Wat kost zo’n crashtest dummy?

Auteur: , 29 Reacties

Crashtesten vormen een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van auto's, maar persoonlijk vind ik het principe waarbij maximaal 5 sterren kunnen worden behaald ietwat achterhaald. Heel veel modellen halen tegenwoordig 5-sterren, terwijl je mij niet kunt wijsmaken dat iedere met de maximale score dus even veilig is. De uitslag zou wat mij betreft best iets meer genuanceerd mogen zijn.

Merken kunnen zich dan nog beter onderscheiden op het aspect veiligheid en consumenten kunnen gerichter kiezen. Bovendien worden de proeven altijd uitgevoerd bij een snelheid van 64 km/u, terwijl het ook interessant is om te weten wat er bij een hogere snelheid van je overblijft.

De crashtesten worden al jaren uitgevoerd met crashtest dummies. Deze ‘poppen’ worden steeds geavanceerder om een zo natuurgetrouw beeld te verkrijgen van wat er met ons lichaam gebeurt in het geval van een aanrijding.

Een autofabrikant als bijvoorbeeld GM maakt gebruik van 200 verschillende soorten crashtest dummies. Deze zijn er in allerlei soorten en maten en beschikken over sensoren op 70 tot 80 plaatsen om de impact van een crash te registreren. De sensoren meten iedere 10.000ste seconde de toestand van de dummy. De stroom aan gegevens wordt door een krachtig computersysteem verwerkt tot bruikbare informatie.

Goedkoop is zo’n botspop niet, want de prijs per stuk kan oplopen tot 500.000 dollar, omgerekend 380.000 euro, dus goud waard. Toch zullen ze door medewerkers niet zo snel achterover gedrukt worden, want op marktplaats zal je zo’n dummy niet snel voor een leuke prijs verkopen. Dan kun je beter autostoelen pikken van de baas, want dat is veel betere handel. (via: egmcartech)29 reacties

Ik wist dat die dingen duur waren, maar zóveel!? Puuh…
jeeezus dat is wel erg veel voor zo’n popje
Was al redelijk bekend dat die dingen zoveel geld kosten. Maarja, nog altijd beter dan testen met zwervers. :-P
Geloof je het zelf. Ik ken die dingen voor 40 euro regelen. Kopen ?
@majinstar: de poppen zelf ja, maar de electronica erin niet
@majinstar: Meneer komt zeker uit Amsterdam en heeft daar wel een mannetje voor. Waarschijnlijk kan je ook heel goedkoop aan nieuwe airbags komen. ;)
Heel veel modellen halen tegenwoordig 5-sterren, terwijl je mij niet kunt wijsmaken dat iedere met de maximale score dus even veilig is.

Klopt, het is ingedeeld in klassen. Dus een Mercedes E-klasse tegen een Ford Fiesta (er vanuit gaande dat ze evenveel sterren hebben, geen zin om na te kijken) is geen eerlijke strijd.
Iets met massa, kinetische energie.

De botstest simuleert een ongeval met een auto van vergelijkbare massa. Een Mercedes E-klasse botst tegen de muur, alsof het een Mercedes E-klasse raakt.
(Beetje offtopic)
Duur…
Maar van de 5 sterren, kunnen ze nu niet een 6e ster toevoegen ofzo? Omdat nu alle auto’s veiliger zijn geworden dan vroeger….
@Nina599: Nee, blijft 5 sterren, maar de moeilijkheidsgraad per ster wordt hoger. Maw, een auto die 10 jaar geleden 5 sterren haalde zou naar huidige normen maar 3 sterren of zo meer halen.
En wat kosten ze leeg, dus zonder die computer meuk erin?
@RickB:
majinstar kan ze voor 40 euro regelen zegt tie
@JamesBond007: ook golf navi’s
Volkomen zinloos om 2 van die poppen plus aanhang ( ;) ) er in te zetten als je auto een Brilliance is… Of Landwind..
Kosten ze ook twee keer zoveel (of eventueel met obesitax) als de crashtest pop de slanke amerikaan moet voorstellen?
koreantaxiproductions
NCAP is ook niet helemaal eerlijk. sommige merken (renault bijv.) maken hun autos zodat ze 5 sterren krijgen, volvo zorgt ervoor dat hun autos in welke omstandigheid dan ook veilig zijn, ook buiten de NCAP testen om.
Kost wat, al ie afgeschreven poppen voor al die 0-sterren Chinese meuk.
“Bovendien worden de proeven altijd uitgevoerd bij een snelheid van 64 km/u, terwijl het ook interessant is om te weten wat er bij een hogere snelheid van je overblijft.”

Dat wil je niet weten. ;)
http://www.youtube.com/watch?v=Y5vbNbxD6bw
Zijn die dingen echt zo duur??? Dat is toch wel ongelooflijk veel geld voor zo’n pop…
Ochja, Volvo doet het waarschijnlijk al 20 jaar met hetzelfde stelletje poppen.
http://hobby.marktplaats.nl/overige-hobby-en-vrije-tijd/394859399-crash-test-dummy-uit-de-vw-fabrieken.html?utm_source=autoblog&utm_medium=referral&utm_campaign=CA____autoblog_promotie_site_autoblog&utm_content=39594
@J.:

ik heb het idee dat de elektronica eruit is.
daar wordt namelijk niks over gezegd.

en ik zie geen kabels liggen

terwijl ik bij allerlei programma’s van die poppen gezien. en daar kwam een complete kabelboom uit. (bij de nieuwere types hebben ze minder kabels)
Die poppen hebben allemaal een sixpack en een perfect postuur. Je kunt mij niet wijsmaken dat dat realistisch is.
Zit nu noodgedwongen in de trein :-( als ik zo om me heen kijk in dit treurig forensisch volkje moeten ze maar niet in de auto stappen; veel te gevaarlijk.
Dure ongein, en totaal overbodig als je het mij vraagt; als je ze van gelei maakt (zoals bij Mythbusters), dan kosten ze welhaast niks, maar kun je toch heel duidelijk zien dat je hoofd van je romp ligt…of dat je hart eruit geboord is door de ruitewisser…
@Megakix: Lol nooit gestudeerd zeker, hoe wil je dit gegevens gaan verwerken dan, meten is weten
@V10:

inderdaad, die poppen zijn niet voor niks zo duur.
ze zijn anatomisch gezien perfect (voor dit werk) en kunnen supernauwkeurig elke beweging van het lichaam en elke kracht erop meten.

en dat is wat ze willen.

een hoofd eraf gebeurt niet zomaar. en uit zo’n gelpop haal jij niet allerlei krachten etc die het heeft doorstaan. Voor bijvoorbeeld mythbusters is dit topspul, maar voor de industrie de alles precies willen weten is het troep.
Er is totaal niks uit te halen aan info.
Wat een onzin artikel, de kosten vallen juist wel mee, de pop is na opnieuw opbouwen gewoon nog een keer te gebruiken, en goede meetapperatuur is gewoon altijd duur.
@V10:

inderdaad.

en nu kopen ze voor zeg 5 ton een pop die ze alles precies kan vertellen. en die gebruiken ze …. keer.

dan de gelpop van megakix. die gebruiken ze waarschijnlijk 1 keer, dan is hij vast wel op een of andere manier beschadigd. Dus elke keer een nieuwe kopen/maken, dat wordt ook een dure grap. En daar krijg je ook nog eens nul info uit.

inderdaad zoals je zegt, goede meetapparatuur is duur.
Crashtest dummies zijn inderdaad zo gemaakt dat ze zo lang mogelijk mee gaan. Dit is echt niet voor één keer hoor! En ik zou graag zien dat ze auto’s eens bij 120km/u gaan testen, want die snelheid wordt vaak zat gereden! De poppen zijn duur, maar iedere cent waard als ze levens sparen!
Vergelijk die prijs, met de prijs die je krijgt als je alle ontwikkelingskosten ten behoeve van veiligheidssystemen bij elkaar optelt van elk automerk.
Waar praat je dan relatief gezien over? :/

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).