Dit is de nieuwe dubbeldekker voor Londen

Auteur: , 51 Reacties

Het meest typerende straaticoon van Londen -de oude vertrouwde Routemaster- gaat binnenkort met een welverdiend pensioen. Daarvoor in de plaats komt dit moderne geval. Een hybride-bus die 40% zuiniger is. Burgervader Boris Johnson kreeg de eer om de dubbeldekker te onthullen, en hij mocht meteen even voordoen hoe je gebruik maakt van de hop-on-hop-off service.

De nieuwbakken personenvervoerder wordt gebouwd door Wrightbus, is rood en voorzien van lekker moderne technieken (LED-koplampen, om maar een voorbeeld te noemen). De bedoeling is dat deze bussen ergens in 2012 het Londense straatbeeld komen opsieren, nét op tijd voordat de Olympische Spelen losbarsten.

Van buiten oogt het vooral erg retro en zal iedereen ze herkennen als het icoon die Routemaster is. In 1956 werd de eerste onthuld, en sindsdien zijn ze niet meer weg te denken uit het straatbeeld van de Britse hoofdstad. Oh, en Jeremy, nou niet meteen proberen om dit model ook op te blazen. (Boemvideo) (via autoblog.com)

Hieronder beelden van de onthulling door Boris Johnsen.51 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Helemaal goed. Wat mij betreft een uitstekend geslaagd ontwerp. Zo wordt Londen toch weer een beetje het echte Londen
Met slangen leer en LED’s, ik denk dat Wouter tevreden is !
niet verkeerd! herkenbaar engelse dubbeldekker maar gewoon moderner
niet mis hoor, ik zou zelfs durven zeggen: geslaagd.
Ik moet zeggen dat dit een van de weinigen bussen is waar ik wel in zou stappen.
Even een rare vraag tussendoor, ik kijk F1 altijd via de BBC, en nu weer zie ik een ‘hoogwaardigheids’ bekleder lopen met zo’n rood dingetje op hun blouse. Eddie Jordan Coulthard & Humphrey liepen daar ook al mee.

Ik heb al een beetje lopen zoeken, maar ik kan niet eens zien wat het moet zijn (een tomaat?). Weet iemand waar het voor staat?
@SSRN: Een ‘poppy’ (klaproos) voor alle Britse armed forced en ter nagedachtenis aan alles slachtoffer van militair geweld. Hoewel het vroeger zo af en toe gedragen werd is bijna iedere politicus en BBC presentator niet meer zonder te bedenken. Sommigen verwijten hun symboolpolitiek zonder dat er wat achter zit.
Jaap van de brug
@JPM: In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
@SSRN: Dit is een poppy flower (klaproos)die word gedragen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de 1e wereldoorlog. Hij wordt gedragen van de 1 november tot remembrance day, op 11 november.
@Hein: Niet alleen WOI, alle slachtoffers van militair geweld.
@JPM:
ja, daar heb je gelijk in, maar ik denk dat hij refereert aan het ontstaan daarvan, dat was idd ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Great War (WO 1)
Mooi ontwerp! Dit wordt gewoon een nieuw icoon.
@ssrn
Volgens mij is dat een Klaproos de boys van Top Gear hadden dat ook heeft iets te maken met ik dacht gesneuvelde en gewonde soldaten ofzo. Of het is van een Organisatie tegen Aids of kanker (zoiets dacht ik hoor)
waarom gebruikt Nederland deze niet en maakt ze Oranje?
@philipzuidijk: Aub niet. Straks ben je een vaderland hater als je er geen draagt. Wat dat betreft zie ik er wel wat in wat JPM zegt (dat mensen het symboolpolitiek vinden, ik iig wel). Zoals dat elke Amerikaanse politicus die geen vlag (een pin) draagt op zijn pak geen patriot is.

Over 10 jaar loopt iedereen standaard met spandoeken.
@SSRN: Ik besef nu dat je wellicht ook ontopic wilde gaan, en het over de bus had

Excuus ;)
@philipzuidijk: Oorsprong is WO1 en toen was NL neutraal.
Mooi strak design, goede vervanger ! Ben alleen verwonderd over de verbruikscijfers…slechts 40% minder !!! ten opzichte van 1956 !!!!…dan doe je iets toch niet goed.
@Megakix: ze kunnen de bus ook doorontwikkeld hebben. De originele motor uit 1956 ligt er niet meer in lijkt me ..
zal het straatbeeld nog een stukje mooier maken ;)
een bus introduceren bij de olympische spelen !!

mmmmhhh .. waar ken ik dat van ??
help me eens effe ..
@lincoln: Ik weet dat jij het weet, maar voor degenen die niet weten wat wij weten: Dat ken je van deze. ;)
Die Boris Johnson is wel echt gaaf. Hij was ook bij Top gear, volgens mij is die best relaxed.
@Alpinaa: Relaxed … dat zou ik nog een understatement willen noemen; die man is zo loco als een deur(maar wel op een positieve manier) ;)
pff ledjes op een bus -_-
Helemaal top. Wat ook in het filmpje wordt gezegd, dat het spring op/spring af platform er weer is ondanks alle arbeidstechnische en veiligheids regelgeving.
Eeehhhhmm, speciaal!
Mooie bus al vind ik de koplampen en voorkant een beetje zwak overkomen.

40% zuiniger dan de vorige dubbeldekker mag wel een keer want die stamt uit 1956 ofzo en die had een uitstoot waar een kolencentrale niets bij is:)

Hoe dan ook erg tof dat ze het extra geld er voor over hebben om dit te maken ipv zomaar een bus te nemen
@st: En jij denkt dat ze dezelfde motor gebruiken als in 1956? Mensen mensen…
@st:
Zaten eerst AEC en/of Leyland Diesels in, maar tussen 1992 en 1994 werden die vervangen door Cummins en Iveco Diesels, dus zal hij 40% zuiniger zijn t.o.v. de laatste twee.
Gelukkig niet te retro, zoals het voorstel van een tijdje geleden (2e foto natuurlijk)

http://farm1.static.flickr.com/20/69266030_013404532e.jpg)

http://www.thelondondailynews.com/images/new-routemaster.jpg)
@Esprit_de_Flandre: maar wel retro genoeg! Het is een icoon dat gewoon bij London hoort.
Ziet er van buiten wel aardig uit, een beetje te gedesigned wat mij betreft, waar de originele dubbeldekker toch veel meer een functioneel ontwerp is. Maar dat interieur is echt diep en diep triest. Daarbij vergeleken zien de interieurs van Nederlandse bussen er gewoon fantastisch uit!
“Van buiten oogt het vooral erg retro”, aan het nieuwe model is helemaal NIETS retro, maar waarschijnlijk omdat het zo lekker bekt heeft Ricardo dat nutteloos zinnetje even geinjecteerd.
@Tony_Casa: Beter kijken. Ik noem het retro vanwege de overeenkomsten met de oude Routemaster. Lijkt me vrij duidelijk.

http://helenedith.files.wordpress.com/2009/07/routemaster_20090702_imgp6947_ed.jpg

http://www.autoblog.nl/gallery/0_Divers/Dubbeldekker_Routemaster/Londen_Dubbeldekker_Routemaster_02.jpg
@ricardo: ik zie twee rode dubbeldek bussen, de rest fantaseer jij erbij.
@Tony_Casa: Right. Ik fantaseer er een hop-on-hop-off-ingang bij.
@ricardo: dat is een eigenschap van de Londense bus, net zoals het een dubbeldek bus is. Heeft de originele bus ook van die schuine ramen? En waar is de typische grill gebleven?
@Tony_Casa: Dat ie geen grill heeft zegt niets; veel andere design-zaken zijn wel duidelijk geinspireerd op het orgineel; denk aan de achterlampen; de rondingen in het algemeen; het interieur, etc. Het is een mix van modern en klassieke/retro lijnen die imho prima hommage aan het orgineel doet.
’t is toch fantastisch dat de Routemaster 21e eeuw weer terug komt, hoor niemand over het platform achterop waar je lekker op kunt springen.
Vind het geweldig dat de Engelsen vasthouden aan hun heritage en mag hopen dat dit net zo’n landmark voor Londen wordt als de oude was.
Ter info : Ooit tot laat in de zestiger jaren hadden de Parijse stadsbussen ook een balkonnetje waar je achterop kon springen.
Deze zaten zelfs toen op de nieuwe bussen uit die tijd.
Die balkonnetjes zijn echter helemaal verdwenen.
@ philipzuidijk
Sowieso niet omdat de deuren aan de “verkeerde”kant zitten, chauffeur dus ook. Kost denk ik teveel om dat om te bouwen. Bovendien heb ik nog geen dubbeldeks streekbussen gezien in Nederland. Ja wel de harmonicabus maar da’s toch anders.
overigens, bussen hebben bij ons ook al LED’s…
En in Eindhoven hadden ze al zelfstandig zonder chauffeur moeten kunnen rijden. Daar hebben ze heel Eindoven voor op zijn kop gelegd en daarna besloten dat het toch eigenlijk te gevaarlijk is…
Zouden we in Nederland ook moeten doen.Weer de Standaard Streekbus terugbrengen.
Ziet er goed uit! Lijkt me een waardige opvolger:) En wat is die Boris Johnson toch een prachtige vent om naar te luisteren, zie de aflevering van Top Gear;)
Mooi ding hoor. Heel tof, deze moderne incarnatie.
Echt heel erg gaaf!
Retro en futuristisch in één. Leuk ontwerp.
vind persoonlijk de oude mooier
Strakke bus. Wel leuk dat er op bepaalde lijnen nog steeds de echt oude rijden. En boris Johnson is een baas, dat haar ook van hem hehe
Mooi gedaan. Echt heel retro is het gelukkig ook weer niet. Interieur mocht van mij wel een stuk moderner hoor!
Ziet er toch wel nog goed uit.. maar wel grappige voorlichten… (vind ik dan toch :) )

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).