Enorme stijging aantal boetes voor te late APK keuring

Auteur: , 30 Reacties

Lakse automobilisten maken er steeds vaker een potje van want er zijn vorig jaar fors meer bekeuringen uitgedeeld aan mensen die hun auto niet op tijd hebben laten keuren voor de APK. Werden hiervoor vorig jaar nog zo'n 340.000 boetes uitgedeeld, dit jaar werd er liefst 410.000 keer een proces verbaal verstuurd. Dit is een stevige toename van 20 procent.

Het aantal boetes spekt de schatkist dit jaar met ruim 37 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Blij dat ik Rij. Dat smaakt naar meer, want kost de boete nu nog 90 euro, vanaf 1 januari 2011 wordt dat 103,50 euro, oftewel een verhoging van 15%.

De Stichting Blij dat ik Rij vindt het welletjes geweest en komt nu met een initiatief: het APK alert. Via de website www.blijdatikrij.nl kan de automobilist zich gratis aanmelden voor de digitale APK Alert. Deze alert herinnert automobilisten via de e-mail op tijd en regelmatig aan de APK keuring zolang degene daar zelf nog geen actie op heeft ondernomen. Uiteraard tenzij men de auto bewust niet op tijd laat keuren, kan hiermee een boete worden voorkomen.30 reacties

huh, je krijgt van de rdw toch al een papieren APK alert? Mooi dom dus. De politie zal wel strenger zijn gaan controleren. Easy money.
@Laue: politie? Deze bekeuringen kun je gewoon aan de hand van de APK database versturen. Hier komt geen bromsnor aan te pas maar wel een antraciet zwarte computer ergens in een donkere kelder.
Saai en Duur Nederland!!
Way to Go!
Had ik niet ergens gelezen dat ze t/m vorig jaar je moesten betrappen (flisten, aanhouden), en ze nu gewoon op basis van datum en apk-melding een envelop met inhoud mogen sturen.
Ha, leve autoblog: http://www.autoblog.nl/archive/2008/01/27/spee-gaat-400000-apk-boetes-uitdelen
Ik ging er van uit dat je door de automatisering vanzelf de sjaak bent, wanneer je je auto niet op tijd laat keuren. Maar een familielid heeft zijn auto onlangs 2 maanden te laat laten keuren en geen boete.
Kassa!

OT: 2 maanden voor datum keuren, dan heb je alle tijd om reparaties te (laten) verrichten.
the-budel-guy
gewoon op tijd laten keuren zo duur is het niet en als je bang bent dat er wat stuk is gewoon laten repareren als je een auto rijd moet je hem ook kunnen onderhouden
vroegah waren bekeuring veeeeeel goedkoper dan een keuring ..

en ach ..
dan kreeg je af en toe een extra bonnetje bij andere bekeuringen .. boeie ..

schorsen van een voertuig is tegenwoordig ook vrij prijzig ..
71.50 euro moest ik aftikken ..
@lincoln: Betalen omdat je niet meer met een auto rijdt. Tis erg, tis erg…
@lincoln: tja ik weet het ga mijne ook binnnen kort schorsen en schrok eigenlijk van wat je moet betalen, maja is ongeveer de helft van wat ik per kwartaal betaal dus valt nog wel mee opzich :P bespaar dr wel dik op
@spykerboy:

huh ??
en welke auto heb je dan gekocht ..
en sinds wanneer ..
en waarom wist ik dat niet ..
In Belgique stijgt het aantal ongekeurde auto’s ook, of beter gezegd, het aantal dat ze betrappen. http://www.auto55.be/nieuws/15440-30-meer-ongekeurde-autos

Vraag is natuurlijk wat ‘ongekeurde’ auto’s zijn. Met statistieken kan je veel natuurlijk. Begin deze maand ging ik naar de keuring en remlichten bleken niet te werken. Afgekeurd, dus mag je alleen in de zogenaamde driehoek keuring-huis-garage circuleren. Ben er de dag erna eerst nog mee naar het werk gegaan, dus als ze mij hadden tegengehouden, stond ie ook in de statistieken als ‘ongekeurd’…
@Esprit_de_Flandre:
Je moet het zien als, je auto wordt afgekeurd, dus rij je op je oude keuring. Als je over de datum bent is hij dus verlopen. Zit je er tussenin omdat hij is afgekeurd, dan moet je er dus ook niet tussendoor mee verder rijden. Zoals jij het nu beschrijft is het geen slimme zet van jezelf. Wel begrijpelijk, want ach een achterlicht kan je wel missen voor een dag(tenzij er een sneeuwstorm overwaait). Is de auto afgekeurd, maar ben je 2 maanden voor je verloopdatum, dan kunnen ze geen boete geven, want je rijdt op je oude keuring. Wel kunnen ze je een boete geven voor een defect achterlicht:).
@Barryyy: Misschien dat in NL het systeem anders is, maar in Belgique is het zo dat als je naar de keuring gaat, je oud keuringsbewijs meteen verdwijnt. Je krijgt een nieuw, en als je afgekeurd bent is dat dus rood, met in koeien van letters ‘VERBODEN TOT HET VERKEER’. Dan mag je alleen nog naar huis rijden, of naar de garage, of naar de keuring. Maar ja, een mens moet werken, en ik kon pas ’s avonds naar de garage. Beetje riskant, maar ja…
@Esprit_de_Flandre:
Begrijpelijk, geen EU regel dit dus:P.
Das mooi klote dan, maar alsnog eigen fout gheghe.
Ik zou het zelfde hebben gedaan met dit weer:P
De ethiek is hier ver te zoeken, boetes zijn tegenwoordig een middel om de schatkist mee te vullen ipv om de verkeersveiligheid te bevorderen.
Compleet aftandse regel overigens dat moderne auto’s na al 4 jr al gekeurd moeten worden. Auto’s met die leeftijd zijn nauwelijks oud te noemen. Puur geldklopperij, typisch Nederlands. Zou pas na 6 jr moeten zijn.

Ik zal die boete ook wel krijgen. Mijn XK moest ook gekeurd worden (niks mee aan de hand 4 jr oud, altijd in garage+afgedekt gestaan, slechts 30K op teller). Echter, ik kon vanwege de sneeuw niet naar dealer. Kom maar door met die accept-giro, rotzakken.
wat is dat nou weer voor bedrag :) 103,50? ben benieuwd hoe ze dan gaan afronden 104 + die 6euro extra…mooi afgerond 110 :) slaat toch nergens op…iedereen wil toch een veilige auto en miss is het deze jaar wat minder met crisis dat ze op geld moeten wachten ofzo en dan moet meteen de boete omhoog omdat er een stijging is ?? doe dan een boete omhoog wat echt gevaarlijk is/wordt…
Vorig jaar net voordat m’n auto gekeurd moest worden,
met spoed opgenomen in het ziekenhuis, 4 maanden (3 opnames en een operatie) later was ik pas weer een beetje in het land der levenden… maar ja wel een boete te pakken, ondanks dat de auto de hele tijd in de garage had gestaan.
De RDW stuurt 2 maanden voor de APK afloop al een brief. Daarna krijg ik ook brieven van de dealer en vrije garages om een afspraak te maken. je kunt onmogelijk de APK van je auto “vergeten”.
@midasracer: dat je die briefen 2 maanden van tevoren krijgt betekend niet dat je dat binnen die 2 maanden onthoud.
@Hakan: Tja, that’s life … je kan als je die brief ontvangt ook gewoon meteen / de volgende dag een afspraak met de dealer maken en die afspraak in je agenda zetten hoor ;)
@Hakan: Daar heb ik een prikbord voor. Ook handig om bijv. op tijd de ANWB op te zeggen. Of anders meteen een afspraak maken en in je agenda zetten. En anders heb je vast wel een reminder dingetje op je computer zitten. Ik had vroeger een irritant programmaatje dat zo’n geel post-it briefje op de desktop zette.
Mee eens, naast de RDW brief, bijna 10 brieven van garages gehad. Kennelijk veel geld met die APK te verdienen.
Maar de mens is nou eenmaal van nature lui, de meeste in ieder geval.
Het is ook wel handig om de verzekeringspolis eens door te lezen. In veel gevallen stopt de dekking als je geen geldige APK hebt. Het is dus niet alleen een boete waar je voor moet oppassen.
Schorsing voor een klassieker (of welke auto dan ook) vervalt tegenwoordig na een jaar. Dus moet je de auto na een jaar weer schorsen of laten APK keuren.

Eén van mijn klassiekers die al te lang niks staat te doen was geschorst. Intussen ben ik verhuisd en de RDW heeft zijn administratie niet goed op orde, want de herinnering, APK-meldingen en boete + verhogingen kwamen niet bij mij thuis aan. Ik wist dus niet dat er intussen 500+ euro (!) op mijn naam uitstond.
Pas bij een ‘bevel van de Koningin’ hadden ze het juiste adres te pakken (toen opeens wel??).

Natuurlijk een protestbrief gestuurd tegen de hoog opgelopen kosten/boetes. Ja ik had het kunnen weten, maar nee ik heb de herinneringen nooit ontvangen. Bleek alleen dat ik niet meer in protest kon, de datum hiervoor was verlopen :-) Ik wist alleen niet dat ik boetes kreeg. Dus ook niet van een protest datum, maar daar heeft de lange arm geen boodschap aan :-(
Ik maak altijd keurig mijn afspraak op tijd, maar de garage heeft het altijd te druk. Dus nu ben ik alweer 6 weken opgeschoven. Gaat tot nu toe altijd goed. Wel twee jaar terug boete gekregen wegens mijn Volvo 66 combi (1978) niet schorsen. Hoefde gelukkig maar 75 euro te betalen, kwam ik goedkoop weg… Daf 44 helaas moeten verkopen.
Bracht mijn auto voor de apk. Wat normale dingen, wel te voorzien, banden, lampje, echter emissie was niet goed, en ze wisten niet hoe het op te lossen, ik werd doorgestuurd.

Bij de lpg specialist bleek de waterpomp niet lekker, maar ook hij kon de emissie niet oplossen. Waterpomp laten vervangen, moest ook de distributieriem opnieuw (nog niet zo oud).

Toen was het geld op. Alles is ok, behalve de emissie, auto rijd goed, maar ja geen apk, en nu even geen geld / geen idee wie het op kan lossen.

Rij wel zonder apk dus, al een tijdje, bon zal wel komen nog niet gehad, afkloppen. Weet iemand hoe vaak ze die uitdraai maken wie geen apk heeft, en de bonnen versturen?
Zelf nog meegemaakt. Auto kwam niet door de keuring door scheur in de ruit, gewoon mee doorgereden want de rest was 100% in orde. Ondertussen andere auto aangeschaft. Maar moet wel zeggen dat die boete tegenwoordig net zoveel of meer kost dan de kosten om een auto te repareren en keuren bij elkaar.
@323frikandel

Dat is niet altijd waar, de garage (zonder verder onderzoek)vermoed dat er een verzakte klepzitting is, want de CO is veel te hoog. Dat loopt aardig in de papieren….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).