Binnenkort gaat de steenmarter ook aan jouw auto eten

Auteur: , 71 Reacties

In het oosten van het land schijnen ze meerdere keren per week toe te slaan. De steenmarter, 50 jaar geleden bijna uitgestorven, sinds een paar jaar aan een opmars bezig. Zijn missie: het vinden van rubbers en slangetjes en ze stuk bijten.

Het probleem bestaat al langer. Er zijn ook meer kleine zoogdieren die graag wat rommelen onder je motorkap, ik heb ooit eens een hele verzameling walnoten onder de motorkap gevonden. De reden voor het doorknagen van leidingen en rubbers is voor mij nieuw: blijkbaar gebruiken veel fabrikanten visolie bij de productie. Daar zit, weliswaar minimaal, natuurlijk een luchtje aan. Een luchtje waar kleine schooiers/roofdiertjes op af komen.

Vooral Duitse fabrikanten zijn al aardig met het probleem in de weer geweest. Mercedes timmert de hele motorruimte dicht, bij Audi en BMW kan dit blijkbaar tegen meerprijs (nog nooit op een optie-lijst zien staan?). Ford schijnt de slangetjes ook gewoon zonder visolie te kunnen maken.

Mocht je auto volzitten met visolie, of als je vaak last hebt van vreemde storingen in de auto is er gelukkig hoop. Om te beginnen: onderhoudt je auto eens fatsoenlijk. Liggen de problemen dan toch aan factoren van buitenaf (marters), dan kan je je blok onder stroom zetten of anti-marter-spray kopen. Hinderlijk geluid schijnt ook te werken. Risicogebieden staan HIER. (bron: NRC, foto: mancave.conrad.nl)71 reacties

Wat een kutbeesten, hebben vorig jaar mijn C200CDI verrot gefreten.

Gevolg was dat er een compleet nieuwe kabelboom in moest, wat me een klein fortuin kostte.
pech, ik leef in het westen, doeg
Voor mij als Limburg is dit irrelevant nieuws, dat beest loopt hier al jaren rond.
@Lucb: en hebben ze je auto al opgegeten? :P
@Alwood: Heb zelf geen eigen auto, maar die van mijn ouders gaat netjes de garage in elke nacht. Mijn buurman is wel vaker getroffen door dit beest.
gelukkig is dat niet bij mij in de buurt.
hoef me dus geen zorgen te maken dat er een knaagdier onder de motorkap zit te vreten.:p
-edit: check!-
Ik sluit me overigens aan bij Lucb, vooral witte auto’s schijnen erg smakelijk te zijn hebben we gemerkt.
@Mielie: Haha, ja ik zat ook al te kijken naar die titel ;)
@Mielie:
Doel je hier op witte auto’s met blauwe strepen? :)
@Mielie:
Kom op jongens, Alwood kan er ook niets aan doen dat hij zijn avond-VMBO met bijles niet heeft afgemaakt.
K zag laatst een kever die een volkswagen had opgegeten, zag er maf uit.
Om maar niet te beginnen over een eend die een hapje citroën nam.
Ik ben een Gentenaar en ik heb die beestjes hier nog niet gezien. Misschien is dat het beste ook want ik heb geen zin in nog wat kosten die ik niet in de hand heb.
Wat zou ik zo graag voor 1 dag zo`n kutbeest willen zijn, en dan lekker aan een prius knagen.. lijkt me wel wat
@DennisM6: +1
OT: Gelukkig geen last van in Flevoland, heb wel medelijden met de rijders in de gebieden want zulke schattige beestjes kosten al gauw een behooooorlijk fortuin.
@DennisM6: vooral dat unieke, tintelende gevoel aan je tong zodra je het accupakket gevonden hebt!
Een tip voor iedereen die geen zin heeft in geknaag aan zijn auto, een stuk kippengaas onder de motor werkt prima.
In Duitsland is het ook niet geheel ongebruikelijk om je auto op een rooster te parkeren zodat de marters en ander ongedierte niet in de motorruimte kunnen komen.
Storm in glas water. Wel [email protected] als je het meemaakt.
@i-love-v60: Geen kat, maar een marter.
Mijn auto staat fijn in een voor ongedierte onbereikbare afgesloten parkeergarage.
En auto’s van mijn ouwelui worden ongedierte vrijgehouden door de waakkat, die vreet alles kleiner dan een labrador op. ;)
@Specht: Je ouders hebben een leeuw? Stoer!!!

Maar dit is al vaker op autoblog geweest, volgens mij nog niet eens zo lang geleden. Kan ook zijn dat dat andere knaagdieren waren.
Dit was bij Alwood niet bekend? Goed, dit is toch redelijk bekend dacht ik. Ik heb er gelukkig nog geen last van gehad. Rijd wel een duitser maar woon niet in bosrijk gebied.
Kia Soul zijn ze helemaal dol op ;)
@Flamingo: haha ervaring mee? :)
hmm, onduidelijk of Emmen nou net wel of net niet risicogebied is :P Achja, maak me geen grote zorgen.
@fant: En óf Emmen een risicogebied is, you’re doomed!


Ken zelfs iemand uit omg. Emmen waarbij dit gebeurd is. Helaas is het ook nog eens een beschermde diersoort, dus vallen zetten mag niet (Heb ik mij laten vertellen, niet geverifieerd). Waar ik woon wordt dit overigens consequent gedaan, maar dat vergeten we voor het (on)gemak ff;).
@Truttenschudder: Dan is het hopen dat citroën lekkerdere slangetjes heeft dan Mazda en de marters zich aan de auto van m’n ouders vergrijpen :P
@fant: Ter apel staat er stroom op een camper die man had de boel ook al kapotgevreten!!!
@Arnold: Die man had de boel ook al kapotgevreten? Eng. was het Jaws uit James Bond?
Nasty shizzle, bijten ze je olieleiding door zit je met een vastloper met alle nare gevolgen erbij..
Beter dan die criminele oostblokpaarden.. vreten eerst je motorruimte leeg en vervolgens gaan ze er op slinkse wijze mee vandoor..

http://images.paraorkut.com/img/funnypics/images/h/half_horse_half_car-12038.jpg
@Tom244GLE: :-) Mwoehahaha
M’n Morris lusten ze hopelijk niet. Is A) Niet Duits en B) Alle slangetjes en rubbers zijn nog gewoon uit voornamelijk petrochemische grondstoffen vervaardigd. Nothing ‘fishy’ ‘bout that! :)
@Klassiekerrally: Welke Morris heb je?
@Esprit_de_Flandre: Een 1300 Super de Luxe uit 1968.
vooral aan vliegvelden enzo een probleem heb ik gehoord..
martinusgerhardus
Dankjewel ecologische hoofdstructuur :(
@alwood edit: titel: jouw auto.

nare beesten en redelijk brutaal ook. Mijn ouders hadden er een tijd last van doordat een soortgelijk beest alle kippen dood beet. Nam niet eens de moeite om ze op te eten. Maar veel zullen er denk ik toch niet zitten in Nederland.
@floryn:

Inderdaad, dat het pas bij reactie 33 wordt benoemd. JouW auto…
@DM: uh, eigenlijk wordt het al in reactie 5 opgemerkt :)
probleem is ze zijn beschermd. dood je ze heb je nog groter probleem. die mensen van zogenaamde dierenbescherming en partij van de dieren en nog meer van die domme mensen helpen ook niet echt. die zetten deuren open van nertsen en marten bedrijven. dus bedank hun ook maar meteen.
@gerjan: Je uitspraken klinken niet echt genuanceerd. Nertsen zijn echt iets anders. Stel dat je er ‘per ongeluk’ een dood kun je m zo begraven of in een plastic zakje in de kliko gooien. Niemand zal m vinden. Dan komen er heus geen boze activisten achter je aan. Die zullen het ook wel begrijpen als zo’n beest je irriteert. De bescherming is er denk ik eerder om de actieve jacht op de beesten te stoppen. Trouwens de debielen die nertsenfokkerijen openbreken zijn echt van die hardcore militante infantilisten. Er zijn ook een hoop wijze natuurbeschermers.
Gelukkig zijn ze beschermd tegen mensen die nog mensch moeten worden. Het is vooral de steenmarter-man die een missie heeft. Alle auto`s proberen uit te-schakelen. Daarmee beschermd hij zijn wijfjes en jonkies. Vooral auto`s van zogenaamde bloggende autoliefhebbers zijn een geliefd doel. De steenmarter-jonkies hebben een voorkeur : “gerjan-autootjes”.
@boygeorge: Hey ik heb je gemist, had mijn eigen autoblogcarierre al bijna aan de wilgen gehangen!
Nu iedereeen een beetje te vriend houden!
@Pallas: Dat zou een treurwilg worden.
Kan/wil niet iedereen te vriend houden.
Bedankt voor je goedbedoeld avies.
@boygeorge: Das waar, je kracht is misschien juist dat je geen allemansvriend bent.
@gerjan,

Dat zou toch mooi zijn. Zo’n l*l van de PvdD bedanken omdat jij zonder remmen de plomp in rijdt?!? :roll:

Laat die gasten van de dierenbescherming de schades betalen dan…
Niemand boven me??? oke dan zeg ik het; je moet gewoon een WC eend blokje dinges onder je auto hangen, dat werkt echt!!! (Niet naar m’n naam kijken s.v.p. die heeft er niks mee te maken)
@Jokkebrok: Vier beugels bier drinken, even wachten, motorkap open doen en er flink overheen pissen schijnt ook te werken. Is alleen een beetje vervelend voor de garage. Misschien is zo’n wc-blokje een beter idee. Lekker frisse motor!
Mijn vader’s Volvo v50 was hier laatst slachtoffer van. ’s ochtends niet meer te starten. Kwamen er al snel achter, want de slangetjes staken gewoon omhoog, compleet doorgebeten. Mijn Stilo die ernaast staat had nergens last van. Die Italianen kunnen goed koken, maar blijkbaar zijn de slangetjes van mijn italiaan niet zo smakelijk!
walnoten in je motorruimte gevonden? wat dacht je van een onbeschadigd kippe-ei? ik wist niet wat ik zag!
@Alwood: Blok onder stroom zetten? anti-marterspray?
wat een dierenbeulen uitspraak! :X
Het leven op van een dier is toch meer waard dan een paar slangetjes?
@DannyHoff:

Behalve als die ‘slangetjes’ net even de remslangetjes zijn… :roll:

Enne, een vastloper vind jij ook niet erg?
Die hond van mij heeft er al 2 opgeruimt :-) Afgelopen zondag tijdens het uitlaten was die er ook weer een op het spoor, maar die wist te ontsnappen. Van het weekend maar weer op jacht :-)
BMW? Ik werk al 8 jaar bij een BMW gargare, maar nooit geen problemen gehad met marters. Natuurlijk wel dat ze dode beesten naar onder de motorkap hebben gesleept en dat ze aan de binnenkant van de motorkapbekleding knagen, maar nooit geen technische problemen. Ik zie dit het vaakste voorkomen bij JAPANNERS!
handrem trekken is fijn!
Hè verdomd! Ik ma hopen voor mijn allerbeste buurman dat de storing in zijn VW Jetta werd veroorzaakt door een Marter. Maar waarschijnlijk is het dan een “gewoon” een technisch mankement. Its a shame!
Wat ook helpt tegen marters is kippengaas onder de auto leggen. Marters lopen hier niet graag over en zullen dan niet onder de motorkap naar binnenkruipen, ik denk dat dit de goedkoopste oplossing is. En het werkt echt
Ja de hele motoruimte dichttimmeren lijkt me ook niet echt goed voor de hitte afvoer, kippengaas daadentegen…
@Jarno: bij mijn BMW inderdaad ook de binnenbekleding van de motorkap. Ik zie de marters regelmatig door de tuin huppelen. De buitenverlichting floept telkens aan.
Het zal walvisolie zijn?
Toyota Corolla zijn ze ook gek op heb er twee jaar 1 gehad en ze hebben 3 keer mijn bougiekabels doorgevreten en de isolatiemat aan de binnenkant van de motorkap.
Hoezo visolie bij de productie van motoronderdelen? Is dat een ingrediënt van rubber?

Oja autoblog.. wat een vreemde misleidende link van Mercedes in het artikel. Ze timmeren heel de motorkap dicht.. dus ik denk daar te zien hoe dat dan werkt / wat ze doen.. nee.. dag gaat naar één of ander artikel over groen premium.. dat heeft hier toch niks mee van doen? Vreemd hoor..
Na het lezen van een aantal reacties heb ik toch enkele opmerkingen.
Marters zijn geen knaagdieren.
Marters vangen veel ratten en muizen die ook behoorlijk wat schade veroorzaken en dus voorkomen zij ten dele schade
Marters zijn perfect te verjagen:
– door hond of kat vanwege territorium
– met spuitbussen die een voor mensen een nauwelijks waargenomen geur verspreiden
– ultrasone geluidsapparaten
Dikkere uitlaat monteren dus en een beetje kippengaas aanbrengen?
PantheraLeo205
Ah, ‘het westen’ wordt wakker?
Onderhoud is zonder T. En die piep-apparaten werken niet goed (meer) tegen marters. Spray werkt nog het beste, is me verteld.

In mijn vorige auto hebben ze lekker zitten knagen, gelukkig niet hard genoeg toen. In deze heb ik tot nu toe alleen nog een tennisbal aangetroffen onder de motorkap (en ja, dat was wel even een flinke wtf kan ik je vertellen!) Vooral met koud weer vinden ze een warm motorblok toch wel fijn om tegenaan te liggen…
:) Ik had hetzelfde probleem. Seat leon nieuw aangekocht, uit de garage gereden maar kon niet sneller rijden dan 100 per uur. De volgende dag teruggereden naar de garage. En wat merkt men op , een halve meter rubber, dat voor de regeling zorgt van luchttoevoer voor de turbo gewoon opgegeten :)))). Het begin en het uiteinde hing er nog. Het had percies veel honger :)

Greetz

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).