Kamermeerderheid dringt aan op anti-fileplan bij Schultz

Auteur: , 26 Reacties

Je bent vrouw, 40 lentes jong, kersverse minister van Infrastructuur en Milieu en staat voor de onmogelijke taak om de files op te lossen. Aangezien iedereen wel een mening heeft over de aanpak van files, zal ook Melanie Schultz van Haegen wel de nodige opvattingen koesteren. Zij is immers ook staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat geweest en dus geen onbekende met de materie.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, D66 en CU, wil dat de minister een speciale filebrief aan de Kamerleden gaat schrijven. Zij zullen haar dat vanavond (as we speak) vragen tijdens de bespreking van de begroting van het ministerie van Infrastructuur & Milieu.

Deze brief moet inzicht geven in de plannen die Schultz heeft om de fileproblematiek te lijf te gaan. Het idee komt uit de koker van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Hij wil dat de minister alles op alles zet om de files te bestrijden. Het moet volgens hem een totaalpakket met maatregelen zijn, die verdergaan dan uitsluitend asfalt.

Verhoeven wil op basis van de brief vervolgens met de Tweede Kamer in debat. Er moet iets gebeuren, want files zijn niet alleen irritant, maar kosten jaarlijks zo’n 3 miljard euro. Net als veel Nederlanders wil de D66 van de minister weten hoe het kabinet de files gaat aanpakken.

Verhoeven pleit ervoor dat er naar verschillende oplossingen wordt gekeken, waarbij wat D66 betreft, de vervuiler per gereden kilometer betaalt. Daarnaast moet het openbaar vervoer aantrekkelijker worden door deze vaker, verder en veiliger te laten rijden. Tot slot wil het D66-Kamerlid het bedrijfsleven verder stimuleren om mensen meer thuis te laten werken, bijvoorbeeld door snelle internetverbindingen aan te leggen.

Als een aanbeveling aan de minister, zou Kees Verhoeven die brief natuurlijk ook zelf kunnen schrijven. Kennelijk weet hij al precies hoe hij het hebben wil. Als jij ook weet hoe je het hebben wil, dan heb je vast al wel de poll op onze homepagina ingevuld. (via: nu.nl)



26 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Files oplossen??

Als ze bij wegwerkzaamheden waar niet word gewerkt en waar onnodig een lagere snelheid mag worden gereden, de normale snelheid mag worden gereden, dan zouden er al veel minder files zijn.

Het is toch van de zotte, er worden kilometerslang niet gewerkt en toch maar 90 rijden!!
Kijk eens naar onze oosterburen !

Hier wordt alleen de snelheid naar beneden gezet als ze er werkelijk werken.
@eric: nou…ze doen het in Duitsland gewoon slimmer. Ze sluiten voor een lengte van 20 km één baan volledig af. Op de overgebleven baan (of 2) kan je dan gewoon doorrammen. Wel hinder, geen files. In Nederland wordt je gewoon gedwongen om STIL te staan bij het werk aan de weg…donder toch op met je pionnetjes neerploffen sukkel ! Flikker toch op met je lijnentrekkendebek….
Ik zou haar baan niet willen. Het probleem zit in het feit dat (heel) veel mensen in verschillende steden wonen en werken wat resulteert in forenzen en dus files. Stimuleren van thuiswerken is een goed idee. Stimuleren dat mensen in dezelfde stad gaan wonen als waar ze werken. Ook beter OV naar industrie- en bedrijventerreinen, want dat is vaak ook bedroevend slecht.
excuus-truus ..
Charly Aproot had daar de MAN moeten zijn ..

niet zo,n bus-baan figuur ..
@lincoln: Charly Aptroot heeft z’n prioriteiten verkeerd zitten.
Naar mijn mening moet er eerst gekeken worden naar punten met in- en uitvoegstroken van 3 naar 2 of 2 naar 1 baan. Op veel plaatsen is dat namelijk een oorzaak. Oftewel: verbreding van de wegen op knelpunten, maar tegelijk de infrastructuur aanpassen aan het in- uitvoegen van ‘nieuw’ verkeer.

Betere dynamiek van de snelheden; te beginnen met een verhoging naar 130km/h [150km/h ’s nachts, maar dat is een andere discussie] en het afschaffen van 80km/h-zones.

Maar ook zouden we af moeten van het huidige idee dat we vaste uren moeten werken. Laat de werknemer flexibeler zijn uren kunnen invullen [genoeg beroepen waar dat mogelijk is] – loopbaanrekening, doch is dat een wat specifiekere discussie.

Verbetering van het openbaar vervoer, maar belangrijker: goedkoper maken van het openbaar vervoer. Ik hoor namelijk vaak van buitenlanders dat het in Nederland zeer duur en slecht is. Zeker rond de randstad is een verbetering van het openbaar vervoer belangrijk.

Dit zijn slechts enkele ideeën die natuurlijk verdere uitwerking vereisen. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar er is – helaas – veel te weinig geld…
@anuspraeternaturalis: flexibeler arbeidstijden is slechts het uitstellen van het nóg grotere probleem…heb je wel eens op de snelweg gereden om 2 uur ’s middags ? Kijk, dan zie je dat we ook al aan het dichtslibben zijn…samen met de pampers-oudjes, parttime moeders, capaciteitloze pappa’s etc op de A2 sukkelen ??? Nog even en we staan de hele dag stil en hoppen we van auto naar auto…goed voor de gezondheid wellicht…dat weer wel.
@Megakix: Het rare is, dat ik vrijwel altijd op tijden schijn te rijden dat ik gewoon aan >150km/h kan rijden. En ja, soms kom ik even in een file terecht en wat zie ik dan? Trechters c.q. in- en uitvoegen…

Maar je moet het ook als totaalpakket zien, niet één oplossing. Maar veel oplossingen die samen voor één oplossing komen. Loopbaanrekening is er daar één van.
Iedereen die dicht bij zijn werk woont, zou hiervoor fiscaal moeten worden beloond. Dat dit nog niet gebeurt, is onbegrijpelijk. Moet je kijken wat er gebeurt als de bijtelling bijv. naar 10% gaat als je binnen een straal van 10 km. woont en werkt.
@22cm: hae pikomlaag…die 22 cm is hier niet gevallen hoor ! ;-)
@22cm:
Sowieso niet belonen, want dat geld is er niet. Straf dan de tegenhanger af.
@jack_abarth: negatief of positief belonen, dat is slechts een budgettaire kwestie. Zaak is om in via de bijtelling op een persoonsgebonden manier het woon-werkverkeer te beperken.
@ 22cm
Dan wil iedereen ineens een auto van de zaak, en staan we nog vaker vast ;)
Met d66 eens.. maar zie het nu nog eens praktisch te maken..
Lekker wijfje
@Fortuna: :lol: (maar je hebt geen smaak kerel…)
Best een lekker ding trouwens, die Mel…
Lekker wijf! (ja ik weet het nutteloze bijdrage) :D

Oplossingen: carpoolen en meer asfalt.
Lincoln heeft gelijk.

Na het frisse bewind van Camiel ben ik heel bang voor slappe hap schultz. Aptroot was hier heel goed op z’n plaats geweest ipv roepen in de kamer.
@thomaz: geeft toch te denken waarom ze OPNIEUW een vrouw daar aan het roer zetten…die kunnen niet doorpakken, verliezen discussies (tegen bijv. milieugroepen door haar een konijntje in de hand te drukken…)…kortom, geen oplossing door schultz-bladiebla.
@thomaz: Inderdaad goed punt, wat een rare traditie toch in NL om op die post steeds maar weer een vrouwspersoon neer te zetten. Camiel had zijn autohart op de goede plek, alleen hij kon niet shinen door zijn opdracht om de kmheffing erdoor te krijgen. Laat dit geen Hanja II worden puhleaze
nou kijk eens naar de ontsluiting van ijburg wat een drama zeg!! maak je zo’n eiland en dan maar 1 weg in en 1 weg uit maar wel een zooitje mensen die dag in dag uit van en naar het eiland toe moeten.
ik zou wel eens willen weten welke flapdrol dat ooit bedacht had!
Als de afvoer verstopt is, zit de oplossing niet in een grotere wasbak!

We staan stil omdat het verkeer niet weg kan.
Trechters zoals anuspreanaturalis ook al zei.

Verkeer onder aan de afrit kan niet weg omdat daar kruisend verkeer is, al dan niet met een stoplicht.
(A6, afslag 10, Lelystad)

Drie banen worden twee, waarmee automatisch een verzamelplaats voor auto’s ontstaat. (A2, zaltbommel)

mensen worden over dezelfde weg gedwongen, omdat er geen alternatief is (Culemborg – Utrecht, Groningen – Gasunie)

Ohja en brabanders rijden niet door. Daar rijden ze 100 op de linkerbaan; ’s ochtends mensen die niet naar hun werk willen en ’s middags mensen die niet naar hun vrouw willen.
Betalen per gereden kilometer heet accijns, dat OV mag eerst wel eens meer als 50% kostendekkend worden.
Als het kan doen we het !

Als je voor 50 euro naar de zon kan vliegen ga je niet meer naar de Veluwe. Dus, we doen dat dan ook, velen wel 3 x per jaar zelfs.

Al 100 jaar is de gem. woonwerk/reistijd ergens tussen een half uur en een uur, echt waar.

Stel dat we geen de files meer hebben… dan gaan veel mensen opeens nog veel verder van hun werk af wonen……ofwel de gem. reistijd neemt NIET af……………dat leert de geschiedenis ons al.

Kijk ook eens naar andere ‘lessons learned/geschiedenis’, lees eens de 400 jaar geschiedenis van banken/crisisen en dan leren we dat je banken die het te bont maken failliet moet laten gaan. Leer ook iets van Zweden en Japan.

Nogmaals; als het kan doen we het: 4 x jaarinkomen als hypotheek ? Ah,…. 5 x kan ook ? Nou O.K. dan.
Het grote probleem zit hem mijn ervaring niet zozeer in de snelwegen zelf, maar in het onderliggend wegennet. Gemeenten sturen het liefst nog mensen die van het ene dorp naar het andere willen over de snelweg, sluiten wegen af om ‘sluipverkeer’ te voorkomen, investeren al decennia niet in infrastructuur die niet direct ten goede komt van de eigen inwoners (en geef ze eens ongelijk).
Als er aan die lappendeken van lokale eigenheimer- en NIMBY-maatregelen en suboptimalisatie (je eigen straatje schoonvegen ten koste van het grotere geheel) een eind wordt gemaakt, dan zijn we al behoorlijk op weg. :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).