Nvidia levert technologie aan BMW en Tesla

Auteur: , 46 Reacties

Voor iedereen die een klein beetje van computers weet is graphicsspecialist Nvidia geen onbekende. Dit bedrijf gaat nu displaytechnologie leveren aan BMW. Gamen achter het stuur?

Nou nee, niet direct. Maar Nvidia gaat er wel voor zorgen dat de nieuwe generatie navigatiesystemen en boordcomputers van BMW er lekker uit komt te zien. De eerste auto’s waar deze techniek in terug te vinden zal zijn, zijn waarschijnlijk de nieuwe 1-serie en 3-serie die later dit jaar onthuld worden. Uiteindelijk komen de Nvidia graphics terug in alle modellen van BMW, inclusief de andere merken van de BMW Group, MINI en Rolls Royce.

De Nvidia GPU moet strakke 3D beelden gaan opleveren. De belangrijkste features van het nieuwe systeem zijn een rich, next-gen user interface, state-of-the-art graphics voor navigatie en voertuiginformatiesystemen, snellere reactietijden in de user-interface en een display met een resolutie van 1280 bij 600 pixels.

Op een elektronicabeurs in Las Vegas (de CES) staat een 5-serie met een testversie van de nieuwe navigatie, schijnbaar zijn ze dus al een heel eind met de ontwikkeling. Het moet volgens BMW het meest geavanceerde en intuïtieve navigatiesysteem op de markt worden. We zijn benieuwd of ze dat kunnen waarmaken. Nvidia levert overigens ook graphics aan Audi.

Nvidia gaat ook in zee met Tesla, waaraan ze de Tegra processoren gaan leveren om het 17 inch infotainment systeem van de Tesla S aan te sturen. Deze processoren zijn zeer energiezuinig en daarmee een uitkomst voor elektrische auto’s, aldus Nvidia. Ook het 12,3 inch grote scherm dat de snelheidsmeter en dergelijke weergeeft zal door deze processoren worden aangedreven. Het ziet er in ieder geval fraai uit!46 reacties

Zo te zien beginnen ze met TDU2 :)
dan hebben de oosteuropeanen weer iets nieuws dat ze hier kunnen komen stelen. ziet er idd wel vet uit
goed nieuws. Mogen ze ook gelijk mooie O-led schermen erin gooien
Klinkt goed! De interface zal wel gelijk worden aan mobiele telefoons waarbij je lekker met je beeld kan schuiven.. Zoiets dus:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1286809050.jpeg

De tweede vraag is uiteraard of dit heel lekker gaat werken in de auto. Ik zelf prefereer waarschijnlijk een knopje om een beeld weer te geven dan dat ik continue moet ‘sliden’ terwijl ik rijd. De tijd zal het leren.
@L: Nou laten we niet hopen dat het op de – windows “de interface past niet op het scherm dus doen we alsof schuiven hip is” Phone 7 manier gaat werken. Lijkt me tamelijk vervelend werken als je aan het rijden bent.
@Donstil: Tuurlijk zal dat schuiven minder eenvoudig zijn dan knopjes. Maar denk eens na. Wanneer je een route hebt gepland, wil je vaak even snel uitzoomen/inzoomen of af en toe even de kaart een stukje verschuiven om te kijken wat er gaat komen.

In combinatie met knoppen verloopt dat proces heel statisch. Er wordt continue een sprong van 10 meter gemaakt of er wordt 1 niveau in-/uitgezoomd. Met behulp van eenvoudige handbewegingen, denk aan een iPhone, wordt dit stukken eenvoudiger.

Daarnaast hoop ik persoonlijk dat ze eindelijk eens een radio display maken die de laatste 10 weergegeven berichten op het RDS-scherm bijhoudt. Zo kan ik in één oogopslag zijn of er flitsers zijn en hoef ik niet 5 minuten te wachten.
@L: Ja ik snap wel dat touchscreen handig is maar niet de WindowsPhone7 oplossing.

Staploos inzoemen zie ik het nut niet echt van in.
Heb nog nooit gehad dat ik 9,76meter wilde inzoemen en het systeem 10m deed.
Interfaces in auto’s: we ain’t seen nothing yet! Het werd es tijd want de schermen in de meeste wagens laten op dit moment vaak te wensen over
@Fout: Over een jaartje of twintig zal het hele dashboard van een auto interactief zijn. Dan kun je op het handschoenenvakje een digitaal boodschappenlijstje krabbelen met je vinger en het weer weggooien door het naar je zijruit te sliden (oh nee, dat geeft het verkeerde voorbeeld)
Geeft me wel een soort van premium gevoel…
Vet krijgen we vette GeForce kaarten in onze auto’s, kun je real-life GTA spelen door je eigen stad!
Ontopic: Mooie ontwikkeling; vond vaak dat graphics ( en vaak ook functionaliteit, gebruiksgemak ) te wensen overlaat als je kijkt naar hedendaagse navigatiesystemen van de diverse merken.
@MLTB: Heb je de tekst wel gelezen? Het gaat hier niet om Geforce kaarten (die zijn voor in computers) maar om de tegra serie.

wordt ook gebruikt in Tablet’s en smartphones van bepaalde merken.
@Donstil: *zucht

Beetje de humor hier van inzien mag wel hoor;)
Ja hoe dat uitkomt zou ik wel eens willen zien, niet zo handig denk ik!
geweldig! nog meer van die lullo’s op de baan die meer naar hun navigatie liggen te turen dan op de weg te letten!!!

mooi mooi die rotzooi!
Weer een groep die niet meer mag lopen zagen over de “playstation GT-R” nu die zure Porschefans nog…
Ze zullen wel moeten want tegenwoordig heb je een duur MMI/COMAND etc. systeem niet meer nodig. alles kan tegenwoordig ook met je telefoon.
Offtopic: Wat een rare poll staat er trouwens… Welke blogger moet er dood? Vindt het toch een beetje vreemd, ik wil natuurlijk helemaal niemand dood hebben.
@Pordon: mee eens. Deze poll keur ik af en doe er ook niet aan mee!
@mashell: het gaat wel een recordpoll worden: minste aantal stemmen.

Die poll heeft echt geen stijl.
Dus BMW verplicht nu de toeleveranciers (want navigatie maken ze echt niet zelf) een Nvidea GPU in te zetten. Niet echt bijzonder toch?
Wordt leuk, moet je naar de garage omdat je een kapotte videokaart hebt!
Noem me ouderwets maar ik vind mooi afgewerkte knopjes en dashboard klokken veel gaver dat een joekel van een scherm.

Kan dan ook zeer waarderen dat de Veyron, SLR, Zonda geen flatscreen van formaat tafelblad op de middenconsole hebben (toch wel de top van de auto’s).
doe mij nog maar gewoon anologe klokken ipv digi-zooi (geld natuurlijk niet voor het navigatie systeem)
Ik geloof dat de Mercedes CL al een tijdje zo’n groot scherm heeft voor zijn navigatie. Vind het wel leuk, maar de snelheidsmeter en toerenteller moeten analoog blijven…is veel directer (hoewel dit tegenwoordig verwaarloosbaar is) en je blijf min of meer het gevoel hebben dat je met een auto rijdt en niet met een laptop.
@xilver: Analoog directer dan digitaal?
De schermen van tegenwoordig kunnen sneller reageren dan analoge tellers.
Hartstikke leuk voor thuis hoor zulke info/gadgets maar kunnen we ons niet gewoon bezighouden met autorijden.
Multitasken icm autorijden is gewoon gevaarlijk.
(en voor al die snotneuzen die zeggen dat ze dat wel kunnen: ga eerst je rijbewijs maar halen/ aantal jaren schadevrij rijden)
@i-love-v60:
dus jij vat ook nooit een snoepje of pepermuntje?? want dat is dan ook levensgevaarlijk
zo’n groot scherm lijkt aftermarket prul
COOL!
der zijn nou al mensen die een Ipad in de middenconsole hebben weggewerkt…:D
dus opzich wordt het wel tijd voor orginele spul en niet alleen in de duurdere auto’s
@Donstil; nooit gehoord van sarcasme? Ben niet helemaal achterlijk hoor ;) Anyway, bedoelde het dus grappig.
@MLTB: Daar heb jij blijkbaar ook nog nooit van gehoord, zoek eens naar de definitie van ‘sarcasme’…
@anuspraeternaturalis: Haha precies.
van mij mogen ze het doen hoor!!!
touchscreen in een wagen??? waardeloos naar mijn mening!! in een wagen moet je je ogen op de weg houden en niet naar een scherm kijken om te zien of de de correcte letters typt. het touchpad van audi is een ideaal alternatief, mocht het perfect werken uiteraard. verder is spraaktechnologie dé oplossing maar knoppen lijken mij nog de meest veilige oplossing! wat mij betreft mag men al die touch screen bazar weglaten, er zijn betere doeleinden daarvoor!
Zou wel grappig zijn:

Ben je aan het rijden in je bmw, kun je via je navigatie als op een computerscherm 3rd person jezelf volgen!

Dan nog een controller in je hand (zie Men In Black 2).
Gaat Mercedes dan aan de ATI?
@PurpleHaze.: ATi bestaat niet meer, heet tegenwoordig AMD. ;)
@Anus&Donstil, ga ergens anders lopen mierenneuken, please…
Werd eens tijd dat hier aandacht aan besteed wordt! Ik erger me vaak zat kapot aan de trage reacties, lage resoluties en geweldige grafics die de processor niet aan kan, dus dat fijne geschok en gehaper. Goed bezig BMW!
Waarom is dit meer nieuws als de techniek ook al aan audi wordt geleverd?
Verstandig van Nvidia, ik denk sowieso dat er nog veel geld valt te verdienen op dat gebied, uitgebreide navigatie / multimedia systemen in de auto is vaak een dure optie van 2000-3000 euro. En dat terwijl de technologie op bijv een telefoon, netbook vaak veel geavanceerder is voor 300-400 euro, mooi om dit te combineren
Als die Tesla echt zo geleverd gaat worden als de topicfoto.. dan mag er wel een heftige dimfunctie op komen.. sjesus.. zo is toch niet te rijden ‘snachts? Dat verblind echt.. ik vind 7 inch al storen.. ben blij dat ik die kan dimmen.

OT: Wel super. Sluit mij aan bij dw. Autonavi’s zijn vreselijk duur.. en kunnen niks.. bij wijze van dan, voor iedereen weer over mij heen valt. En een TomTom kost in vergelijking geen drol.. en heeft flitspalen waarschuwing en, en, en, en.. je snapt hem.
zo, dat ziet er echt strak uit!
ben benieuwd hoe dat gaat worden :D
zal de prijs ook wel aardig stijgen denk ik ?
Ik zou dus dolgraag een satnav/radio/mediading van Apple in mijn auto willen. En dan ook met dat formaat scherm.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).