Video: Juan-Manuel Fangio in een Maserati 250F

Auteur: , 20 Reacties

Wat is er nou lekkerder dan op een koude 2e kerstdag even weg te dromen bij wat oude F1 beelden? Zeker als ze komen uit de tijd dat coureurs nog echte mannen waren en ze daadwerkelijk door hun kwaliteiten boven kwamen drijven ipv door hun sponsorgeld. In 1957 keerde viervoudig wereldkampioen Juan-Manuel Fangio terug naar het team van Maserati om daar uiteindelijk zijn 5e wereldtitel te winnen.

De beelden in deze video (met origineel Nederlands commentaar!) zijn gemaakt tijdens een testsessie voor de start van het nieuwe seizoen. Fangio komt aanrijden in zijn Mercedes 300SL Roadster en stapt vervolgens in zijn Maserati 250F (dezelfde auto waarmee hij in 1954 reed) om even over het circuit van Modena te rijden. Zo mooi om te zien dat zaken als een overall of helm compleet niet belangrijk gevonden werden in die tijd. Een bril om de vliegen uit je ogen te houden was het enige noodzakelijke attribuut om achter het stuur te kruipen.

Bekijk de video hier onder:

Juan-Manuel Fangio video

PS Wist je dat de Pagani Zonda een eerbetoon is aan Juan-Manuel Fangio?20 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Heerlijk!! *zucht* Leefde ik toen maar… :roll:
Mooi tijdsbeeld. Vooral de erbarmelijke staat van het wegdek en hoe zeer de suspensie werkt zijn frappant om te zien. Meer iets voor een rallyauto dan voor een F1.
heel gaaf!
vind het super gaaf racer’s van rond de oorlog, oude bugatti ’s de blauwe sigaartjes als type 35,
en de bentley’s uit die tijd! fantastisch!
Geert Schoots
Dat gezicht ook tijdens het rijden, gewoon geen enkele emotie. Ik denk dat jij en ik drie maanden nodig hebben om de glimlach weg te krijgen na een rondje Modena in een 250F…
@Geert Schoots: Ik denk dat ik het eerst moet overleven :D en dan zul jij nooit die grijnz van mijn gezicht kunnen halen. ik heb gistere eerste keer 200 km/u gedaan in mijn alfa en wat had ik schijt zeg. maar moet jou is voorstellen hoe dit in die tijd was met die autos :D en wat een RAW geluid
@mortsel2640: eeehm….200 op je tellertje of…? Anders moet ik je teleurstellen…reed je slechts 185km/h… ;-)
Mooi filmpje ,wie waren dan de laatste echtte courours?
Volgens mij generatie prost,lauda senna schumacher?
@norge: amen ! Daarna is het een produkt geworden die verkocht moest worden…geen mannen van grootse daden, maar van poenerige pappa’s ! Mis de glorietijd best wel…en nee…hoewel…snif…beetje sentiment…snik..
Waarom zou vettel minder coureur zijn?

Schumacher heeft jaren gewonnen toen er tractiecontrole op de F1’s zat.
Nu is dat weg. En bakt ie er niets van. Is hij dan een echte coureur?
@Thomas
Door Schumacher keerde Ferrari weer terug naar de kop
in de Formule 1.
Ferrari was jaren lang geen wereld kampioen geweest.
Ik denk niet dat elke coureur dit kan.
En Schumacher won al voordat er tractiecontrole in zat.
Tsja Fangio, Argentijn, Spaans talig.
Cojones zo noemen ze daar ballen.
En Cojones, dat had de man………..
INd.. norge

Ik denk dat schumacher de laatste is die het tijdperk voor echte coureurs mee heeft gemaakt!

Op dit moment zijn rijders-eigenschappen veel minder van belang dan voorheen..

@ Thomas, jij geeft het antwoord! Schumacher rijdt niet meer direct vooraan omdat rij kwaliteiten niet meer direct beloond worden! Kijk is F1.. diegene met de beste tactiek en auto wint.. echt niet de beste coureur… Jij komt er ook niet achter door F1 te kijken op tv wat “de beste” coureur is..

hmm… misschien wordt het tijd om de definitie van “beste coureur” aan te passen op de huidige era…
@Danny: “Op dit moment zijn rijders-eigenschappen veel minder van belang dan voorheen..”

Pardon my french, maar dit vind ik echt clichematige bullshit. F1 is altijd gebaseerd op technology. Google eens naar FW14 of FW15. Of de Lotus ground effect car, de stofzuiger van Brabham, of de 6wielige Tyrrell. De beste techniek en beste auto is altijd een groot onderdeel geweest van F1. Vooral de FW14 en FW15, deze had toen ABS en traction control, en adaptive suspension. En het was toendertijd toch echt niet puur te danken aan de kwaliteiten van Mansell dat hij toen 9 overwinningen haalde en het kampioenschap. Maar Patrese haalde er maar 1, dus de coureur did matter. Net als nu dus.

Tuurlijk kan men zeggen dat Fangio en co grotere helden waren omdat ze meer moesten “werken” in de auto, de auto’s niet veel meer waren dan kisten op wielen en de subtiliteit van een oceaantanker hadden in de bochten, en daarboven op de coureurs bloot stonden aan groter gevaar. Maar ook Fangio behaalde zijn successen in top autos en niet in onderontwikkelde also-rans. Dat de coureur voortdurend de bepalende factor was in F1 is lang geleden, als dat al ooit zo was.
Ha, toen kon je nog langs de baan staan…puur genieten…en dan zelfs in je uppie ! Tegenwoordig wordt je voor racefestijnen met de meest uitgeypte pappa-yuppies verbannen naar een graszodendijkje (Spa…) om daarna weggeregend te worden terwijl er een paar gaapcoureurs een bocht uitspinnen…zucht…het is ‘paarlen voor de zwijnen’ geworden.
@Megakix: je hebt gelijk vroeger was dat inderdaad beter :roll: ;)

http://www.youtube.com/watch?v=FXtb5eDUuQw
He was dat niet die fransoos die in zijn eentje de 24 uur wou rijden ? Hoe heet hij ook al weer ,pierre levegh of zoiets.
@norge: Ja, maar hij ging hem niet in zijn eentje rijden, Amerikaan John Fitch was zijn teamgenoot.
@jp:
Dus kunnen we bij deze stellen dat je ene groot historisch besef hebt van de racerij in zijn algemeenheid.
Ben persoonlijk een hater van al dat de beste en de grootste gedoe.
Mensen en vooral de geldende tijdsgeest spelen hierin een grote rol.
Ik weet niet welke Britse racer het was die ooit een opmerking maakte over het groot aantal slachtoffers dat de autosport maakte in de vijftiger jaren, maar de man zei :
“We choose to sit in these cars and risk our lives, while we feel sorry for the thousands and thousands that were killed in the war. They had no choice, we do “
@Danny “jij geeft het antwoord! Schumacher rijdt niet meer direct vooraan omdat rij kwaliteiten niet meer direct beloond worden! Kijk is F1.. diegene met de beste tactiek en auto wint.. echt niet de beste coureur…”

Dat kan wel zijn maar Schumacher is nu helemaal poep gereden door Nico Rosberg in zo’n zelfde auto. Nu twijfel ik helemaal niet aan de kwaliteiten die Schumacher had maar sinds Benneton heeft hij contractueel altijd het voorkeursmateriaal en ondersteuning van de tweede coureur laten vastleggen. Daarnaast is Ferrari niet door Schumacher teruggekeerd in de top maar door een heel team van goede mensen waaronder Todt en Brawn en niet te vergeten de sponsering van Shell. Daarvoor reedt Ferrari met subtobbers als Berger en Alesi.

On topic: Begin jaren ’90 met de Williams Renault ging het echt wel de verkeerde kant op. De CVT bak werd (gelukkig?) al verboden voordat hij in een race was toegepast en de actieve wielophanging maakte de auto totaal onverslaanbaar. De laatste jaren is er weer meer strijd dan ooit wat natuurlijk nog steeds niet wil zeggen dat ieder team voor het kampioenschap mee doet maar ik vind het wel weer spannend. Neemt niet weg dat des te verder je terug gaat in de tijd des te echter de mannen. Een foutje werd destijds hard afgestraft en mogelijk met je leven. De ballen die je dan moet hebben om op het randje te rijden zijn heel anders dan nu. De stunts die bijv. Webber dit jaar heeft uitgehaald zou hij in de jaren 50 tot 70 niet hebben kunnen navertellen.
hoe zou dit gefilmd zijn?? vroeger hadden ze volgens mij nog niet van die mooie compacte camera’s??

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).