Lange Frans crasht zijn Kia Sportage

Auteur: , 76 Reacties

Een hééle goedemiddag en welkom bij deze ingelaste zondageditie van Autoblog Boulevard. Er is namelijk beeldmateriaal opgedoken van de Kia waarmee LF vannacht een schuivertje maakte. En dat roept meteen de vraag op: heeft Fransje Frederiks dan geen Kia Sportage (door vrouwlief aangeduid als 'Jeep') met 4WD?

Vannacht sloeg het noodlot toe voor onze vaderlandse rappert. Op weg naar een gig in Amstelveen ging het goed mis en maakte zijn Koreaanse vierwieler kennis met de harde realiteit van een vangrail. Op een besneeuwde snelweg raakte de nummertjesbakker in een slip en verloor de controle over zijn budget-SUV in een soort van tweede ijsklontjesincident.

Fransie kon ongedeerd uitstappen, maar zijn Sportage bracht het er minder goed vanaf. BEELD. En dat brengt meteen de vraag in onze nieuwe poll aan de orde: RWD met winterbanden of toch liever 4WD met zomerbanden?76 reacties

Svenska Aeroplan AB
Nou, dat ‘ie erin past! Klein autootje hoor…
Heb je zoveel geld koop je een “Sportage”.
Laat dit een lesje zijn aan Fransje. Wat hebben mensen toch met Kia’s.
@exotic: Veel geld? We leven niet in de US waar iedere celeb gelijk staat aan miljonair.
@exotic:

Ja want een Nederlandse rappart waar pubers van 13 naar luisteren verdient ZOVEEL geld…..
@exotic: tis niet zo’n patser die een Q7 of cayenne nodig is…
@Lotus-Omega: Kan betalen bedoel je.
@exotic: grappig dat mensen nog steeds denken dat als je bekend bent je dus automatisch veel geld verdient.
@exotic: Die gast is recent failliet verklaard, hij zit helemaal aan de grond. Vandaar dat zijn vrouw recent door het lint ging. Lees je geen kranten?
Maar ja, kan wel een 4WD zijn, je moet wel blijven sturen natuurlijk en niet teveel remmen. Ik heb vandaag op een bevroren parkeerterrein prima gegumd met mijn RAV4. Gas, snelheid, sturen en de handrem erop.
@midasracer: Wat je verteld is voor mij ook geheel nieuw eigenlijk. Ik lees geen papieren kranten meer en als ik wel kranten had gelezen dan was het zeker een exemplaar geweest waar ze lange Frans niet als nieuws zien.
Blijkbaar geen AWD inderdaad, hij’s ook gewoon met FWD te krijgen. Toch maar apart dat ie niet gelijk AWD koos.
Ik zeg dat het niks uitmaakt.
Mijn neef heeft een 540i E34 met winterbanden.
Mijn pa heeft een X5 met zomerbanden.
Gaat beide prima maar men moet zich gewoon aanpassen aan en rekening houden met de weersomstandigheden.
En een anti-slip cursen volgen is ook altijd zeer zinvol zodat je weet wat een auto kan doen!
@Bram: Maakt zeker wel verschil. Los van het feit dat je je moet aanpassen aan de weersomstandigheden.
Je hebt meer grip met winterbanden onder de 7 graden celcius.
@Bandenman: daar zijn de meningen behoorlijk over verdeeld… alleen op sneeuw zijn winterbanden in het voordeel, op nat wegdek zijn zomerbanden altijd beter, ook als de temperatuur beneden 7 graden is….
maar als bandenman zou ik ook anders beweren ;)
@edzo: Winterbanden zorgen er net voor dat ze beter grip hebben op de weg onder de 7 graden door andere samenstelling van het rubber, zomerbanden gaan door de koude harder worden en niet zoveel grip meer hebben. Als er echt 10cm ligt zijn winterbanden niet veel beter meer dan zomerbanden vrees ik.
@Brammer: fabeltje dat de wereld is ingeblazen door Kwikfit en consorten… onafhankelijke tests bewijzen het keer op keer, op nat wegdek ben je beter af met zomerbanden….

“Of die grens echt zo strikt is, lijkt de vraag. De theorie achter de grenswaarde is dat het rubber bij lage temperaturen harder wordt. Hierdoor neemt de grip op het wegdek af en wordt de remweg langer. Winterbanden worden gemaakt van een zachtere rubbermelange en bieden onder koude omstandigheden een betere grip.

Uit het weinige onafhankelijke onderzoek dat beschikbaar is, komen heel andere bevindingen. Zo hield het Duitse weekblad Autobild vorig jaar een grootscheepse bandentest waarin een zomerband met diverse merken winterbanden werd vergeleken. Hieruit bleek dat zomerbanden op zowel droog als nat wegdek, bij temperaturen rond het vriespunt en soms zelfs daaronder, superieur presteren ten opzichte van alle merken winterbanden. Zodra de auto’s echter op een besneeuwd wegdek werden getest, worden de gewone zomerbanden weggespeeld door de winterbanden….”
@edzo: Bron?
@Kukel:

Plus autoweek kwam ook met dezelfde conclusie, dat zomerbanden de betere keuze zijn, ook beneden de 7 graden Celsius…

(ja, ik spiek af en toe op Autoweek)
@edzo: Misschien is dat niet bij iedereen of elke band het geval, maar zeker bij onze auto wel. Vorig jaar kwamen we met de achterwielaandrijver niet verder dan 5 meter uit de parkeerhaven. 45 minuten erover gedaan om hem uit 10 cm sneeuw te bevrijden. Dit jaar ligt er een flink dikker pak sneeuw. Dat is nu hier in midden Nederland zo’n 30cm, 15-20 op de weg (woonwijk). Hier komen wij dit jaar met winterbanden gemakkelijk doorheen. Dat was wel anders met de Starlet die wij hebben, die doet het gewoon in beide gevallen goed met zomerbandjes. Hij glijdt wel, maar wegkomen doet ie makkelijk.
@jzaero: Ik wil hier aan toevoegen dat de aandrijving voor het wegkomen toch wel erg van belang is. Een voorwielaandrijver en AWD zal makkelijker wegkomen in de sneeuw, ook met zomerbanden. Helaas als je remweg vergelijkt met een winterband, zowel op nat of besneeuwd wegdek, zal de zomerband toch eerder grip verliezen.
@edzo: Verklaar je nader, ik denk dat het jou fantasie is.
@woutert: “Dit wordt veroorzaakt door het grovere profiel van winterbanden. De ruimte tussen de lamellen op de winterband is groter, om een betere afvoer van sneeuw en smeltwater mogelijk te maken. Dit leidt tot minder rubbercontact op het wegdek en dus tot minder grip…”

ik zal wel even wat onderzoeken opzoeken en de url’s posten
@edzo: doe je best zou ik zeggen, meer lammellen ed zorgen niet voor minder contact met het wegdek en dergelijke, maar doe je best. Die lammellen ed zorgen er juist voor extra grip in de sneeuw, vooral nu als er sneeuw word vastgedrukt op de straat. Ik heb laatst een hele test er over zitten lezen en bekijken. Je zit echt fout met je beredenatie. ik zou zeggen, test het zelf eens.
@woutert: lezen is duidelijk niet je sterkste kant. Een winterband heeft naast een zachtere compound ook meer ruimte in het profiel om sneeuw af te kunnen voeren. Er is dus minder rubbercontact met de weg.

btw, ik test m’n winterbanden iedere winter en inderdaad, in de sneeuw heb ik er veel profijt van ;)
@edzo: Als een winterband duidelijk beter is in de sneeuw dan is er toch wel degelijk een reden voor het bestaan ervan ?
@edzo: je gaat mis op het moment dat je beredeneert dat je minder rubbercontact hebt op het moment dat je bredere lamellen hebt. Deze ontlenen hun bestaansrecht namelijk juist omdat er zo meer rubbercontact is. Als ze water of sneeuw af kunnen voeren, betekent dat immers dat het niet tussen het rubber en het asfalt blijft zitten.
Oh en Pro-Normaal, ik wilde dus inderdaad wat anders beweren.
@woutert:

Hey, meer lamellen betekent minder rubber (in contact met het asfalt)…

Of wou je wat anders beweren?!?
@edzo:

nat wegdek onder 7 graden? dan kun je beter op je schaatsen komen.
Het liefst een rijder die weet wat ie doet ongeacht auto.
Gecrashed tegen baas Boom ?
Lange Frans heeft niet alleen een ongebruikelijke achternaam ..
maar ook best een weirdo voornaam ..

zou zijn ouders wel eens willen zien ..
haha die lange baas, opzich niet erg dan kan hij nu gewoon een fatsoenlijke wagen gaan halen.
en oja,
Ik rij momenteel met RWD en kale zomerbanden. Niet zo’n goede combi nu…. wel spannend ;)
Quattro MET winterbanden :-)
rollsroycebsron
wat een verschrikkelijk lelijke auto
de kia sportage.
op de fiat miltipla na natuurlijk
en die velgen maken hem af hoor.
lange frans heeft echt GEEN smaak!!!!
@rollsroycebsron:

en jij geen rijbewijs ..
@lincoln:

LOL!
rollsroycebsnron
@lincoln:
en waar baseer jij dat op?
In het korte ritje van vanmorgen (fwd met winterbanden) slechts één iemand vast zien staan. En niet eens een rwd. Een petje in een verlaagd Golfje I die voor de coffeeshop probeerde te parkeren. Hij kreeg hem natuurlijk niet over die sneeuwberg langs de weg heen, slimmerd… :roll:

Wat me wel opviel, net zoals er bij de eerste mooie dagen van het jaar overal cabrio’s lijken te rijden, nu leken uit alle hoeken en gaten Land Rovers te kruipen… :?
@Citrofiel: Nou ik kon laatst ook niet wegkomen met winterbanden met de mondeo van pa. En dat met die cabrio”s naar suv viel mij ook op ging mijn broertje van school halen normaal allerlei auto’s en ineens hier suv daar suv ik dacht waar halen die mensen dat weg??? lijkt me niet te betalen want waren ook nog geen kleintjes (Ml, x3, range rovers enz :S
Zing een liedje voor me Frans :D Hij is gelukkig ongedeerd uitgestapt. Lelijk ding zo’n Kia Sportage.
4wd is fijn en werkt oké in de sneeuw, maar als ik moest kiezen tussen 4wd of fwd met winterbanden koos ik de fwd met winterbanden. 4wd zonder winterbanden is ook niet alles..
4wd met all season bandjes, niet aan de hand. vandaag de buurman de straat uit geholpen met een sleepje.
Haha wat een gangster auto!
winterbanden, dat sowieso, wanneer mogelijk awd natuurlijk maar met FWD zit je al goed, met RWD daar in tegen… Ik kon gister bij de dijk een paar zogenaamd premium wagens uitlachen.
Elke wagen heeft 4 wielen om mee te remmen. Of je 4WD of 2WD hebt verandert daar niets aan. Als je ergens tegen schuift dan heb je dus blijkbaar niet op tijd kunnen stoppen. Geef me dus maar 2WD met winterbanden. Ik vind het belangrijker dat ik kan stoppen dan dat ik kan wegrijden : 4WD heeft amper een meerwaarde in sneeuw.
@slakkie:

“4WD heeft amper een meerwaarde in sneeuw”

Dus bij Land/Range Rover, Audi en Subaru zijn ze niet goed bij hun hoofd?!?

Nou, ik geloof die fabrikanten eerder dan jij….mag dat?
:roll:
@slakkie: Wehehehe, grappig…4WD heeft zeker wel meerwaarde met dit weer.
Winterbanden, daar heb je nu echt niet zoveel aan met een laag ijs op de weg.
Mijn discovery van 2450 KG trekt beter op, stuurt beter en remt prima vergeleken met ook andere lichtere 4WD’s en 2WD’s met of zonder winterbanden.
Overigens, heb ik laatst in zwitserland een uitgebreide test over de werking van winterbanden langs zien komen. Betrouwbaar was hij zeker, met beeldmateriaal, en een winterband hat toch duidelijk veel meer voordelen dan nadelen, ook al het gaat om de aanschafprijs etc.
een kia sportage? tlaat zien hoeveel smaak hij heeft haha!
@KaCh1ng:

hij laat de status-sletjes op autoblog.nl ook zien iig ..
Zonder winterbanden was mijn stuurwiel een accessoire.
Met winterbanden weet ik weer waarvoor hij dient……….
Tsja zoals Slakkie het al aangeeft, wegrijden kan altijd nog, remmen niet.. Aandrijving speelt haast geen parten bij het remmen (tenzij je remt op de motor natuurlijk). Maar geef mij maar FWD met winterbanden (o wacht dat heb ik al). Ik banjer gewoon door de sneeuw hoor met m’n 205’je ;). Sommige vrienden van mij hebben ook een 205 (5 205’jes totaal) waarvan ik de enige ben met winterbanden, en verschil is er wel hoor :p Grtz
Kan er niet rauwig om zijn lelijke poepdoos :?
Ja en.Die man kan toch niet zingen.Flapdrol
WOW dit is écht boeiend!!!
Misschien heeft ie er zelf 2WD opgezet…
Algemene samenvatting tot nu toe: winterbanden zijn beter, je moet een beetje met de auto kunnen rijden, je moet gezond verstand hebben en een kleine portie geluk, dan geraak je overal… sneeuw of geen sneeuw.
Vandaag over ongestrooide wegen gereden met een auto op zomerbanden, met aangepaste rijstijl was het nog behoorlijk glibberen. Het verbaasde me alleen dat alle drie types sjonnie reden als malloten, mensen waarvan ik stiekem hoop dat ze de auto om een boom vouwen. Ik heb mijn rijbewijs net 2,5 maand, maar besef mij maar al te goed dat dit niet het moment is om even lekker door te rijden.
@RoT___:

Verstandig…jij komt er wel…. ;)
?Rij Kia met twee handen ?
?Veel gas ?
?En winterbanden ?
@sir_smokalot: lol!

Zit me niet te stangen, zo’n rail is er toch om te vangen?
Hij heeft of had ook een F430 Spider. En volgens mij kun je bij zo’n Kia alleen kiezen uit voor- of 4wd.
Shit happens.. ik moest er net ook doorheen.. jonge jonge.. hier ligt 15 cm sneeuw.. en glad.. niks gestrooid en geschoven natuurlijk.. ploegen dus.. krul m’n teen op het gas.. ASR lampje aan.. krul m’n teen op de rem.. ABS er in.. nondeju.. en het is net of er geen voorwielen aanzitten.. zo licht stuurt ie.. vanaf woensdag weer boven 0.. gelukkig..

OT: “..door vrouwlief aangeduid als Jeep..” Haha.. snap haar wel.. het is zo’n hoge wielen auto, dus ja.. da’s een Jeep.. ik denk dat haar “kwaliteiten” op een ander vlak liggen.. mmm… ;)
Vandaag met de v70xc op stap geweest. Op winterbanden. Lekker ploegen door de sneeuw alsof er niets aan de hand was. En de rest maar tobben op zomerbanden.
och vandaag met de 3 serie op zomerbanden maar verstand in de kop toch weer overal geraakt…
High Performance
@peter: klopt, rechtervoet bepaalt waar je belandt. RWD en winterbandjes voor ondergetekende zijn wel erg safe hoor en als het kan (ff DSC helemaal uit) de kont laten waaieren…
Een Kia vertegenwoordigd weinig emotionele waarde dus zo erg is het allemaal niet. Mensen die niks met auto’s hebben zijn typische Kia rijders dus één minder op de weg maakt dan ook geen drol uit. Als het nou een sportwagen was…
beter neemt die ff een audi q5 3.2 tfsi of nog beter audi q7 4.2 tdi (V8 geen wacht)!!
@AB
Maaruh waarom heeft dit nieuwswaarde?
L Frans en een Kia, who cares…
Met echt winterweer zijn winterbanden echt wel beter. Waarom zouden ze anders verplicht zijn in duitsland. En kijk maar eens op een parkeerterrein of bij een stoplicht. Autos met winterbanden komen weg zonder wielspin, met zomerbanden slipt bijna iedere wagen.. En door die idioten die maar door blijven rijden op gladde zomerbanden hebben we enorme files iedere keer. Dus bedankt alsnog voor de verkeersoverlast..
Mooi, hopelijk is dat ding toto, weer zo’n lelijk hok minder op de weg. Liever een X5 met 2ton op de klok dan zoiets..
Zal z’n vrouw weer leuk vinden. Die mag weer een nieuwe betalen.
lelijk hok is ook wat overdreven, er waren mooiere SUV’s te koop in die tijd, maar lelijk ding is het niet echt hoor.

nu kan hij gewoon een nieuwe sportage kopen:D, die is wel gruwelijk mooi. of vinden jullie vw-pikkie’s die ook neit mooi.
want jullie motto is liever een 20 jaar oude VW dan een aziatische auto.
hahaha trieste figuranten
Helemaal eens met Dionnnnn, mensen die zo nodig in een bepaalde auto met status willen rijden, zijn vaak zielige
personen, kiezen een auto alleen om de naam. Het siert
Lange Frans door juist voor de Kia Sportage te kiezen,
wat trouwens een mooie auto is, beter dan menig europeese
wagen.
Ik moet zeggen dat Kia de afgelopen tijd wel vooruitgang heeft geboekt, maar dit model is echter een erbarmelijk exemplaar. Ik had wel wat beters verwacht van die jongen. Tsja… Het blijft een rapper.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).