Klaar voor productie: Ford Focus Electric

Auteur: , 71 Reacties

Aangezien 'elektrisch' het nieuwe modewoord is kan Ford natuurlijk niet achterblijven. En daarom heeft Ford vandaag in Las Vegas de productieversie van de elektrische Ford Focus onthuld. Zal het Ford gaan lukken om met deze auto de strijd aan te gaan met de Nissan Leaf, Renault Fluence en Chevrolet Volt? Dat zal vooral afhangen van de specificaties en natuurlijk de prijs.

Laten we eens met de specificaties beginnen. De Focus Electric wordt aangedreven door een 125 pk & 245 Nm sterke elektromotor waarmee je een topsnelheid van 136 km/u kan bereiken. De power voor die motor is afkomstig van een 23 kWh lithium-ion accupakket. Ford heeft nog niet vrijgegeven hoever je daarmee kan komen, maar in de wandelgangen horen we een getal van 100 mijl/160 kilometer rondzoemen. Dat is vergelijkbaar met de range van een Leaf/Fluence.

Maar hoe kan deze elektrische Focus zich onderscheiden van de concurrentie? Gelukkig voor ons hoeven we daar niet lang naar te zoeken, want Ford zet dat overduidelijk in het persbericht:

– Charging in half the time of the Nissan Leaf
– It will offer a mile-per-gallon equivalent better than Chevrolet Volt

De Focus Electric is met een speciale 240 Volt lader namelijk in zo’n 3 tot 4 uur volledig op te laden, iets wat bij de Leaf/Fluence zo’n 6 tot 8 uur in beslag neemt. Ook heeft Ford (samen met Microsoft) een hele serie apps ontwikkeld zodat je zowel op je mobiel als achter je PC van alles en nog wat te weten kan komen over je auto en ook allerlei instellingen kan veranderen. Via MyFord Mobile kan je (via je mobiel of een website) onder andere het volgende doen:

• Ontvangen van directe statusgegevens over de auto
• Op afstand bedienen van de belangrijkste functies
• Controleren van de oplaadstatus en de actuele actieradius van de auto
• Ontvangen van waarschuwingen wanneer laden vereist is of het laden is voltooid
• Op afstand programmeren van oplaadinstellingen en downloaden van autogegevens voor analyse

Ook heeft de Focus Electric een geavanceerd actief vloeistofgekoeld/-verwarmd systeem om de temperatuur in het grotere, complexere lithium-ionaccusysteem in te stellen en te reguleren. Nissan heeft dat bij de Leaf niet gedaan en daarom kregen ze veel kritiek. Onder andere van Elon Musk (Tesla).

In Amerika zal de Focus Electric eind 2011 op de markt komen en is het na de Transit Connect Electric al de tweede in een serie van 5 elektrische voertuigen. In totaal wil Ford in Amerika en Europa maar liefst 5 verschillende elektrische auto’s op de markt brengen.

Wanneer de Focus Electric in Europa te koop zal zijn is nog niet bekend. Momenteel is Ford nog bezig met het zoeken van geschikte productielocatie, maar we kunnen er vanuit gaan dat deze auto uiterlijk in 2013 ook te koop zal zijn “bij ons”.71 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Net een neus van een Aston Martin
@Ekynox: Dacht ik ook meteen aan, zeker bij deze foto duidelijk te zien…

http://www.autoblog.nl/gallery/Ford/Focus_Electric_2012/Ford_Focus_Electric_2012_34.jpg
@Esprit_de_Flandre: Inderdaad! Was al aan het denken aan welke auto het was dat ie me deed denken :-)
Heeft wat weg van een Aston Martin vanvoor.
160 kilometer?

Nu zullen er wel veel mensen zeggen : da’s genoeg voor het gemiddelde woon-werk verkeer, maar alleen om bij je ouders op bezoek te gaan moet je dus een 2e auto aanschaffen?
BELACHELIJK
@4wd: dan ga je toch gewoon minimaal 3-4 uur op bezoek bij je schoonouders ;) Stel dat je een Leaf/Fluence hebt gekocht, dan moet je zelfs 6-8 uur blijven!
Geert Schoots
@4wd: Ik snap ook niet waarom alle accu’s vast moeten zitten in de auto, is het niet mogelijk om accu’s te bedenken die je bij een tankstation als het ware kan omwisselen; lege eruit, opgeladen accu’s erin.
@Geert Schoots: zo’n systeem heeft Renault in ontwikkeling. Zoek maar een op ‘Project Better Place’.
@Geert Schoots: Staat nog in de kinderschoenen.
@4wd: als je dit als 2e auto gebruikt , is het toch ideaal?
Ik wil nog even duidelijk maken dat ik niet tegen verandering ben, maar ik vind dat je producten pas op de markt mag brengen als je er ook wat aan hebt.
@4wd: Da’s waar, maar er moet ergens een overgang zijn he :)
@4wd: Dus in plaats van MS DOS op de markt te brengen had MicroSoft moeten wachten tot ze klaar waren met Windows 7?

Ach nee, want die is ook nog niet af + ze zouden er nooit geraakt zijn zonder DOS.
Ik weet nog wel een ‘relatief geschikte productieplaats’. Iets met NEDcar in Born bijvoorbeeld? Ik denk dat ze daar heel blij zullen zijn.
@Crosscabouter: Ik gok dat Ford ook nog wel wat fabrieken heeft met overcapaciteit ;)
Of je het nu wilt het of niet, vroeg of laat rijden we allemaal zo rond.. Vind het ook wel spijtig maar het is nu eenmaal zo.
@davidve: grappenmaker
@Flamingo: ongelovige thomas…
@Esprit_de_Flandre: vanuit de burgerij zal het nimmer een feit worden; electrisch rijden. Door een toename van een vorm van communistisch stuurelement vanuit overheidswege kúnnen we wellicht nooit anders meer….maar de ‘vrije wil’ wordt daarmee ondergeschikt gemaakt aan een modegril van de overheid; Noord-Korea-taferelen….
@Megakix: doemdenker…
@Esprit_de_Flandre: Maar wel oog voor realiteit…
@Ricky: Ik denk er anders over…
@davidve: Gelukkig hebben we oneindig veel olie, dus we kunnen zo lang als we willen blijven rijden op Benzine e.d! Snap niet waarom men maar denkt dat we eindeloos op benzine blijven rijden.

Tegenwoordig kost in Canada het winnen van een liter olie (wat zo’n 10kWh energie levert) zo’n 6kWh aan energie, we hebben dus een winst van 4kWh!

Vroeg of laat moeten we ons zelf toch echt anders gaan vervoeren dan we nu doen, maar volgens mij is zoiets een beetje aan dovemans orgen gerichten hier op Autoblog.

Verdiep je een beetje in Elektrisch rijden en dan kom je er achter dat het helemaal geen achtergang is.

De sportauto op benzine (of bio) zal nooit verdwijnen, maar ons dagelijks vervoer zal wel anders gaan.
Wat een lelijke auto zeg. En was het nu echt nodig om een Aston Martin grille op een Focus te plakken?
@yup923: En we hebben een bingo! :D
@yup923: das geen aston martin grill das een aston martin bumpert
Denk… Denk… Denk… Hebbbes! Nee wacht, ik ga niet de vergelijkingsmongool uithangen. Kijken wie er dan komt. ;)

Ik vind hem overigens wel wat braaf ogen. De neus van de ST, maar dan met een veel te fijn grilletje erin. :?
Waar doet de “Muil” van deze Ford aandenken? Mij tenminste aan een Aston Martin, hier had men hen dus voor nodig, om een premium uitstraling te creëeren.
<img src=" http://www.autoblog.nl/gallery/Ford/Focus_Electric_2012/Ford_Focus_Electric_2012_05.jpg)
http://static.autoblog.nl/images/wp2009/aston-martin_dbs-wit.jpg)
@Orichy: dat was ook het eerste dat ik dacht: hey verrek een AM hatchback.
@HDM: Misschien iets voor als de Cygnet toch te klein is. Een rebadged Ford Focus Electric, verzin maar vast een naam voor die nieuwe Aston Martin.
@Orichy:

Misschien is DB2 wel wat. Of een willekeurig cijfer onder de 7. Want dat is de laagste DB cijfer die er tot nu toe door AM gebruikt is. Misschien een oneven cijfer om in de lijn van AM te blijven DB7 en DB9. Maar een even cijfer luidt natuurlijk ook een nieuw tijderk in voor AM. Een electrieke AM.
@doba95: euhm ik heb geen idee van wqar jij dit haalt er zijn weldegelijk am db’s onder de 7 geweest db4 db6 en ja er iqs zelf een db1 geweest een racemodel weliswaar en er is ooit al een db2 prototype geweest, en dat van die oneven getallen klopt ook niet he
Hij ziet er beter uit dan de gewone variant vind ik, wat eleganter.
@ 4wd

‘er iets aan hebben” is relatief. Iemand die in de stad woont en werkt, geen familie en vrienden heeft en elke dag naar het park rijdt om boompjes te knuffelen heeft deze auto zeker nut. Voor iemand die dit allemaal niet doet, is deze auto nutteloos. Het is niet aan de fabrikant om te bepalen of een product wel of niet nutteloos is, maar aan de potentiele klanten.
Punto…
@Jokkebrok: wat Punto?
@Atenza: Ik dacht: laat ik eens origineel doen…
@Jokkebrok: Punto Evo om precies te zijn.
En gek genoeg vindt men AM wel een compliment, en Punto Evo niet. Doet u mij maar de gewone Focus neus. Oudste type, als we toch aan het wensen zijn.
Zwak om er een Aston Martin grille op te plakken zeg :S Stom mormel. Totaal niet vernieuwend of een eigen stijl zoals de eerste Focus
allemaal mooi en wel die electrische wagens en je zou kunnen zeggen het word iets , er zijn al aardig wat modelen van enzo maar wie heeft er ooit al een ev in het wild geizen , het word niets geloof me, domme investering van ford
@bpc: Wordt niets?

If the price is right…
@bpc: Ik zeg zelfs nog meer. Als ze die EV-shit nu eens in een Fiesta proppen, en voor een redelijke prijs kunnen aanbieden weet ik al direct enkele grote afnemers te vinden…
@Esprit_de_Flandre: neen echt niet , ten eerste kunnen ze de prijs de eerste jaren niet laag maken wegens dure grondstoffen en ten 2de mensen passen hun niet graag aan , is het je nog nooit opgevallen als er een website vernieuwd is hoor je niets anders dan mensen ide zeggen vroeger was het beter? net het zelfde als er een nieuwe windows uitkomt , of zolas bij deze nieuwe focus . mensen houden het lieuver zoals het is ! , ford heeft trouwens zelf gezegd dat ze verwachten dat de verbrandingsmotor minsten tot 2030 de voornaamste aandrijf lijn blijft gelof mij eer dat de EV veralgemeent is rijden wij allang niet meer , als de EV ooit al veralgemeent is … is de jaren 80/90 ging de EV het toch ook worden , heb jij daar nog iets van gehoord ?
@bpc: Vroeger was alles beter, weet ik. Uiteindelijk heb je geen keuze. Je moet vooruit, want de oude dinges blijven niet meegaan. Op autogebied bvb hoor je ook veel mensen klagen dat alles zo compact ineen zit onder de motorkap, waardoor men voor de simpelste reparatie twaalf onderdelen moet uithalen (of soms zelfs de hele motor) om dan één stom ringetje te gaan vervangen. Recentelijk een ouwe Jetta gaan bekijken, en daar kan je gewoonweg IN de de motorruimte staan, en een wandelingetje rond de motor maken.

Maar terwijl ze klagen, vergeten ze wel even dat al die meuk die ze nu in hun auto hebben en die niet in die Jetta zit, erbij moet onder die kap. Als ze moeten kiezen tussen (a) een auto uitgerust als een 20j oude Jetta of (b) een volgepropte motorruimte maar alle luxe, snufjes en veiligheidsvoorzieningen aanwezig, wat zouden ze dan antwoorden…

Te duur? Idd, voorlopig wel, jammer genoeg. Maar dat is ook de enige reden waarom ik nog niet overgestapt ben. Een tijdje terug heb ik met dit dingetje gereden, de Biro:

http://www.minicarcenter.nl/resources/minicars/biro_zw_deur.jpg

Als het aan mij lag kocht ik het meteen, als tweede wagen weliswaar, want het is een ideaal ding voor mijn woon-werk-verkeer. Is in feite een zoemmobiel (een brommobiel die niet bromt maar zoemt), dus max 50km/h, maar op de weg naar mijn werk mag je nooit meer dan 50, en in realiteit kan ik meestal maar 30 door de drukte. Perfect dus. Jammer van het prijskaartje. Een kleine 10.000 euro…
@Esprit_de_Flandre: de vraag is natuurlijk , waarom zou je hier 10 000 euro aan uitgeven terwijl je met bijvoorbeeld een oude jetta even goed je woon werk verkeer kan afleggen.
ik bedoel wat is het punt ? het is klein , onveilig traag , je kan niet eens de autostrade nemen als je wil , wil je in de fille een beetje ontspannen met een beetje muziek ? oh neee ! dat zuigt de batterij leeg ,mischien je gsm opladen? oh nee de batterij , afslagen naar links (inhalen ga je er niet mee doen denk ik ) oh nee de pinker zuigt weer mijn batterij leeg!
met je 20 j oude jetta kan je even goed je woon werk verkeer afleggen , ok die is 100 keer minder zuinig , maar die jetta betaal je 20 -300 of mischien 500 euro eer dat je dat uit je electrowaggie hebt gehaald ligt die al eeuwen op het stort .
ik kan gewoon geen enkel voordeel verzinnen dat je als gebruiker heb in een ev !
@bpc: Geen voordeel? Goedkoop in gebruik. Maar aankoopprijs is natuurlijk wel belangrijk, vandaar dat ik in mijn oorspronkelijke comment ook zeg dat ALS ze die Fiesta EV tegen een REDELIJKE prijs kunnen aanbieden, dan weet ik wel afnemers te vinden. En grote ook.
Zoals al genoeg eerder gemeld lijkt de voorkant wel heel erg op een Aston. Niet slecht op zich :)
plak er een aston badge op , bekleed ht met een beetje meer leder , +10k€ en het zal supergoed verkopen (helpt aston ook mt CO2 omlaag te doen :D)
@doba95
ga is goed kijken voor je iets zegt…
http://en.wikipedia.org/wiki/Aston_Martin_DB2
@Daniel073: doba95, mijn broer, heeft zich niet verdiept in de geschiedenis van Aston Martin, iemand als jij, die de geschiedenis wel kent, vindt dat storend. Op zich wel begrijpelijk, maar doe er iet al te moeilijk over. En ja, het was een niet zo handige opmerking misschien, maar het is oké verder. Het feit dat hij mee dacht, vond ik goed genoeg.
Na het lezen van ‘samen met Microsoft’ ben ik gillend weggerend…
@Klassiekerrally: ..met wapperende jas…al typend op je laptop ? :lol:
Nah, wat een gezeik allemaal! Deze kar is dus beter dan de leaf en als ze ‘m voor een vergelijkbare prijs op de markt kunnen zetten zie ik niet in waarom het geen verkoophit kan worden!
@Jochempie: ..de prijs !?…gaat mij niet vertellen dat iemand zo’n bedrag ff cash betaald voor een opwindauto ?
@Megakix: Die ‘opwindauto’ waar jij het over hebt is de auto waar je op ten duur onvermijdelijk in terecht komt, omdat over tien jaar de elektroauto de verbrandingstechnologie heeft ingehaald en voorbij gaat.

Daarbij is elektrotechnologie veel goedkoper dan alle bewegende, achterhaalde onderdelen die men verbrandingsmotor noemt.
Een mini markt is opeens gehalveerd, pech voor Nissan.

OT: een EV bouwen stelt ook “geen reet” voor. Gelukkig doet Ford het dan wel goed qua warmtemanagement van het dure accupakket.
@laurensje: het stelt ook geen reet voor! Waarom denk je dat de verbrandingsauto gaat verdwijnen?
@Jochempie: Autoblog is niet voor denkers…
Een hele vooruitgang ten opzichte van de normale Focus!
Geef mij deze maar ipv de lelijke Leaf of Volt! :)
Alleen de Fluence vind ik iets mooier maar ja, die zit dan weer in een ander segment.
Nu maar wachten wat Opel en VW op de markt gaan brengen.
Lijkt erg hard op een fiat bravo qua daklijnen enzo :)
he, ze hebben gewoon de grilles van de huidige focus omgewisseld.

http://www.gearlog.com/Ford_Focus_2010.jpg

http://www.autoblog.nl/gallery/Ford/Focus_Electric_2012/Ford_Focus_Electric_2012_07.jpg
@Esprit_de_Flandre:

wat ik persoonlijk een felle verbetering vind! :)
@Esprit_de_Flandre: Aston was toch van Ford dus misschien vandaar, desalniettemin vind ik die nieuwe Focus best stoer…
Stiekem is ie wel stoer :lol:
Ik ben niet volledig wild van het design… maar wel slim gezien van Ford om te kijken voor die snellader….. 3-4 uur ipv 8u is wel een groot verschil…
@Dimglor: de snellader is moordend voor de batterijen
@bpc: Waarom wel?
@Dimglor: batterijen beschadigen omdat ze te snel en te veel opwarmen en ze ontladen ook veel sneller
“Laten we eens met de specificaties beginnen. De Focus Electric wordt aangedreven door een 125 pk & 245 Nm sterke elektromotor waarmee je een topsnelheid van 136 km/u kan bereiken.”


een focus op hoge poten die wel erg sloom is.
ik zou hem niet overwegen en blijf bij mijn opel ampera.
Jongens, hoe gaan we een trage electrische kloteauto verkopen? OW joh! Gewoon een Aston Martin neus er op!

Ja, niet dus!

Wat kunnen we hierna verwachten? Een Ford Ka met Maserati neus? Dat verkoopt vast goed, NOT

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).