Di Montezemolo en Ecclestone gaan viercilinders slopen?

Auteur: , 101 Reacties

Hoewel er nog twee volledige Formule1-seizoenen gereden moeten worden alvorens de sport van de huidige 2.4 liter V8-motoren af stapt, en deze inruilt voor 1.6 liter grote viercilinder exemplaren (met turbo), schreeuwt nu al een aantal mensen moord en brand over de 'armoedige' vierpitters. En dit zijn niet de minsten. Ferrari-chef Luca di Montezemolo accepteert de nieuwe regels onder protest, en zowel Bernie 'black eye' Ecclestone als Niki Lauda hebben hun zorgen geuit over het geluid dat de toekomstige generatie Formule1-wagens zal maken.

Om te beginnen met de Montezemolo: de aristocraat die zo nu en dan een California in een grindbak placht te parkeren, ageerde reeds in zijn jaarlijkse kersttoespraak tegen de nieuwe FIA-regels voor 2013, waarin hij aangaf dat de downsizing voor hem een stap te ver gaat. Onlangs deed hij daar in Auto Motor und Sport nog een schepje bovenop, door te stellen dat een viercilinder eenvoudigweg te schraal en te pover is voor een koningsklasse als de Formule 1. Een turbo V6 is voor hem een veel beter alternatief. Dit laatste is niet uit de lucht gegrepen, in het ‘turbotijdperk’ van de Formule 1 racete Ferrari reeds met een 1.5 liter V6, begin jaren ’80 gemonteerd in de Ferrari 126 C. Bovendien zou een V6 nog een doorontwikkeling naar een straatauto kunnen krijgen, bij een viercilinder is hiervan geen sprake. Een Ferrari 1.4 T-jet is per slot van rekening geen porem.

Door zo hardop te morren keert di Montezemolo zich tegen de FIA-baas Jean Todt, de voormalige teambaas van Scuderia Ferrari, en thans FIA-bobo. En hij krijgt gedeeltelijk bijval van Ecclestone en Lauda, die beiden hun zorgen hebben geuit dat het ‘unieke geluid’ van de Formule 1-bolides in het viercilindertijdperk kopje onder zal gaan.

Zijn er dan nog voorstanders te vinden voor de nieuwe FIA-regels, behalve de FIA zelf? Ik kan er eentje bedenken: Leo ‘the suit’ Parente, de presentator van het wekelijks terugkerende segment ‘shakedown’ van Fast Lane Daily. Hij probeert iets minder in het verleden te blijven hangen of zich vast te klampen aan de ‘oude Formule 1’ uit nostalgische overwegingen, maar benadrukt juist de kansen en mogelijkheden die de nieuwe regels bieden. Zijn uiteenzetting kan je hier vinden.

Mijn kijk op het geheel? Ik neig meer naar de Parente-kant. De technologische mogelijkheden moeten nooit onderschat worden, zeker niet wanneer er voldoende budget is om de heren ingenieurs hun gang te laten gaan. Bovendien: wat heeft het voor zin om twee jaar voor aanvang al te gaan roeptoeteren over ‘een wagen die misschien niet zo lekker klinkt’. Ik zie hier eerder een verkapte hang naar media-aandacht in dan en serieuze zorg. En laat de racefans zich eerst eens op de komende seizoenen richten, 2013 is nog ver weg.101 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
blijft leuk die rare Cilinderinhouden en cilinders.
ondanks het vast heel goed zal zijn voor de F1.
;)
Ze hebben groot gelijk..
@MLTB: hoezo hebben ze gelijk?
ik vind het ook jammer, F1 hoort juist DE klasse te zijn waar met veel cilinders en gejank gereden hoort te worden. Jammer dat het idee van de 4-cilinder is bedacht, doe mij maar weer 12 cilinders
Er wordt nu overgestapt naar 4cilinders omdat dat beter voor milieu zou zijn.
Dat boeit mij dus geen flikker, ik wil actie en spectakel en mooi geluid. Gewoon terug naar de 3.0 V12 en alle nutteloze begrenzende regels van na 1996 gewoon afschaffen.
Laat ze in de GP2 ofzo maar lekker met 4 cilinders en turbodrek spelen.
@Specht: AMEN !
@Specht: ik ben het er mee eens, wat maakt het nou uit, dit is toch gewoon gaaf, en dan gaan ze straks met van die kleine blokjes rijden, en 700pk ofzo uit zo’n blokje persen..
hou het gewoon zo als het is!
@sir_smokalot: ‘een wagen die misschien niet zo lekker klinkt’

Ik denk dat bijna iedereen het ermee eens zal zijn dat een viercilinder nooit zo mooi kan klinken als een zescilinder. Dat is waar het ze denk ik om gaat.
@sir smokalot dat de teams nu al beginnen te roepen komt doordat zo’n motor niet in een week bedacht is en de teams dan nu al moeten gaan beginnen er aan.
het zou echt diep triest worden als er met v4tjes gaat worden gereden dan heeft de gemiddelde formule ford net zo veel cilinders als de koningsklasse van de auto sport
Echter, zoals ook in Parente’s video naar voren komt: luister eens naar de 800 cc blokken uit de MotoGP. Een onmiskenbaar mooie soundtrack met een halve cilinderinhoud. En in die klasse wordt geloof ik met vier-in-lijn, V4, en zelfs driecilinders gereden (Ducati). Althans, dit was zo. De ontwikkelingen heb ik de laatste tijd niet meer in de gaten gehouden.
@sir_smokalot:

Ducati heeft nooit met driecilinders gereden… De Desmosedici heeft altijd een V4 gehad en de Superbikes een V-twin. Denk dat je in de war bent met Aprilia.

Overigens gaat het er niet om dat viercilinders niet mooi kúnnen klinken, maar dat het zoveel mooier kan met meer cilinders.

Ik bedoel, veel beter dan dit kan toch niet?
http://www.youtube.com/watch?v=EwmvVWSvSpg


Anyway, de opmars van downsizing is toch niet meer te stoppen.
@Svensson: man, this is the real shit !!! Janken…grommen…bijten….RACEN ! Donder toch op met die twinair-Fiat-blokjes in de F1. Het is momenteel al serieus droevenis in de F1 (ik val vlak na de start altijd lekker in slaap….) en het wordt straks vreselijk uithuilen met elkaar. Op naar de DTM dan maar (hoewel daar ook niet meer dan 3 merken rijden).

Ik zie Ferrari er dus (nu dan wèl !) uitstappen uit het F1-gebeuren. Terecht.

Kom, kijken we gewoon – net als afgelopen 3 jaren – weer lekker naar de MotoGP. Zoveel spannender, zoveel raciër.
Sinds wanneer is geluid een argument? Geef toe, die dingen klinken al lang niet meer hoe ze vroeger ooit geklonken hebben. Eieren na Pasen…
@PieterA:

Je vergeet dat F1 voor een groot deel emotie is. Geluid is daar een belangrijk onderdeel van.
@Svensson: Klopt. Ben zelf geen echte F1 fan, maar heb wel eens op Zandvoort met een racedag twee F1 auto’s meegemaakt met een demo.
.
Dat geluid bij de chicane(ik hoorde ze toen alleen), vol gas en daarna hard remmen en op de motor remmen en daarna weer volgas. Dat is echt een kippenvel geluid.
Een lekkere Renault V6 turbooo, ja 4 pitters is te schraal.
Minimaal een V6 T, anders doek de hele handel maar op.
V10 of V12 waren het geilst!
Die V8’s van nu zijn ook niet echt geweldig moet ik zeggen, lagere klasses rijden straks nog wel met V motoren en de F1 niet… muhahaha!
De term koningsklasse kan dan ook ontbonden worden @jortie. Niks koning aan, iedereen heeft 4 cilinders in z’n auto liggen… Alsof het wat uitmaakt dat er een tiental auto’s rondrijdt met een wat onzuinigere motor? Als milieu wint van dan missen ze binnen die hele organisatie toch wel de essentie van de autosport.
Waarom het “KERS-systeem” niet verder optimaliseren in combinatie met even competitieve V6 motoren met turbo? Dat alvast evenveel pret zijn met minder CO2 da
Waarom het “KERS-systeem” niet verder optimaliseren in combinatie met even competitieve V6 motoren met turbo? Dat is alvast evenveel pret met minder CO2.
Waarom geven ze een restrictie op het aantal cilinders? Ze kunnen toch ook gewoon stellen dat het een 1.6 moet zijn en verder niets…
@Careltje: Briljant, helemaal eens met jouw voorstel.
Voor de gewichtsverdeling, en een verbeterde trillingsvrije loop is een V6 een veel betere keuze. Een krachtige 4 cilinder bouwen is geen enkel probleem als je naar BMW kijkt. Hoe betrouwbaar die blokken waren doet er nu niet meer toe, F1 moet attractief zijn voor de toeschouwers. Anders kunnen ze ook met diesels gaan rijden. Als het maar geen boxer V6 wordt, die klinken in een Porsche configuratie echt voor geen meter!
@T16:

Boxer V6 bestaat niet… tis of een Boxer-6 (ook wel Flat-6) of een V-6, of natuurlijk een 180 graden V6, maar dat is dan wel plat, maar geen boxer
@T16: Ja, écht? Een boxer V6? Zou even googlen waar die ‘V’ in ‘V6’ voor staat….


Persoonlijk vind ik een (zes cilinder) boxergeluid erg mooi, bijna net zo mooi als een 6-in-lijn.
@T16: herstel: Als het maar geen 6-cilinder boxer wordt, die klinken in een Porsche configuratie echt voor geen meter! Maar dat is natuurlijk persoonlijk. Een V6 zoals die van Alfa Romeo vindt ik prachtig klinken.;-)
@T16: http://www.youtube.com/watch?v=CRvBrDGm91E&feature=related
Alfa Romeo GTV racer, echt zo’n intens fijne rauwe en diepe sound.
Een duidelijke mening… welk effect zal dat hebben op de poll ;-)

OT: is F1 er voor dromers of om nieuwe techniek te ontwikkelen?
no rules.. great racing …
weg met die hippie zooi :D gewoon een lekkere vervuilende motor maken :D als ik de teams was zou ik express dit jaar een vervuilende motor gebruiken om de FIA af te zijken… het is motorsport daar moet je niet millieu vriendelijk willen zijn, dan heb je de verkeerde sport uitgekozen! ga dan lekker boom knuffelen ofzo als sport?
@spykerboy: Dikke V12 van vroeger er terug inschroeven, dat waren tenminste nog F1-wagens!
Een 4 cilinder in een koningsklasse is ook gewoon pauper.
Met het geluid zal ook een stukje van mijn liefde voor de sport verdwijnen.
guus van de Venne
Sluit me aan bij parente.
een V6 turbo zou misschien ook nog gaan, maar het is wel duidelijk dat atmosferische motoren afgedaan hebben da dag van vandaag. LEER ER MEE LEVEN!
iedereen zit hier al te zeiken over dat het slecht gaat klinken.. al een 4 in lijn met turbo gehoord die 12.000 toeren draait? Nee! en dat er word gezegt dat de F1 geen koningsklasse is. raar… ze gebruiken KERS,turbomotoren, allemaal zeer efficient, het efficienst van alle raceklasses? jup dus koningsklasse, alleen is die term veranderd in de jaren. Formule ford heeft misschien evenveel cilinders maar sinds wanneer zijn cilinders hetgene wat telt? ik denk dat eerder prestaties tellen!
Gewoon maximum buitenmaten afspreken van een auto en iedereen mag kiezen uit dezelfde banden.
En verder alles vrij laten. Dan krijg je echt weer snelle wagens. Je kunt wel een idioot snelle turbowagen maken, maar de coureur moet het ook kunnen handelen. Dus je krijgt dan wel creaties die ‘op het randje’ zullen zitten. Maar daar is autosport toch voor?
Ik snap niet waar sommige mensen zich druk om maken.
Al denk ik niet dat de 4 cilinders ineens veel beter zijn voor het milieu dan nu, maar de formule 1 moet ook verder. En waarom geen 4 cilinder. Geluid kan je nog niks over zeggen want gehoord heb je het nog niet. En de 4 cilinders zullen krachtig genoeg zijn.
Snap niet waarom alles in het regelement tegenwoordig tot in de -nde graad moet worden vastgelegd – het is toch potverdorie geen merkencup? Gewoon net als vroeger een maximale cilinderinhoud en hoeveel cilinders in welke vorm; turbo, compressor of allebei, elektrische of mechanische energieterugwinning, etc. etc. zoeken de constructeurs maar lekker uit. Daar is de F1 voor, dat de techneuten zich lekker uitleven en dat wij kunnen zien wat werkt en wat niet. Anders kunnen we net zo goed naar de Clio Cup kijken.
Als het zonodig groener moet dan laten ze het spul maar op synthetische methanol (derde generatie biobrandstof) rijden en stellen ze een maximale tankinhoud vast met een ban
@900T-R: Leuke opmerking.
Aan het einde van de jaren 90 en in het begin van deze eeuw kwam er heel veel techniek naar de F1 zoals Tracktion control en andere zaken.
Bv het gaspendaal dat op het GPS systeem zat aangesloten dit zorgde ervoor dat een coureur bv het gaspendaal helemaal kon intrappen in een bocht maar de auto zelf de snlheid bepaalde samen met de automatische versnellingbak hoefde een coureur eigenlijk alleen de sturen en te remmen.
Wat ik eigenlijk wil zeggen is als je de teams/constucteurs helemaal los laat gaan heb je geen coureurs nodig.
En iedereen vond al die nieuwe dingen maar niks F1 ging niet meer om de coureurs maar om de auto en wie het meeste geld had kon de beste auto maken en deze ook 24 uur per dag laten rijden om hem verder te ontwikkelen.
Er won heel de tijd maar 1 man en dat kwam omdat zijn team het grooste bugget van allemaal had.
Rond 2004 werd iedereen dat helemaal zat er moest er meer standaard spul komen om de competitie beter te maken.

Dat is nu allemaal gebeurt en de F1 is nog nooit zo spannend geweest, en nu is het weer niet goed…
@Merry:

Doe eens een linkje naar wat info over dat GPS-gedoe, ik geloof er niks van
@vitorio: Moet je even zoeken een Williams wagen waar Montoya in reed had dat systeem.
De rest zal het zelfde gehad hebben.
Het is een systeem wat aan de TC zit of van de TC gebruikt maakt.
De computer weet precies waar hij zich bevind door het GP systeem zo weten de teams ook alles met te telemetrie.
@Merry: doe het linkje eens dan? Of kun je het niet vinden?
Wel eens Suzuki Hayabusha gehoord? Dat is een 1.3 liter 4 cilinder ZONDER turbo die 12000 toeren kan draaien.

Stel je nu een turbo voor op een iets groter blok en 15000 toeren! Dan wordt het Formule 1 – dat jankt zo hard dat je ruggemerg spontaan fragmenteert, je glazuur verdampt en je schoonmoeder spontaan om haar moeder roept.

Laat maar komen!
@betonstaal: Turbo zit in de uitlaat. Dus weg is je mooie geluid..
Helaas ligt het maximum toerental op 12.000 tpm
… op bijtanken tijdens de wedstrijd.
Eigenlijk zouden de formule 1 wagens met een 1 cilinder diesel moeten rond gaan tokkelen, met een 45km sticker erop. Als protest. Misschien dat dat nog helpt.
Boo fucking hoo.
@sir Smokalot: 2013 nog heel ver weg?? Dat durf ik te betwijfelen met de onwikkeltijden van een gemiddelde F1 motor….
Om het geluid van de F1 maak ik me niet druk, en dat de F1 motoren niet kunnen doorstromen naar de rijkeluis-wagens al helemaal niet… Ik ben een jan modaal en wil gerust met een 1.6T blokje rijden in mijn jan modaal auto! Welkom nieuwe F1 regels!
Nu kunnen wij arme lutsers de komende jaren ook evolutie in de productiewagens verwachten…

De F1 koningsklasse??? pff vind ik helemaal niet meer.
Doe mij maar rally, liefst zoals 25 geleden met simpele productiewagens in een niet overbeschermde omgeving.
Je kan rijden of je haalt de streep niet (of overleeft het zelfs niet). Maar jah dat was F1 toen ook niet.
Is F1 voor dromers of om technologie te ontwikkelen?
@laurensje: ..waarom kijk jij het WK-voetbal ? Omdat de techniek naar jouw beentjes stroomt, of omdat je geniet van de ambiance, de dolmaniakken, de speelstijl, de schoten, de opbouw…Precies. F1 moeten ze nu gewoon downsizen naar een nieuwe naam; Fuk0 !!!

Welke Bloggert wil samen een team vormen om een eigen ‘doodsklasse’ nieuw leven in te blazen ? Gewoon, wie het meeste lef heeft die wint…die klasse dus.
wat willen ze eigenlijk berijken met 4 cilinder motoren?
minder vuile uitstoot? minder brandstof verbruik?
wat een onzin laten ze vliegtuigen en de industrie schoner maken en niet de F1 verpesten!
Dat wordt in 2013 de pruttelcup. Als het doorgaat kunnen de grote jongens beter een eigen raceklasse beginnen (wat ze al eerder van plan waren). Zijn ze tenminste verlost van Ecclestone en kunnen ze die milieuwaanzin stoppen. Gewoon terug naar het mooiste geluid allertijden, de V10!
Ze praten over downsizing om zogezegd het milieu minder te schaden. Maar een opgepepte 4 cilinder turbo zal niet immens veel minder schade toebrengen dan een v12. Plus deze aanpassingen zijn niks vergeleken met de milieuschade die men veroorzaakt door het transporteren van de hele vloot.
Ik vind het gewoonweg belachelijk wat ze van de F1 aan het maken zijn. Het is gewoonweg F3000 aan het worden. Door regels bijna allemaal dezelfde auto’s. Men mag bijna niet testen en de budgetten zijn fel gekrompen. Wat blijft er nog over van de “koningsklasse” vandaag de dag? Waar is de tijd dat men nog met 6 wielen mocht rijden als men dat wou? Belachelijk gewoon…
Geinig dat motorblok, lijkt net een mannetje met een hoge hoed die twee dikke guns op je richt ;- )
Dit is echt een nitwit schoolkrant opmerking: “wat heeft het voor zin om twee jaar voor aanvang al te gaan roeptoeteren over een wagen die misschien niet zo lekker klinkt”. De regels worden nu bepaald. Hij kan dit moeilijk in januari 2013 te berde brengen als die motoren al ontwikkeld zijn. Denk eens na over wat je schrijft i.p.v. te proberen om zo veel mogelijk popie jopie oneliners in 1 stukje te stoppen.
Doen Ecclestone en Lauda aan motorenontwikkeling dan? En denk je nou echt dat het besluit viercilinders te gebruiken nog terug is te draaien? De FIA heeft zijn besluit genomen en dat zal niet veranderen. Vandaar mijn opmerking: regels zijn net vastgesteld en definitief. Toch duurt het nog twee jaar voor implementatie. Beetje nutteloos om er dan nu over te gaan klagen, maar iedereen heeft recht op een mening natuurlijk.

PS ik zie geen one-liners staan, jij wel?
klinkt toch wel aardig: http://www.youtube.com/watch?v=CX_ItPcAcpk
@Dotternetta: nauwelijks….ja, voor een snelle brommert..
Idd als je 6 maanden van te voren gaat roepen dat het niks is dan ben je al meer dan een jaar te laat want het hele blok, bijbehorende uitlaat en koelingsysteem, KERS en versnellingsbak worden nou eenmaal niet in 6 weken tijd in elkaar geschroefd.
Sjezus, werd er begin jaren ’80 ook zo gemiept over de 4-pitters met turbo van bijvoorbeeld BMW? 11.000 toeren en meer dan 1000 pk. Waren er toen ook mensen die het geluid een probleem vonden?
In de jaren 80 reden er buiten de 4 cylinder turbos ook V6 turbo’s ron (Ferrari en Renault) en zelfs 8 cylinder Turbos’s (alfa) En van die laatse paar kwam het geluid. De 4 cyl. BMW’s en de 4 cyl Zakspeeds maakten nauwelijks geluid en klonken als stofzuigers.Verder reden er ook nog V8 atmosferische autos rond (alle auto’s met een V8 Cosworth). Dus in de jaren 80 was er nog wel een geluidsbeleving, verder waren er toen buien de restricties in Cylinderinhoud, geen enkele restricties, dus alles vrij. Met andere woorden niet te verfgelijken met de armoedige situatie waar we over 2 jaar in terecht komen.
PS. Vergelijking vann huidige F1’s met welek race motor dan ook gaat mank. Motor maakt veel minder geluid.Bij bv de moto GP’s maken de Duc’s nog een beetje geluid maar de Yamaha’s die hoor je al niet eens.

Voor de TV kijker maakt het niets uit maar voor de circuit bezoeker zal de F1 een teleurstelling worden qua geluid en beleving. (net als de Moto GP al jaren)
@klojeklapper: de MotoGP klinkt nog steeds erg rauw, luid en gaaf. Maar dat zijn brommerts….en idd, voor een fiets met aandrijving is het zeker niet lullig.

De Yamaha’s maken idd bijna geen geluid…beetje brommen, thats it.
Het hele milieu aspect met betrekking tot Formule 1 is te belachelijk voor woorden. Dat staat haaks op de sport. De essentie van Formule 1 is dat het de snelste raceklasse ter wereld is. Daar valt geen milieuvriendlijke mouw aan te passen. En waar hebben we het nu helemaal over. Als er een V12 in die 22 auto’s zou liggen ipv een 1.6 dan zou dat totaal geen enkele invloed op welk aspect van het milieu of klimaat dan ook hebben. Als Ecclestone het milieu zo belangrijk vind dan moet hij stoppen met nieuwe races organiseren en nieuwe circuits laten bouwen in uithoeken van de wereld en zoals vroeger het merendeel van de races in Europa afwerken. Wat dacht je dat dat scheelt qua transport. Oh wow, de F1 krijgt iets zuinigere motoren. Maar tegelijkertijd wel nieuwe races organiseren in India, Moskou of waar dan ook. Wat denk je dat dat voor impact op het milieu heeft al dat materieel en mensen die naar zo’n uithoek verscheept moeten worden. Het is allemaal marketing. De F1 wordt milieuvriendelijker want zuinigere motoren. Je moet naar het totale plaatje kijken.
@Randy:


Milieu boeit niemand!
Dit gaat niet om het milieu. Sterker nog het hele CO2 verhaal gaat niet om het milieu.

Waar het wel om draait is zuinigheid en efficiëntie. Olie is veel te duur en dat is allemaal geld dat wegvloeit bij ons. Dus daar wil men zo veel mogelijk vanaf. En natuurlijk draait het ook een beetje om het milieu om als populist stemmen te krijgen. En om als firma nieuwe marketing punten te hebben. (wie zou anders een prius kopen, en dankzij het milieu gedoe worden lease-sletten nog vlugger vervangen voor nieuwere modellen,…)
@Hupke: olie IS niet veel te duur…dat laten ze JOU geloven ! Zolang de prijs van brandstof in de winningslanden (Saudi Arabië etc…) gruwelijk laag zijn, zolang is er geen sprake van schaarste of terecht hoge prijzen. Laat je niet zo op de kist jagen door RTL-Z-nerds. Alles wordt bepaald door beurshandel en overheidssystemen !
@Megakix:

Laat ik het dan zo stellen die prijs die wij als Europa uiteindelijk voor olie moeten betalen is veel te hoog. En ook Amerika hoewel ze zelf veel produceren moet toch nog een goeie 13 miljoen vaten per dag importeren. (cijfers van 2004)
Dat is allemaal geld dat wegvloeit. En dat niet terugkomt als het Midden-Oosten op een ander gaat inkopen doen.
Daarbij is is men al lang bezig om te proberen onafhankelijk te worden van het MO (eigenlijk alles buiten europa, ging 5 jaar geleden nog een controversiele memo over rond). Wat de handelsdebielen van een andere afdeling dan weer mooi oplossen door dan maar afhankelijk te worden van China en wat die in de grond hebben zitten (lees in afrika uit de grond halen).
Vermogen zullen ze zeker wel vinden in die 4-cilinders. En spinn-offs zullen eenvoudiger zijn. Maar een V6 is wel zoveel leuker om te ontwerpen dan een 4-cilinder.
Dit is gewoon verstand tegen emotie.
Voor mijn part niet echt een probleem waarvoor een echte oplossing bestaat.
Renault, Mercedes,… halen voordeel van de 4-cilinder.

Fiat ook maar die deel mss geen kennis met hun F1-stal.
Twee liter met twaalf cilinders is toch een leuke downsizing?
Op een bepaald punt in de nabije toekomst gaat de wielersport met de hulp van EPO en andere extracten even snel rijden als de F1 met 1 piston motoren of 12V batterijtjes … tjee
Op zich 4 cylinders is niet het grootste drama.
Maar een toeren plafond van 12.000 wel, dan klinkt het nergens naar.
Fomule 1 hoort wel een V motor te hebben, je ziet nu al dat geen enkel ronde record meer verbroken wordt dus Schumacher zal nog tot het einde der dagen een aantal records op naam houden :)
Een vierpitter turbo met 500pk is bij vollast niet of marginaal minder zuining dan een achtcylinder n/a met hetzelfde vermogen. Downsizing helpt vooral bij deellast.

Laten F1-auto’s nou best veel voluit gaan….
Ook een leuke mogelijke regel: “vanaf nu introduceren we het nieuwe rijden in de formule 1. Graag bij 2.500 toeren opschakelen dus”.
haha vroembox een een F1 auto
Vind het maar niks, die kleine zuigertjes met gigantische toerentallen. Krijg je zo’n hoog jankgeluid van!
Misschien kan een Ferrari 1.4 T-Jet wel niet. Maar een Fiat Grande Punto met Ferrari 1.4 T-jet motor zal verkopen als een tierelier. Het is gewoon gezeur, willen we wat van de F1 voortgang in techniek terug zien in gewone auto’s dan zullen die dichter naar elkaar moeten. 4 cilinder 1.6jes turbo is dan zeker de juiste weg.
@mashell: je wilt toch zien wat de mens ‘maximaal’ kan presteren ? Ga dan niet lopen rommelen met een 4-cilinder ‘boeie-geeuw-gaap-motor’ joh !
ik zie elk jaar op spa oude formule 1 auto’s rijden en dat klinkt zo verdomd lkkr ik zal er wel een keer een filmpje op autojunk zetten das gewoon zo lkkr ;)
Zonder ingrijpen in de reglementen worden de F1 auto’s te snel, gedurende het seizoen scheelt dit al vaak 1,5 seconde per ronde. Ik ben het er mee eens dat 4 cilinder motoren een nogal flauw gebaar zijn als geste in het milieu debat. Ga dan volledig elektrisch. Hoe dan ook, het voortdurend aanscherpen van de regels maakt wat mij betreft de F1 zo interessant. Constructeurs en ontwerpers moeten nu elk jaar weer stinkend hun best doen om weer een goede auto op de grid neer te zetten. Wat mij betreft een prima idee!
@pomoek: ja, net zoiets als ‘de overheid als market-maker’…komop zeg !
downsize nog daar aan toe, maar laat de techneuten aub zelf beslissen hoe ze die 1,6liter verdelen. van mij apart een 1,6 V12, of 1,6 V10 of 1,6 V8 of 1,6 V6. Dan heb je wel de kleine inhoud, maar meer mogelijkheden om het door te ontwikkelen voor straatgebruik. Maarja, het moet een world-engine zijn die ook in de WRC gebruikt moet gaan worden. en dat zijn dus weer middenklasse auto’s voor jan modaal en die hebben nu eenmaal een 4 cylinder. eigenlijk is dit alleen een probleem voor ferrari die met de techniek niet rechtstreeks wat kan voor zijn productieauto’s. de rest zal het een worst zijn. die hebben 4 cylinder modellen in hun gamma en kunnen die dus ook gewoon gebruiken. ferrari kan ook zo denken, laten we een 4 cylinder bouwen en daar de know how van gebruiken voor de grotere motoren met meer cylinders.
sorry hoor, maar een 4 cilinder klinkt dus echt wel…als men eens luistert naar een super 1600 uit de rally’s van tegenwoordig, die knallen er wel even 250 pk’s uit….damn wat een soundtrack…
@Gekke Oma: nou…daar gaat je gebitje van klapperen hae ? ;-)
Men gaat tegenwoordig veel te ver met dat downsize-gedoe en die CO2-hype. Als men vierpittertjes in de F1 gaat gebruiken, vind ik dat ze op zijn minst de GP2 en de F3 moeten afschaffen.
ik ben uit principe tegen elke vorm van motorische begrenzing in de F1. Groot budget versus genialiteit versus coureur.
Allemaal nonsens die regels. Veiligheidseisen en raceregels zijn ok, maar motorisch heb je in een top-klasse helemaal niks te begrenzen. Ik wil wel eens zien hoe een 5 liter V16 het doet tegen een 2.8L V8 met turbo en compressor etc. Of een 1.5 met HELE dikke turbo tegen een 6liter V10. Laat ze dat lekker zelf uitzoeken.

Helaas schijnt dat bij zowat elke sport nodig te zijn.
Nou, als je jezelf de koningsklasse wilt noemen en je rijdt met 4-cilindertjes, dan zet je jezelf toch een beetje voor schut. Niet alleen de crashes, maar ook het gejank van de motoren maken de F1 tot een spectaculair geheel! Dus breng die oude V8, liever de V10, of helemaal goddelijk een V12 terug, en laat eens wat moois zien!
Ok, de mister smokealot is duidelijk nooit op een race track geweest. Kijk naar de diesels op Le Mans. Die dingen maken het geluid van een stofzuiger. Als dat voorbij komt denk je: ok, het zal wel. Als er een hamerende Corvette voorbij komt dan krijg je als toeschouwer echt een kick. En dat terwijl de diesels veel sneller zijn!
Als race auto’s bijna geen geluid meer maken dan kan je het racen net zo goed afschaffen. De sensatie van een race kijken (in het echt) is voor minstens 50% het geluid!
Rest my case!
De hele regel is sowiezo onzin met het oog op het verminderen van het vermogen: reeds in de jaren tachtig persten de turboblokken, 4,6 en 8 cilinders, er 1400 PK uit. Weliswaar bij een turbodruk van 5.5 bar, maar toen de maximale druk omlaagging naar 2.5 bar bleef dat nog steeds rond de 700 PK. Met de huidige technologie bij 2.0 bar en 1600 cc zijn zomaar vermogens van 800 à 900 PK mogelijk.

En daarnaast is het belachelijk dat er per sé 4 cylinders gebruikt moeten worden. Dat is formule 1 onwaardig. Formule 1 draait nou eenmaal om de slimste en de sterkste en daar gaat nou eenmaal geld in om en daar komt nou eenmaal luchtvervuiling bij kijken. Die luchtvervuiling is echter zo’n kleine schaal dat het zot is om daarom maar dergelijke autoblokjes te gaan gebruiken.
Niet op de cilinders of inhoud moet een restrictie worden gezet maar op de CO2 uitstoot (als er zo nodig een milieu statement moet worden gemaakt). Dan geef je de heren ingenieurs weer de vrijheid. Je zult zien dat je dan verschillende ontwikkelingen zult zien. Veel/weinig cilinders, met turbo zonder turbo of compressor, wankel opstelling, dieselotto variaties. Verdere ontwikkeling van KERS voor de hybride aandrijflijn etc.
In het eerste seizoen is dat echt lachen omdat het ene wel werkt en het andere niet. In het 2e jaar worden de technologieën competitief of beginnen zich meer uniformiteit te vertonen. In het derde jaar zal de winnende techniek in een minder extreme (dure) variant zijn weg vinden naar de commerciële auto tak.

Focus op het doel, niet het middel.
Ik vraag me af wat het voor merken als Ferrari/Mercedes nog voor nut heeft om mee te blijven doen in de F-1? Ze betalen bakken met geld en kunnen niks testen, wat ze later in straat auto’s kunnen doorvoeren. Zou me niks verbazen als ze afscheid nemen en een eigen “race” klasse starten, evt samen met een aantal andere merken.. Dat is volgens mij ook de reden dat een Audi, Jaguar, Aston niet deelnemen aan dit circus.. wat moet je er als je er niets kunt testen wat je later in je productie auto wilt gebruiken? Dan kan je beter wel bijpassende raceklasses (DTM, 24-uursraces, Supercar races)zoeken en daar meer investeren…
Daarna een deal maken met aantal circuits en daar de auto’s laten rijden tegen elkaar. Dan krijg je net als bij motoren een “Moto GP” en “Superbikes” 2 klasses.. Hier is ook de laatste meer vergelijkbaar met straatmotoren, en dus interresanter voor fabrikanten. Een andere optie is natuurlijk motoren leveren/bouwen voor de Superleague Formula oid… Daar rijden ze wel met V12 en 750pk.. Een nieuwe vorm (meer keuze in merken, auto’s enz)van “A1GP” opzetten kan natuurlijk ook.
Denk dat de pk’s dan ook geen issue zullen zijn.. na een seizoentje zullen ze er wel weer 800 PK of zo uit peuren. Het geluid.. eerst horen dan veroordelen. Hoewel het wel jammer is. Zal het nooit vergeten. Was een keer bij een Ferrari demo op Zandvoort. Mijn toenmalige vriendin en ik stonden langs de vangrail. Ze zou een foto nemen. Komt Mika Salo daar volgas met 18.000 toeren voorbij razen.. WAANZINNIG.. horen en zien vergaat je.. je oren slaan meteen dicht.. wat een geweld.. zo hoog, zo bruut, zo hard. Ik vraag mijn vriendin “heb je de foto?” Bibbert ze helemaal wit “nee.. sjesus.. schrok me totaal de tering..” Haha.. :) En dat uit haar mond.. die schold nooit.. ;)
Milieu en autosport gaan niet samen. Dus een F1 uitrusten met een downsize lijkt onzin. Echter… die budgetten die nu in de ontwikkeling van hybrid 4cyl turbo’s wordt gestoken zal leiden tot praktische toepassingen.

Dankzij dit soort technische uitdagingen in de koningsklasse worden nieuwe materialen en toepassingen ontdekt. De technieken die straatauto’s nu zuiniger maken vinden hun oorsprong in de autosport. Compressoren en turbotechniek en thermisch hoogbelaste motoren zijn ontwikkeld door de drang om motoren voor de sport sneller te maken. Ontwikkelingen die ondermeer gedaan zijn toen de F1 nog met turbo motoren reed.

Wil je als fabrikant tegenwoordig je enorme budget kunnen verantwoorden aan je aandeelhouders dan is de toegevoegde waarde van de autosport belangrijk. Kan de kennis die je opdoet gebruikt worden in de nabije toekomst. Vaak is het antwoord nu nee. Die 6l V12 van Mercedes is echt wel uit ontwikkeld. Men moet het nu hebben van motoren die zuinig, efficient en betaalbaar zijn.

Dus deze nieuwe regels in de F1 maken de F1 weer de echte proeftuin voor de autotechniek. Heerlijk. Uit elkaar knallende motoren doordat een gietproces niet deugt, turbo druk te hoog is, een radiator niet effeicient genoeg, enzovoort. Allemaal zaken die ook in onze auto’s gebruikt kunnen worden.

Ik zeg top. Laat de echte motorontwikkelaar nu maar op staan. Compromisloos een motor ontwikkelen is relatief makkelijk met een groot budget. Maar in de echte wereld is techniek altijd een compromis met een beperkt budget.

Laten de heren van Ferrari maar laten zien wat ze waard zijn.
Joh, Montezemel en Blauwoog moeten niet miepen, kijk naar de rallysport daar rijden ze al jaren met 4 cilinder turbo motoren en die klinken alles behalve verkeerd (vooral die plofjes bij gas los/terug schakelen)
PK = Cilinderinhoud X toerental. Dus een 4 cilinder, 1.5 kan volgens mij serieus janken moesten ze hogere toerentallen toelaten. Geen vet gluid natuurlijk… gewoon janken :)
@DuJokke: Oh ja? In welke eenheden klopt dat dan? En hoe verklaar je met die formule bijvoorbeeld een turbo, of een andere brandstof? Daarbij zou een vermogensgrafiek volgens jouw formule een rechte lijn moeten zijn, dat is hij ook nooit…
Ik kijk al uit naar de 20 of 24 kleppers tri turbo, quad inter-deep-cooled, directe dubbel ingespoten, tri-spark,… viercilinderblokjes met hybride vliegwiel dat van inertie kan veranderen etc etc. :)

voor de F1 motorbouwers is dit een uitdaging, voor alle meer down to earth motorsporten mooi meegenomen, en voor elke jan modaal auto nieuwe kansen op betere motoren. Het moet niet altijd de elite zijn die er iets aan heeft.
trouwens voor de supercars, bout je toch gewoon 2, 3 of 4 zulke blokjes aan elkaar, *plak plak* klaar, kan je voor de prijs van een halve 12cil… 2400pk aanbieden :)
En wat wordt dan de koningsklasse onder de autoraces?
@288 GTO: koning zijn is passé… :p
Let me start by saying: NO V4 ENGINES HERE!!
http://media.nu.nl/m/m1cz2jna1fso.jpg
“hun zorgen geuit over het geluid dat de toekomstige generatie Formule1-wagens zal maken”

Wat maakt dat nu uit? Als het maar spannende races blijven, toch?

Ferrari: “Bovendien zou een V6 nog een doorontwikkeling naar een straatauto kunnen krijgen, bij een viercilinder is hiervan geen sprake.”

Voor Ferrari idd een probleem(pje), voor de rest meestal niet. Lotus, BMW, VW, …, zij kunnen WEL een viercilinder nuttig toepassen. Ferrari is gewoon bang voor zijn imago, dat het Fiat-motortjes zal moeten gebruiken in ‘de KoningsKlasse’ (Jeez, zo dikkenekkerig)
Waarom ga je dan in de Koningsklasse motoren inzetten die gebruikt kunnen worden in de auto van Jan Modaal?

Daarnaast, maar een deel de technieken gebruikt in de moderne auto’s komt uit de racerij. Hybride komt echt niet uit de racerij, airbags ook niet en ABS werd pas in 1993 op de Williams FW15C toegepast, terwijl ervoor al auto’s op de weg mee reden. Hetzelfde geldt voor turbo’s: BMW had al ruim voordat Renault begon met “pioneren” de 2002 turbo op de markt.

Daarnaast: weten jullie ook waarom de turbo’s eind jaren tachtig verbannen werden? Dat had twee redenen: 1. Ze hadden gigantisch veel vermogen, alhoewel dat in het laatste jaar (1988) ook wel meeviel en 2. De ontwikkeling van de turbomotoren was niet te betalen zonder óf een grote sponsor óf een motorendeal.

Het is diep triest dat de FIA dergelijke regels oplegt. Downsizing is tot daar aan toe, maar “be reasonable” en geef de ingenieurs wat vrijheid. 1.5 motoren kun je in meerdere configuraties maken: 4 in lijn, V4, V6 en zelfs V8.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).