Ook Russische miljardair wordt EV-koning

Auteur: , 14 Reacties

EV's, ze zijn trendy en hip, en winnen zelf superbelangrijke en hooggewaardeerde prijzen. Als multimiljardair ben je dan eigenlijk gek als je je niet in de spannende markt van de elektrische voertuigen stort. Nadat de Braziliaan Eike Baista het spits afbeet, volgt de Rus Mikhail Prokhorov nu zijn voorbeeld: hij is van plan samen met de Franse industrieel Vincent Bolloré een grote speler op de EV-markt te worden.

Waar is de tijd gebleven dat je als miljardair nog gewoon een voetbalclub als speeltje had, of een enorm jacht? Ok, eerlijk is eerlijk, Prokhorov is al eigenaar van een basketbalteam (New Jersey Nets), en een jacht zal hij waarschijnlijk ook wel hebben aangezien zijn vermogen op 13,4 mld dollar wordt geschat.

Maar terug naar de EV’s: zijn partner Bolloré kennen wij allemaal nog als de belangrijke gegadigde (met Tata) voor de overname van Pininfarina in 2009, maar dit liep stuk. Hij is reeds bekend met EV’s, want hij was betrokken bij de onwikkeling van de elektrische Pininfarina B0. Naar alle waarschijnlijkheid trekt Pininfarina zich binnenkort uit deze joint-venture (JV) terug (dit levert ze 10 miljoen euro op), en kan Bolloré met de know-how uit het project verder gaan, samen met zijn Russische partner.

Prokhorov meldde vandaag in een Franse krant dat hij de komende maand maar liefst drie elektrische modellen zal onthullen, waarvan de productie in 2012 zou moeten starten. De EV’s zijn in eerste instantie bestemd voor de Russische markt, alwaar hij ze voor zo’n 10.000 dollar aan de man wil brengen. Voor die prijs verwacht hij jaarlijks zo’n 10.000 stuks af te zetten. We zijn benieuwd, maar ook een beetje sceptisch: van Prokhorovs vorige project hebben we ook nog niets gezien. (via Automotive News)14 reacties

Zou zomaar kunnen lukken ! Ziet er niet super slecht uit ook, hoewel ik er zelf nooit in zou stappen. Die achterlichten lijken trouwens een beetje op die van een Ford Fiesta, of ligt dat aan mij?
@xPendek: Pininfarina is doodgereden door een Ford Fiesta, wist je dat?
@slappehap: leeftie niet meer dan ? :P
10.000 stuks à $10.000 met dus al gauw $10.000 verlies per stuk, kost hem maar iets van honderd miljoen per jaar. Geen probleem voor Michail. Wordt vast lachen in de Russische winterkou bij min veertig.
http://cdn0.sbnation.com/imported_assets/426645/amels-solemar.jpg
Zijn bootje waarvan hij nooit weet waar die zich bevindt, hij wordt er toch alleen maar zeeziek van.
Hoe is deze beste man aan zijn vermogen gekomen?
@kurdmanx:
In de financiële sector en in de metaal en goud-industrie.
@kurdmanx: Poetin heeft destijds alle staatsbedrijven verdeeld onder zijn vrienden; enkele ken je inmiddels van naam….in ruil daarvoor geven ze hem ‘steun’ om de machtigste (niet-gecontroleerde!) man op aarde te zijn…met Medvedev als zijn schandknaap. Moet je je er eens in verdiepen hoe dat enkele jaren geleden gegaan is..schofterig…duizenden gezinnen kapot…pappa’s aan de drank en zelfmoord…zodat dit stuk goochem zichzelf op de borst mag slaan ?!?
Ook zo’n Poetin-kontkusser geweest….staatsmonopolies verdelen onder zijn vrienden…rattengif is het…hopelijk verkankeren ze allemaal…(sorry voor het taalgebruik..maar ik mag die lui niet)
@Megakix: Had het inderdaad ook zo begrepen.. Ahbramovic van Chelsey.. heeft het staatsoliebedrijf gekregen van de regering in ruil voor staatssteun.. en maar dobberen op zijn miljarden..
Die man was toch opgepakt vanwege een grote sex- en drugsorgie ergens in La Douce France?
Heeft hij in een jaar 3.9 miljard dollar verdiend? Bij het vorige artikel staat dat hij goed was voor 9.5 miljard…

@slappehap weet het leuk onder de aandacht te brengen. Waarom zou deze meneer de elektrische auto opeens bereikbaar kunnen maken? En hoe denkt hij het probleem van de lage temperaturen in Rusland i.c.m. de accu’s op te lossen?
“Nadat de Braziliaan Eike Baista het spits afbeet”

-> DE spits afbeet
@Endlezz: Zeker weten?
@sir_smokalot

Blijkbaar is het allebei toegestaan volgens
http://www.onzetaal.nl/advies/spits.php

Maar ik heb de versie met “het” nog nooit gehoord… misschien wordt die meer gebruikt in Nederland dan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).