Sergio on a roll: vraagprijs Alfa Romeo 80% omlaag

Auteur: , 66 Reacties

Pizzabakkers, dat zijn het! Wel verkopen of niet verkopen, met Alfa Romeo komen ze er niet uit. Reden voor Sergio Marchionne om het merk toch engiszins in de 'uitverkoop' te zetten. Hoeveel hij nu dan wil hebben?

Vroeg Sergio Marchionne een maand geleden nog €100 miljard voor Alfa Romeo, inmiddels heeft hij zijn vraagprijs naar €20 miljard laten zakken. Nog steeds een belachelijk hoog bedrag voor een merk dat op dit moment nauwelijks iets voorstelt. Het is dan ook nog niet te verwachten dat Volkswagen op korte termijn toeslaat.

Alfa Romeo is voor Fiat een flinke kluif. De geschiedenis en naam hebben ze mee, maar ze produceren nauwelijks en draaien al ruim 10 jaar flink verlies. Per jaar zou het gaan om een verlies van 300 tot 500 miljoen euro.

Om Alfa Romeo er weer bovenop te krijgen moet geïnvesteerd worden. Niet een klein beetje. Om de komende model-generaties aantrekkelijk te maken en nog een beetje goed in elkaar te zetten is 1,5 miljard euro nodig. Bovendien zou het Alfa Romeo niet lukken eerder dan 2013 opnieuw winst te noteren. Naast de investering gaat daarmee een extra verlies gepaard van €1 miljard.

Fiat wil Alfa niet voor een zacht prijsje laten varen, zoveel is duidelijk. Ze zullen er ook de hoofdprijs niet voor krijgen. Alfa is op dit moment ongeveer 2 miljard euro waard. De verkoop van Alfa Romeo zou Fiat wel heel veel op kunnen leveren. Het is nog maar de vraag wat Sergio hier het komende jaar uit plus-en-min-t. Er is voorlopig weinig zeker in de toekomst van het merk.

Samen met Jeep ziet Sergio Marchionne Alfa Romeo als het enige merk binnen Fiat-Chrysler met wereldwijd markt-potentieel. Dat zou er uiteindelijk voor pleiten de investering om het merk te behouden toch te maken. (bron: autonews.com)66 reacties

Dat wil je kopen, een bedrijf dat al 10 jaar verlies maakt.
@Wild2Mild:

Winstdraaiende bedrijven staan vaak niet te koop, en anders veel te duur.
Het is najuist het ondernemerschap om niets te veranderen naar iets.
@Wild2Mild: Seat maakte ook verlies. Skoda maakte ook verlies. Waarschijnlijk maakte Lamborghini zelfs verlies.
@Esprit_de_Flandre:
En Seat is nog steeds bedroevend…..
@Esprit_de_Flandre: Seat maakt nu toch ook geen winst? Ik heb altijd begrepen dat het ook nog steeds het zorgenkindje van VAG is. Daar hebben ze ook nog steeds het “imago” niet op koers. Ze zetten niet voor niks Luc Donckerwolke van Lamborghini daar neer om een nieuwe modellenlijn te ontwikkelen en Seat vlot te trekken de komende jaren..
@Freewarefreak & @Hubert: Idd, Seat is nog altijd niet je dat, maar dat is het risico dat een bedrijf loopt. Soms lukt het niet. VAG kan dat wel volhouden zolang het niet te veel verlies is, maar BMW-MGRover…

En zelfs als het lukt is dat geen garantie voor de lange termijn. Ford heeft Jaguar en Aston Martin winstgevend gemaakt, en heeft daarvoor ongeveer 15 jaar nodig gehad. En even later verkopen ze het om hun eigen hoofd boven water te houden.

Feit is dat VW nog altijd Seat niet heeft afgestoten/opgedoekt, dus blijkbaar zien ze er nog altijd potentieel in.
misch nog een optimistische nedelander :D
zou me wel leuk lijken
wut? dat zijn nog al eens bedragen zeg, 2 miljard waard zijn, en toch 100 miljard vragen in eerste instantie? om vervolgens na korte tijd te zakken naar nog steeds 10 keer de huidige waarde..

Als je kijkt naar de (huidige) verkoopprijs zijn de investeringen niet heel hoog te noemen (relatief dan he) 3 tot vier miljard op 20, mwoah. Maar als je die investeringen dan vergelijkt met de eigenlijke waarde wordt het een ander verhaal. dan moe je opeens de waarde van je merk verdubbelen om misschien winst te gaan maken.

Waar is Victor als je hem nodig hebt..?
het getrut met het mooiste automerk ter wereld word steeds zieliger…
dit jaar bestaat het 100 jaar, moet je eens vragen hoe mama Fiat haar verjaardagsfeestje heeft “gevierd” aan de mensen die erbij waren…
No respect for Alfa Romeo by Fiat what so ever!

Fiat is geen goede, maar en boze stiefmoeder!
Alwood je bent een echte kaasklomp. Dit stukje is weer uit je losse mouw gekomen.
Marche heeft gezegd dat ie voor 20 miljard best wil praten met de duitsers. Dat dit natuurlijk veel te hoog is geeft aan dat er niet te praten valt. Ik snap je vurige wens om een golf met alfa logo te rijden, but then again koop de Jet die verslaat alle braadworstjes en heb je een echte Italiaanse auto.
Wie heeft hier ervaring met de nieuwe Giulietta?
Bevalt dat? Het zou jammer zijn dat dit merk naar Volkswagen gaat, niet dat ik iets heb tegen Volkswagen.
Ik zie Lancia en Alfa Romeo als industrieel erfgoed.
Heb daarom een Lancia Delta 1.6 D geleasd, en ik moet zeggen dat die auto me heel goed bevalt en het is een beauty. Inmiddels 25.000 km op de teller en geen enkel probleem gehad.
Qua kwaliteit zit Marchionne op de goede weg, dus even geduld en niet verkopen s.v.p.
@Lancia Delta:
Heb de nieuwe Giulietta (2.0 JTD) inmiddels een maandje in mijn bezit. Elke kilometer puur rijgenot (zeker met de DNA-stand in D), en behoorlijk zuinig (4.5-5.0 gemeten l/100km) als je rustig rijdt (met DNA in stand N). Prima afgewerkt ook.
Is reeds mijn 3de Alfa. De vorige heeft vlot 240.000 km gehaald, met hoofdzakelijk het normale onderhoudschema. Veel vrienden, kennissen, collega’s zijn al die jaren twijfels blijven uiten over kwaliteit en levensduur, zelfs terwijl ik probleemloos kilometers bleef bijeenrijden. Tja, vooroordelen zijn hardnekkig…

Voor wat het hoofdbericht betreft: ronduit flauw dat Autoblog er niet in slaagt om verder te geraken dan platte gemeenplaatsen. De kans dat Alfa verkocht wordt door FIAT is klein. Dat bepaalde belangengroepen proberen om beurskoersen te manipuleren en geruchten lanceren om hypotheses te testen is een jammerlijke realiteit. Dat de algemene pers zich zonder kritische bemerkingen tot dit spel leent zegt reeds veel over die pers; dat media die pretenderen thuis te zijn in autoland vaak niet beter doen zegt dan weer iets over hun gebrekkige kennis.
Als je stelt dat Alfa het enige merk is in de Fiat-groep bij de massamerken dan is het tegelijk ook ongeveer het laatste merk dat je verkoopt….
Ook grappig om een prjs te roepen die ALLE cash van VW omvat…. geintje!
Overigens denk ik dat de deal met Chrysler snel geintensiveerd wordt en dat het een echte overname wordt (dus) meer dan 50% vd de aandelen in bezit voor einde 2011. De Giulia zou oorspronkelijk ergens in 2012 komen maar dat lijkt introductie eind 2011 te worden
meot zijn “enige merk met wereldwijd potentieel” wat trouwens een beetj typisch is aangezien Fiat binnenkort wereldwijd wordt verkocht voor zover ik weet.
Ik houd niet van onzekerheid betreffende mooie merken. :| Sergio, doe je best er iets van te maken. You can do it, big man!
Leuk hoor, maar hoe graag AB ook wil dat Alfa Romeo naar VAG gaat, not gonna happen!

Wel leuk om deze artikeltjes te lezen; ze zijn nogal ongefundeerd, tendentieus en amateuristisch.
ik zou wel graag zien dat Victor Muller CEO van VAG wordt, heeft de wereld daar geen last meer van :lol:
alfa is een dode merk , 2015 = einde alfa , wie zou het nog kopen?
“If you can’t beat them, join them”. Ik hoop dat alfa nog duidelijke taal spreekt in Italie. Onder de valg van VAG zit ik het wel zitten, anders is het gedaan met het mooiste automerk ter wereld…
Het zou voor mij heel simpel zijn. Als Fiat zijn ziel aan de duivel verkoopt dan nooit meer een FIAT product voor mij.

Zakelijke onzin ten opzichte van passie. Fiat heeft er zelf voor gezorgd dat Alfa Romeo zo is afgegleden. Nu zorgen ze er ook maar voor dat het goed zal moeten gaan met Alfa…
@Benjamin1

Wat wil je daar nu mee zeggen ? AB wil dat Alfa naar VAG gaat ? Waar haal je dat ?
En dit artikel is van autonews.com (zie bron)
AB vertaalt slechts dit artikel slechts. Dus als er iets tendetieus en amateuristisch aan is stuur een mail naar autonews.
Ik vind het zeer ongepast dat de schrijver van dit artikel het woord PIZZABAKKERS gebruikt….Zijn Italiaanse pizzabakkers dan zo???Vreemd ik zie niet dat ze eerts voor een pizza 8 euro vragen en dan 2euro….Maar ja om een schrijver te zijn moet men niet van de slimste zijn….En aan KaCh1ng alfa zal niet sterven wees gerust…U woordspelling stikt gewoon van jaloezie dat er bij vw niet 1 autotje bijzit met de feeling van alfa
Eerste maal dat ik het op autoblog ook post. Gelieve de comment van pizzabakker te verwijderen. Dit is volkomen denigrerend! We doen niet flauw en veel kan door de beugel, maar bij het beginnen lezen van het artikel had ik ik wel iets van, hmm misplaatst.. Gelieve het nodige te doen. Buiten dat, Alfa zal niet zo snel verkocht worden. Zelf als zij het zouden overwegen, dan zou de staat hier wel een stokje voor steken. Het is puur een stunt om na te gaan wat men ervoor kan krijgen… En op deze manier houd je Alfa in de kijker..
@gio:

yeah right ..

of autoverkopers een betere reputatie hebben dan pizza-bakkers ..
@gio: Ik denk dat ze nog nooit een echte pizza gegeten hebben.
Anders gebruik je dat woord niet zo achterlijk inderdaad.
Een echte pizza bakker heeft meer passie en vuur voor automobielen dan de gemiddelde “journalist”.
Als het woord pizzabakkers in dit artikel niet voor 14 u word aangepast worden er zowieso stappen ondernomen…..Het is zowieso denigrerent en ook een beetje racistis….Het lijkt of pizzabakkers afzetters zijn…..Its up to you autoblog…Dit heeft niets met wagens te maken.
@claudio: Huh? U is jurist of zo? Maar dan wel één die de Nederlandse taal niet machtig is.. maakt indruk.. bibber.. :)
@claudio:
Italianen – pizzabakkers of spagettivreters
Duitsers – Bratwurst Currywurst Sauerkraut
Belgen – Patat Frites
Fransen – Winoos
Spanjaarden- knoflookvreters
Hollanders – kaaskoppen
Engelsen – hebben helemaal nix, geen eetcultuur, ’t is daar niet te vreten, sterker nog een horseshit sandwich of een vomit pie

Wat is erger?
Geen eetcultuur te hebben !
@claudio: haHAhaHAhaHAhaHA .. you freaking rule ..
@ Freewarefreak: het lijkt me dat u de Nederldse taal wel onder de knie hebt…Maar niet de franse,Spaanse,Italiaanse,Griekse,Engelse en Duitse ofwel??
In ieder geval u bent wel snugger…Zo snugger dat je gewoon jezelf in het belachelijke trekt :)
@claudio: hae, snel gebelgd mietje, donder op van deze site, kontenlikkende muggenzifter zonder werk…
@Megakix:
Jammer dat je op deze manier reageert.
Het zou elegant zijn dat je dit zelf rechttrekt, voor een of andere admin ingrijpt.
@Riccio:

Gaat denk ik niet snel gebeuren in dit geval.
@Megakix:
Jammer dat je op deze manier reageert.
Het zou elegant zijn dat je dit zelf rechttrekt, voor een of andere admin ingrijpt.
Svenska Aeroplan AB
Zo zie je maar weer hoe moeilijk het is voor ‘anders-dan-anders-merken’ om winst te maken: Saab, Alfa, Lancia, Jaguar en ga zo maar door… Het is bijna niet te doen!! En dat is zooooo jammer… Maarja, massa regeert in autoland, en grijze massa blijkbaar helemaal!
@Svenska Aeroplan AB:
’t grote geld
de lease maatschappijen
en wij, de zelfde schaapjes, die niet meer anders durven te zijn dan anderen
wie was’t ook al weer die zei : ik denk dus ik besta ?
Svenska Aeroplan AB
@ claudio: spaghetti-vreters dan?

:D
@Svenska Aeroplan AB:

NC
Wat een gezeur over pizzabakkers zeg.. beetje spot moet best kunnen
@Atenza: Met alle respect, dit is geen spot. Spot = ironie, een onrechtstreekse, een stijlfiguur om je spottend uit te drukken. Ironie geldt daarbij als de ‘milde’, subtiele vorm: de dubbele bodem! Dit is geen dubbele bodem Atenza, dit is een zwart op witte racistische opmerking en kan niet door de beugel. Ik houd van het spottend gedeelte, zoals autoblog wel meermaals doet, maar dit is er over en niet acceptabel. Blijkbaar vinden ze het niet nodig om wat respect te uiten en het aan te passen. Wilders cultuur zeker.. soit, we gaan hier niet over politiek beginnen, maar het is niet kunnen, basta.
@gio: vind je “Pizzabakkers, dat zijn het!” nou zo vreselijk..? Ik vind het niet eens in de buurt komen van schelden
trojaans paard voor volkswagen geef ze alfa romeo, en heel vag gaat kapot.
@claudio niet zo huilen man, marokkanen worden elke dag in het nieuws voor weet ik het wat allemaal uitgemaakt terwijl het gewoon nederlanders zijn, ik neem aan dat jij ook in nederland woont dus ben jij ook een nederlander, en moet je je niet so druk maken omwat autoblog schrijft.
ontopic als alfa problemen heeft met winst maken moet het na een tijdje toch wel verkopen maakt mij niet uit aan wie als het merk alfa maar blijft bestaan
@jeanclaude:
Wat leren we hieruit?

1) zolang je in Nederland woont hoef je je als italiaan geen zorgen te maken! Het is maar met de italianen die nog in Italië wonen dat we lachen…
2) Marokkanen worden elke dag in het nieuws uitgescholden
3) Als marokkanen meer worden uitgescholden dan de italianen, hoeven de italianen niet te zeiken…

Dat, en nog vele andere leerrijke zaken binnenkort in het eerste boek van jeanclaude
nou nou .. die Sergio is me toch een pizza-bakker ..

wisten jullie dat hij begonnen is als scharenslijper ..
daarna werd hij spagetti-trekker ..
en daarna salami-roller ..

en nu eindelijk heeft hij het gemaakt tot pizza-bakker ..
(wel een hele slechte hoor) ..
@lincoln: Heeft in het leven heel wat bereikt hetgeen we van de koekenbakker die dit flut stukje schreef nog maar moeten afwachten….
@others: het hoeft niet zo serieus…
@w0o0dy: Heb grootse plannen, ga denk ik ook Italië kopen en van pizzabakker een officiële titel maken ;)
@w0o0dy:

donder op man ..
je doet nu net of er een level hoger bestaat dan “verstokt autoblogger” ..

wij zijn de puppetmasters .. Sergio is louter de puppet ..
(en pizza-bakker) ..
woord toch nooit niks meer als je binnen 10 jaar geen winst kunt maken kun je beter stoppen
@lincoln….nee ik woon niet in nederland….en ik ben Italiaan geen Marokaan….Ik maak geen nederlanders uit en geen Marokanen…Alw ie iemand uitmaakt moet worden gestraft.
Ik zit in de autowereld en heb van Italie tot nederland een aantal restaurants en zowel nederlanders als marokanen als belgen,spanjaarden enz die voor me werken verdienen respect.Een grapje is een grapje,maar dit is er geen!Mijn advocaten zijn al op de hoogte zoals ik eerder had vermeld…en nee dit is geen grap!voor de rest wat ieder individu hier schrijft laat me koud.Hier heb je je antwoord en het zal mijn laatste uitleg hier zijn.Alwood zal me persoonlijk leren kennen;
@claudio:

dus omdat jij 3 woorden Nederlands brabbelt zal jij wel effe vertellen wat een grap is ..


en laat je personeel voortaan lekker geld verdienen ipv respect ..

hoor je het @Alwood ..
een Canadees een pizza-bakker noemen is GEEN grap ..
Enait is al onderweg ..
@claudio:

Ik zie de aanklacht wel komen. :twisted:
Italianen zijn die van die kleine gladde temperamentvolle mannetjes die te beroerd zijn om sokken te kopen met als resultaat dat je hun stinkvoeten boven de pizza uit ruikt?
Val lekker even te pletter met je zielige gedoe.
Je hebt helemaal geen zaak. Ga je gewoon verliezen.
Jij wannabee moslim(die voelen zich ook zo snel aangesproken).
Als Marchionne nou eens in plaats van van alles en nog wat te roepen over Alfa, daadwerkelijk zichtbaar iets gaat doen met Alfa, dan kan het goedkomen.
Op dit moment is Alfa niet veel meer dan de MiTo en de Giulietta. Laat op z’n minst wat officiele teasers oid naar buiten komen van nieuwe modellen, zoals de Giulia en opvolgers van de Brera en Spider. Als zijn het maar schetsen. Zo weet het publiek in ieder geval dat er nieuws aankomt.
Al die wilde geruchten zijn absoluut niet goed voor het merk en doen meer schade.
ik ga vandaag denk ik maar starten met het snijden van mijn spaghetti, mixen van de wijn en pizza’s vooraan pas eten nadat ze door de blender zijn geweest…
Maar er zijn toch wel echt mensen in Italië die als pizzabakker hun brood op tafel brengen?
20 Miljard?!? WTF! Dat is echt fucking onrealistisch.
@autoblogger

Lijkt mij ook, Volvo ging voor 1.8 miljard dollar naar Geely.
Marchionne zei ook dat de Alfa 159 een vergissing was, vreemde vogel…
@SHFT: Als je het mij vraagt, dan is het hele merk Alfa een vergissing.
Wat een flut-merk.
Alfa is een reflectie van Italie, het teert op oude glorie en roem totaal niks nieuws onder de zon. Dat houdt niet eeuwig stand. Denk dat aardig wat mensen morgen met een paardenhoofd naast zich wakker worden :-)
@vroegwakker: Alfa Romeo is een prachtig merk en iedereen die er in rijdt wordt er blij van. Ga je schamen, je weet niet waar je over praat. Ik wil nooit meer anders, hoop dat het merk er nog 100 jaar bij krijgt.
ik zit aan men 7de alfa en wil niets anders….

duitse fanboys kus men…
@gvr:
’t is ook allemaal 1 opgeblazen geruchtenstroom.
Misschien wel om de PR machine van Machionne in beweging te houden
En aandacht trekkerij
FIAT Auto is bes wel goed bezig als concern, ’t is alleen nog kijken wie waar een plek verdient in het hele concern
’t wordt allemaal uit zijn verband getrokken om geld te genereren meer niet.
En om een reorganisatie met gedwongen ontslagen te rechtvaardigen.
Voor de Alfa fan die zich zorgen maakt, denk even aan Lancia dat al veel langer veel erger moddert en helemaal geen toegevoegde mee heeft voor Fiat, dan kun je weer rustig slapen.
Gut gut… één of andere journalist vraagt Marchionne of hij Alfa voor 20 miljard zou verkopen waarop die laatste antwoord dat hij voor dat bedrag wel aan tafel zou komen.. That’s all en de rest is Alwood’s natte droom.
Probleem is dat ze bij FIAT,ALFA en LANCIA op een de zelfde bodemplaat wilde zetten kan wel goedkoop zijn maar in de jaren ,90 hebben ze beide merken teveel op elkaar doen lijken niet goed…Lancia was altijd een duur merk[mercedes]Alfa sportief[bmw]en Fiat zelf een auto voor het gewone volk[opel]..en in die lijn moeten ze ook doorgaan zoals in de jaren ,60 dan kunnen ze bij Alfa en Lancia gemakkelijk ieders 500.000 stuks aan…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).