Mogelijk toch een opvolger voor de Alfa Romeo 166

Auteur: , 54 Reacties

Sinds 2007 lopen er geen 166'jes meer van de band. Het vlaggenschip werd destijds geschrapt en tot op heden is er wel gespeculeerd over een opvolger, maar die is er nooit gekomen. Fiat Groep-baas Marchionne heeft zelfs wel eens geroepen dat een 166-opvolger is uitgesloten, maar de fusie tussen Fiat en Chrysler biedt nu weer nieuwe mogelijkheden om alsnog een 169 te boetseren.

Want zo zou de opvolger van de 166 moeten gaan heten: Alfa Romeo 169. Als we AM&S mogen geloven ziet Alfa weer brood in een dergelijk topmodel. In plaats van een sedanvorm moet de 169 meer een meer coupe-achtige lijn krijgen, zoals bij wel meer bolides in de wat hogere regionen van autoland het geval is (CLS, XJ, A7). En er zullen genoeg invloeden van de Alfa 8C in terug te vinden zijn. Je weet wel, die andere RWD Alfa.

Als basis zou het LX-platform van de Chrysler 300C / Lancia Thesis-opvolger moeten dienen. Lang, achterwielaandrijving en sinds kort binnen het bereik van Fiat en consorten. Een ideale match zou je zeggen. De 169 zal dan met een lengte van ongeveer 5 meter een aardige sloep worden, maar met het uiterlijk zal Alfa Romeo ongetwijfeld wel raad weten. Om het gerucht helemaal lekker te maken: er wordt gesproken over een twinturbo V8 met 3.0 liter inhoud en MultiAir-techniek als topmotorisering. 400 pk en RWD, dat klinkt niet gek.

Dan nog even over de nieuwe Chrysler 300C die hier als Lancia in de showrooms moet komen te staan. We gingen er eigenlijk vanuit dat Chrysler/Fiat minstens wat aanpassingen aan het onderstel & uiterlijk zou uitvoeren om de omgekatte 300C wat meer Europa-eske te maken, maar het lijkt erop dat de ombouw niet meer voorstelt dan andere badges, grille en Europese bumpers. Wel komt er een 230 pk sterke 3.0 V6 dieselmotor beschikbaar, die gebouwd wordt door het Italiaanse VM Motori.54 reacties

Leuke motoren iig, laat de schetsen maar komen.
@stefan: dit denken/hopen/fantaseren de Duitsers:

http://img4.auto-motor-und-sport.de/Alfa-Romeo-Giulia-Mark-Stehrenberger-f498x333-F4F4F2-C-387870f9-438895.jpg
integralechubasco
@robbie:
AM&S… dat is gewoon de hersenspoel-propaganda-grabbelton van VAG en consorten… sjezus, een blinde ziet dat dat gewoon een audi A5/A6/A7/A8 met een ander frontje.. ;)
@robbie: hopelijk gaat hij er zo uit zien
Zolang Alfa die V8 zelf gaat produceren hoor je mij niet klagen, maar doe mij dan toch maar een atmosferische V6…
Werd tijd ook, de 166 is zowieso een pracht van een wagen!
Niks Duits er aan vast maken, Amerikaans het liefst ook niet, maar een echte Italiaan die kan meekomen met de luxe klasse.
Doen doen doendoendoenDOEN!!!
Alfa Romeo 169?? Juist nu ze net lekker gaan met mooie namen als MiTo en Giulietta (en in de toekomst een Giulia?) zullen ze hun vlaggenschip weer een saai nummer geven? :?

Overigens zie ik dat hele Chrysler-rebadgen ook niet meer zitten :(
@Jesper: Misschien alleen project-/productiecode…?
Invloeden van de 8C? Alsjeblieft niet, dat heb ik nu wel gezien. De wat hoekige vormen stonden de 166 echt goed, de 159 blijft mooi. Ik wil geen 169 met kikkerogen… :( (om maar iets te noemen hè)

Maar goed, een top-Alfa zal hoe dan ook weer een echte liefhebbersauto worden, die zullen misschien over een excentriek uiterlijk heen kijken.
@Citrofiel: Idd hopelijk zorgen ze voor een meer agressieve look. De nieuwe guglia zal wel bepalen hoe de 169 er zal uitzien. Volgend jaar weten we het. Ik ben benieuwd!
Erg leuk als het wagenparkbeeld op de autowegen wordt uitgebreid met een nieuw gezicht…in de vorm van een Alfa ! Of zoals Jeremy Clarckson het sprak:

“de ontwerper van de 166 heeft de auto ontworpen vanuit de zitstoel van een andere personenwagen; in dát geval klopt namelijk elke lijn, iedere kwastenstreep van deze auto!”…

…en zo ist !
Dat LX-platform gaat nog eens heel erg groot worden ;)

– Chrysler 300C
– Dodge Charger
– Dodge Challenger
– Alfa Romeo 169
– Lancia Thema
– Maserati … (model onder Quattroporte)

Nog meer wensen?
Die v8 met 3.0l inhoud is een lulverhaal aangzien er een 3.0 v6 (pentastar) twin turbo met mogelijk zelfs 420pk gepland staat… die motor past ook in he LX-platform.
Alfa RWD komt wel maar mogelijk staat er Maserati voorop tegen de tijd dat het echt zover is.
Ik hoop ‘t. Maar het design hoeft van mij niet op de 8C gebaseerd te zijn. De 8C is prachtig, maar de 159 ook. Gewoon een individueel design. Het moet immers niet het Italiaanse Audi worden ;)
@Jazzie: Helemaal gelijk!

Nu maar eens zien wat Alfa hier van kan maken. Ik hoop dat het iets moois wordt.
dat zou een goed teken zijn voor alfa, maar er zit een maar aan, op basis van welk model in de fiat stal? Op basis van de vag stal zou het kunnen op eenzelfde onderstel als de passat en zou het mogelijk zijn hem in meer carrosserie varianten te brengen, zo ook de boven afgebeelde coupe versie die al is getekend door de duitsters.
@Jipp: passat heeft geen rwd he , het kan bijna niet anders dan een nieuw platform worden
@Jipp: Passat?? A6/A8 platform zou het dan worden bij VAG.
High Performance
Als ze dan maar niet te werk gaan als met de Lancia, gaat niet gepruimd worden in Europa. Dat zou een doodzonde zijn, figuurlijk maar ws ook letterlijk voor Alfa Romeo.
waar te tekenen ? de v8 graag ik wil ruilen voor mij huis ;-)
@bpc: …woon je in een betonnen schuurtje ofzo ? :lol:
@Megakix: in een tent ;p
Dom.
Alfa heeft een volume model nodig om veel van te verkopen.
Een opvolger van de 169 zal nooit een verkooptopper worden, mensen die in die prijsklasse van duurdere 4 deurs coupe’s kunnen winkelen gaan toch automatisch voor BMW of Mercedes, anders hoor je er in die kringen niet bij.
En verder, Alfisten met veel geld zijn er niet aangezien ze praktisch allemaal een klassieker rijden met eventueel een derdehands 156 als pekelbak voor de winter. :)
High Performance
@Specht: Dom is wellicht een beetje te ongenuanceerd. Tis maar net welk marketingstactiek zij er op los laten. In de VS kan zo’n grote auto wellicht goed verkopen. En onderschat de waarde van AR niet bij de groep 40+. In de regel toch wat te besteden, de BMW en MB hebben zij reeds gereden en in bezit gehad. Dus iets nieuws, de vroegere liefde voor AR. Het kan gebeuren. Een volumemodel is dan ook noodzakelijk, daar heb je geen ongelijk in. Maar een mooie opvolger voor de 159 en dan deze 169 zouden samen succesvol kunnen zijn.
integralechubasco
@Specht:
Klopt,
en toch doet de Maserati quattroporte het erg goed… wat niemand had durven voorspellen 15 jaar geleden. Ik denk dat Marchionne daar een kansje ziet voor de 169, zeg maar als goedkopere en sportievere variant van de komende Maserati’s…
@Specht:
Zit duidelijk zelf in de 40+ groep en :
BMW 5 serie – i-drive veel te ingewikkeld, ben een echte man en lees geen instructie boekjes.
Mercedes Benz – kan mij niet bekoren, heb ik niets mee en als ik er eentje heb dan gaat’íe kapot.
Audi – never nooit, liever een loaded Passat voor minder geld een kompletere auto die het prijsverschil tussen VW en Audi niet rechtvaardigt.
Citroën C6 – mooie franse droom, mijn vorige maar te groot in de stad.
Lancia Thesis, heb ik met een schuin oog naar gekeken, maar vond de wagen iets te groot en te avantgardistisch (waar de C6 ingetogen avantgardistisch is)
Alfa 159 JTDm, rijd ik nu, een kleine rode sports-saloon, mijn kleine rode monstertje ietsje te klein achterin maar verder ben ik gek van dat ding omdat ‘het rijdt’
Subaru Impreza, vergeten koningin in deze klasse, ook een 100% rijdersauto, maar wat een afschuwelijke vormgeving.
En het interieur is ook niet om naar huis over te schrijven
Peugeot 407, vind zelf dat de carosserie achterstevoren is gemonteerd.
Ford Mondeo, mooie wagen maar net als zijn Opel rivaal te modieus, geen ‘tand des tijds doorstaand model’
Renault Laguna – mooi interieur maar waarschijnlijk ontworpen door de man die ook de Thesis heeft getekend.
Grote Toyota – te veel te anoniem, geweldige motor maar zo anoniem
Mazda 6 – heb ik nix mee, met Mazda.
Honda Accord – te duur voor wat het biedt, wel een zeer goede auto.
Ik hoor er in die kringen trouwens niet bij, want ik koop ze en betaal ze.
Terwijl 95% in die kringen least en de hele week loopt te rekenen over de bijtelling.
Dan volume modellen, ik weet nog goed dat Lancia met de Thema uitkwam en de hele gevestigde orde verpletterde met zo’n kar voor zo’n concurrerende prijs.
jammer genoeg is Italiaans management niet conistent genoeg om opvolgers hetzelfde gevoel mee te geven; of nog beter. En dar zit em de kneep : Italiaans management.
italianen zijn, behalve FIAT nooit echte volumebouwers geweest, Alfa, Lancia alles wat geëxporteerd kon worden was meegenomen, maar de thuismarkt was het uitgangspunt voor de Italianen.
Grotere volumes, de wet van de grote getallen, kostprijs en kwaliteitsbeheersing, daar zijn de Italianen de laatste decennia in te kort geschoten evenals de simpele vraag :
Wat maakt een Alfa een Alfa en een Lancia een Lancia.
De Duitsers doen dat gewoon beter. Punt.
@de sjonnies: goede pennenvrucht ! Ben het met je eens, waar het de inschatting van de Italiaanse Maffiarketing betreft…
@de sjonnies:

Je zou ook nog een SAAB/Volvo/Lexus of Infiniti kunnen overwegen…..
Vmotori heeft in het verleden al vaker motoren ontwikkeld die nooit op de markt kwamen, dikke kans dat het bij deze ook gebeurd. :P
@Tommy2: Hangt nu toch toch een Mercedes diesel in de 300C?
VM leverde ook motors voor de Alfa 155 2.0 en 2.5 diesel. Voor de jaren 90 waren het aardige motoren! Heb laatst nog een 155 2.5 opgekocht 439.000 km op de teller en de motor deed het gewoon nog! De eigenaar reed er nog elke week 1x mee op en neer naar zijn huisje in Zuid Frankrijk. Genoeg geld maar niet van de auto af te krijgen. Hij hoopte snel op opvolger van 166. Kocht nu een 166 2.4 JTD..
http://www.italiaspeed.com/new_models/new_models_2003/alfa_166_facelift/166_008.jpg

Eén van de mooiste sedans ooit, triest dat ie zo weinig rondrijdt.. Prachtige auto, vooral na de facelift!
YES! Hoop ondanks de Chrysler-basis op een onderscheidend en mooi Alfa-uiterlijk! En als ik de tekst kan geloven gaat dat ook wel gebeuren. Hopelijk niet al te grote voorlichten zoals de Giulietta (die verder overigens erg mooi is naar mijn mening), maar mooie scherp gesneden voorlichten.
Alfa’s verrijken het straatbeeld tussen al die eenheidsworst tegenwoordig dus kom maar op!
Ik rij nu een 166 en vind het persoonlijk nog een echte Alfa met de heerlijke V6. Ik begrijp wel dat de 166 geen succes is geworden maar de 164 en de Lancia Thema hebben bewezen dat er wel degelijk wat voor Alfa en Lancia is te halen in dat segment.

Als ze een goede 169 maken die aan de juiste voorwaarde voldoet dan denk ik wel dat er mensen zijn die nu een 5 serie of een A6 hebben, de overstap weleens zouden maken. Kunnen ze eindelijk eens wat anders rijden dan hun collega of de buurman.
de 159 was toch de opvolger voor de 156
@tristan: de 159 volgde de 156 op. De 166 is nog wat hoger gepositioneerd.
Er werd toch ooit eens een spyshot van een grote Alfa geschoten, niet? En Marchionne mag zeggen wat ie wil: hij kan nooit de toekomst van deze auto garanderen. Als hij hem bevestigt, en de economie draait wat slechter, dan wordt ie meteen geschrapt. Als ie zeker niet komt, en de markt trekt aan, dan wordt Marchionne de Geldwolf wakker…
De eerste lelijke Alfa sinds jaren, goed gedaan…
:?
Een Alfa op chrysler basis. Pfff wat is dit voor nachtmerrie.
@frarissimo: Ja… net als die Lancia Sedan.. een gerebatchte 300C.. en deze Alfa word dan een geherverbouwde 300C.. daar gaat de “ziel” van Alfa.. of ze moeten er zoveel eigen input op los laten, dat deze auto op geen enkele manier doet herinneren aan die Chrysler wat betreft beleving, stuurgevoel, precisie, geluid, enz..
Zonde dat Alfa niet verder mag met hun eigen platform.
Het is en zal mijn merk nooit worden, maar ben bang dat alfa een beetje zijn eigen smoelwerk verliest door het delen van het platform met Crysler.
Hoop het niet, maar als het wel zo is zou het erg zonde zijn.
Weer een merk dat dan zo een standaart eenheidsworst is geworden.
Wanneer komt de BMW 169? :)
Gebaseerd op een Panamera:
http://www.alfaworkshop.co.uk/images/102-4-800.jpg
@Hectorae86:
Dat ziet er neit verkeerd uit :)
@Hectorae86: hopelijk gaat hij er niet zo uit zien
die foto die boven aan bij het bericht staat, heeft nu al een oud design.. :S als we ff eerlijk zijn.
waarom nmiet in stijl van de MiTo en Gulietta ?
@Rdesign: Meen je dat nou serieus? Dat is ook een foto van het oude model…
Hoeveel jaren horen we zulke l*lverhalen nou al? FIAT kan niet eens op tijd een opvolger van de 159 lanceren, laat staan nog meer modellen introduceren die toch (weer) nauwelijks verkopen. Doe zoals bijvoorbeeld peugeot: die hebben zowel de 407 als de 607 vervangen door één model. Een grote dure Franse auto verkoopt erg moeizaam, dat hebben ze daar eindelijk geaccepteerd. Nu die sukkels bij FIAT nog……
@DavidZ: Alfa Romeo gaat weer de oversteek naar de Noord Amerikaanse markt maken. In de USA hebben ze wel markt voor een grote en stijlvolle sedan. Bovendien hebben ze al een aantal pracht V6-en bij Chrysler en natuurlijk de grote LX-platformen van de nieuwe 300C. De hoge ontwikkelingskosten van een volledig nieuw model zou een 166 opvolger in de weg staan maar met de hierboven genoemde ingrediënten is een 169 wel haalbaar. Wel opletten dat deze uiteindelijk niet de deur uit gaat als kleine Maserati! De Pentastar V6-motoren worden ook leverbaar met MultiAir techniek en turbo varianten. Een heel begeerlijke mixs van Amerikaanse basis componenten met Italiaans toptechniek en flair. Oh ja, het dealer net van Chrysler is al aanwezig dus nu hard investeren in nieuwe modellen met een eigen identiteit en het gaat Alfa Romeo nog lukken ook om hier een succes van te maken.
@T16: ik vind Alfa een prachtig merk hoor, alleen wordt het verziekt door chronisch falend management. In Europa winst maken lukt ze al vele jaren niet meer, en dan zou ’t in de USA wél lukken met een omgebouwde vele duizenden dollars duurdere Chrysler?
VW probeert hetzelfde geintje met een versie van de Chrysler Town and Country/Voyager, de Routan. Is net zo hopeloos, en dan te bedenken dat vele Amerikanen VW kennen, en Alfa niet (meer). En als ze Alfa kennen hebben ze er meestal geen goede herinneringen aan…….
@ DavidZ
Aan VW hebben ze ook geen goede herinneringen.
Ik vind het een mooie wagen en het zou zeker geen straf zijn om deze onder mijn kont te hebben maar ik heb een beetje het idee dat ik naar de zelfde neus zit te kijken al blijf die neus wel mooi natuurlijk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).