrast over hoe goed hij rijdt. Ik vind hem persoonlijk ook mooier maar ook praktischer ingericht op een of andere manier vergeleken met de Q5. Ook deze heb ik een dag meegehad en beviel eigenlijk wel. Maar na het rijden met de X3 was ik er wel uit en gelukkig vrouwlief ook. Nu alleen nog wachten tot het nieuwe jaar :-(
Ik zou echt niet weten welke ik zou moeten kiezen, de X3, Q5, GLK en XC60 zijn allemaal stuk voor stuk erg mooie auto’s en allemaal alles behalve slecht.
yay, volgende week RCZ!
@Benjamin1: :shock: Hoe weet je dat? Ik kijk ernaar uit! :D
the-budel-guy
een enorme vooruitgang op de vorige X3 die had meer van ik wil wel maar ik kan niet. wat deze bijna niet meer heeft.
maar ik vind hem nog niet de mooiste uit het segment.
en daarbij als de besturing tegenvalt dan is het geen echte BMW daar stond BMW (na zijn RWD) toch om bekent

wordt inderdaad een zeer moeilijke keuzen Q5 GLK X3
Dit is toch geen BMW…Freude am fahren mn spreekwoordelijke a.s.s.
Niet zo’n heel goede kwaliteit van het filmpje , maar de opbouw is wel goed :’)

De auto is een grote verbetering tegenover de oude X3.
Sjonge, dat van die besturing is echt wel een domper, dat is net waarom je een bmw koopt icm de achterwielaandrijving en lineaire koppelcurves…
@ JPM

Is de vraag of je de door jou genoemde auto’s mooi of lelijk vind niet persoonlijk? JIJ vind ze lelijk dus dan zijn ze dat ook? Staat jou mening gelijk aan die van alle andere mensen? Lijkt me niet!
@ JPM

Is de vraag of je de door jou genoemde auto’s mooi of lelijk vind niet persoonlijk? JIJ vind ze lelijk dus dan zijn ze dat ook? Staat jou mening gelijk aan die van alle andere mensen? Lijkt me niet!
@stefan: Dat moeten we nog maar afwachten wat de KIA betreft. De Jeep Grand Cherokee is momenteel de best verkopende SUV in de VS dus helemaal gek zal ik wel niet zijn.
Wouter maakt wel een GROTE fout! Hij zegt dat de 35i motor een 3 liter twint-turbo is. Voor zover ik weet zijn alle nieuwe 35i motoren gewoon 3 liter met 1 turbo??!! Wie kan dit beamen?
@ac.: wouter heeft gelijk…het is de twinscroll turbo…dus 2 turbo’s…één voor de oneven versnellingen, een voor de even versnellingen.
@Megakix:

Wto is dit voor onzin. Dat noemen ze een DSG. Bij twin scroll wordt de turbo aan 2 zijden aangedreven ipv 1. In feite dus 2 in 1
@ac.:

1 maal twin scroll ipv ‘reguliere’ tuin turbo als k me nie vergis.
@towi1989:

lang leve het autocorrectiesysteem van mn telefoon >_>
Het is trouwens geen twin-turbo meer. De nieuwe motor heeft 1 turbo maar die heeft twinpower turbo, beetje verwarrend.
Is trouwens geen grote fout, maar als bmwliefhebber zou je het moeten weten :p
@M3E30: Grappig dat we tegelijkertijd hetzelfde hebben gezegd! Maar het klopt dus wel :)
Mooie bak!
woep ineengestoempte X1 :p ,, zou dan eerder de 1 pakke ziet er gezelliger uit :)
een X3 zou ik moeilijk pakke , liever een 5 serie touring :)
Waarschijnlijk een prima auto maar in dit segment zou ik momenteel voor de Q5 gaan. Of nog even wachten tot ook de GLK gefacelift wordt waarbij ze net als bij de C-klasse het interieur een stuk aangenamer maken.
Goed filmpje dit keer hoor.
Ook mooie foto’s. De X3 is een prachtige BMW geworden.
5.7naar de 100. Dat is toch niet meer normaal. Chipje 381pk en je weet niet wat je overkomt!
Ik vind die achterkant maar eem rommeltje.Net als de x1 trouwens,
Mooie locatie, als je daar dan toch bent wil je gelijk de Camaro/ Challenger even testen?
Achterkant is heel mooi geworden, voorkant blijft een beetje te ijdel/edel. Misschien voor de voorkant toch even langs gaan bij de tuningboer.
De Audi Q5 vind ik toch wat spannender dan deze Bmw gaap!!
@Jokkebrok: En de Mustang 302/Raptor/Challenger SRT10 enz enz niet te vergeten.
Props voor de fotos!
Maar wat een zoutloze auto verder.
We weten onderhand nu wel dat BMW 300+ PK in zon beetje alles wat 4 wielen heeft kan proppen en dat dat dan best hard gaat.
Een sport+ stand is ook redelijk nutteloos.
Straalt imho echt helemaal niks uit, zeg maar Chantal Jansen…tis niet lelijk maar je wordt niet warm of koud van.

Wel een goede optie voor mensen die anders een Q5 zouden kopen.

En nogmaals props voor de fotos, had ik dat al gezegd?
afgekeurd……
De HD kan ook wel weg bij de AB.
Ik vind het echt een verbetering! en stiekem ook best mooi! toch vind ik de zijkant van de x5 een stuk mooier.
Zeker wel gaaf die X3! Vind hem wel geslaagd!
Maar even stomme vraag die start/stop functie kun je dus uitzetten? Als ik dat goed begrepen heb uit het filmpje. Klopt dat ? Alvast bedankt. Grtz
Stoere bak, goed geproportioneerd. Hierbij vergeleken is de q5 een auto voor mietjes.
Dacht eerst dat het weer slecht ging zijn zo als de vorige x3. Maar deze is mooi en past perfect bij het bmw gamma
Blijft lelijk, en het blijft een x3(tje). budgetSUV
@peter: Budgetsuv? denk dat hij nog steeds een stuk duurder is dan het karretje waar jij in rond rijdt.
Mooi filmpje, alleen wat mindere beeldkwaliteit… Zeer strakke foto’s btw! En een mooie wagen!
Prima karretje, zeker het interieur = copy-paste bij BMW, maar wel heel mooi. Never change a winning cockpit..

Maar in de wereld van de Suffertje is er toch wel veel meer keuze om te verdwalen; BMW is in dát segment geen wannehave.
Er is wel degelijk een 6-cylinder diesel voorzien van 3l en 258pk, leverbaar 2de trimester 2011. Prijzen overeenkomend met X3-28i.
Waar is dit? Doet me erg denken aan de noord-kant van de staat New York (zeg 50km ten noorden van Manhattan).
@OverSoft: Atlanta, georgia
mooien auto en oke nog een bmw
Mooie test, leuke auto! Ik heb hem nog niet gezien in het echt.. De F10 begin je nu langzaamaan tegen te komen op de weg. Maar wat was er nou met die electrische stuurbekrachtiging Wouter? Rijd dat nou echt zo raar? Of is het een US afstelling? Of komt die bij ons ook zo?
De 3liter benzine twinturbo (N54) wordt nog aangeboden hoor, in de Z4 35is en 35i en trouwens ook in de 740i.
In de 135i, 335i, 535i, X3 35i, X5 35i en x6 35i zit de “nieuwe” N55 (enkele turbo).
Grappig dat de Autoweek review zeer lovend is terwijl Wouter hier over (bijna)alles wel wat te zeuren heeft.
ik vind het een behoorlijk vooruitgang. Ik zou zeggen zet hem maar langs de concurrenten. Zoals GLK The Merc. Q5 Audi en dan natuurlijk X3 BMW. Ben ik er nog een vergeten?

Mijn keus valt op de X3, natuurlijk ieders eigen keus en smaak hé.
Mooie auto! Het was even wennen sinds de eerste plaatjes maar daar ben ik blijkbaar al volledig over :) Ik vermoed dat deze een stuk beter verkocht zal worden dan de GLK en ook wel de Q5.
Tjonge jonge, wat een leven heb jij toch Wouter! Gewoon even naar The States om een X3 te testen! Lekker hoor!
Overigens, geef mij ook maar de Q5.
Hahaha Wouter heeft make-up op!
nog ff offroad geweest? en dan bedoel ik niet lángs een stapeltje stenen rijden of over herfstbladeren (al heeft de NS daar met tigwielaandrijving ook nog last van)

Ik vind de XC60 overigens nóg mooier, maar ze kunnen geen van allen meer dan een dacia duster.

en wanneer gaan jullie die eens testen?
Tot een jaar of 5 geleden was elke BMW per definitie mooi. Ja, dat doen ze nu wel even anders.
Geef mij maar de Volvo Xc60… Deze is ook mooi, maar de Volvo is mooier :-)
doe mij maar XC60 inderdaad, mooier en niet zon status van kijk mij nu, ik hem het goed gedaan bij de baas
als ik moet kiezen in deze klasse is men keuze snel gemaakt de X3 is zo mogelijk nog saaier geworden, XC 60 is leuker maar de Q5 met Enco exclusive bodykit

http://www.enco-exclusive.de/en/enco-audiq5.html
dat is hem
Hallo redactie, bij elk filmpje dat ik kijk krijg ik een reclameboodschap vooraf. Prima, kan ik allemaal begrijpen, maar kunnen jullie er SVP voor zorgen dat het VOLUME van de reclames ook aan te passen is zoals bij de filmpjes zelf? Ik durf laat op de avond geen filmpje meer te kijken gezien het door de woonkamer heenknalt en ik het niet zachter kan zetten! (ja ja, via het conf. scherm op je pc, maar dat is een bak werk, dus graag gewoon een volumeknop!).

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).