Rijtest en video: Audi TT-RS MTM – 462 pk

Auteur: , 76 Reacties

De Audi TT-RS kwam bij mij met stip binnen in de lijst met auto's die ik graag zou willen bezitten. De vijfcilinder klinkt gaaf, de auto is snel, stuurt fantastisch en ziet er goed uit. Mag een tuner er dan met zijn fikken aanzitten en levert dat nog wat op?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in dat geval de video HIER! ]

Natuurlijk is zelfs de beste auto op zijn minst nog aan je persoonlijke smaak aan te passen, maar daar wordt het niet altijd een beter voertuig van. MTM is ook niet de tuner die grossiert in optische verfraaiingen, maar zich vooral bezig houdt met de onderhuidse verbeteringen. De montage van de befaamde Bimoto velgen zijn de enige echte uiterlijke wijzigingen. De testauto was ook nog voorzien van niet heel fraaie bestickering, maar dat was om te laten weten dat MTM 20 jaar bestaat.

Audi TT-RS MTM

De standaard TT-RS heeft 340 pk en sprint in 4,6 seconden naar de 100. Dat zijn topwaarden, maar MTM bewijst dat het beter kan. Ze hebben diverse motortuningkits in de aanbieding die allemaal de magische grens van 400 pk slechten. Het startkitje biedt een aangepast motormanagement waardoor er 402 pk en 550 Nm beschikbaar komt. Als je die combineert met een sportuitlaat komen er nog een handjevol bij en staat de teller op 408 pk en 555 Nm. Die sportuitlaat is overigens een indrukwekkend apparaat. Zowel midden- als einddemper worden vervangen en er wordt een vlinderklep gemonteerd die,wanneer geopend, de vijfcilinder nog vrijer laat uitademen.

Audi TT-RS MTM

Audi TT-RS MTM

Laat je nog sportkatalysatoren en andere bougies monteren dan stijgt het vermogen naar 424 pk. En dan nog is het niet klaar voor MTM, want er kan ook nog een grotere turbo worden gemonteerd. Het resultaat: 462 pk en 600 Nm (bij 4000 tpm)! Hallo RS5 rijder, ga even aan de kant. En vermoedelijk zal je met een R8 V10 ook behoorlijk moeten doortrappen om de TT-RS MTM voor te blijven. De R8 V10 heeft namelijk 3,09 kg per pk voort te slepen en bij deze 462 pk sterke TT-RS gaat het om 3,13 kg.

Audi TT-RS MTM

De MTM TT-RS met 424 pk haalt de 100 in 4,2 seconden. Helaas was de 462 pk versie nog niet getest, maar ik gok op vier seconden rond. In ieder geval is de TT-RS in MTM trim schofterig snel. Met een klein mitsje, want het reuzenkoppel van 600 Nm (70 Nm meer dan de R8 V10) komt pas bij vrij bij 4000 tpm. Onderin is de vijfcilinder minder sterk, wat een nadelig bijeffect is van het monteren van een grotere turbo. Helaas beïnvloed dat de rijdbaarheid. In kortere bochten slaat de vijfcilinder een beetje dood in de tweede versnelling, maar in de eerste versnelling is de toerenbegrenzer er te snel. Daardoor is de 424 pk variant wellicht de beste optie.

Audi TT-RS MTM

Hoewel de TT-RS op nat absoluut compleet dwars (of in de rondte) wil, is het op droog toch een ander verhaal. MTM heeft dit willen tackelen door de aansturing van de Haldex koppeling tussen voor- en achterwielen te veranderen. Met alleen een nieuwe Haldex ECU wordt het koppel sneller naar de achterwielen gestuurd, maar MTM biedt ook een instelbare variant. Die biedt dan drie instellingen: Street, Sport en Race waarbij er verhoudingsgewijs steeds meer koppel naar de achteras gaat. Op droog leidde dat inderdaad tot minder onderstuur, maar we zullen nog een TT-RS MTM op een testbaan moeten meenemen om de verdere finesses te ondervinden.

Audi TT-RS MTM

Om al het extra geweld weer in toom te kunnen brengen, zijn er ook grotere remmen gemonteerd. Voor komen er 380 mm Brembo’s met achtpots zuigers, die het remgevoel absoluut verbeteren. Als je serieus bent over de prestaties van je auto, dan mag een remmenupgrade na een forse vermogensstijging eigenlijk niet ontbreken. Dat bevordert de levensduur. En dan heb ik het ook over die van de bestuurder en eventuele passagiers.

Voor het pakket om het motorvermogen naar 402 pk te krijgen, vraagt MTM een relatief bescheiden 1900 euro. Met het stijgen van de pk’s lopen de prijzen echter sterk op, voor de upgrade naar 462 pk vraagt MTM 14.500. Veel geld, maar dan staat er ook een superkanon voor de deur. Op Nardo haalde de MTM TT-RS een topsnelheid van maar liefst 314 km/u en dan hoef je een R8 V10 nog maar net voor te laten gaan. En voor de R8 V10 zal je nog ruim twee keer zo lang moeten sparen alvorens die voor de deur gezet kan worden. Als je dus zonder het middenmotor gevoel en echte supercar looks kan, dan haal je met de MTM TT-RS een echte R8-killer in huis. Filmpje!76 reacties

Ik vind deze stiekem veel leuker dan de RS5.
@agarde: De RS5 is wel een stukkie mooier vind ik!
Nice!
leuk gooi en smijtbakje en geinig filmpje

blok zal ook wel in de RS3 komen
@laurens324:
gooi en smijt bakkie? Dat enorme turbo gat zorgt dat hij niet meer te rijden is. Geen enkele echte rijders auto heeft een turbo. Een 911GT3, Caterham, Clio RS enz. dat zijn gooi een smijt bakkies omdat ze zo lekker aan het gas hangen.
@JanJansen: De standaard Turbo (eventueel met chippie) van de TT RS hangt anders ook lekker direct aan het gas hoor; max koppel is vanaf 1600rpm beschikbaar en spoelt soepeltjes op. Die extra grote Turbo (slechts 40pk extra ?) is gewoon te lomp …
Hulde aan het film/montagetalent van Patrick! Wat een video
Supergave video, en wat een geluid!

5 cylinder FTW!! :P
Toe maar. Meer dan een derde van het vermogen erbij. De meer piekende afgifte zal de cijfertjes misschien weer wat slechter maken, maar de beleving des te beter.

En lol @ einde filmpje. Altijd een elektrische vliegenbrader bij je hebben, zo zie je maar weer. ;)
the-budel-guy
lekker geluid zeg mar denk dat ik alleen de uitlaat en de chip zal nemen ben niet zo dol op de velgen en natuurlijk dat mooie MTM logo er op he
Wat een hoop centjes voor een Audi ! Maargoe, het ding klinkt en rijdt wel erg goed….Nogal een hoop verschil tussen de 400Pk en de 462Pk versie; enerzijds logisch gelet op de aanpassingen, anderzijds niet budgetblij voor slechts 62Pk..
TT RS, mijn ultieme Audi. 462 pk voor een dikke 14k zijn het niet waard, ga idd zoals Wouter suggereert gewoon tot 400 pk voor 2k. Maar ach, de standaard TT RS is al snel en maakt een prachtgeluid.
Voor ruim 80 mille zou ik een echte (tweede hands)sportwagen of GT kiezen. Hoe spectaculair ze de TT ook maken, vormgeving en imago blijven erg onaantrekkelijk vind ik.
Deze is niet verkeerd!
niet echt mijn smaak, maar kan er wel mee voor de dag komen
apart begin…
topsnelheid? 0-100?
Hij klinkt echt super!! Heb zelf een tijdje geleden in een nieuwe TT 2.0 TFSI mogen rijden. Dat was al een verschrikkelijk gave ervaring. Dan lijkt me een TT-RS MTM helemaal top!
Prachtig filmpje en leuke auto!

nb: beïnvloed = beïnvloedt.
Leuk speelgoed! Ik had er een keer eentje achter me zitten en het was niet eens zo makkelijk om hem eruit te rijden. Bij hogere toeren wel natuurlijk :mrgreen:
@zdev: geen MTM dan… een ‘standaard’ TT RS :)
@zdev: haha en wat rij je zelf dan wel niet??
@Patrick: klik op de naam ;)
@zdev: Zat zeker een opa’tje achter het stuur dan… Maserati is veel mooier, en ben zelf absoluut geen Audi fan, maar een TT-RS rij je daarmee er nooit uit.

Voor hardcore zou ik voor dat geld een Exige kopen. Maar ik neem een fully loaded Z435s en een Duster van het geld dat ik overhoud.
@Hoflander!: oh jawel, want hoog in de toeren heeft een V8 gewoon meer power onderin… Maar ik geef toe dat het niet veel scheelde…
@Zdev:
http://www.youtube.com/watch?v=OPfnAn9Yzkc
zie geen maseratie?
@Erik: dat is een 3200GT, geen Sport GT S en dit was een 0-100KM/h demo, geen 100-200KM/h. Geen goede vergelijking dus :)
@zdev:
Ik zie dat hij ca. 13seconden op het gas staat, komt ongeveer overeen met 0-190. Je bedoelt dus dat jou auto zijn vermogen van 0-100 niet goed kwijt kan, beetje het Koenigsegg idee dus? :-)
@Zdev: Hoog in de toeren meer kracht onderin? that makes no sense at all!
@RudyV: tuurlijk wel, de paardjes komen pas echt los in de hogere toeren. 450Nm bij 4500 toeren en 440PK bij 7500 toeren bijvoorbeeld.
kutvlieg!
Geinig, een vliegende autoblog fan :P
voor dat geld haal ik een ferrari 550 met ong 550pk en hou geld over om andere leuke dingen te doen
en dat filmpje wil maar niet laden
@Stopwearingpants: Internet explorer?
voor de snelle kapper…wel een gaaf ding, ook wel zonder die MTM aanvullingen trouwens. heerlijk geluidje, schreeuwt om een cabrio.

en [email protected] vlieg.
Kutvlieg!
doe maar dan :D
weer een opgedreven “golf”
bruut ding zeg, maar deze zou ik wel eens met s-tronic willen zien wat dan het 0-100 tijd is
@jeanclaude: Volgens mij heeft de TT-RS enkel een handbak beschikbaar..
@Jochempie:
Nee, sinds begin oktober 2010 ook met 7-speed S-tronic leverbaar, waarbij de 7e versnelling een overdrive is om brandstof te besparen. Op het motor-talk forum is reeds berekend dat deze 7e versneling bij genoeg vermogen de auto bij max. vermogen toerental op 381km/h brengt :-).
Overigens zit de TT RS met S-Tronic standaard al in 4,3s op de 100 met LC.
@Erik: niet zo lastig om te berekenen hoor….de Corvette doet het met z’n blok ongeveer tot 700km/h….Gewoon in overdrive 100km/h rijden; vervolgens de toeren aflezen (stel 2000). Vervolgens het max-toerental van bijv. 7000 naar evenredigheid op de snelheid loslaten:

7000/2000 x 100km/h = X

In de regel; hoe meer liters de motorinhoud, hoe hoger de officieuze topsnelheid. Maar je hebt er niks an.
5-cilinders klinken toch echt altijd super vind ik :D Doe deze maar met 424pk. Ben ik tevreden.
Gáááááf die shot @3:43!
ik zeg geil!
Doe maar als cabrio! Nog minder bescherming tegen de 5-cilinder :)
Ik zou ook alleen de chip nemen!
Vooral omdat het de prijs niet waard is en de velgen van de orgi veel mooier zijn.
Gewoon die chip doen idd, als ik dit zo zie rijdt het voor geen meter, koppel kan beter wat uitgesmeerd blijven. Maar dit kan je ook met de RS3 doen hé, heb je gewoon 400 pk voor een prikkie! :D
@Tommy2:
Wat dacht je van een Jetta uit Amerika, zelfde blok, alleen zonder turbo en helaas wel met voorwielaandrijving… ;)
Is helemaal goedkoop!
Of een Volkswagen Rabbit 2.5 DSG :D
@RickB: Dat blok is niet tunebaar en daarbij ook zo sterk niet. In dit blok zitten aardig wat hoogwaardige staalsoorten verwerkt kan ik je vertellen. Dat Jettablok vliegt met 460 pk na 200 km raggen uit elkaar.
Kut vlieg, kut op!
HE-LE-MAAL dubbel hier :D
Super gaaf :)
Het blijft een onwijs gave auto die TT-RS.
Voor de nieuwprijs van zo’n TT-RS, kan ik wel 2e hands een leuke Nissan GTR scoren denk ik.
leuke bak, alleen liever de standaard velgen :D
Nu is er dus ook eentje voor de snelle kappers. Hier wil je toch niet in gezien worden?
Maar ja ieder z’n ding.
@eric bedankt voor de info, maar als tie standaard met s-tronic in 4,3sec doet zal die van mtm wel onder de 4 seconden duiken en dat zijn supercar cijfers haha
bahh wat een vieze auto :) !!!!
Ah, gaat hier nu ook een oma in rijden om te laten zien hoe saai hij is?
@Henkie!: Nee, nu ben ik azijn aan het pissen. Ze hebben natuurlijk een extra sterke performance Touareg tussenbak gemonteerd zodat het altijd maar de vraag blijft of je überhaupt ergens aankomt nadat je de sleutel omdraait.
Mooi ding.. en best wel mooi geluidje…
Wel een dikke motor, maar wel met een stevig prijskaartje…
Ja wel leuk allemaal.echt wel vet.
maar ik zou hem standaard kopen.
mmm valt mij zwaar tegen…..
check this
http://www.autoblog.nl/archive/2009/12/13/bmw-z4-sdrive35is-gaat-ook-hard-zonder-m
slechts 0.2 sec verschil van 0>100 dan heeft de Audi ook nog eens dik 120 pk meer.. Mijn vraag is dan ook wat gaat Bimmer doen bij een Externe Tuner???? met een ‘chipje’ :D
+ meer lol met achterwielaandrijving en ook nog in de zomer leuk… prijsverschil! :D Dus lijkt me duidelijk!!
blijft een kappers auto.
Wouter HELEMAAL GELIJK!!!! 5 cilinder Turbooooo is gewoon Ubergeil. En over de Turboo gat ja dat is logisch als je een gigantische turbo er op zet:P Hebbe Hebbe Hebbbeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!
Ik zie dit absoluut niet als R8 killer, hij is echt niet genoeg uitgebalanceerd. Maar toch, voor 1900 euro naar 400 pk? Dat is best leuk! Want de TT-RS was al helemaal geen verkeerde auto! Nee, ik wil hem wel;)
5 cilinder audi is terug…
wat is dit toch mooi, ben blij dat audi dé blokken weer terug brengt, de 5 cilinder is gewoon na mijn mening het mooist lopende blok, alleen zonde dat die onderin niks doet, zou niet echt fijn rijden, maar als die erin klapt, gok ik dat die echt een monster is!
@michel volgens mij lees je het niet helemaal goed de standaard tt-rs gaat in 4.6 sec naar 100 een heeft 340pk die z4 35is heeft ook 340pk en gaat in 4.8sec naar de 100, dese mtm getunde versie gaat in plus minus 4 sec naar de 100 dus het is een verschil van bijna een seconden maar indd wat jij zegt met 120pk meer. maar de als ze alletwee standaard zijn is de tt-rs nog steeds sneller
waarom 1900 betalen bij mtm, als ziptuning het voor 625 doet (incl vermogenmeting)
heb je ook 400 pk
@g40freak: Precies… Ik zie het ‘kwaliteitsverschil’ met dit soort upgrades niet. Ziptuning is naar mijn idee toch geen onbetrouwbare zaak.
14.500 euro en dan zo onwaarschijnlijk goedkoop klote knopje… Bij de conrad voor 0,95 cent. Echt, dat kunnen ze bij MTM niet menen. Een beetje fatsoenlijk knopje lijkt me voor dat geld best mogelijk.
Waarom niet gepost onder asobakken? klopt niet, dit is ueber petje.
Ik vind de TT-RS geen mooie auto. Hij rijdt prima waarschijnlijk maar voor 80 mille koop je toch iets anders.
Godverdomme jongens. Ik vind jullie rij-impressies superleuk en ben regelmatig bezoeker van Autoblog. Maar die reclame daar wordt je toch niet goed van. F5-en helpt niet eens meer.
Ik denk dat veel bezoekers dit vinden en dat de reclame best wat minder mag. Vanuit financieel oogpunt begrijpelijk want iedereen doet aan sponsoring/reclame, maar op de lange duur niet gunstig voor de (vaste) bezoekers.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).