Porsche bestaat enkel voor de Cayenne

Auteur: , 64 Reacties

The Cayenne is dead. Long live the Cayenne! De nieuwe generatie Porsche-SUV heeft ze bepaald geen windeieren gelegd. De Panamera mag geen misser heten, het leeuwendeel van de omzet genereren ze nog steeds met de chick-magnet pur sang.

Eén op de twee verkochte Porsches is een Cayenne. Een familie-auto, met vierwielaandrijving. Wie had dat ooit gedacht?

Vooruit, het zijn slechts cijfers van de afgelopen 3 maanden. Nieuwe modellen buiten beschouwing gelaten, wijken kwartaal-verhoudingen tegenwoordig marginaal af. De Cayenne hield een knalfuif, de Panamera was een bescheiden tweede. Oh, en Porsche verkocht inderdaad nog een paar zescilinder sportautootjes. Dat is tegenwoordig meer een hobby dan een core-business. De 911, Boxster en Cayman waren bij elkaar slechts goed voor een kwart van Porsche’s totale verkopen. In de wandelgangen fluistert men al: “hoe lang nog?”.

Nu kunnen we Porsche heel ouderwets weer af gaan branden. Het hoort niet, Porsche moet sportauto’s maken, blabla. Gaan we vandaag niet doen. We accepteren Porsche voor wat het is. Een autofabrikant, ze bouwen af en toe een heel verdienstelijk sport-modelletje maar blinken echt uit in het construeren van grote luxe boodschappenauto’s. Was al een tijdje het geval, nu is de tijd gekomen dat ook de laatste ‘fanboy’ het accepteert. Zelfs een nieuwe 911 gaat het komend jaar niks meer aan ‘de trend’ veranderen.

Cijferfreaks: Porsche noteerde de afgelopen maanden een winst (voor belasting) van 395 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was de winst slechts €51M. Het uitmuntende resultaat vloeide voort uit een totaal van 21.218 verkochte auto’s (10.282 Cayennes, 5778 Panamera’s, 3130 “elfjes”, 1089 Boxsters, 929 Caymans).
64 reacties

Het blijft een mooie auto!
Ben sowieso al gek van Porsches. Jammer dat ze bij VAG zitten.
@Dennis: Zien porsches er anders uit sinds ze bij VAG zitten ofzo? Ik zie niet wat daar zo slecht aan is… De enige verandering die ik zo kan verzinnen, is het feit dat ze motoren kunnen uitzoeken bij VAG, en dat is ook niet bepaald een straf lijkt me.
@Snorremans: ”motoren kunnen uitzoeken bij VAG” Dat is juist de straf…
@Dennis:

-edit: nutteloze bijdrage-
@Dennis: Dat zie je dus verkeerd. Porsche zit niet bij VAG, Porsche BEzit VAG
http://www.volkswagenag.com/vwag/vwcorp/content/en/investor_relations/share/Shareholder_Structure.html
@michiel: De Holding Porsche bezit VW, VW bezit de Autofabrikant Porsche.
Tja, maar dat ze die dikke SUV zo goed verkopen komt toch omdat ze bekend zijn van de sportwagentjes. Zonder dat zou ook de Cayenne niet verkopen. Dus het een kan niet zonder het andere.
doe mij maar een touareg , dan kan je zeggen kheb een cayenne mr met ht originele badge erop :)
de ouwe type ok. nieuwe niet is net een dure kopie van de hyundai santafe ookal zo’n konijnehok…
@spykerboy: en toch verkoopt de nieuwe in 3 maanden net zo veel als de oude in zijn beste tijd in 4 maanden deed…
Ik heb ook zo mijn twijfels over de nieuwe Cayenne. De vorige vond ik zelf mooier/stoerder. Maar de nieuwe rijdt hier ook alweer in meervoud rond. Dus dat wordt ook weer een hit.
ongelofelijk he! Als ik een SUV moest kopen zou het ook een Cayenne zijn hoor, gewoon gruwelijk mooi, goed rijgedrag en de status..
Mwa ik vind de Touareg toch mooier. Ik vind de Cayenne weinig uitstralen. Maar dat de Cayenne zo goed verkocht was al bij de eerste generatie bekend. Ik hoopte op een beetje Porsche rust na al die achterlijke Panamera tuningtopics.
je kunt het ook anders zien, er worden sinds de komst van nieuwe modellen van porsche minder 911’s geconsumeerd en porsche is zich gaan richten op andere markten.

Uiteindelijk doen ze dit nu gewoon super, en zo’n hoge winst, of heeft dat te maken met de overname door VAG?
De wereld zou veel mooier zijn moest elke Cayenne een 911 worden!
Moesten ze meer variatie steken in hun 911 modellen zouden ze er ook meer van verkopen.. De vernieuwing is soms ver te zoeken, enkel bij de Cayenne passen ze dit toe, (en misschien nu ook panamera). Wat niet wegneemt dat het zalige auto’s zijn..
De status die de 6 cylinder modellen hebben geeft het merk de status porsche. het is hopen dat porsche met zijn ‘familie’ auto’s niet de status van de 6 cylinder modellen gaat verliezen. Je zou kunnen stellen: de kosten van de 6 cylinder modellen worden terug verdient met de ‘familie modellen’ en genereert nog een leuke winst ook!
Bizar dat een – inmiddels – volume merk als porsche bijna 19.000 euro winst per verkochte auto kan maken…
@JeejEm: Power of the badge
@JeejEm: Porsche doet ook engineering en ontwikkeling voor andere merken, dat draagt ook bij aan de winst.

Daarnaast moet je zo’n cijfers altijd relativeren. Net voor de overname van Porsche door VW maakte Porsche een monsterwinst, maar alleen op papier, dankzij de gestegen koers van de VW-aandelen die ze in handen hadden.
Ik vind deze tweede generatie Cayenne geslaagder dan de eerste. En voor Porsche is het gewoon goed, de Cayenne is de cashcow die het mogelijk maakt om de sportwagens te blijven ontwikkelen.
@Jazzie:
hun laatste ontwikkeling van een sportwagen gebeurde in de jaren 60 toen je Porsche nog serieus kon nemen
Ach iedere pooier of bankier kan tegenwoordig een Cayenne rijden. Een Porsche Cayenne begint ondertussen de Opel
Astra van de compensatieauto’s* te worden.

*)auto die je koopt om te laten zien dat je geld maar geen smaak hebt, en tegelijk ook de geringe lengte van je lul moet compenseren.
@Specht: Blijft dat dit cliche altijd geroepen wordt door types zonder poen, ook zonder smaak en met net zo’n te korte….
@Specht: het lijkt wel asof je jaloers bent op die Porsche bezitters, heb je zelf wellicht last van die symptomen?
-edit: nutteloze bijdrage-
De Cayenne blijft ook echt een leuke auto om te zien. Een Porsche SUV blijft toch iets aparts.
Ik houd niet van Porsches, ik heb een hekel aan Porsches.. Geen idee wat het is, maar het is nou eenmaal niet anders. Het grootste probleem is misschien wel dat ze zo succesvol zijn. Daar heb ik echter wel respect voor. Het was een enorme gok om de Cayenne op de markt te brengen, een geslaagde gok. De stap naar de Panamera is natuurlijke een kleinere geweest, de grootste schok lag bij de SUV.
Porsche heeft dus een nieuwe goudmijn aangeboord, met de twee niet sport modellen. Mooi voor ze dat het goed uitpakt. Ze hebben de goede keuzes gemaakt en gaan hierdoor niet ten onder tussen alle grote fabrikanten. (Natuurlijk bijna toch gebeurt omdat ze een beetje grootheidswaanzin kregen en VAG probeerden over te nemen.. Dombo´s(A))
@snelisanders: niet sport modellen?
Wel es in een Cayenne of Panamera gereden?
@AlwinH: Je kan toch niet met een recht gezicht beweren dat een Cayenne “sportief” is?
@bozewolf: een sport auto is een sport model, als het andere is een zwak aftreksel. Een SUV en een Sedan zijn niet gemaakt als sportauto, ze zijn te groot en te zwaar en te hoog. Een 911 is gemaakt als sportauto, de cayenne als sportieve suv en de panamera als sportieve sedan.
Gelukkig zijn Cayennebezitters toe aan een opvolger dus zeggen de statistieken nog niet zoveel.
Beste mensen..

Wat is VAG?
@held: Volkswagen Automotive Group natuurlijk, alles wat onder de vlag daarvan valt.
@held: Volkswagen Audi Gruppe
@Jipp: bestaat overigens uit: vw, audi, skoda, lambo, bugatti, MAN, scania, seat, bentley. en maakt onder andere ook ketchup.
@Jipp: eigelijk is het Volkswagen Aktiengesellschaft ;-)
@bpc: Nou even gezocht op internet, je kunt nergens echt vinden wat nou de echte afkorting is. Ik dacht altijd volkswagen audi gruppe, ooit gehoord van een duitse dealer.
@Jipp: het zou kunnen mij is altijd het andere verteld ik zou het raar vinden dat het vw audi gruppe is want in het begin waren ze niet samen maar de naam besstond toen toch ook al nee?
@bpc: AktienGesellschaft klopt, hoor. Het is de Duitse variant van wat wij als een N.V. (Naamloze Vennootschap) kennen.
@Jipp: is idd Volkswagen Aktiengesellschaft, maar de afkorting VAG is tegenwoordig niet meer officieel in gebruik. Je hoort het nog vaak hier, maar VW&co zal nooit de naam VAG gebruiken.

De huidige, officiële naam voor de hele groep is ‘Volkswagen AG’.
@held:
Meen je da nu?
@held:

Volkswagen AG

Volkswagen AG is de grootste autofabrikant in Europa, en in omvang de vierde ter wereld. Het heeft 44 fabrieken in 18 landen en een mondiaal service- en verkoopnetwerk. De hoofdvestiging bevindt zich in Wolfsburg, Nedersaksen. Het bedrijf wordt soms ook wel als de Volkswagen Group aangeduid.
Bron: Wikipedia
@AlwinH: volgens mij bedoelt snelisanders met “niet sport modellen” wagens die nie bedoelt zijn om met te racen, of beter verwoord: wagens die niet bekend zijn geworden door hun geschiedenis van racen, wat bij de 911 wel het geval is
Het is en blijft een lelijk hok. Interior prachtig. Bouwkwaliteit super. Rijdt heerlijk. Porsche merk erg sterk. Aan de Cayenne kleeft wel een beetje goudenkettingenblonthaar dat wel. Maar gewoon lelijk. De grille, lelijk. De wielkasten, lelijk. De lijn, lelijk. De achterkant, lelijk. Neem dan een Range Rover. Voor de klasse. Of een X5/X6. Maar goed een Q7 is nog lelijker dan een Cayenne.
Heeft Porsche geen optischpakket voor het aanpassen van de achterlichten naar het vorige model? Dan vind ik het nog wel wat. Maar goed, waarom zou Porsche die moeite nemen, ze verkopen omdat het een Porsche is. Is dat slecht, welnee. Zolang ze ook goeie “mid-lifecrisisjongensdroom” karretjes blijven maken niet.
Die auto is gewoon een meesterzet en Wiedeking een meesterstrateeg. Hij heeft de corebusiness compleet kunnen omgooien zonder het beeld van de gemiddelde mens bij het merk Porsche aan te tasten, en ook nog eens de winst ernstig kunnen verhogen. Chapeau.
@Citrofiel: Wellicht een meesterstrateeg, maar niet onaantastbaar, zoals is gebeleken. Tegenwoordig zit hij waarschijnlijk in alle rust zijn miljoenen van zijn bonus te tellen.
Zoals gewoonlijk zijn er bazen en bovenbazen, en de ultieme eindbaas blijft toch Piëch. Vraag dat ook maar aan Winterkorns voorganger Pischetsrieder, die het bij VAG toch ook niet slecht deed.
@sir_smokalot: haha, dat was toch die zetbaas die ‘niet wist dat zijn gehele directie- en managementstaf iedere week de bonnetjes van de Yab Yums declareerden’ ? Geweldige gast….ohja, HIJ ging NIET naar de hoeren…
@sir_smokalot: Je kunt net zo goed een stel willekeurige namen invullen hoor, ik heb er toch geen verstand van. Het ging mij erom dat Porsche op zo’n nooit verwachte manier succes blijkt te oogsten.
Hae fanboys…dit zijn wereldwijde verkoopcijfers…in Nederland zijn sinds Pon slechts 1700 Porsches verkocht ! Dus vanaf 1974 ofzo…Wellicht iets te maken met de belastingen hier ? :lol:
@Megakix: sorry…8000 vanaf 1974…
@Megakix: http://www.autoweek.nl/verkoopcijfers.php?merk=Porsche ;)

Laat zien dat ook in Nederland de Cayenne het meest verkoopt.
Nederlannd (2010):

Cayenne 198 stuks
911 154 stuk
Panamera 188 stuks
Boxster 31 stuks
Cayman 21 stuks

Totaal 602 Porsches tot en met oktober 2010.
154 911’s!!!
ik vind dat stevig voor hor!
het is en blijft een 2-zitter van 120 a 150 duizend euro!
ik zie namelijk veel standaard cayennes prijs nog onder een ton rond rijden.
feit blijft: geen 911 geen succes cayenne, geen cayenne R.I.P. 911.
ferrari leeft bijv. van de petjes en posters. het is maar wat je bedrijfsstrategie is.
Beste redactie : Moet de kop boven het artikel niet zijn ‘Porsche bestaat door de Cayenne’ en niet ‘voor’ want doordat ze veel SUV verkopen kunnen ze ook 911, boxters en dergelijke verkopen die wel degelijk een bijdrage aan autoland leveren en wellicht niet winstgevend zou zijn indien ze geen andere kaskrakers zouden hebben. Daardoor door ipv voor. Groet van een liefhebber
@i-love-v60: da’s de grootste zever ever die commentaar.
Porsche wou gewoon een groter marktaandeel. Aangezien dit met hun sportwagens niet (meer) lukte, hebben ze maar iets anders gezocht. Maar dit betekent meer mensen aannemen (voor design en productie), nieuwe facilities, etc…wat betekent dat een nog groter volume nodig is om die investering weer terug te verdienen.
Dit was gewoon een beslissing van de aandeelhouders die altijd meer winst willen voor hun aandeel en had niets met overleven te maken.
Denk dat dit meer aan de koper ligt dan aan Porsche zelf! ;p
De nieuwe porsche cayenne is ultimate gay !
Dus de 2 lelijkste en minst sportieve Porsches verkopen het best, wat zegt dat over de premium automarkt in het algemeen en met name over de kopers?
@RWD: dat het oudere mensen zijn die genoeg geld hebben om een Porsche te kopen. Het aantal geslaagde 50+ers met een half miljoen op de bank is veel groter dan het aantal 25ers met een half miljoen op de bank.
Mja misschien jammer.. maar als je soms zo’n Cayenne Turbo ziet passeren.. dan denk je toch van: ja, is toch niet echt mis…
@elcaminokid. Jij heb wel een hele negatieve kijk op de wereld.Natuurlijk moeten autofabrikanten winst maken om te overleven maar de investering in sportauto’s en de beperkte markt daarvoor (heel veel mensen willen maar slechts weinigen kunnen) vraagt om andere auto’s dan alleen hardcore sportauto’s. Ferrari is eigendom van Fiat (blijven koekblikken), Lambo is in Duitse handen, Aston is India’s geloof ik, dus alleen met sportauto’s bouwen ga je het in deze wereld niet redden.Dit is realistisch en niet negatief. Read and learn kiddo.
Doe mij maar die minst goed verkopende Caymann, zag er gisteren nog eentje rijden, lekker ding!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).