Volgend jaar alcoholslot na acht tot tien glazen bier

Auteur: , 57 Reacties

Vorig jaar gaf ex-verkeersminister Camiel Eurlings een voorzet door aan te kondigen dat het alcoholslot voor alcoholmobilistjes er definitief zou gaan komen. Vandaag heeft zijn opvolgster - mevrouw Schultz - bekend gemaakt dat het anti-drunkdrivers-kastje vanaf volgend jaar mei wordt geïntroduceerd. Zuiplappen, jullie zijn gewaarschuwd.

Het nieuwe kastje moet ervoor zorgen dat notoire drinkers niet meer met een slokje te veel op achter het stuur kruipen. Eerst dient men dan namelijk een blaastest af te leggen in de auto voordat de motor gestart kan worden. Het alcoholslot wordt gekoppeld aan de startonderbreker van de auto. Meer dan 0,2 promille alcohol in je lijf? Dikke pech, want dan slaat de motor dus niet aan.

Hoe de kersverse verkeersminister fraude wil tegenaan, zoals het omzeilen van de blaastest door een nuchter persoon te laten puffen terwijl je zelf een stuk in je kraag hebt, is nog niet bekend. Er zouden wel “technische trucjes” in het apparaat zijn ingebouwd waardoor manipulatie bemoeilijkt wordt, maar wat dat precies inhoud is ook niet bekend.

Wanneer krijg je zo’n hip alcoholslot in je bolide? Nou, iedereen die vanaf mei volgend jaar gepakt wordt met een alcoholpromille van 1,3 of hoger (acht á 10 biertjes) komt in aanmerking. Ook mag je een verplicht gedragstraject gaan volgen. Minister Schultz van Haegen verwacht dat jaarlijks vierduizend drinkebroeders en -zusters in aanmerking komen voor het kersverse alcoholslot. (bron: Telegraaf)57 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Wat een slim idee zeg!
vast wel supermakkelijk te kraken, maar wel slim bedacht.
Auto dan maar stationair laten draaien bij de kroeg.
@Bob: Hoe kun je dat nou zeggen, zijnde de Bob?
Als je de tijd hebt vogel je toch even uit hoe die startonderbreker werkt en omzeil je die toch? Anders een tankje met nuchtere adem achterin en die door dat blaasapparaat heen pompen.

Eigenlijk nog best slecht dat ik er op inga, de mensen die een dergelijk ding in hun auto krijgen verdienen er ook een. Die moet je niet helpen het ding te omzeilen.
ja en als je uit gaat en met een paar mensen en een heeft er niet gedronken dan blaast die, zonder te kraken al fraude gevoelig

maar dat dit kasje er pas in komt nadat je pas een keer aangehouden bent is ook weer mosterd na de maaltijd

nu drink ik nooit als ik achter het stuur kruip maar ik wil ook dit kasje (gps kast van km heffing ook niet) niet in mijn auto

wil geen afbreuk in mijn japans zacht kunststof dashboard :D
Ik voorzie een run op ballonnen :D
@wouter: slim dude ..
@wouter: Schiet niet op. Die toestellen moet je redelijk wat druk op zetten bij het blazen en een simpel ballonnetje zou die druk niet geven :)
Dat wil ik op mn fiets, dan word ie niet gestolen door dronken mensen…
@Jokkebrok: En als je dan zelf naar de kroeg bent geweest…?
Je moet gewoon niet met drank achter het stuur gaan dan speel je niet alleen met je eigen leven maar ook met die van degene die je onderweg tegenkomt. Goed zoiets :D
Dit lijkt me meer iets om toe te passen als je al eens gepakt bent. Dat je dan voorwaardelijk mag rijden met zo’n kastje, na een bepaalde straf te hebben gekregen.

Ik zie het niet gebeuren dat iedereen straks zo’n ding in z’n auto heeft hangen. Met een beetje verantwoordelijkheidsgevoel rij je soieso niet als je hebt gedronken. Om dan dit soort preventieve maatregelen te nemen vind ik nogal kinderachtig. (voor de les controleren of je je huiswerk wel hebt gemaakt omdat je anders ontzegging tot de les krijg op hogere scholen?)

What’s next?
@towi: Lees het artikel nog eens goed…?
@Potver7:

hmmm het kan wel eens zijn dat ik over die laatste alinea heen heb gekeken ^^

in dat geval geen overbodige maatregel
Welke startonderbreker?

Als je nou een oude auto hebt?
@323frikandel: Dan wordt het kastje dus nog duurder!
Een alcoholpercentage in promille uitdrukken is raar.

Maar misschien is dit wel een mooie opmaat naar telefoons die automatisch blokkeren als je er handheld mee wil bellen in de auto?
Als je rijdt moet je gewoon niet zuipen. Ik bob ook wel es, maar dan drink ik 1 biertje, en heel soms 2 aan het begin van de avond als ik weet dat ik lang blijf. Maar soms zie je van die figuren op de weg, echt niet normaal meer. Je vergeeft het jezelf toch nooit als je iemand dood rijd omdat je zo nodig te veel moest zuipen? Neem dan je verantwoordelijkheid en ga met de fiets of een taxi.
Ik denk ook dat veel mensen onderschatten wat alcohol met je reactievermogen doet. Ik ben een matige drinker en ik had het gevoel dat er met 1 biertje niks met mn reactievermogen gebeurde. Tot ik een keer na 1 biertje een rally game ging doen. Wat normaal soepel ging, lukte toen voor geen meter meer. Terwijl ik dat biertje helemaal niet ‘voelde’.. Dat was echt een eye-opener..
Belachelijk dat je met 8 a 10 biertjes op überhaupt nog mag rijden!
Apparaatje kost rond de €1.750,-. Maar het lijkt me idd makkelijk te omzeilen, je vriend of vriendin blaast gewoon in dat apparaat en je kan starten. het is wel zo dat het apparaat om de zoveel tijd of km’s vraagt om te stoppen voor een blaastest.
@Alexx: ik zou er toch grote problemen mee hebben om, als ik zelf broodnuchter ben, een vriend/-in (of van mijn part een wildvreemde) te HELPEN om dronken achter het stuur te stappen. Dan zou ik toch liever zelf gaan rijden of zo.

Daarnaast denk ik dat er ook behoorlijke straffen zullen komen voor mensen die toch besluiten om iemand the ‘helpen’.
Gewoon keihard rijbewijs afpakken, had je maar niet moeten drinken. Limiet moet naar 0,0!
@Pallas: als je denkt met 10 glazen bier nog te kunnen rijden, dan is het gebrek aan een rijbewijs ook niet echt een drempel meer. Dat wordt (helaas) keer op keer bewezen…
@Pallas: Je weet dat dat onhaalbaar is hè? Niet alleen alcohol drinken zorgt voor alcohol in de adem.
@Citrofiel: Hoezo in sommige landen is de grens 0,0.
Als je wel alcohol uit zou ademen is de concentratie dan wel meetbaar? Leg es uit, het is toch rustig op mijn werk.
@Pallas: Zoveel verstand heb ik er ook niet van, maar een simpele bonbon zou dan al een overtreding zijn. Of een saus, met wat alcohol bereid. De processen in je maag kunnen ook wel eens voor wat alcohol zorgen, dat wordt opgenomen.
@Pallas: Hoe ze die 0,0 in andere landen handhaven weet ik niet, maar ik vermoed eigenlijk dat ze het stiekem toch gewoon op 0,05 promille hebben gezet of zo, om de kleine variaties op te vangen. Ik ben het wel met je eens dat het toegestane promillage omlaag kan en mag.
@Pallas:

als je bijvoorbeeld een appel eet krijg je ook alcohol in je bloed.
De appel gaat namelijk gisten in je maag. daarbij ontstaat alcohol. En zo zijn er nog veel meer producten.

net als dat je van genoeg maanzaad positief kan testen voor een drugstest.


zeg het gewoon op 0.2 promille (dus ook voor ervaren bestuurders). Dan heb je wat ademruimte met oog op die processen, en je bent niet direct de lul als je eerder op de avond 1 wijntje had bij het eten.

Verder potdicht.
@timberleek: Dank voor de heldere uitleg. Ken trouwens mensen bij wie als ze 1 wijntje hebben gedronken ik niet in de auto zou stappen.
@Pallas:

die mensen heb je inderdaad ook nog.

Maar dat zijn vaak mensen waar ik liever sowieso niet bij meerijd. ook nuchter;-)
Verplichte opname in een afkickkliniek (op eigen kosten!) lijkt me een beter idee…
@Alexx

Alleen voor de rijkere drankrijders dus, ik neem aan op eigen kosten.
@Bob:

iedereen die zich kan permiteren te zuipen ..
en een auto kan kopen ..
is rijk ..
Koop je toch gewoon een andere auto , en op iemand anders zijn naam laten verzekeren , en rijden maar.
Tenminste , zodoet dat onze dorpsdrinker na 30-35 keer gepakt te zijn.
Nee , hij heeft geen rijbewijs meer , en heeft al paar jaar in de cel gezeten.
Hij rijd toch wel , hij leert het echt niet.
In het weekendverlof zit hij gewoon in de kroeg/bar
Je wilt niet weten , hoeveel mensen hem haten , maar je mag niets doen hier in Nederland , eerst even wachten totdat er een dode is gevallen !! (het zal je kind maar wezen)
Met andere woorden , het zal wel niets uithalen , dit alcoholslot !!!!
Sowieso moet drank achter het stuur gewoon KEIHARD aangepakt worden. Dit is vele malen belangrijker dan die controles langs de snelweg…. (snelheid bedoel ik)
@Arnold: Wat Arnold zegt
@Arnold: Mee eens, als je als alcomobilist dan ook nog een ongeluk veroorzaakt…. dan ALLE schade zelf dokken, ook al moet je daarvoor je huis verkopen….
Zijn er slachtoffers te betreuren….. fiks aantal jaren opbergen in de lik. (Naast de schade die je dan evengoed moet vergoeden).
@Potver7

ja zo zou ik ook denken, maar er zijn denk ik toch genoeg mensen die er anders over denken
Je kan ook gewoon 11 glazen bier drinken….
@Burdy: Anders lees je het bericht ff goed…
@ Bob

ja eigenlijk wel en inderdaad voor eigen kosten. Ik denk eerlijk gezegd dat de meeste dan ook al een cursus hun broek hebben gehad van een paar honderd
De meter niet schoonmaken met alcohol.
kortom ..

zo,n kastje is schijn-veiligheid ..
populistisch gezwets van Mevrouw Schultz ..
symbool politiek ..

ach ja .. ze hadden een vrouw nodig he ..
Charly Aproot had ze persoonlijk een pak slaag gegeven ..
Zoiets moeten ze standaard in auto’s bouwen.
Dan rijdt er niemand meer met drank op.
Je wilt als zuiplap toch niet op je geweten hebben dat je iemand dood rijdt!
Ik ben er ook een voorstander van dat iemand direct zijn rijbewijs kwijt is als hij drank op heeft.
helemaal perfect, goede zet.
@Alexx

Op nu lees ik dat je hem krijgt dus gratis?! Blijkbaar heeft de politiek er toch veel voor over om drinkers mits veilig mobiel te houden.
-edit: je hebt gelijk, is aangepast-
Leuk man, Vadertje Staat op je dashboard
Ik moet er niet aan denken dat ik zo’n op mn dashboard zou hebben. Dan zijn er 2 dingen erg fout; 1. Heb ik dus met alcohol op achter het stuur gezeten en 2. Het ik dat ontzettend lelijke kastje op mn dashboard, nu een handfree setje noddzakelijk is geworden met 800KM in de week heb ik een dag zitten knutselen om dat ding volledig uit het zicht te monteren. Er mag niet behalve standaard dingen zichtbaar zijn in het interieur, geen rommel, geen achteraf inbouw dingen, geen papierwerk, geen tomtom op de ruit, niet in de deurvakken. Ben ik misschien een tikkeltje obsessief daarmee? (A)
Als je een nuchtere vriend of vriendin laat blazen kan die toch ook net zo goed rijden…
@DD: Ja lol , kvind dit ook dikke zever…
En wat als ik straalbezopen word aangehouden en blijkt dat mijn klassieker geen startonderbreker heeft?
@Kaaskabouter: Dan wordt je aan je ballen opgehangen en gaat de klassieker in de shredder….. ;)
ook op klassiekers is een startonderbreker te plaatsen. als je bijvoorbeeld je startmotor niet kan gebruiken wordt het al lastig. en in het geval van een benzine (diesel meestal ook wel in het begin) kun je moeilijk starten zonder voeding naar je bobine/gloeipluggen

overigens zal dit heel simpel te kraken zijn.
onderbreker overbruggen.
1 keer het signaal aftappen dat het apparaat naar de onderbreker-unit stuurt en dan een repeater in elkaar (laten) flansen.


Aan de andere kant is zo’n systeem ook afhankelijk van de omgeving. Tuurlijk, als jij met je dronken kop iemand anders laat blazen doet hij het. Maar dan ben je als nuchter persoon dubbel zo fout. Dat mogen ze van mij dan ook wel strafbaar stellen, je zorgt namelijk bewust voor een gevaarlijke situatie etc
Voor een biertje is er vast wel een nuchter iemand die even voor je wil blazen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).