Voormalig F1-teambaas Walkinshaw overleden

Auteur: , 26 Reacties

Tom Walkinshaw, ex-coureur en voormalig teambaas van de Formule1-teams van onder andere Benneton, Ligier en Arrows, is op 64-jarige leeftijd overleden. De Schot, die gedurende zijn loopbaan meermalen goed was voor stevige controverse, leed al enige tijd aan kanker.

Walkinshaw begon zijn carrière als coureur. Zijn gloriedagen beleefde hij met de Groep C-racewagens, waar hij meerdere raceteams opzette met zijn bedrijf Tom Walkinshaw Racing (TWR). In 1984 sleepte hij de Europese toerwagentitel binnen met een Jaguar XJS. Hierna waren zijn grootste successen twee Le Mans-zeges in 1988 en 1990. De eerste zege had een Nederlands randje, want de racewagen werd bestuurd door Jan Lammers.

Vanaf 1991 werd hij actief voor het team van Benetton in de Formule1, waar hij vier jaar later met heibel vertrok, om voor Ligier aan de slag te gaan. In 1996 kocht Walkinshaw zich in bij Arrows, het team dat bij ons in het geheugen gegrifd staat als voormalig werkgever van Jos Verstappen.

Nadat Arrows in 2002 failliet ging vertrok Walkinshaw naar Australië, waar hij aan de slag ging als teambaas bij Holden, in de V8 Supercars. Ter herinnering van zijn racekwaliteiten hebben we hieronder een paar video’s van de man in actie gezet.

Met dank aan iedereen voor de tips.26 reacties

Ho, wat jammer ! My condolences. Ik ben hem in de jaren tachtig nog dikwijls tegen ’t lijf gelopen tijdens de 24 uur van Francorchamps.
@Alain GS:
’t was toen leuk op Francorchamps he, vooral de 24 uurs race. Ook met die gekke Holden Commoderes.
En tussendoor met Lammers nog even wat Volvo’s getest… Moet geen vervelend leven geweest zijn.
http://www.psfk.com/wp-content/uploads/2008/08/volvo_850_btcc.jpg
@Alwood: Ook precies mijn herinnering aan de beste man. De T5R is door Tom Walkinshaw Racing getuned.
TWR was ook bouwer van de 1e serie Clio V6 (de tricky one).
En natuurlijk van de TWR Holdens in Australie (de V8 racewagen, maar dan voor op de weg).

T.W. was een mooi figuur, recht voor zijn raap. Niet altijd handig, maar wel leuk voor de buitenstaander om naar te kijken.
Kon een serieus goede racewagen bouwen en een race team leiden
Denk nog altijd met warme gevoelens terug aan de Rover 3500’s SD1 waarmee hij in de BASTOS kleuren menig overwinning in de wacht wist te slepen.
Was meer een racewagen-man dan een Formule 1 man
Met alle respect, maar was hij ook niet degene die Verstappen een oor aan naaide door hem ineens voor Frentzen in de Arrows te zetten?
@Tom: Die ja… Maar goed dat ging om geld en daarvoor wordt iedereen in de F1 kennelijk verneukt en dat wordt geaccepteerd. Zie nu: Hulkenberg.
@Tom:
Vreemd, Lammers zegt zelf in een reactie op zijn overlijden dat hij zowel financieel als sportief veel aan Walkinshaw te danken heeft.
@de sjonnies: Lammers inderdaad, denk dat Verstappen daar anders over denkt.
@TOM, Verstappen is ook geen goede coureur.
Zeker niet als het om sportief zijn gaat.
Spijtig om te lezen. RIP.

Heb de man enkel gekend als teambaas van Arrows, met Damon Hill en toen later Jos Verstappen.
@ Rolf

Zegt iemand die er geen verstand heeft.

Verstappen is naast de baan zeker geen lieve jongen, maar racen kan die als geen ander.

En denk je dat Schumi zo sportief is en wat te denken van Senna, die had ook zo zijn trucen.
@ Arjan

Klopt, voeg ook Alonso maar toe aan dat rijtje. Je moet alleen niet vergeten dat het met Arrows in 2002 erg slecht ging. Frentzen kwam vrij en bracht voor zover ik weet wel geld mee in tegenstelling tot Verstappen. Als je dan de keuze hebt om slechts 1 coureur te ontslaan of je hele team op de fles te laten gaan, dan wordt die keuze al redelijk makkelijk. Helaas ging het alsnog mis.
@Meerdere: Het gaat hier om het overlijden van een van de grootste personen in de racerij. Iedereen heeft zn slechte kwaliteiten. Hij heeft niemand vermoord toch?

OT: Zeer groot verlies, heeft veel betekent in de racerij, Zeker bij de teams waar hij heeft gewerkt. Mijn condoleances.
RIP
Senna, Ratzenberger, de Angelis, Peterson en al die anderen;
“ja hoor daar hebben we Tom!” We hebben net je hulp nodig om de zoon van de baas te verslaan.”

RIP Tom
@gallardogt: Haha.. dat dacht ik ook. Nu ziet Senna en zo ook weer. Tenminste als er een hemel bestaat.. daar ben ik niet zo goed in om dat te geloven.. maar goed dat is een andere discussie.

OT: RIP Tom. Hij heeft ook veel voor Jos gedaan. Hij had hem zeker wel hoog zitten. Heeft hem toch veel kansen gegeven.
Kutziekte…
@Megakix: Ja… wanneer komt daar nou een keer een oplossing voor… de mensheid kan zoveel en dit krijgen ze dan niet onder de knie.. bestraling, wegsnijden, chemo.. allemaal lapmiddelen, tijd rekken.. 90% die het krijgt gaat er uiteindelijk toch aan dood..
Whooaaa geluidje in die Jag goeie coureur paar mooie auto’s op zijn naam staan heeft hij ook niet de V6 Biturbo voor de Jaguar Xj220 gemaakt was toch een Group B metro motor door hem geprepareerd
Hij heeft ook nog samen met Volvo de eerste generatie C70 ontwikkeld. Winstgevend was de auto niet echt, maar prachtig wel
Heeft een mooi leven gehad, maar had idd. weg moeten blijven uit de F1. Dat heeft hem veel geld (en imago) gekost!
Rest In Peace Tom!!

Gelukkig hebben wij de herinneringen, foto’s en video’s nog om er mee aan je terug te denken. Het was een mooi leven lijkt mij, met een minder mooi eind. Maar hij heeft nu rust hoop ik.

En misschien is het goed dat er ziektes zijn, niet dat ik het ooit iemand toewens, maar ik vind dat het misschien nog wel meer en erger voorkomt. En ook ik heb het van dichtbij meegemaakt. En dat kun je mij wel voor de voeten gaan gooien, maar ik reageer er niet meer op.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).