Ierse ministers geven het goede voorbeeld

Auteur: , 22 Reacties

Wie het nieuws de laatste tijd een beetje heeft gevolgd, heeft vast wel meegekregen dat Ierland z'n financiële zaakjes niet zo lekker op orde heeft. Er moet drastisch worden bezuinigd om het enorme begrotingstekort van 32 procent terug te dringen naar 3 procent in 2015. Ga er maar aan staan. Voor volgend jaar ligt er een pakket maatregelen op de plank om 6 miljard euro te besparen en dat gaan de Ieren goed voelen. De Ierse minister van Financiën, Brian Lenihan laat zien dat het menens is en geeft alvast het goede voorbeeld.

Lenihan heeft laten weten dat het ministeriële autopark zal worden vervangen door goedkopere modellen en ministers moeten meer gaan carpoolen. Zelf laat hij zich ondertussen al niet meer in een Mercedes vervoeren, maar in een 6 jaar oude Ford Mondeo. De Ierse media is sceptisch en beweert dat de voorwielaangedreven Ford vooral makkelijker over de gladde wegen rijdt dan de Mercedes met achterwielaandrijving. Een woordvoerder van Lenihan heeft daarop gereageerd met de verklaring dat het vrij waarschijnlijk is dat de minister ook na de winter in de Mondeo blijft rijden.

Je kunt het misschien symboolpolitiek willen noemen, maar toch zie ik dit in Nederland niet zo snel gebeuren (en moeten we het in Ierland ook nog wel daadwerkelijk zien gebeuren). (via: telegraaf)22 reacties

Wait.. what? Ze gaan nieuwe auto’s kopen om te besparen?
@LPJ: inderdaad is over het algemeen is geld uitgeven een slechte manier om te besparen (maar ja van economie hadden ze toch al geen cheese gegeten daar in Ierland). Een besluit om de komende 5 jaar het huidige wagenpark niet aan te passen zou nuttiger geweest zijn.
@mashell: Och die ministers leasen toch allemaal. Even inwisselen voor een goedkopere, komt geen aanschaffen of wat dan ook bij kijken. Direct besparen met één handtekening. Top toch?
@LPJ: neej se gaan goedkopere auto’s kopen in plaats van hun mercedesjes en bimmers
6 jaar oud noem ik niet bepaald nieuw :P
mooi statement, dan geef je toch het goede voorbeeld. dit moet je ook mijns inziens op een dergelijke functie.

alleen is de vraag wat er met deze voornemens gaat gebeuren als het begrotingstekort weer weg zou zijn en het wat meer voor de wind gaat..

trouwens, als ze dan toch een statement willen maken kunnen ze beter een modere emissie arme wagen kunnen aanschaffen ipv een mondeo van 6 jaar oud die spontaan een nieuw gat in de ozonlaag stookt. (is bovendien wel zo politiek correct)
Ik wens ieder in Ierland succes
Ik denk niet dat je ooit een (belangrijke) minister bij ons in een oude golf zou zien rijden,
misschien de andere ministers in Toyota starlets of zo?
Hoef je ook niet veel aan onderhoud te doen.
Ik denk dat deze premier (Rutte) zijn huidige gouden koets niet uitgezocht zou hebben…
ik zie rutte al in zn fiat panda van ’90 aan komen zetten..
@bm:

dan mag ie van mij meteen koning worden ..
Als overheden en bedrijven massaal overstappen naar “goedkopere” modellen, gaat dat een vertraagd en nog negatiever effect geven denk ik. Op die duurdere wagens wordt doorgaans meer winst gehaald. Daardoor zouden bedrijven minder winst maken ondanks gelijk of hoger volume. En dat beperkt dan weer de economische vooruitgang. Bottom line: minder uitgaven betekent hier minder inkomsten, zij het met vertraging. Weer een bewijs dat het kapitalisme zichzelf vernietigt.
@Timmie: Goed punt eigenlijk, maar toch zijn hun intenties goed bedoeld :-S
Toch is dit een druppel op een hete plaat, en kan iedereen wel zijn manieren bedenken om veel hardere besparingen toe te passen
@Timmie: Overheden vernietigen kapitalisme, zij zorgen er namelijk voor dat er geen vrije markt is.
Ooit eens een interview gelezen over Camiel Eurlings dat hij gezien zijn lengte alleen goed zat in een Audi A8. Kennelijk heeft hij nog nooit van de Skoda Superb gehoord. Ook andere ministers hadden als argument dat ze een grotere auto nodig hadden. Prima, want sommigen leven er praktisch in. Maar de achterbank van een Superb zit geweldig en meer dan voldoende kofferruimte. Maar toch staat er (nog) geen een op het binnenhof. Beetje gemiste kans.
@RobinS: Je moet niet vergeten dat een A8 toch echt wel meer beenruimte biedt dan een Skoda Superb. En dat politici in Nederland al zo’n schandalig loon verdienen. Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat genoeg carpoolers op die manier vervoerd worden.
Maar in principe carpoolen politici alleen met hun chauffeurs, dus beter gaan ze zelf rijden, dan kunnen ze zelf kiezen hoe veel beenruimte ze hebben.
Nou, geef ze een beetje luxe en doe ze een gepantserde 335i cadeau.
@Truttenschudder: Begrijp jij het concept van gechauffeerd worden wel?
@anuspraeternaturalis: Zeer zeker, maar ik trek mijn twijfels bij de noodzaak van het chaufferen van politici.
Zakenlui rijden toch ook zelf?
Misschien is het een idee om de chauffeurs een flexcontract te geven, zodat ze oproepbaar zijn in drukke tijden of speciale gelegenheden.

Die flexcontracten worden iedereen toch al door de neus geboord. Waarom hier dan niet?
Gelukkig weet de gemiddelde terrorist niet waar Ierland ligt, want zo’n Mondeo lijkt me niet heel veilig. Dit lijkt een leuk gebaar, maar de huidige regering zal de verkiezingen, over een paar maanden, niet winnen en dan zit zijn opvolger met die Mondeo opgescheept.
Hebben we in NL niet zelfs ministers aan zien komen rijden op de fiets?
Dit is pure symbool politiek, met als enkel doel de bevolking doen geloven dat er bespaard wordt. Maar op de begroting heeft dit geen enkel of een verwaarloosbaar effect. Wanneer er bespaard wordt, moet dit structureel gebeuren. Dit op zware fundamentele kosten als het te zware ambtenaren apparaat, de bepamperende sociale uitrekeningen en dergelijke.
Op zich is het niet verkeerd om als minister een goed voorbeeld te geven lijkt me. Goed voorbeeld doet goed volgen;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).