BMW verlaat het WTCC (een soort van)

Auteur: , 25 Reacties

BMW Motorsport heeft vandaag de plannen voor het komende seizoen uit de doeken gedaan. En het meest opvallend (voor sommige mensen) is dat BMW vanaf volgend jaar niet meer een fabrieksteam zal deelnemen aan het WTCC. Een beslissing die Seat begin dit jaar ook al nam. Maar fans van BMW hoeven niet meteen helemaal in zak en as te zitten, klantenteams zullen namelijk nog de nodige ondersteuning van BMW krijgen. Sterker nog, er is een compleet nieuwe motor voor ze ontwikkeld.

Klantenteams kunnen vanaf volgend seizoen een volledig nieuw ontworpen direct ingespoten 1.6 liter turbomotor in hun 320 TC (Touring Car) lepelen. Dat is overigens dezelfde motor die MINI zal gaan gebruiken in de Countryman WRC rallyauto. Overigens heeft BMW Motorsport in de afgelopen jaren zo’n 60 stuks van de 320si WTCC aan klanten afgeleverd. Een redelijke score lijkt mij zo.

Ook was er vandaag een nieuw gezicht te bewonderen bij BMW Motorsport, namelijk Jens Marquardt. Hij zal per 1 januari Mario Theissen opvolgen die na 12 jaar stopt als hoofd van BMW Motorsport en BMW zal verlaten. Hij zal echter nog wel tot halverwege 2011 in dienst blijven om Marquardt in te werken. De vorige werkgever van Jens was overigens Toyota Motorsport.

Verder heeft BMW Motorsport eigenlijk niet zulke hele wilde plannen voor 2011. Voor klanten leveren ze nog steeds de BMW Z4 GT3 en BMW M3 GT4. En met de M3 GT2 willen ze wederom meedoen aan diverse 24 uurs races en het ALMS kampioenschap.

Maar de meeste aandacht zal dit jaar gestoken worden in de voorbereidingen voor de terugkeer naar het DTM in 2012. BMW zit er natuurlijk niet op te wachten dat ze finaal zoekgereden worden door Audi en Mercedes.

Overigens vraag ik mij wel af wat de waarde nog is van het WTCC. Seat en BMW hebben hun fabrieksteams inmiddels teruggetrokken en dan blijkft alleen nog Chevrolet over. Hoewel Volvo wel heeft aangekondigd dat ze volgend maar met de C30 willen gaan deelnemen aan het WTCC. Misschien moet Lada maar weer terugkeren?25 reacties

Waarom zou er geen waarde zijn zonder fabrieksteams? Het geen wat de oude DTM juist zo vet maakte was dat er zoveel priveteams meededen. Toen dat allemaal begon te veranderen stortte de boel in elkaar.
Vind het wel stoer dat ze gewoon een nieuwe benzine motor gaan gebruiken. Dit in tegenstelling tot die verschrikkelijke diesels van Seat. Ik weet overigens niet of de Seat die aankomend seizoen weer gaan gebruiken.

BMW werd het soms ook wel erg moeilijk gemaakt om te winnen en de lol gaat er dan snel af. Ik denk ook dat het DTM meer uitstraling heeft dan het WTCC.

Ik vond het WTCC alleen nog interessant toen Alfa nog meedeed met de 156. Daarna is het er allemaal niet beter op geworden.
Jammer dat ze stoppen! het was altijd veel actie tijdens het WTCC en het waren altijd erg mooie wagens. gelukkig makenz e dit meer dan goed door aan de DTM mee te doen!
die lada wtcc waren de leukste van allemaal , jammer dat ze daar nooit een straatversie van gemaakt hebben , zou hun imago nogalopgekrikt hebben, en dan zou ik er alles aan gdn hebben om lada klant te kunnen worden ;-)
Alfa heeft in de jaren negentig meegedaan met de 155 2.5 v6’s
(ze hadden al een 2.0 turbo gereed, maar de andere teams wilden geen turbo …zie oude tests van autovisie),met de 156 hebben ze ‘slechts’ meegedaan met de ETCC, de 2 literklasse.
Seat heeft ook nooit met de WTCC meegedaan. Maarja, daarom staat er waaschijnlijk in de titel “een soort van”.

groet,
Sorry !!! ben in de war met DTM (haastig typen).
rijd die lada wtcc eigelijk nu in een andere klasse mee
@bpc: nope, volgens mij niet.
@robbie: jammer…
WTCC was toch ook zo’n ‘strafcolonie’ ? Met extra gewicht als je beter was….Op zich nog nèt kijkwaardig (beter dan de supersaaie F1), maar ook niet spectaculair. De DTM zal eenzelfde soort van ‘treintjerijden’ worden. Ik blijf bij mijn keuze om iedere fabrikant (zoals in de jaren ’70 en ’80) formule-auto’s op de baan te zetten die sneller gereden kunnen worden dan het licht. Zodat zowel de hoeveelheid Pk’s, als de doodswens van de coureur de werkelijke titel kan opleveren.

De echte mannen rijden nu in de WRC; het enige leuke om te zien, alleen is de aandacht TV-technisch daar niet zo heel groot voor.
@Megakix: wrc vind ik anders nog het saaiste van allemaal …
@Megakix: Kijk daar zit ik ook op te wachten! Dat er weer eens een race klasse ontstaat in de geest van rally gruppe b(?) en de tijden van welleer toen de nordleiffe nog geen vangrail had er in de DTM veel merken mee reden en de F1 niet alleen hand geschakeld was maar ook turbos toe liet.
@Dirt McGurt: Nordsleife
@Dirt McGurt: Nordschleife…:P

Ik vindt het WTCC altijd wel leuk. Je ziet tenminste dat ze echt op een productiemodel gebaseerd zijn met hun viercilinders. Dat is bij de DTM nu wel anders. Daar heeft alleen de body iets te maken met een gewoon C-klasse of A4. Ik vindt dat ze 8 cilinders gewoon in een normale auto moeten leggen, zonder die uitgebouwde body. Het moet weer worden zoals het begin jaren 90 was. Zoals toendertijd met de M3’s en de C-klasses.
@Megakix: Ja man, want echte mannen zijn mannen die graag dood willen.
@JPM: ???….beetje vreemde opmerking van jou. De spanning moet terug, de risico’s vergroot, de motoren ongelimiteerd, de assemblage van race-auto’s gebaseerd op maximale kunnen, geen restricties, geen F1-circus dat vaak alleen in de pitstraat wordt gewonnen / verloren…bah…Nee, gewoon ‘vies hard gaan’, en zelf als montere coureur bepalen wat de grenzen van de auto èn van zichzelf zijn…beetje Death Match (film met Jason Staton).
@Megakix: De risico’s vergroot? Kom eens achter je videospelletje vandaan. Denk je dat het stoer is om gewond te raken of te sterven in een F1 auto? Kleuter
@Megakix: Het WRC is inderdaad nog wel leuk om te kijken, het rondjes rijden op perfecte baantjes trekt me niet zo…
@Citrofiel: Ja, omdat dat de enige klasse is waarin Citroën wint. :P Nee, je hebt best wel gelijk. Maar ook WRC begint steeds saaier te worden. Ik hoop dat het nu een beetje de goede kant opgaat nu Mini ook weer meedoet.
@Alpinaa: Klopt, er was te weinig variatie. Laat er maar wat meer merken bij komen.
Haha bmw is toch zo sportief volgens de kenners? In de F1 geen potten kunnen breken en door Alfa werden ze zoek gereden. Blijven volhouden jongens!
@Vincenzo: Alfa doet niet eens mee in het WTCC…
Tegenwoordig draait het allemaal om publiciteit. De FIA verloochent zichzelf door close-racing meer aan te moedigen dan veiligheid, goede prestaties worden afgestraft met restricties en strafgewichten, … Dat vele fabrieksteams er nu uitstappen is een belangrijke overwinning tegen de FIA!
In de jaren 90 was BMW ook aanwezig in de DTM via AC Schnitzer en dit was geen fabrieksteam. Ook de diverse deelname’s aan de 24h van Spa en dergelijke waren altijd privéteams met veel fabrieksondersteuning.
@Vincenzo: Het is bijna 8 uur. Naar bed jij! :lol:

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).