Ontwerper bedenkt volgende generatie verkeerslicht

Auteur: , 80 Reacties

De Thaise ontwerper Thanva Tivawong heeft het een beetje gehad met het verkeerslicht dat momenteel overal ter wereld wordt gebruikt. Thanva was blijkbaar een beetje uitgekeken op dat ding met drie lampjes en heeft iets compleet anders bedacht.

Namelijk een soort van zandloper die niet alleen aangeeft hoelang je nog moet wachten voor het rode licht, maar ook laat zien hoelang het licht nog groen blijft. Handig toch? Op het eerste gezicht lijkt dit een briljant idee, maar voor mensen die kleurenblind zijn werkt dit stoplicht een stuk minder goed. Die kunnen namelijk niet zien of de zandloper rood of groen is.

En het feit dat je een zandloper ziet aflopen kan er wel eens voor zorgen dat mensen nog net ff extra gas geven om door te kunnen rijden. Of mensen trekken natuurlijk alvast op terwijl het licht nog op oranje staat en bijna groen wordt.

Hoewel er nu ook al stoplichten bestaan die “aftellen” tot het moment dat het licht op groen springt. Wat denken jullie van dit “zandloper” verkeerslicht? (Bron: designboom.com)

De designer geeft zelf iig de volgende omschrijving/verklaring voor het verkeerslicht:

“Sand Glass” the LED traffic lights which inspired from the hour glass, one of the original timer that we’ve use for over century. Easy to see the light’s color and estimate how long to wait or hurry to go obviously from the dropping pixels interface like a real sand glass. The countdown number, 3-2-1, appears only while the yellow light’s turn on to warn that the light’s color will change in a few seconds. That’s all make Sand Glass is a sensible communication design for everyone.

Verkeerslicht 2.0

Verkeerslicht 2.080 reacties

Leuk bedacht is het zeker! Zal het een stuk frisser maken op straat.
i can’t wait for it…
Waarom deze werken toch goed nu?
@Jerrik: wat!? ga voor straf een avond in Eindhoven rondrijden!
Speltip 8: Neem snel internet, dan heb je ook geen oud nieuws.
leuk bedacht maar gaat niet werken omdat nog steeds een groot deel van de mensen kleuren blind is. Daarom heeft elk licht een andere positie zodat je aan de positie kunt zien of het rood/geel/groen is.

Dus dat gezegd: dit is een geweldig idee… Meneer, waarom reed u door rood? Tja, dat kon ik niet zien: ik ben kleurenblind.
@noon: lees eerst even het hele artikel i.p.v. alleen de plaatjes te kijken :)
@noon: Goed gezegd noon! Zet noon maar eens goed op zijn plaats!
@noon: Voor kleurenblinden is het volgens mij nog steeds minder overzichtelijk dan de traditionele verkeerslichten. Kijk maar eens naar dat plaatje waar de verkeerslichtcyclus getoond wordt: de zandloper voor halverwege-rood en halverwege-groen is precies hetzelfde, behalve de kleur…
@noon: daar had de bedenker niet aan gedacht haha
Zeer leuk en als het een student is, is ie zeker geslaagd voor zijn eindwerk. Praktisch echter zie ik het nog niet gebeuren.
Ze gaan wel nog moeten een motortje aanhangen om die zandloper telkens om te draaien, zodat de LEDjes weer naar beneden kunnen lopen :D
eigenlijk is dit binnenkort niet echt meer toepasbaar… ik zie steeds meer ‘slimme verkeerslichten’ die werken op de hoeveelheid verkeer die er is, en dan is zoiets als aftellen niet meer toepasbaar.. tenmisnte hier in den haag en omstreken zie ik steeds vaker van die slimme verkeerslichten verschijnen.. ik vind ze ideaal..
hoe kan je zien bij orange dat je moet remmen of gas geven? Beide zijn nl mogelijk!
@ed: het oranje van rood naar groen is veel korter van duur.
Wat te denken van coventionele verkeerslichten met een teller er in of er naast? Zoals al veel fietslichten in Amsterdam.
Werkt echter wel het door rood fietsen in de hand (bij mij iig). Als je ziet dat je nog 40 seconden moet wachten is het zeer lucratief om even ergens tussendoor door rood te gaan, en je begint al met fietsen met nog 3 tellen te gaan (wat overigens niet gevaarlijk is, omdat je al ziet dat er niets meer op het kruispunt gebeurt en er geen andere lichten op groen gaan in die 5 seconden.

ZO heb je in ieder geval wel de voordelen van het nieuwe ontwerp, zonder de nadelen.
Die groene lijkt net een glas wijn :D
@RickB: idd, dat is dan ook het matrixbord voor het gebod van wijn drinken ter plekke ^^


OT: dat ziet er wel heel leuk uit. Tis idd een stuk frisser dan de saaie rondjes. Ben alleen benieuwd hoe de huidige pijltjes worden vervangen…
@RickB: lol! aaah nog 3 seconden! *gloegloegloegloe*
Gaat niet gebeuren. Deze werken niet voor kleurenblinde mensen.
ik vraag me af of dit wel z’n goed idee is, aan de huidige verkeerslichten kan je namelijk ook zien of het voor rechts of links of natuurlijk rechtdoor. Dat is bij dit systeem niet goed te zien. maar het grootste is natuurlijk dat hij na groen ook weer oranje aftelt, waardoor mensen kunnen denken dat hij zo weer op groen gaat ipv rood.
Het bestaat al maar dan beter. :P Bij mij in de buurt staan er stoplichten met een dergelijk iets, op deze manier hebben kleurenblinde mensen er ook profijt van:
http://jaron.nl/blog/2009/user-feedback-aftellend-stoplicht/
@zapp: Dat is wel een mooie! Bij mij in de wijk staan ze met een oranje aftelcirkel naast het fietserslicht. Jammer alleen dat die in de drie jaar van hun bestaan nog geen enkele keer hebben gewerkt zoals bedoeld.
@zapp staat ook al in het bericht, “Hoewel er nu ook al stoplichten bestaan die “aftellen” tot het moment dat het licht op groen springt.”
@depannekoek
dus ik zie niet meteen als ik met 200 km/uur kom aanrijden of ik moet remmen! moet ik ff een paar seconden wachten voordat ik daar antwoord op krijg. levensgevaarlijk dat stoplicht :)
@ed: Jep…maar dit is in duitsland ook al het geval.
Mooi, leuk bedacht, voorkomt stress, maar gaat te veel voor mensen zorgen die nog NET even doorrijden of alvast wegrijden. Wordt het er veiliger door? Nee, ik denk het niet.
Ik word het wel een beetje zat om telkens reposts van Jalopnik te lezen. Op sommige dagen is het meer dan 50% en maar zeer zelden met de verwijzing erin.
@Bones: want Jalopnik is immers de bron van al het autonieuws op de wereld…

Het feit dat Jalopnik en wij waar dezelfde (soort) artikelen hebben ligt vooral aan het feit dat de bezoekers van beide sites hetzelfde leuk vinden. En daarnaast haalt Jalopnik ook een heleboel nieuws van sites die ook wij als bron gebruiken.

PS Wist je trouwens ook dat AutoWeek heel vaak over dingen schrijft waar wij ook over geschreven hebben…
@robbie: Absoluut niet zelfs! Jullie maken veel mooi en origineel materiaal. En old-school autoweek (en nog wat andere nl sites) volgens op gepast afstand. Maar er zijn vele sites over automotive en de hoeveelheid artikelen die 1 of 2 dagen na verschijnen op jalopnik hier langskomen heeft de afgelopen maanden wel een flinke groei doorgemaakt. Soms wordt zelfs de humor over genomen. Ter illustratie: 4 van de eerste 7 artikelen die nu op de home staan hebben ook hiervoor al op jalopnik gestaan. En ik vind het soms moeilijk te geloven dat jullie bron van deze artikelen direct de basisbron is (spiegel.de, designboom.com) geweest. De mate van synchronisatie is gewoon te groot. Dat is niet altijd zo geweest en dat kunnen jullie beter; dat is alles wat ik ermee wilde zeggen.
Vertaald met Google zeker…?

Een aardig idee, maar het voordeel zal wel niet opwegen tegen de kosten van het vervangen van de oude modellen, plus het probleem van onze kleurenblinde medemens.
leuk idee…maar het heeft een reden dat het een bepaalde positie heeft altijd groen onderaan en rood bovenaan…
als kleurenblinde kan ik hier niets mee doen…
btw, zoals hier reeds gezegd is geweest…dankzij leds verdwijnt het phantoom effect volledig(soms kan je niet zien welk licht er juist brand doordat de zon er op staat)
dus je zal wel tijdig zien wat ze juist willen weergeven :p

xxx bomber
Die aftellende stoplichten werken vaak niet ideaal. Bij mij in de buurt staat ook zoiets, maar dat klokje loopt nooit goed. Het zou wss wel mogelijk zijn me stoplichten die op tijd werken, maar tegenwoordig werken de meeste stoplichten met lussen in de weg en dan wordt het berekenen van de tijd tot het stoplicht op groen springt behoorlijk lastig.
Denk maar aan de tijd die je PC berekend als je een programma installeert, die wordt ook voortdurend bijgesteld.
In Islamabad, Pakistan zag je zoiets al enkele jaren terug op alle grote kruispunten: een verkeerslicht met daaronder een teller wanneer hij op groen of rood sprong…
Het leide daar bijna tot de ideale combinatie van slecht onderhouden wagens, incompetente chauffeurs, stoplichtsprintjes en een blijkbaar voor iedereen onbekende wegcode…
Ja,… lekker nuttig!
Jammer Autoblog, stond al een paar dagen geleden op GeenStijl!
Beetje opletten aub!
in Thailand bestaan aftellers bij verkeerslichten al 100 jaar ..
misschien wel 200 ..
Prachtig idee.
[Ouwezeurmodus] Wat is nou het nut van dit? Het licht wordt niet eerder rood of groen dan bij het huidige systeem, dus voor de verkeersdoorstroming doet het niks. Maar voor de weggebruikers is het nogal verwarrend omdat ze bij ieder stoplicht weer een ander systeem voorgeschoteld krijgen. [/Ouwezeurmodus]

Maar het ziet er wel cool uit.
@Potver7: Ik neem aan dat je zelf geen auto hebt? Het is namelijk erg handig als je kunt zien of je gas moet loslaten (bijna rood) of gas bijgeven (het is nog even groen.
lijkt me vet als we die ooit eens terug zien op de echte wegen
Motorsport Media
Toepassen die hap! Heerlijk voor stoplicht sprintjes! :P
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/12/16/article-1236351-079F67A4000005DC-388_634x377.jpg
Deze vind ik ietsje mooier..Wel een zeer goed concept, als ze nu nog te laat vertrekken weet ik het ook niet meer.
dit is niks nieuws. dit is voor racing
iets wat miss beter is maar dan wel goed moet werken is een stoplichtje in je boordcomputer.
Sorry allemaal maar dit komt er dus nooit.
Dit lokt zo hard uit tot racen en stoplicht sprintjes.

In Tilburg heeft een tijdje een trial gestaan, of staat er nog.

En daar is het op het moment een goudmijn voor de politie.
Zalig idee (dat daar nog niemand op was gekomen) moesten de mensen perfecte mensen zijn. Maar ik vrees dat er misbruikt word gemaakt van het oranje en zeker van het aflopende rood.

Het feit dat ze op elkander lijken kan simpel weg opgelost worden door bij de een naar boven en bij de ander naar beneden te laten af tellen.
‘ zelf igg’

Wat betekent dat? Of is dat MSN taal?
@Innokentiy: iig is een officiële (en veel gebruikte) afkorting die staat voor in ieder geval.

Die afkorting bestond al voordat er uberhaubt internet was ;)
@Innokentiy: Robby legt mooi de afkorting iig uit. Maar je vroeg igg. Dat is het tegendeel: in geen geval.
ik zeg… doen
Wat mij betreft wordt dit morgen nog ingevoerd :) Stoplichten hier in Emmen zijn echt dramatisch(erger dan in de meeste andere steden waar ik geweest ben)! Zou iig fijn zijn als je van te voren weet wanneer je op de rem moet.
Keur maar goed!
dit is echt het domste idee ooit weer iets meer dat je aandacht kan afleiden , ik dacht dat verkeersborden zo snel mogelijk zo duidelijk mogelijke info moesten geven ,
Afgelopen vakantie iets dergelijks gezien in Spanje, maar dan met voetgangers verlichting. Een rood poppetje geeft aan dat je moet stoppen (zoals nu ook het geval is). Wanneer men echter mag oversteken gaat het groene poppetje ook daadwerkelijke lopen. (bewegende beentjes) .. wanneer het ‘oranje’ is. Dan gaat het poppetje sneller lopen *c.q. rennen. Dat is echt een grappig gezicht, en ook voor mensen die niet zo goed kleuren kunnen onderscheiden handelbaar.
Gewoon net als op het circuit Zandvoort ook een hard claxon geluid laten horen. Ready steady…. go ! met een finsih vlag voor diegen die als eerste het kruispunt over is natuurlijk.
Je ziet er een wijnglas in :p
Vreemd dat die Thai zich daarover opjaagt. In Thailand hebben ze een digitale klok hangen die aan elk verkeerslicht aftelt.
En ik maar denken dat we hier boerenkoolstronken engels op internet knallen.
Allemachtig wat een hopeloos staaltje Engrisch is dit , de dagelijkse post van Elena (33) en Olga (29) uit Rusland is beter leesbaar!
Bij ons in de buurt bij een afrit van de A79, (fucking Limburg ja), hangen al een jaar verkeerslichten met een oranje tijdbalk links naast de 3 lampen. Deze tijdbalk tikt gewoon weg. Voor iedereen te begrijpen, lekker goedkoop in uitvoering en aan ieder huidig verkeerslicht toe te voegen.
Meneer Thanva Tivawong heeft gewoon een al bestaand product een fancy -en vooral onpraktisch- jasje gegeven en gaat nu met de credits zwaaien.
Waarom iets veranderen wat al goed werkt door iets dat niet praktisch genoeg is? Omdat hij het zat is? Iemand die kleurenblind is kan dit stoplicht toch niet duidelijk zien?
Ik woon nu tijdelijk in Duitsland en ik moet zeggen dat die verkeerslichten daar veel beter werken met Rood, Rood-Oranje, Groen en later weer Oranje, Rood. Overzichtelijk en bevorderlijk voor de doorstroom.
Ik vind het een fantastisch idee!

misschien kunnen we, om stoplichtsprintjes en kleuerendoven eerst te voorkomen, eerst alleen zo’n lampje naast de reguliere verkeerslichten plakken voor de rode zandloper
..en ellende voor kleurendoven… #koffie
Een soortgelijk systeem heb ik in Turkije al gezien, maar dan niet zo fancy met zandlopers en al. Onder het normale rood-oranje-groen verkeerslicht loopt een teller af dat aangeeft hoe lang het duurt voordat de volgende kleurovergang plaatsvindt. Je ziet dus precies hoe lang het duurt totdat rood overgaat in oranje en daarna in groen en hoe lang het vervolgens weer duurt totdat groen overgaat in oranje en daarna in rood.
Leuk idee maar de beste oplossing is nog altijd wegen zo in te richten dat verkeerslichten niet nodig zijn.
prachtig
En op rustige nachtelijke kruisingen, waar de stoplichten direct op groen springen als je eraan komt, moet hij dan ook eerst nog van drie aftellen?
lijk meer op een een glasje,rode wijn ,oranje wijn zelfs groene wijn, dus meer zin om te gaan drinken in het verkeer
Een woord: Prachtig
Ziet er netjes uit, en is een goede uitvinding vind ik. =) Van mijn part mag het er al dit jaar komen! =P
Prachtig. Kan je alvast in de toeren klimmen, zodat je vol gas weg racet bij het stoplicht :D
In Monaco staan er al zandlopers voor de voetgangers.
Ik moet zeggen dat dat wel prettig werkt.
Man dit ziet er fantastisch uit! Mooi ontwerp en wel redelijk handig als je het mij vraagt!
snap niet waarom we niet net als engeland hebben werkt super geel erbij.. en je hoeft niets te veranderen alleen software…wss
Leuk, die ideeen over het verkeer. Laatst die leuke zeebrapaden, nu dit. Nog meer?
best tof!
liever slimme verkeerslichten, met sensoren in de grond. hoef je nergens nog uren te wachten op een rood licht terwijl er niemand op de weg is !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).