Video: Zo bouwt Ferrari een V12

Auteur: , 60 Reacties

Als Ferrari binnenkort de 612 Scaglietti met pensioen stuurt nemen we niet alleen afscheid van die auto, maar ook van zijn motor. De 612 is op dit moment namelijk de laatste Ferrari die wordt aangedreven met een motor uit de "Ferrari Dino" motorfamilie. Die motoren hebben in V6-, V8- en V12-vorm vanaf 1956 verschillende race- en straat-Ferrari's (en Lancia's) aangedreven. Nu deze motorenfamilie met pensioen gaat is het hoog tijd voor een eerbetoon.

De V12-variant van de Dino motor werd voor het eerst toegepast in 1992 in de 456 (motortype F116B) en daarna verscheen hij ook nog in verschillende gedaanten voorin de 550 Maranello, 575M Maranello, Superamerica en tenslotte de 612 Scaglietti (motortype F133F).

De V12 die Ferrari op dit moment gebruikt in de 599 werd in 2003 geintroduceerd in de Enzo en die motor is gebaseerd op de V8 van Maserati. (via: ferrarichat.com)

PS Overigens is Ferrari onlangs al gestopt met de productie van de 612 Scaglietti. In totaal schijnen er 3025 exemplaren gebouwd te zijn.60 reacties

3025 hele mooie exemplaren.
Ik ga deze auto missen, ik hoop dat er een waardige opvolger komt, want dit is echt een hele gave auto!
Heel spectaculair om te zien.
leuk zo’n oud filmje >_>
@towi: ik weet dat een ‘oude’ video is, maar het met pensioen sturen van de 612 is een zeer mooie gelegenheid om deze video eens onder de aandacht te brengen.
Interessant filmpje inderdaad! Een tijdje terug had ik zoiets gezien bij ‘How it’s made’ maar dan met de V8 van de huidige California.

Erg jammer als de 612 van het toneel zal verdwijnen, het is namelijk mijn favoriete Ferrari die momenteel nog in productie is. Wellicht niet de mooiste, maarja. Niemand is perfect ;-)
@Mielie: Geweldig programma toch, how it’s made?

OT: Leuk filmpje, alle onderdelen apart e.d.
Hoe heet het onderdeel op 03:58 tot 04:08?
Is dat de krukas?
@As_long_as_it_is_fast: yep, dat is de krukas.
@robbie: voila, zo leert ne mens bij se.
@As_long_as_it_is_fast: Als je een knap staaltje metaalbewerking wil zien moet je de krukas van de W12 van Audi of de W16 krukas van Bugatti opzoeken via google afbeeldingen! Dat is pas een krukas!

Ontopic: Blijft toch de moeder van alle motoren, een V12. Prachtig om dit zo te zien. Wat ik me afvroeg, waarom had die man in dat lab een shell badge achterop zijn witte stofjas? Het lijkt me toch het Ferrari-lab waar die motor gecontroleerd wordt.
@mylvan: awel, dan ga ik dat zeker eens opzoeken. Ik zou zo graag een motor begrijpen en de delen kunnen aanduiden..
Dus seffes zeker eens bekijken.
Thx!
@mylvan: Shell is partner van Ferrari, daarom. Ook het F1 team werkt heel nauw samen met Shell voor olie en brandstoffen maar ook koelvloeistoffen.
@Mielie: Zo kan ik mij nog een aflevering herinneren van “Mega-factories” op N.G. Daarin zag je het productie proces van de 458 Italia.. en dan ook inderdaad met het bouwen van het blok.. wat een mooi stukje is dat. Het persen van die zandmallen en dan het aluminium er in gieten.. afkoelen.. blok uit het zand schudden.. voila.. super! Ook mooi om te zien dat Ferrari alles er aan doet om een heerlijke sfeer te scheppen.. gewoon in de motorenfabriek een mooie tuin aanleggen.. gaaf!
word vol liefde gemaakt :)
dede ze dat maar bij iedere auto…
integralechubasco
@brenn: zoals bij VAG, daar schijnen de krukassen mooier te zijn, maar hebben ze weer geen tuintjes…
prachtig…maar dit gaat ook op voor andere merken en van div.cil….allemaal juweeltjes van technisch vakmanschap
Bij DAF trucks in Eindhoven gebeurt het zelfde, alleen komt de motor dan in een truck te zitten. En daar wordt met de zelfde hoeveelheid “liefde”, of het gebrek er aan, gewerkt
@Frank: yep en daf heeft ook 16 F1 titels…fietsenmaker ga toch je bandje plakken.
@Vincenzo:

De eerste Ferrari die Dakar uit rijdt moet ook nog gemaakt worden…
@NicoLauda:
Proest uggg touche
no need to piss of DAF.
Ze hebben me altijd weer thuisgebracht.
@de sjonnies: Dont fuck with DAF, variomatic kicks iedereens ass!
@As_long_as_it_is_fast

is idd de krukas
@ Frank

Ja maar daf heeft dan ook diverse rally’s gewonnen + 1x de dakar….
het blijven pizzabakkers!!!!! ;-)
@joeytrambel:
En ook pizza’s bakken ze 1000X beter als hier, net als dat ze meubels, eten, kleding, gebouwen en wijn ook net even mooier en/of beter maken.
We hebben veel aan italie te danken, en kunnen nog veel leren van ze imho.
Ja, hoe je een oorlog moet voeren bijvoorbeeld. Oh nee wacht, het is ze nog nooit gelukt om ook maar een oorlog te winnen. Zelf Abbesynie kregen ze niet door de knieën.
@sir_smokalot: haha, dus als je goed kan oorlog voeren ben je een goed volk.
Zegt meer over jou als over italie denk ik :)
Italianen zijn schijtbakken, die willen bij de tandarts al een verdoving voor het bekijken van het gebit :)
integralechubasco
@Bert: boekhouding is een italiaans (romeins) concept…
Nokkenasaandrijving met een riem, zie je ook niet veel meer tegenwoordig. XD
@Tommy2: veel sportmotoren hebben nogsteeds riemen. is sneller vervangen en lichter. de enzo is van de nieuwe familie en die heeft dan weer wel kettingen, maar diens endurance uitvoering wordt gebruikt in de Maserati MC12 en die heeft tandwielen.
Wat een bijzondere auto is dit toch! Mooi om te zien hoe de motoren gemaakt worden.
Sorry, maar dit filmpje trek ik niet :S
Het liedje alleen al geeft aan wat voor een merk Ferrari is en wat ze van hun zelf denken. Alsof alles wat bij hun van het fabrieksterrein afrolt heilig is of heilig verklaard zou moeten worden.
@ZwerverRoodbaard: de video is niet gemaakt door Ferrari. Dus “wat ze van hun zelf denken” kan je moeilijk afleiden van een liedje dat ze er niet zelf onder gezet hebben.
@ZwerverRoodbaard: Als je nu eens richting Maranello zou gaan en een beetje zou rondrijden in die omgeving zou je denk ik wel snappen waarom dat muziekje eronder zit.
De geschiedenis van het merk is gewoon echt uniek, en de hele omgeving straalt iets uit.

Ferrari schijnt trouwens een van de beste werkgevers te zijn van Europa om bij te werken.
Rare vraag misschien, maar ik heb het me altijd afgevraagd: Is dat rood op de motor suède of gewoon plastic? Het ziet er echt prachtig uit zo’n motor die klaar om gemonteerd te worden is. Maar wat doet Aston Martin anders bij hun v12? Het ziet er namelijk allemaal zo clean en standaard uit..
@Sciurida:
Wrinkle paint, is gewoon in spuitbus verkrijgbaar…
Altijd vreemd gevonden dat hij toch geen Maserati-badge heeft gekregen.
Deze Ferrari vind ik van de huidige modellen ook net de minst lelijke. De f360,enzo,f430,458, 599 zijn niet echt beauty’s en de california mist toch ook wat charisma ergens.
indd… wat dela zegt:

Hier noemen ze het : krimplak.

Is indd gewoon in spuitbus verkrijgbaar, ga er alleen niet vanuit dat het hetzelfde egale resultaat heeft en waarschijnlijk de kwaliteit een stuk lager is..

Heb dit namelijk op mijn V6 Alfa blokje gehad int rood… wel heel mooi!
’t is opvallend dat succes van Ferrari, in de autootjesverkoop dan.
Qua racerij stellen ze niet veel meer voor.
Ga nu allemaal lopen gillen over de F1, want da’s een circus met een hele hele gemene Ringmeester.

Het echte racen deden ze op Le Mans met afgeleide wagens van hun productie modellen of modellen waar wel een duidelijke link met de racerij in zat.

Porsche doet zoiets veel boeiender, kocht of koop je een 911 zit er toch ergens dat race DNA, omdat je 911’s vandaag de dag nog steeds door het beeld ziet flitsen.
Nee ik wil Ferrari niet afzeiken, maar ik zou zo graag zien dat het rood in de echte racerij terugkomt.
Niet in de commerciële waar circuits worden aangedaan in allerlei landen waar mannen met dikke portemonnaie’s zitten.
Ik bedoel; ik heb helemaal niets met Korea, Abu Dhabi en andere landen.
Zit geen traditie, terwijl ik wel wat kan met Bathurst, Watkins Glen, Dijon en zo.
’t wordt hoog tijd voor een renaissance van de autosport.
@de sjonnies: nu je het zegt, je hebt best gelijk eigenlijk. zou het ook best wel weer willen zien. de strijd van porsche vs ferrari…..misschien met de 458?? waren ze niet bezig om een gt2/gt3 racer te maken of heb ik het nouw mis?
integralechubasco
@SpeedGeek: hoe oud ben jij? 0,1?
@de sjonnies: Een typische ‘vroeger was alles beter’ manier van kijken. Wat stelt de LeMans tegenwoordig nou nog voor? Tweede rangs coureurs die uit hun pensioen komen om een keer in het jaar nog een dag te racen. Noem eens een noemenswaardige techniek die in auto’s terug te vinden is die uit LeMans komt van laten we zeggen de afgelopen 20 jaar? Als iets is afgezakt naar het niveau triest dan is het de LeMans wel.

Racen, zowel op het gebied van techniek als de beste coureurs gebeurt nog altijd in de F1. Ja het gaat nu om meer geld en men gaat opzoek naar nieuwe locaties waar geld is. Is dat verkeerd? Nee helemaal niet, ik vind het arrogant of eigenlijk zelfs walgelijk dat jij vind dat de F1 een Europese elitesport moet blijven. Waarom landen en hele grote lading fans het plezier van de F1 ontnemen? Je kunt wel misty-eyed terug denken aan de prachtige dagen van de F1 op zandvoort maar daar komt geen Hollandse hond meer naar kijken. Wat is er mis met een race in Singapore, waar men wel bereid is geld te betalen voor een race en waar de tribunes tjokvol mensen zitten?

Het F1 spektakel reserveren voor een stel oude circuits in Europa waar bijna niemand komt kijken en waar niemand bereid is geld te betalen is echt niet nobeler dan een nieuwe economie waar veel fans zitten.

Dat het racen over het algemeen dood is daar ben ik het mee eens. Maar daar heeft Ferrari niet veel mee te maken. Die good old days zijn gewoon voorbij, een mille miglia een targa florio of een le mans waarbij men over het circuit moet rennen is niet meer van deze tijd. Onveilig, te duur etc.
@JPM:
Watkins Glen = VS
Bathurst = Australie

Techniek en Le Mans = TDI oftewel State of the Art Diesel technologie en zuunigheid !
Over mijn arrogante en walgelijke persoonlijkheid, daar moet ik mee leven en het maar mee doen; maar jij helaas ook; vermoed ik, als ik jouw stuk proza lees.
Alleen weet ik dat ik dat ben.
Zelfs de kat heeft een hekel aan me.
De andere juist weer niet.
Maaaaarrrr er is hoop, in de gloom boom doom theorie van Marc Faber, waar al dat succesvol is door hetzelfde succes wordt neergesabeld, is de F1 al aardig op weg.
corruptie, schandalen, vriendjespolitiek, verlicht despotisme
Geef het volk brood en spelen, wie zei dat ook alweer ?
@de sjonnies: Leuk dat je er een grapje over maakt en er niet inhoudelijk op in gaat, typerend zelfs.
En och ja, de TDI techniek inderdaad. Verder nog iets dat ook maar een duizendste in de buurt komt van de technologische ontwikkeling van de F1?

Corruptie, schandalen en vriendjespolitiek. Ja dat is er in elke sport, in een populaire sport wordt het nou eenmaal breed uitgemeten, kijk naar de FIFA bijvoorbeeld. Neemt dat weg dat de beste coureurs, beste technici en beste technologie de F1 verlaten? Integendeel. Nogmaals, LeMans is leuk voor een verloren zondagmiddag maar de gemiddelde leeftijd van de coureurs ligt rond de 45 en naast de ‘endurance’ factor voegt het niets toe aan de technologische vooruitgang op auto gebied.

En ja het is arrogant dat jij vind dat de F1 niets te zoeken heeft in Korea omdat jij ‘daar niets mee’ hebt. Andere fans hebben niet het recht om er iets mee te hebben?

Overigens kom ik je mening steeds vaker tegen, nu men de elitaire oude europese circuits verlaat. Ik gok er dan ook op dat je ergens in de 40 of 50 bent.
@JPM:
’t is triest om te lezen dat je berust in de corruptie van organisaties als de FIFA en de FIA.
Ik wil met dat soort lui niet eens gezien worden.
Maar ik gun alle andere landen hun F1 wedstrijden.
Zeker als mensen corruptie accepteren, dan helemaal eigenlijk.
@de sjonnies: Corruptie binnen de FIA ja? Vertel eens dan. De regels zijn voor iedereen hetzelfde en ik ken geen enkele kampioen in de F1 die dat heeft bereikt door corruptie. Ik blijf me gewoon verzetten tegen die misplaatste kijk op het verleden, waar alles nobel en eerlijk was en nu alles corrupt en commercieel is.
@de sjonnies: Hahaha hij quote Ari Vatanen. Dankjewel, you just made my day. Discussie is voorbij wat mij betreft, als je Vatanen quote en je hem serieus neemt. Heerlijk!
@de sjonnies: je weet blijkbaar niet dat Ferrari al jarenland actief is in GT2 en GT3? Ook op Le Mans geven ze Porsche regelmatig het nakijken in de GT2 klasse.

2008
1: Ferrari
2: Ferrari
3: Ferrari

2009
1: Ferrari
2: Ferrari
3: Ferrari

2010
1: Porsche
2: Ferrari
3: Porsche

Ook in het LMS en ALMS kampioenschap doet Ferrari het zeker niet onaardig.
@robbie:
Da’wis ik wel Robbie, maar ze worden zo eindeloos geassocieerd aan de F1.
Ik bedoel zo’n wagen als de oude 250GTO, die gewoon een schot in de roos was qua motorisatie, onderstel en carosserie, zo’n huzarenstukje zou ik weer ’s willen zien uit Maranello.
@de sjonnies: dan ben je zeker de 333SP vergeten. dat was een schot in de roos. Ferrari techniek maar in een ander jasje is de Maserati MC 12. al jaren zeer succesvol en in wezen een aangepaste Ferrari Enzo! Dus zeer competatieve modellen kunnen ze nog steeds maken, niet alleen de sinds 250GTO.
integralechubasco
@de sjonnies:
een beetje onzin… de sjonnies…. ;) de 430 en 360 waren uiterst succesvol in gt races in europa en amerika met talrijke overwinningen en kampioensschappen. Ik ga ze niet opzoeken, zoveel waren het….
en is er iets te zeggen over de opvolger van deze ‘dino-motor’ serie?

had het bericht net iets meer journalistieke waarde gegeven…

verder: mooi filmpje! dat kunnen ze wel in Maranello, hun zaakje verkopen
@993: misschien moet je beter lezen??? Deze zin heb je volgens mij gemist:

De V12 die Ferrari op dit moment gebruikt in de 599 werd in 2003 geintroduceerd in de Enzo en die motor is gebaseerd op de V8 van Maserati.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ferrari/Maserati_engine

Staat ook een keurig linkje in naar de nieuwe Maserati/Ferrari motorenfamilie die op dit moment wordt gebruikt in de 599, California & 458.
zwaar irritant muziekje onder dat filmpje, en volgens mij gebruiken ze ook nogal oude productie technieken daar.
@dw: Ziet er heel ouderwets uit inderdaad, ik zag zelfs nog mannen met snorren!
@sir smokalot. Zitten slapen bij geschiedenisles?. Ooit gehoord van het romeinse rijk.
@dw

Dan stel ik voor dat jij ze gaat vertellen hoe ze daar motoren moeten bouwen…
Maar nu je het zegt… ik zag volgens mij inderdaad een oude pizza oven waar ze nu motoren in bakken.
Precies het zelfde als bij Kia.
oude glorie, we gaan naar een tijd toe waarin met minder cilinders meer prestaties zijn. kleinere motoren, minder wagengewicht.
de 612 heeft belachelijk overgewicht.
BMW is goed bezig, maar moet ook nog flink sonja bakkeren.
Dit filmpje hebben wij laatst gekeken op school in de les bij Materialenleer, wat een prachtige les was dat zeg!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).