Van Merksteijn jr. rijdt WRC 2011 in een DS3

Auteur: , 28 Reacties

In de motorsport is het aanbod van Nederlanders de afgelopen tijd wat karig. Zo hebben we na Christijan 'brandstofslang' Albers geen Nederlandse Formule1-coureur meer gehad, hoewel er misschien hoop aan de horizon gloort voor Giedo van der Garde. In de rallysport daarentegen is de familie Van Merksteijn al een tijdje actief, en het komende jaar komt Peter Van Merksteijn jr. uit in een fabrieks-Citroën DS3 WRC.

Het racen zit de Van Merksteijns (die hun kapitaal vergaarden in het (wapenings)staal) in het bloed. Peter Van Merksteijn sr., die aan het hoofd van het staalimperium staat, boekte in 2008, met Jos Verstappen en Jeroen Bleekemolen, al een zege in de 24 uur van Le Mans in een Porsche RS Spyder. Verder reed hij in 2009 mee in de Dakar rally (in een BMW X3) en heeft hij de nodige ervaring in de rallysport. Ook dit jaar is hij van plan weer rally’s te rijden. Daarnaast schijnt hij een niet onaanzienlijke privé-collectie supercars te hebben.

Peter Van Merksteijn jr. draait al sinds 2006 mee in de rallysport. Gedurende deze jaren versleet hij onder andere een Renault Megane, Mitsubishi Evo IX, Ford Focus WRC 06, en een Ford Focus WRC 08. De DS3 die hij nu ter beschikking krijgt is identiek aan de Citroën DS3 WRC waarmee ook wereldkampioen Sebastien Loeb aan de start zal verschijnen. Aan het materiaal zal het dus niet liggen.

Zijn eerste officiële rondjes met de DS3 zal hij tijdens de komende WK-rally van Zweden maken, van 10 tot en met 13 februari. Laten we hopen dat hij de 1200 kg zware, 300 pk sterke 1.6 turbo-Citroën een beetje vlot door de sneeuw kan jagen! Hoe zo’n opgefokte Citroën klinkt? Check deze post, en je weet het.

UPDATE: Niet alleen de Van Merksteijns rijden dit seizoen WRC, ook de 25-jarige Dennis Kuipers neemt deel. Hij rijdt met een Ford Fiesta RS WRC van preparateur M-Sport, die is voorzien van een kleurschema van Ipatec Racing. Grappig feitje is dat hij uit Borne komt, wat praktisch de achtertuin van Almelo (waar Van Merksteijn zijn fabriekspand heeft staan) is. Kuipers zette eerder goede resultaten neer met een Ford Fiesta S2000.

Dennis Kuipers

Dennis Kuipers28 reacties

Ik snap dat het een slag is geweest, volgens mij ging het toch om een brandstofslaNg.
@Jochempie: hij heeft nederland toch weer mooi op de kaart gezet!
In de rallysport daarentgen…. Foutje?
…who gives a shit…net zo bijzonder als die Ken Whatever I Do I Fail Block…
@Megakix: Agree, iedere insider kon inschatten dat Travis Pastrana en Tanner Foust meer getalenteerde jongens zijn.
leuk, de 2e Nederlander volgend jaar in het WK rally !

Dennis Kuipers zal namelijk ook in 2011 weer gaan rijden voor het WK team van Ford in een Fiesta WRC.

toch prettig om te weten dat beide heren uit Twente komen ;-)
Gaat inderdaad de goede kant op zo. Nou Hans Weijs Jr nog.
Kuipers en Merksteijn zijn ook bekende van elkaar ;).
*bekenden
Ohja, en Kuipers sr. heeft ook geen misselijke verzameling wagens :)
Mooi voor beide jongens dat ze daarin kunnen deelnemen, en ik denk dat het positief is voor de Nederlandse autosport. De autosport (op dit niveau) is wel natuurlijk een elitesport, met twee tientjes kom je er niet. Zonder geld van pa hadden zij het niet voor elkaar gekregen. Ik heb niet zo’n pa, dus ik ga nog even doorsparen ;)
Geweldig nieuws voor de Nederlandse rallysport, naast de twee genoemde heren (Peter jr. en Dennis) gaan de vaders dus ook nog eens een aantal WRC rallies rijden in gelijkwaardige auto’s!! En nu inderdaad Hans Weijs en Kevin Abbring nog en het feest is compleet!! Waar kan een klein land groot in zijn, alleen jammer dat de landelijke media dit niet oppikt!!
Mooi nieuws, jammer dat het wrc zo gedevalueerd is op het moment, maar hopelijk komt daar spoedig verandering in.
Goed te zien dat een paar talentvolle jongens ook het geld hebben om in ieder geval te proberen dat talent in iets moois om te zetten.
Rijke-lui kids die betaald plezier hebben; weinig nieuwswaarde in mijn ogen.
Das nou het verschil sè .. CENTEN .. Hans Weijs is 10x zo goed maar ontbreekt de financials ..
Van Merkesteijn jr. lijkt me in het eerste opzicht een typische spoiled brat. Rallyrijden met papa’s centjes. Maar goed misschien heb ik het fout, als hij of die andere pipo goed presteren zal ik het WRC heel wat beter gaan volgens. Maar goed als je ziet dat Kimi niet eens een deuk in een pakje boter rijdt in het WRC, dan heb ik lage verwachtingen. Ik zet mijn geld op die gozer die uiteindelijk 2e is geworden in het junior WRC, die kerel kan hoeken niet normaal!
@RALM: Aangezien Sr. een mooi ‘bedrijfje’ heeft opgezet, denk ik dat hij echt wel economisch inzicht heeft, oftewel; hij zal zijn zoon echt geen zak geld geven als die totaal geen ervaring heeft.
@Sciurida: Zijn zoon heeft toch ook wel degelijk ervaring? Dat ontkende ik toch ook niet, in het artikel staat zelfs met welke auto’s hij hiervoor allemaal heeft gereden. Ik verwoord alleen de indruk die ik van hem krijg en wat ik van zijn entree in het WRC verwacht (lees: weinig). Je denkt toch niet serieus dat die vader ook echt denkt dat die jongen om de prijzen met Loeb gaat strijden? De beste man zal er ongetwijfeld veel meer geld in pompen dan dat hij eruit zal halen. Dus ik denk dat hij economisch gezien een bewuste misstap maakt, wellicht voor wat publiciteit maar vooral omdat hij zijn zoon die fantastische ervaring gunt (denk ik!).
@RALM: Als je er zo over denkt (Loeb wint toch) kun je net zo goed het WRC opdoeken. Gewoon blijven proberen, you never know.
Ik had liever Hans Weijs Jr in het wrc gezien. Die heeft nog tenminste nog wat gepreseerd. Maar wat niet is kan nog komen. Die kan het niet alleen op papa’s geld doen.
Dit wordt weer lache in 2010. Ben eens benieuwd of deze jonge top 20 tijden kan rijden tussen de grote mannen. Zoals al eerder aangehaald. Je zou beter Hans Weijs of Kevin Abbring in zo’n wagen zetten.
Zij hebben het talent maar een veel kleiner budget. Zonde van het geld.

@RALM: je vermoeden over deze jongen zijn volledig correct.
WAT een gelul allemaal over papa’s geld. Alsof jullie het niet zouden doen als het jullie aangeboden werd!! Blijkbaar heeft deze familie zoveel geldt dat men dit makkelijk kan doen, waarom dan ook niet. Hij doet het met papa’s geld, so what? Of hij nou een sponsor heeft van buiten af of zijn pa? Hij zal inderdaad Loeb niet verslaan, zal waarschijnlijk ook niet zijn insteek zijn. Met Dennis Kuipers is het hetzelfde financiele verhaal en volgens mij deed hij het lang niet zo slecht afgelopen seizoen.
@stefan: inderdaad. De eerste Nederlander die in het officiële WRC punten scoort (9e in Turkije en toen tevens 2e in de S2000 klasse). De laatste die in de buurt komt was John Bosch in zijn M3 BMW, vierde in het EK rally in 1990 en 1991.

Oh ja, John kreeg voor het begin van zijn carrière in 1985 ook geld van pa en kocht daar een Quattro van. Zo gaat dat nu eenmaal in dit landje waar niet zoveel sponsoren te vinden zijn (ons bent zuunig hè?)
Als dit ten koste gaat van het stoeltje van Petter of Kimi is er duidelijk iets mis met de sport.

Petter kan rijden, Kimi genereert nu nog vooral aandacht maar kan met wat meer ervaring naar verwachting ook goed meedoen.
Guido van der Garde wordt niet veel. Hij komt hooguit eens terecht bij de F1-teams alla HRT en Virgin. Nee, als je kijkt naar aanstormend talent moet je zeker Robin Frijns niet vergeten. Die schreef dit jaar nog de Formule BMW op zijn naam. En van van Merksteijn gaan we ook niet zo heel veel meer horen.
Zonde, want ik weet nu al dat hij geen ervaring heeft en toch laatste zal eindigen, kijk aan de auto zal het niet liggen maar je kan alsnog een 1000PK auto hebben maar ook de coureur zal iets moeten kunnen.
Niet vergeten de Belgische co die toch wel de referentie in België is… onze Eddy…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).