Strooizout op? Turkije helpt.

Auteur: , 105 Reacties

Iyi aksamlar blogcular Kiralik! Dankzij het winterweer van de laatste weken slinkt onze zoutvoorraad zienderogen. Het gaat zelfs zo hard dat het strooizout tegenwoordig via een zogenaamd 'zoutloket' door Rijkswaterstaat wordt verdeeld, schaarse tijden dus. Gelukkig zijn de Turken niet te beroerd om ons uit de brand te helpen: binnenkort rolt 180.000 ton aan Turks strooizout onze havens binnen.

De hamvraag is natuurlijk: hoe lang kunnen we ongeveer genieten van deze 180 miljoen kilogram aan zout? Best lang: tijdens de vorige winter werd er in totaal 191.000 ton over het Nederlandse wegennet uitgestrooid, en in deze winter werd er tot afgelopen week 77.000 ton aan autoverwoestend pekel op de weg geloosd (drie weken geleden nog 35k ton). Uiteraard hangt aan de levering van dit zout wel een prijskaartje, maar hoeveel geld er precies met de transactie is gemoeid wordt niet bekend gemaakt.

Zo’n extra buffer is natuurlijk prettig voor de gemoedsrust van de Nederlander. Sta je normaliter al veel stil op de Nederlandse wegen, als het sneeuwt en ijzelt is er helemaal geen doorkomen aan. Ook de verzekeraars kunnen een zoutvoorraad die op peil is waarderen; als het zout écht opraakt neemt de kans op ongelukken exponentieel toe. Bovendien kunnen we nu misschien voorkomen dat de plaatselijke tokkies elkaar de kop inslaan voor een extra emmertje zout, en kunnen we onze onrendabelen weer gewoon een afstandsbediening in de hand stoppen, in plaats van een sneeuwschep. Tot zover deze mededeling, güle güle! (via Telegraaf)105 reacties

Hadden we niet ergens in het noorden van het land nog een zoutvoorraad in de grond?
@AMGknul: was dat niet gas?
@Gregorius: LOL
@AMGknul: als we die voorraad weghalen zakken 2 provincies in die al zowat onder zee-niveau liggen… win-win situatie?
@AMGknul: Nee, dat geld is gebruikt voor leuke uitjes en dineetjes voor de hoge piefjes
@AMGknul: Nee dat is hier waar ik woon in Hengelo.Zit hier in onder de grond. Er staat een enorme fabriek met een eigen energievoorziening en een enorme hal. De fabriek staat aan het Twentekanaal waar het zout met scheepsladingen tegelijk wordt afgevoerd aan: diegene die het enige tijd geleden al besteld heeft en niet wie er nu pas gaat bestellen.
Hier in belgie strooit men jaarlijks 35.000 ton, bij jullie bijna 5.5 keer meer ; woot!
@Nijntje_: wij zijn ook veel slimmer dan jullie
@marco: Nederland heeft 4x meer wegen dan belgië, nogal logische dus
@Nijntje_: Hier in NL snappen we niet dat alleen strooien niet helpt maar dat er ook geveegd moet worden….
heb laatst zout gekocht bij Albert Heijn .. dusssssss ..

als jullie nog een topic willen maken ..
details van de transactie en overleg van de kassa-bon zijn bij mij op te vragen ..
@lincoln:
:D Shit, jij ook al? maar.. MAAR! hoe zit het dan met de wereld zout voorraden. Dit MOET wel slecht voor het milieu zijn. waar kan je aandelen zout kopen!
@jurrian:

tis een bijna onuitputtelijk mineraal ..

vroegah moeilijk te delven ..
de Tsaren-familie was ooit de rijkste bende op aarde ..
te danken aan zout ..
@lincoln: reactie was iets minder serieus bedoelt ;)
@lincoln: Bij Staples Office Center hadden we ook zout liggen, 25kg 7,50 ex. BTW :)
@RickB:

25/7.5 = 3.33 e/kg
3.33*180000= zeshonderdduizend eurie!
@towi:

omg 180.000 ton!?!
Ben ik niet verbaast over, Turkije heeft een hele grote zoutmeer genaamd Tuzgolu, die zich bevind in de provincies: Konya, Ankara en Aksaray.
Zeg nou gewoon eens “Dank je wel Turken”. Er wordt altijd gekat op de Turken.. ook zei kunnen ons landje eens uit de brand helpen!

Mooie deal dus.
@Henk: “..Gekat op de Turken..”
Een nieuw spreekwoord is geboren -)!

Waarom gaan ze het altijd zo ver zoeken?
De noordzee is toch ook zout?
Of is het te moeilijk om dat eruit te halen?
@lodewijk:

Gewoon de dijken door prikken! Probleem opgelost.
@lodewijk: Ook zei twee nieuwe toevoegingen in 1 comment
Ik denk dat de optie ‘kopen’ iets goedkoper en op een kortere termijn realiseerbaar was.
@Henk:

lesje NL voor jou ..
bij het overdragen van geld zegt men “alsjeblieft” ..

veel gemaakte vergissing ..
@Henk: waarom niet ge-hond?
@Henk: Dank je wel? We betalen er gewoon voor toch?
Gratis of?
anyways goed dat mijn vaderland nederland helpt.
waar ik ben geboren en opgetogen.
U bent een vrolijk persoon?
-=edit:nutteloze opmerking=-
zeker weten dat het geen anthrax oid is?
Waarschijnlijk is het zo goedkoper..
-=edit:nutteloze opmerking=-
-=edit: nutteloze opmerking=-
@NicoLauda: Hoppa de eerste kansloze reactie is alweer binnen
Het is gewoon triest dat mensen altijd zo negatief reageren als een topic is dat met Turkije te maken heeft. Hoppa de eerste kansloze reactie is alweer binnen
@AGERA: Je valt in herhaling “Hoppa de eerste kansloze reactie is alweer binnen”
@NicoLauda: waarom zouden Turken hier niet op vakantie mogen komen, wij gaan daar toch ook massaal op vakantie? Ik denk wel dat ze daar over het algemeen aangenamer weer hebben.
@mashell: Engi verschil is dat wij weer terug gaa nnaar huis, zij blijven hier nog een x aantal jaar…
@RickB: Als ik jou was zou ik is even de geschiedenisboeken in duiken. En er dan achterkomen waarom de ”Turken” (Nederlanders) hier zijn.

Ja inderdaad! Dat is waar ook! Nederlanders hebben ze toentertijd hier zelf heen gehaalt omdat ze zelf te lui waren voor kutklussen!
@YouRockMyWorld:

leg “het verschil” ook effe uit ..
@lincoln: Ik leg jou niks uit want jij hebt weinig tot geen empatisch vermogen. Het enige wat telt is jouw mening en daar valt niet mee te discussiën.
@YouRockMyWorld:

zo zo .. eerst met een halve waarheid dwepen ..
en dan een ander betichten van imperfectie ..

typisch .. maar voorspelbaar ..
@mashell:

op vakantie naar NL .. waarom zou iemand dat doen ??

lekker weer ..
lekker goedkoop ..
service gerichte horeca medewerkers ..
cultuur respecteren en bewonderen ..
@lincoln: bergen Belgen, Duitsers, Fransozen komen. Natuurlijk komt er vrijwel geen Turk op vakantie (anders dan familie bezoek) vanwege de financiele toestand van de gemiddelde Turk en ons slechte weer. Maar immigratie is zeer beperkt, we hebben hier (dank staatsecretaris Cohen) vrij strenge wetgeving tegen. Maar we moeten eerlijk zijn, een integratie probleem met Turken hebben we ook niet echt, ik heb wel het eens idee dat het inmiddels de meest fatsoenlijke burgers zijn die we hebben.
Akzo verkoopt het aan duitsland en wij kopen het (hopelijk goedkoper) in uit Turkije?

Ach, het was vroeger ook al een ruilmiddel.
Tja, je moet niet veel verwachten van iemand die van zichzelf al kansloos is, laat staan dat ie kansloze reactie’s plaatst. Vraag me elke keer af wat ze hier zouden doen als alle Turken,Marokkanen,Polen enz enz. zouden vertrekken? Wat een puntjepuntje volk is het toch ook, die NEDERlanders…
@vtec:

hoi .. en heb je ook een mening over zout ??
@lincoln: Wel een ongezouten mening!
-=edit: nutteloze opmerking=-
@marco:

hou eens lekker op knul ..

heb trouwens nog een zwikkie winterbandjes te koop ..
voor de hoofd prijs ..
@lincoln: Ja ik ben opzoek, 4 x 17/45/225
@marco: Vreemde maat 17mm breed, bij 45% hoog en 225 inch.
Succes met zoeken …
@clubbtraxx: Ja je weet wat ik bedoel, ben niet zo een professor bandenmaat
@marco:
Hahahaha, wel vrij onlogisch dat jij je band afleest van rechts naar links. Je hoeft geen professor te zijn om normaal de juiste volgorde aan te houden van je banden maat. Heb die banden trouwens nog wel liggen voor je. 325 per band.
Zou fijn zijn als ze eens begonnen met schrapen / schuiven i.p.v. alleen kilo’s zout op de weg te strooien. Strooien heeft alleen zin als je al asfalt ziet en niet om op de sneeuw / het ijs te gooien…….
@xesisoj: ik denk dat nederland wel weet wat ie doet. we zijn niet achterlijk hoor!
zijn ze toch nog ergens goed in.
waarom niet gewoon minder strooien en met het bespaarde geld subsidie geven op winterbanden?
@Ikke: breng de overheid niet op ideeen zeg. Niet alleen wordt het daar gevaarlijker van maar het wordt voor ons ook duurder want je moet verplicht winterbanden kopen, wisselen etc maar de belasting zal met een gat van 18 miljard euro in de begroting echt niet minder worden. En dan… krijg je een gewone winter met alleen regen en nachtvorst en heb je hebt een serieus veiligheidsprobleem met die winterbanden (want eerder aquaplaning en een flink langere remweg) dus meer ongelukken, files en hogere verzekeringspremies.
Het zout is toch wel halal he?
je kan ook zeewater destileren en het zout houden en het water naar afrika sturen.
-=edit: humor om te lachen=-
@Northwestern: nee wel 180000 TON turken he
anders krijgen ze ze niet. (is natuurlijk niet serieus bedoelt,heb niks tegen turken)
@Flamingo: Ik zal er ook maar snel bij zeggen dat het een geintje is, en dat men het niet serieus moet nemen.
Ik mag toch hopen dat het niet nep is
@northwesters
TURKEN hebben zout, dus JIJ zal iets moeten GEVEN om het te krijgen. Ruilen? Hij is wel groot, maar boren kan altijd he…
@internet’s robbie robin hood
Ja, maar niet bedoelt voor JODEN. Jammer he?
@porche_fan
Ze zijn ook goed in andere dingen hoor, alleen mag ik het hier niet neerzetten. Je moet nog veeel leren jochie.
@lincoln
Ja, het is nodig voor het maken van kaas, jullie NEDERlanders. Dus eigenlijk zijn alle Turken de biologische vader van de NEDERlanders.
@RickWannaB
Dan wil je mij gezouten mening niet horen.
@vtec:

donder lekker op met dat racisten gelul ..
Trouwens, het is allemaal als geintje bedoel he…
Turkkeeeeee(L)(L)(L) en ja ik ben turks:D
Leuk al die grapjes, schijnheilig volk.
En straks komen ze ook nog bij de EU, gaan de grenzen open voor ze en komen ze met een mannetje of 80 miljoen deze kant op :P Maar ja wel lief van het zout !
@MRStephan: Mongol
We zijn Turken dankbaar net als altijd, Respect!
Gisteren was de titel bij de Telegraaf nog “Turks zout op onze wegen”. Blijkbaar hebben ze dat wel veranderd, maar de reacties die bij het artikel staan zijn nog steeds om je ballen uit je broek te lachen.
gvd maken ze m’n handel kapot
@lincoln
Wat is er nou? Kan je er opeens niet meer tegen? Kinderachtige opmerkingen krijgen kinderachtige antwoorden,heeeeeel simpel. Ik verwacht dan ook dat je eerst de ” kinderen ” hier op autoblog aanspreekt die racistisch doen op een autosite,plus over een onderwerp waarbij NEDERland geholpen wordt.
@mrsstephan
Geloof me, niemand komt of zou willen komen naar Nederland omdat het een prachtland is, NOT! Voor wat kom je hier? Regen? Belasting betalen? Stress? Of wacht, voor de molens? En dan heb ik het niet eens over dat de Turkse bevolking ZELF niet in de EU wil, dat op ’t moment steeds meer aan het instorten is. De rest laat ik aan jouw over. Eerst denken dan praten, niet andersom. Kom op, ga aub Nederland niet met Turkije vergelijken.
@vtec:

je bent idd heeeeeeeel simpel ..
@vtec: Mm je ziet mij nergens NL met Turkije vergelijken toch? En als ik het wel zou doen, dan zou ik zeggen dat NL een veel hogere welvaart heeft, betere sociale voorzieningen en betere medische voorzieningen. Je hoort mij ook niet zeggen dat ik iets tegen Turken heb, integendeel, ik heb ook Turkse vrienden. Het is meer dan begrijpelijk dat Turkse mensen de EU gaan opzoeken zodra die mogelijkheid wordt geboden. Kijk naar de opheffing van de visumplicht voor Albanezen en Bosniers vorige maand, dezelfde dag gingen er nog touringcars vol naar Duitsland. Dus voortaan eerst nadenken voor je met het vingertje gaat wijzen.
Moeten ze eens om te beginnen minder zout gebruiken bij het strooien, je ziet altijd hele ladingen liggen!
Iyi aksamlar blogcular Kiralik
wat betekent dat?
@Flamingo:

da,s de afkorting van zout ..
@lincoln: Ik wil lincoln als president.
Goede avond bloggers te huur
halloo mensen er zit een groot verschil tussen strooi zout en zout die wij dagelijks in ons etentjes gebruiken……
Goeie help. Ja, ik geef toe dat ik een beetje gevoelig ben voor taalfoutjes. Maar zo zout als in deze comments heb ik het nog nooi’d’ gegeten. Misschien heeft een aantal medelanders zich aangemeld vanwege de topictitel?
Jurrian: bedoeld ipv bedoelt.
Agera: verbaasd ipv verbaast.
Henk: zij ipv zei.
Turkseheer heeft een mooie. Geen spel- maar een taalfout: opgetogen. Moet zijn ‘getogen’ (ouderwets, maar wel mooi), of opgegroeid.
yourockmyworld: gehaald ipv gehaalt
Zelfs flaminco krijgt de smaak te pakken: bedoeld ipv bedoelt.
@mout: Hallo,

Mooie spelfoudjes
@mout: Mijn oprechte excuses ;)
……sommige mensen die hier zijn lelijke reactie’ neer zetten en die gewoon ff jeloers zijn dat turkije zout leverd……….(mrstephan,lincolns en de andere)waarom zijn jullie zo bang van turken denk je echt dat 80miljoen turken naar europ zal komen en zowat als ze allemaal in europa zal zijn zou dat dat een grote hel zijn neee als ik jullie was zou ik maar meer zorgen maken aan polen,bulgaren,roemenen die dagelijks inbreken,jatten,,en geloof me je kan ook meteen zorgen maken aan de kapitalisme(((dat juist europa langzamer hand naar de diepte punten zal leiden en dat zien we ook langzamer hand ))) zolang jullie maar aan de turken aanpassen zoals de turken aan de nederlanders aanpast zullen ze echter niet bijten….wees verstandig…….
Ik heb vertrouwen in het inzicht van Rijkswaterstaat. We zijn dit jaar begonnen met 90.000 ton.. daarvan is reeds 77.000 ton verstrooid. dus we hebben nog 13.000 ton en we vullen dat aan met 180.000 ton volgende week. Dan hebben we weer 193.000 ton. Maar de maand december is al voorbij. Nog 4 te gaan tot 1 mei.. dat moeten we nu toch halen?

Toch he.. als Rijkswaterstaat weet dat we zo ongeveer ieder jaar vanaf 1 december aan de beurt zijn.. en we strooien een dikke 70.000 ton per maand.. ik zou dan nooit met 90.000 ton beginnen.. waarom leggen ze niet ineens al een voorraad aan van 190.000 ton.. we weten toch met zekerheid dat het iedere winter ongeveer op komt.. en zo niet.. dan hoeven we de winter daarna niet zoveel bij te kopen.. het neemt in ieder geval de schaarste stress weg..

En al dat gezeik over Turkije.. prachtig land! Heerlijk klimaat, super aardige mensen, kom er altijd graag.
Gregorius [ reply ]
28-12-2010 om 13:51
@AMGknul: was dat niet gas?


hoorde ik oook ze hebben gas in de dorpen gevonden turkije die gaan wel goed rijk worden als ze hed niet dom doen
@Iedereen die zielig en schijnheilig doet 8er zijn mooie beeldscherm: Kom op, dit is een AUTO site, gha hier nu niet al die domme opmerkingen zetten van ja Nederlans is beter, nee Turkije is beter. Ieder land heeft zijn goede en slechte kanten ;). Is het nou zo moeilijk om gewoon “DANKJEWEL TURKIJE” te zeggen?… NL zit in moeilijkheden, Turkije helpt, aardig toch van ons? PS: Ja ik ben een trotse TURK! ;)
Dat er zand moet worden gestrooid op de (snel)wegen is duidelijk. Maar waarom word er niet gewoon zand gestrooid op voetgangers paden of pleintjes bestemd voor winkelend publiek? Het zorgt voor grip en heeft dus ongeveer hetzelfde effect als strooizout.
Bij mijn bezoek aan Tjechië dit jaar, merkte ik op dat ze in Praag, op plekken waar geen auto’s komen gewoon zand strooien. Op die klinkerwegen daar had het een geweldig effect, laat staan vlakke paden.
Het aandeel strooizout wat word gebruikt kan hiermee worden verminderd, waarbij het een kleinere impact heeft op het milieu EN voor de staatskas. Zout kost nou eenmaal meer dan zand…
ach joh, wat ik niet begrijp.. het gaat erom dat zout vanuit turkije naar nederland komt, waarom komen er toch zulke onnodige nutteloze stomme reactie erbij? altijd, als er turkije of marokko staat komen er veel meer dingen bij dan het onderwerp zelf. begrijp niet waar dit heen gaat met nederland.. later als dit door blijft gaan zal er een burgersoorlog onmisbaar zijn.
@Hakan: Denk eerder dat het land leeg zal vloeien. Turks zout komt nu het land in, maar nu al gaan steeds meer Turken het land uit. Het pensioneren van de eerste generatie gastarbeiders geschied over het algemeen in het vaderland.
@Hakan:

lees de reacties eens ..
dan wordt het al snel duidelijk in welke hoek het racisme zich bevindt ..

on-topic .. wat kan mij het verrotten waar de NL overheid zijn pekel koopt ..
er wordt per minuut meer gelost in de rotterdamse havens dan die 180 ton zout ..
@lincoln: ik heb ze gelezen, echter reageer ik sowieso nooit voordat ik weet waar alles over gaat. los daarvan, wordt het me nog steeds niet duidelijk, inderdaad, wat kan het ons verrotten waar het zout nou vandaan komt, en van dankjewel turkije is ook bullshit natuurlijk, het is gwn handel, geven en krijgen principe.als turkije niks verkocht zijn er vast nog 80 andere landen die dat wel zou willen doen. En als we alle landen waar nederland goederen van importeert moeten bedanken, zijn we met de dankjewel’s nog lang niet klaar..
@Hakan:
Nederland exporteert ook heel veel, die sturen ook geen dank je wel. Vooralsnog, die zout is altijd handig en als turkije er toch van af wil, dan is het toch in orde.
Ook al zouden ze het gratis geven (om wellicht een betere kans te maken in de EU te komen), ook best. Nederland is niet te beroerd is wat terug te doen.
@Barryyy: dat snap ik nou ook weer niet, turkije hoeft in principe de eu niet in, anders wordt turkije ook al verpest zoals alle andere landen in de eu. mja dit gaat een beetje erg Off topic, van zout na de politiek.
@Hakan:
Haha dat is waar, van mij hoeven ze de EU ook niet in, maar als het een kweste was dat de EU turkije zou willen hebben, dan hadden ze der al ingezeten. Dus hun willen de EU wel in, maar mogen het NOG niet.
@Barryyy: dat klopt, maar ik denk dat het een beter idee is, dat zowel turkije als alle andere eu landen op zn plek blijven, mn vader verteld het me altijd, in de jaren 80 waren de surinamers bekend met geweld,stelen en dat soort dingen. nu zijn het de marokanen en turken, en over 10 jaar de polen. dus nederland, ofwel de EU doet het allemaal zelf,
@Hakan:
Daar heb je groot gelijk in, je vader is een wijs man. Dit denk ik ook dat er gaat gebeuren, maar zodoende dat Geert Wilders de grenzen wil dicht gooien. Maar waar of niet, als we dus steeds om de decennia andere mensen uit andere landen gaan halen om de “kut”klussen te verrichten, dan moet er toch een einde aan komen. De mensen die zich goed en netjes gedragen (en dus ook normaal werken) die mogen blijven wat mij betreft, maar de stelende, drugsdealende en weet ik veel wat nog meer allemaal moet gewoon het land uit. Uiteraard zijn de nederlandse jongeren ook neit heilig, maar DAT is een probleem voor de nederlandse overheid, die kan je het land niet uitzetten. Heb zelf genoeg buitenlandse vrienden, die families zijn gewoon normaal, als die het land uit zouden moeten zou ik er ook een stokje voor proberen te steken. Maar goed, genoeg politiek gelul, het is wat het is. Toekomst zal uitwijzen wat er verder met alle landen gaat gebeuren. Wellicht wel weer een wereld oorlog.
uit het land waar mijn opa is geboren is wel eens iets geexporteerd naar een ander land ..

dus jullie moeten mij zeeeeeeer dankbaar zijn ..
want anders start ik een burger-oorlog ..
Niet te vroeg juichen mensen. Geertje Wilders heeft al gebeld en gezegd dat dat zout niet het land inkomt!
@Rick-dos: Tevens meldde ” ons Geert” dat alle PVV’ers en hun stemmers ervoor gaan zorgen dat de wegen sneeuw en ijsvrij blijven, de bezems zijn onderweg ;)
@406_v6:
;) Maken ze zich eindelijk eens nuttig. :)
hmmm…. sinds wanneer “rollen” er goederen de haven binnen? Meestal komen dergelijke hoeveelheden per schip binnenvaren…… 180.000 ton per vrachtwagen vervoeren is trouwens ook een aardige job. ga uit van 30 ton netto per vrachtwagen dan zijn er 6000 ritten nodig.
ik ben zelf ook een Turk, Dit jaar kocht ik 2Kilo zout voor maar 0,50 euro cent. Het is zeer goedkoop daar.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).