Alfa Romeo viert 100ste verjaardag met tentoonstelling in Essen

Auteur: , 32 Reacties

Alfisten opgelet: ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan pakt Alfa groots uit op de Essen Motor Show, die volgende week van start gaat (27 november tot 5 december). Het merk is in twee hallen vertegenwoordigd, waarvan de ene hal geheel is gewijd aan een tentoonstelling die de racegeschiedenis van het Italiaanse merk beschrijft.

De ‘echte’ verjaardag was overigens al in juni, en ter gelegenheid daarvan slingerde Alfa al de nodige historie de binnen- en buitenlandse media door. Dit doen ze een half jaartje later dus nog dunnetjes over, door zich nu op de racegeschiedenis te focussen.

In 1910 begon het bedrijf als 1910 als A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) in Milaan. Toen het in 1915 door de ingenieur Nicola Romeo werd overgenomen veranderde de naam in Alfa Romeo. In de racerij heeft het merk een roemruchte geschiedenis, die de volle aandacht krijgt in de speciale tentoonstelling.

Niet minder dan 13 modellen zullen aanwezig zijn, variërend van de 6C 1750 Gran Sport uit begin jaren ’30 (waarmee Tazio Nuvolari de Mille Miglia won) tot de 33 TT 12 waarmee in de jaren ’70 werd geracet. Als voorproefje hebben we voor jullie een gallery samengesteld met al het Italiaanse lekkers, enjoy!32 reacties

hmm, toch eens kijken of ik daar niet even langs kan stoppen :)
Jammer dat er tegenwoordig zo weinig perspectief lijkt te zijn voor dit merk dat het wel degelijk verdient om in volle glorie te blijven voortbestaan.

Alfa Romeo is eigenlijk interessanter dan Ferrari, omdat het zo veel verschillende auto’s heeft gemaakt. Zijn er ooit merken die gestopt zijn met massa productie en daarna weer vooral de exclusieve markt gingen bedienen?
Verkopen aan het VAG concern. Hierdoor zal Alfa weer opbloeien met wat betere kwaliteit en waardevastheid wellicht. Ook als het vloeken in de kerk. Maar nu komt er ook niks meer van Alfa terecht, veel plannen maar weinig waarmaken. Zonde!
@ZeRoo: en verliezen ze Italiaanse emotie en beauty weg:(
@Wild2Mild: dubbel..
@ZeRoo: Zeker laatste tijd nog geen alfa gereden ?
Motorsport Media
Kwaliteit is tegenwoordig niet het probleem, het vooroordeel wel.

Ik heb een 11jaar oude Alfa Romo 145 en daar mankeert niks aan, zo lang je de auto maar netjes onderhoud maar welke auto moet dat niet van 11jr? Gewoon hetzelfde wat je bij een willekeurige VW ook zou doen.


Het vertrouwen in het merk van de ‘normale’ autorijder is er niet zo, mensen hebben nog steeds dat domme idee dat ze roesten in de folder. Kant en klare onzin!


Maar aan de andere kant, eigenlijk mogen AlfaRomeo’s alleen gereden worden door Alfisten en niet zo’n pannekoek die eigenlijk altijd een Skoda heeft gereden maar nu ook een AlfaRomeo kan betalen en dat maar komt voor een betere status terwijl hij eigenlijk niks met autorijden of laat staan AlfaRomeo heeft.
@Motorsport Media: De skoda rijder (ik ben er zelf een) wil nog niet dood gevonden worden in een alfa. kwaliteit bagger, imago bagger en blijkbaar der verkoopcijfers ook bagger.
Ik zou graag alleen maar alfisti in AR zien rijden, helaas zitten er ook te veel gladde yuppen in!
@911GT2: Nou jij snapt het echt niet. Als jij met je Skoda rijdt dan krijg je de hele tijd opgestoken duimen zeker ? Skoda is het merk waar geen enkele autoliefhebber dood in gevonden wil worden.

Ik sta nog liever met een oude slecht onderhouden Alfa langs de kant dan dat ik een Skoda moet gaan rijden. Skoda het nietszeggende merk voor nietszeggende mensen.
@ferry832: Skoda brengt je wel waar je moet zijn. Zonder gezeik. Zonder opvallend te zijn, zonder aandacht op te eisen. Met alfa’s heb je niets van dat alles. Als je ergens met je alfa komt moet je altijd uitleggen dat het ding niet slecht is… en eigenlijk dus gaan staan liegen.
Als autoliefhebber hoef je echt niet per see een zwak te hebben voor alfa… in tegendeel zelfs. Alfa’s zijn net als de meeste alfa rijders, over-rated!
@911GT2: Zoals ik al schreef, jij begrijpt het niet. De tijd dat Alfa`s slecht waren ligt al lang achter ons. Een Alfa heeft altijd bijzondere technieken gehad die gevoelig waren bij slecht onderhoud. Volledig aluminium motorblokken, hoogtoerig, veel electronica, bijzondere onderstellen en de selespeed versnellingsbakken nodigen ook nog eens uit tot een ander rijgedrag dan een Skoda.

Heb je als berijder geen respect voor deze techniek en rij je niet warm of bezuinig je op onderhoud dan gaan ze wat eerder kapot. Doe je gewoon normaal dan gaat een Alfa net zolang mee dan menig Duitse auto. Voor mensen die geen interesse hierin hebben kopen bijvoorbeeld een Skoda en zeggen dan heel vaak tegen zichzelf en andere dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

Kijk naar het aantal bijzondere modellen welke Alfa in heel zijn geschiedenis heeft gemaakt. Hoeveel succes ze in de autosport hebben gehad en kijk eens naar het design en het karakter. Zet daar nu eens Skoda tegenover en het is dan toch wel heel droevig gesteld met je merk.

Overigens gaan VAG producten ook gewoon kapot hoor of denk je dat ze bij de VAG garage`s heel de dag de leesmap lezen in de werkplaatsen. Laat me niet lachen.
@ferry832: Ik heb 1 keer in een splinternieuwe alfa Brera mogen rijden. Ik moest enkel op de testrijders voor me wachten.
Ik was in de veronderstelling dat mijn vooroordelen jegens alfa achterhaald en ongegrond waren. De Brera werd ’s middags afgeleverd als demo auto, splinternieuw! Ik was de derde op de lijst. Helaas heb ik nooit meer kunnen rijden, wat denk je? Complete koppelingshuis naar de knoppen, met 300 km op de teller!!
Als je normaal met een auto om gaat gaat alles lang mee… maar het ene wat langer dan het andere. Ik rij mijn skoda door de week om zakelijk probleemloze km’s mee te rijden en geloof me het is niet eens zo saai als je zou denken.
Ik ben de laatste die toe zal geven dat mijn skoda spannend is. Maar wel realistisch genoeg om te zeggen dat hij over 2 jaar minder is afgeschreven, minder kosten en minder problemen gehad heeft dan een vergelijkbare alfa met vergelijkbaar onderhoud.
Voor bijzondere modellen heb ik in het weekend veel leuker spul.
@911GT2: iedereen die ook maar een beetje meer ziet in een auto dan alleen een koekblik om van A naar B te gaan wil niet dood gevonden worden in Skoda :lol:
mooi hoor die achteruitkijkspiegel
@gt2

haha ik zou gewoonweg nooit in een skoda gezien willen worden.;)


skoda imago:willen maar niet kunnen

kwaliteit? oude vw techniek.

nouja ik had niets anders verwacht van een skoda rijder
Daar had ik nou graag heen gewild. Jammer dat Essen een beetje ver weg ligt van Mexico :(
en dan nu de moeilijkste vraag DE WELKE IS DE MOOISTE ?
doepidoepidoe
aah alfa romeo kwijl kwijl kheb die laatste wagen (ja die met die gigantische spiegel) nog als model wagentje.
@911gt2 alfa’s zijn al lang niet bagger meer hoor mijn vader heeft een alfa de jaren 90 en raad eens hij is nog altijd niet kapot maar kijk eens naar mijn buur de 2e skoda in 4jaar
wat niet wil zeggen dat skoda slecht is maar elke wagen oet vroeg of laat de garage in mijn vader heeft een garage en geloof me daar komen ook skoda’s, VW’s , BMW’s enzo hoor
OK ik ben alfist geworden na eerst in volvo te hebben gereden. Nu pool ik in een V70 mee en rij zelf 159. V70 mooie wagen, maar deze kraakt toch aan alle kanten, veel plastic. Tevens heb ik een kennis met een v70 en veel electrische problemen.

Nu heb ik een degelijke wagen die niet kraakt een geen storingen vertoond, super mooi is, lekker rijdt. En als auto liefhebber doet mij geschiedenis en visie ook wat.

Alfa rijders rijden geen alfa om de ruimte, zuinigheid, praktische handigeheid. Overigens valt dit dus is praktijk dus wel mee, maar in beginsel…

Ik heb niets tegen andere merken, maar kan niet echt tegen vooroordelen. Geef aub feiten.

Feit is overigens wel dat ik niet,als autoliefhebber, dood gevonden wil worden in een skoda, hoe goed die misschien ook is.
@911GT2
Laat je niks wijsmaken hoor.. Alfa’s zijn nog steeds zwaar ruk, er rijden alleen maar aso yuppen en zeker geen autoliefhebbers.

Zo en nu gauw gaan slapen.
Ik zit even de reacties te lezenen ik vind Alfa een mooi merk. Dit merk heeft in de jaren 70-80 een dubieuze kwaliteit gehad. Maar dit is toch hetzelfde met de Skoda van meneer 911 GT2?
Skoda maakte toch vroeger auto’s met de motor achterin zodat je lekker warme handen kreeg als je dat geval aan moest duwen? Elk merk heeft zijn positieven en negatieve punten. De Alfa’s van tegenwoordig zijn erg goed.
En 911GT2 ik heb een Audi A6 gehad waarvan de kwaliteit om te janken was. Het een na het ander ging kapot. 2 keer een nieuwe automaat eronder, electronica ellende en ga maar door. Ja, en zo kan de zogenaamde VAG kwaliteit ook zijn. Persoonlijk vind ik VAG erg overrated, het goeie marketing stunten en veel mensen trappen erin.
Een Audi is op veel punten gewoon een omgekatte VW. Alleen de prijs is anders. Een Skoda is gemaakt van de oude zooi die VW niet meer kwijt kon op hun VW’s omdat deze modellen inmiddels uit produktie zijn genomen, maar de magazijnen lagen nog vol.
Mooi voorbeeld is toch de Seat Exeo, of hoe die A4 met Seat logo ook mag heten.
Ik hoop dat Alfa nooit onder VAG bewind gaat komen want dan is de charme er wel vanaf.
@Dennis:
Ja helemaal mee eens!
Slechte auto’s zijn er niet meer, probleem is “de naam”
En dat geneuzel over Alfa zo als hier boven beschreven door de heer 911 GT2 is gebaseerd op een vooroordeel, kortzichtigheid en van horen zeggen.
Ik zelf heb meerdere verschillende merken/modellen gehad, en bij een aantal heb ik meer gevoel dan bij een ander, maar dat wil nog niet zeggen dat iets wat ik niet mooi/fijn vind, niet goed is.
Je kan pas een technisch oordeel vellen over een merk/model als je er een tijdje in hebt gereden.
VAG is op dit moment erg goed met marketing, het is een allemans vriend.

Kijk verder dan je neus lang is.
Heftige discussies weer over de kwaliteit van Alfa Romeo, een totaal achterhaalde discussie. Ik rijd inmiddels in mijn vierde Alfa op rij. Heb daarvoor een Opel Vectra diesel gehad, zakenauto, van een zogenaam betrouwbaar merk. Het kreng was letterlijk vanaf de eerste dag continu kapot, wilde na een weekend stilstaan niet starten, de achterklepdemper brak na drie jaar spontaan af en ga zo maar door. Toen gekozen voor Alfa, een 156 SW Diesel. Anderhalve ton en vier jaar mee gereden, perfect, heeft helemaal niets gemankeerd. Volgende 156 precies hetzelfde verhaal. Bij de 159 en andere huidige modellen is die bouwkwaliteit alleen maar beter geworden. Natuurlijk, je moet het mechaniek van een Alfa respecteren en dus de boel rustig warm rijden. Maar die onbetrouwbaarheid is onzin, praatjes verteld door mensen die nog nooit een Alfa hebben gehad. Ik heb ook een klassieke Alfa Spider gehad, ja, die heeft meer onderhoud nodig. Daar is het dan ook een klassieker voor. Mijn huidige Alfa Spider 916 (10 jaar oud) vraagt niks meer dan normaal onderhoud.
Maar laat Alfa’s maar lekker gereden blijven worden door echte Alfisten, niet iedere Skodarijder hoeft er naar over te stappen. Als iedereen in een mooie Italiaanse auto gaat rijden valt dat immers ook niet meer op. Ik hoop dat ze nog eens 100 jaar prachtige auto’s blijven bouwen. Veel plezier met de Skoda’s, Astra’s en Golfjes, doe mij maar een Giulietta!
Vraag me toch af wat ze over zeg… 25 jaar gaan doen dan.
Weer een tentoonstelling over hun glorierijke verleden maar dan wel een waar deze jaren maar overgeslagen worden, niets glorierijks aan wat er nu in de showroom staat.
Tuurlijk de Giulietta is een mooie wagen maar Alfa hoort iets sportiefs te hebben op z’n minst een spider.
Het zijn de sportwagens die het meest herinnerd worden, de specials, de Zagato’s waar zijn ze?
@saya

de 8c bedoel je?

maar ik volg je punt hoor
Leuk hoor, een halletje vol auto’s. Maar met name raceauto’s komen pas rijdend tot hun recht. Mij doet zo’n tentoonstelling niets iig.
100ste verjaardag of 100ste afgang?
Ach.. de één houd van alfa de ander van skode of vw. Wat maakt het uit. Mijn hart zal voor altijd bj alfa romeo liggen en ik ga zeker naar Essen toe! ‘here i come!’
Alfa gtv ’81
Alfa gtv ’84
Alfa gtv ’85
Alfa 156 SW
Scheelt er nu iets met mij?
Of ben ik gewoon Alfisti?
@Bitch: Nee, je hebt gewoon smaak en je bent een auto liefhebber.
@ferry832: Damn straight! (alhoewel die 156… ;-) )

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).