Deze winter al 35.000 ton zout gestrooid

Auteur: , 55 Reacties

De winter is nog maar net begonnen en Rijkswaterstaat heeft al 35.000 ton zout gestrooid, oftewel 35 miljoen kilo! Dat is nu al evenveel als in de winters van 2006/2007 en 2007/2008.

Afgelopen winter (2009/2010) is er in totaal 195.000 ton zout gestrooid. Toen hebben we zelfs even een momentje gekend waarin het hele land in rep en roer was, omdat alle zoutvoorraden uitgeput raakten. Dat zal ons dit jaar niet nog eens overkomen (mag ik hopen). Totaal ligt er momenteel ongeveer 90.000 ton zout in de verschillende depots. Het zout komt uit Nederland en het buitenland. Rijkswaterstaat heeft 800 strooiwagens paraat, waarvan een deel ook sneeuw kan schuiven. Indien nodig kan er binnen drie uur op alle hoofdsnelwegen in ons land worden gestrooid. (via: rtl.nl)55 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Winter? Het is nog herfst! Kun je nagaan wat de winter ons nog te bieden heeft!
Ik las pas ergens dat ze zeezout over laten komen uit Egypte, 55ton per keer dacht ik ( correct me if I’m wrong).
@Sheep: 55000 ton natuurlijk…
@Sheep: dat was het bericht van vorig jaar….wellicht een update uitvoeren op je PC ? :lol:
Global Warming!?
Herken het fenomeen in België…. veel te veel zout strooien dan eigenlijk nodig. Als het zo doorgaat komen we alsnog zonder zout te zitten in januari of februari…Het enige resultaat dat je dan hebt is een wagen die nóg harder is aangetast door het zout dan voordien.

Doe het gewoon zoals in Scandinavië, zij strooien niet omdat het toch geen zin heeft. Ze kunnen gewoon rijden met dit weer. De oplossing voor ons zoutprobleem is niet meer zout inslaan, maar betere rijlessen die aanleren hoe je het beste op sneeuw rijd…
@xilver: en sneeuwkettingen onder je auto leggen
@Ik rol:

momenteel 90000, ze zullen nog wel wat aanschaffen als ze verstandig zijn.

@xilver: volkomen mee eens!
@xilver: maar in de sneeuw worden rijlessen toch uitgesteld in nederland?? vorig jaar volgens mij wel. Hier in germany leren ze je tenminste wel gewoon door !!!
@Arnold: nou ik heb 2 jaar geleden gewoon gereden met lessen
en ik ken 2 mensen die vorige week geslaagd zijn voor praktijk
@Bart_V: Nou vorig jaar een kennis van mij rond de zelfde tijd als mij rijles had geen rijles door het weer!!! terwijl mijn lessen gewoon doorgingen.
@Arnold: ik wou net zeggen lessen gaan gewoon door altans voor aanhanger want die heb ik vorige week nog gehad
@xilver:
Doen zoals in Scandinavië kan hier niet. Daar ligt de hele winter een dik pak sneeuw dus is er geen strooien tegen en rijdt iedereen op spikes.
Hier jojoot de tempertuur rond het vriespunt dus ligt er een dun laagje sneeuw, of helemaal niets, of een ijslaag. Spikes zijn niet toe te passen omdat die het asfalt om zeep helpen. Zout is de enige oplossing.
@hobbes: Ze rijden daar niet allemaal met spikes of sneeuwkettingen(wel natuurlijk op volledig besneeuwde wegdekken…) maar met het weer dat wij hier kennen lachen die lui gewoon.

Ik blijf bij m’n standpunt: verplichte winterbanden, betere rijopleidingen (met nachtcursus, slipcursus en sneeuwcursus) ook al kost het een stuk meer, en voor de 65+ mensen een jaarlijkse rijtest op reflexen want die mensen zijn ook een gevaar op de weg (kom nu niet zeiken met het jongeren-rijden-ook-gevaarlijk-cliché). Ik ben er zeker van dat de verkeersveiligheid er een stuk op vooruit zal gaan, en dit geldt niet enkel voor de huidige sneeuwomstandigheden.
@xilver: “betere rijopleidingen (met nachtcursus, slipcursus en sneeuwcursus)”
Helemaal mee eens! Het is eigenlijk eng hoe weinig je leert met je rijlessen. Je doorstaat de standaardproefjes die wellicht langskomen op je praktijkexamen, maar meer ook niet. Logisch natuurlijk, weinigen willen tegen een flinke prijs dingen leren die ze niet per se hoeven te weten om hun roze pasje op te halen. Ik eerlijk gezegd ook niet… Het is vrij erg dat sommige mensen nooit in het donker hebben gereden als ze hun rijbewijs hebben. Ik zou nog steeds niet weten hoe ik best kan rijden met sneeuw of ijzel, dat is een kwestie van uitproberen. Daarom gewoon verplichten.
@Citrofiel:
Ik ga elke winter na de eerste goede sneeuwlaag een lekker groot open terrein opzoeken en dan even lekker scheuren slippen en glijden door de sneeuw.

Dan heb ik weer lekker feeling met glad wegdek, kan het iedereen aanraden
@st: Dan moet ik én toevallig dat weekend bij mijn ouders zijn én een van hun auto’s meekrijgen voor dat doel. Zit er denk ik niet in. (A)
@Citrofiel: zoek maar eens een rijopleiding die er oren naar heeft dat er gevaarlijke situaties met hun wagens worden opgezocht / nagebootst :-)

zoek een ouwe wagen (volvo 340 oid) en een groot besneeuwd terrein en have fun!!
@Simpson: Een auto aanschaffen puur voor de winterpret, zou kunnen. Maar eerst een Citroën. Ik wil mijn autobezitter-maagdelijkheid niet verliezen met een ander merk dan Citroën. :mrgreen:
@Citrofiel: Ik heb mijn automaagdelijkheid wel verloren aan een Opel Vectra van ’93 :D Een Volvo lijkt me niets eens zo onaantrekkelijk om te beginnen. (die Opel staat trouwens te koop, mochten er geïnteresseerden zijn. Heb me onlangs andere karretje aangeschaft).
@xilver: Nee, ik wil niet later aan mijn autogekke kleinkinderen (zo voed ik ze wel op :mrgreen: ) vertellen dat mijn eerste auto geen Citroën was. ;)
@Citrofiel: Een goede opvoeding is snel herkend :D Spaar dan maar lekker voor een DS :p Dan ga je een verhaal met stijl kunnen vertellen ;-).
Voor de verhalen later vergeet ik dan eventjes dat ik met men Opel heb rondgereden en gaan we direct over naar mijn huidige wagen :p
@xilver: Je huidige wagen is blijkbaar wel leuk om te weten. Vertel! :D
@Citrofiel: je bent ook al vroeg/nog laat actief :D Huidige auto is een Mercedes E-Cabrio van 1995. Mooi leren interieur en goed onderhouden. Als de eigenaar er niet mee reed stond die in een garage onder een canvas doek. Dikke pornobak voor een 21-jarige als je het mij vraagt ;-)
@xilver: Dat is inderdaad een beste auto voor je leeftijd. :)
Nou merkte er hier weinig van dat ze gestrooid hebben,,,
Dus als ik het goed lees, komen we deze winter 70000 te kort.
35000 gestrooid
90000 in voorraad
totaal 125000
Terwijl vorig jaar 195000 is gestrooid
@Ik rol: Die 90.000 ton is de huidige voorraad. Die zal gedurende de winter nog wel verder aangevuld worden.
@xilver: op zich ben ik het met je eens, mensen kunnen echt niet rijden als er een vlokje valt. Alleen hebben ze daar wel aanzienlijk vaker en langer zulk weer. Tis hier maar af en toe een weekje zo slecht…

En tis hier wel stukje drukker op de weg dan daar.
@Don: Ik vind nog altijd dat ze iedereen verplicht moeten leren hoe om te gaan met sneeuw. Veel te veel mensen die zelfs geen moeite doen om zich te redden als ze uitglijden, dan zitten ze gewoon in de auto te wachten op de klap…
@Don: Heb je gelijk in maar 2,5 uur vertraging over een traject van 40km voor een beetje sneeuw vind ik te belachelijk voor woorden, gewoon omdat de mensen schrik hebben om te rijden omwille van het feit dat ze niet weten hoe om te gaan met dit weer. Bestuurders moeten natuurlijk voorzichtig blijven rijden, maar een Range Rover Vogue die met 5km/u over een bestrooide hoofdweg rijdt vind ik helemaal frustrerend.
Wanneer gaan we eens stoppen met de natuur om zeep te helpen? Strooi alsjeblieft zand! (Als we perse toch iets moeten strooien op onze wegen…) veel minder schadelijk voor het milieu en nog belangrijker veel miner schadelijk voor onze (en dan in het bijzonder de Belgische) wegen.
@York: Lol zand strooien is nog een stuk erger voor je wagen dan zout… Daar rij ik van ze leven niet over met een dikke bak, want de carrosserie kun je achteraf helemaal opnieuw laten doen…
ja nou merk er helemaal niks van. vanmorgen alle kanten op gegleden

maar eh de rest van de wintermaanden kunnen heel zacht verlopen. dat weet je niet
@Flamingo: Als het echt vriest (harder dan -4°C) helpt het toch niet meer. En als zout boven op een bevroren ondergrond ligt heeft het hetzelfde effect. Zout voorkomt water om al aan te vriezen bij 0°C maar als het al bevroren is duurt het wat langer voor het effect waarneembaar wordt.
Klinkt als meer voorbereiding dan de NS en Prorail hebben gedaan… En voor minder geld waarschijnlijk!
Preventief strooien werkt wel effectief maar als het gaat opvriezen zoals de laatste dagen wordt het lastiger…snap wel dat ze op save spelen en maar lekker blijven strooien
Als er niet gestrooid wordt is er ook gezeur ;)
Zo, de carwash vaart er goed bij.. spuit het zout er toch 1 à 2x per week af na lange ritten..
@Alwood: Met die carwash spuit je gewoon weer het zout op je auto :’) die dingen zitten vol zout nu.. beter spoel je je auto thuis af!
1 pluspunt. Ze zijn eerder begonnen met strooien.
Ach…wie houdt het bij…? Dan ben je ook redelijk doelloos voor het leven geboren, zullen we maar zeggen.
@Megakix: Denk dat zoiets netjes bijgehouden wordt in een systeem. Je wilt uiteindelijk toch weten wat je besteld is, de voorraden, kosten enz.
@Lucb: anders gezegd…’wie wil het weten van ons AB’ers’ ?…nieuw van èn OP de straat…een zwerver durft met zulke berichten zijn staatskrantjes niet te slijten hoor…
Van al die bende op de straat gaat mijn fietsketting verrekte hard roesten! Ze pleuren maar mooi op met hun zouteloze bende!
@Jokkebrok: Van al die bende op de straat blijft mijn fiets tenminste overeind. ;)
@Citrofiel: Ik heb al winterbanden op mn fiets…
@Citrofiel:

bandjes met een paar spikes er op en klaar is kees.
Ik ben van plan die maar eens te halen voor mn mountainbike, als je een makkelijke fiets hebt en je de banden van te voren al op een velg zet kan je met een minuut of 5 van wielen/banden wisselen.
@Jokkebrok: Precies, je blijft je ketting smeren deze tijd… Een keer overslaan en je hebt een leren ketting aan je fiets hangen :P
@Rrenault: Bedankt voor de tip, dat heb ik nl nog nooit gedaan…
Ja, die harde eerste winterweken komen onverwacht, want vorig jaar was dat ook a.. DOH!

Dus wat zal het zijn, worden we in de Benelux geleid door een stel Homer Simpsons of heeft er een clubje belang bij zoveel mogelijk zout weg te gooien?
Prima manier om die dijken op te hogen toch?
35.000 ton.. Dat zijn 1000 trailers. verdeeld over heel nederland. valt best mee toch
Er zijn 430 gemeenten in Nederland dus dat komt neer op 2.3 trailertje gemiddeld per gemeente of terwijl 81.4 ton gemiddeld per gemeente.
Vraag me af waar ze dan allemaal strooien want ik heb afgelopen weekend maar 2 wagens gezien!
Vorige week strooiden ze pepernoten ………

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).