Ford Vertrek Concept

Auteur: , 46 Reacties

Naast hybride familiewagens gunt Ford ons in Detroit ook een kijkje op wat volgens hun visie de nieuwe global compact SUV moet worden, de Vertrek concept. De naam klinkt voor ons Nederlanders wat raar in de oren, maar daar moeten we maar even overheen stappen. Het design is een evolutie van de Ford Kuga, maar dan wat ranker, aerodynamischer, en een slag groter.

De aandrijving is afkomstig van Fords viercilinder EcoBoost-range (in dit model zit een 1.6 liter), die het verbruik enigszins binnen de perken moeten houden. Om hierbij een handje te helpen zullen er ook zaken als een start-stop systeem worden geïntroduceerd.

Volgens Ford zelf is de designtaal een evolutie van het zogeheten “kinetic design” dat we op de meest recente Ford-modellen toegepast zagen. Het geheel doet rank aan, en natuurlijk zit de kans er dik in dat bijvoorbeeld de kleine lampunits en spiegels het conceptstadium niet overleven. Verder springt het grote glazen panoramadak meteen in het oog, benieuwd hoe ver deze het richting het productiestadium gaat schoppen. Naast de ‘nieuwe Kuga’ staat ook een kleiner crossover-broertje, op basis van de Fiesta, gepland.

In het interieur is nog duidelijker zichtbaar dat we hier met een concept te maken hebben. De mooie dunne stoeltjes, futuristische designelementen, en het warme neonlicht zijn absoluut een lust voor het oog. Zijn platform deelt de Vertrek met dat van de twee hybride C-MAX’en, en ook een prodcutieversie van dit concept zal waarschijnlijk meerdere markten gaan bedienen, net zoals de 2012 Focus.

Update: persvideo van de Ford Vertrek staat op Autojunk.nl.46 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Is amerikaans en gaat amerikaans blijven die auto..
Ik vind het Amerikaanse gehalte wel mee vallen. De Kuga doet voor mij niet Amerikaans aan en vind ik de mooiste in zijn sigment. Zelf zie ik niet zoveel in die mini SUV’s en Crossovers. Maar als er markt voor is waarom niet.
@Vreddy_B: ze zeggen al immers, global compact SUV, dus net zoals de nieuwe fiesta zal een productieversie van deze bijna wereldwijd ingezet worden.
en qua design vind ik het juist erg gewaagd, dus europees. ikzelf vind de meeste amerikaanse auto’s erg stoer en klassiek qua design. en europese modellen (kijk vooral naar renault en citroen) erg modern. die kant gaat Ford ook op. ze durven eindelijk.
@screamer: Ik ben het volledig met je eens. De laatste keer dat Ford gedurfd is geweest gaat terug naar begin 80 met de Ford Sierra.
@Vreddy_B: En de Ka dan? Zeer gewaagd hoor, en nog goed uitgedraaid ook.
dikke shit
Hmmmm, sponsor van het programma ‘Ik vertrek’ (o.b.v. het boek Ik Jan Kremer)?
Van mij mag hij ook de Ford OPROTTEN heten.
dat alles natuurlijk met een dikke ;-)
Vind ‘m wel wat hebben.
waarom staat de rijtest altijd eerder op abhd dan hier?
Interieur is best wel goed gedaan (en dan met name het dashboard), ik twijfel een beetje over het exterieur, maar het is in elk geval vrij Ford.
Trouwens, ligt het aan mij of zijn die spiegels veel te klein? :D
zij aanzicht is wel erg q7 meets kia,…
@saba: aarrghh.. ik lees ook echt overal van die domme uitspraken :S

http://media.autoweek.nl/m/m1dywuabcaak_480.jpg

Ik ben overigens meer benieuwd naar de Mazda CX-5
@Atenza: gebruik je ogen, zie je het ook,…
@saba: gebruik jij je ogen eens. Zie je die Kuga foto wel?
@Atenza: oh, je bedoeld die kuga die ook wel veel weg heeft van een kia,…ja die zie ik,…
@saba: ja en toen de Kia Venga uitkwam leek het weer op een Ford.. röt öp
@Atenza: en dat zei ik waar?…
@saba: precies wat ik dacht.
Wanneer Vertrekt die ;) ?
Is dat net zoiets als de Nissan Leaf?
@Jochempie: Bijna. Leave is iets anders dan Leaf… hierbij neem ik neem mij geen ‘blad voor de mond’.
Make like a tree, and….
ik vind hem mooi,
maken die boel
Nog even wat yada-yada vanuit het Ford HQ:

De Ford Vertrek Concept SUV laat zien hoe de visie van een nieuwe generatie zuinige compact SUV’s kan worden verwezenlijkt door twee groeiende productfamilies, de Ford EcoBoost™-benzinemotoren en de geavanceerde TDCi dieselmotoren, breder toe te passen in combinatie met de nieuwe Ford Auto-Start-Stop-technologie.

EcoBoost-motoren zijn essentiële factoren in de strategie van Ford om compacte, technisch geavanceerde motoren te leveren die veel vermogen en een laag brandstofverbruik bieden. Vergeleken met grotere, minder efficiënte motoren, verbruiken Ford EcoBoost-motoren tot wel 20 procent minder brandstof en stoten zij zo’n 15 procent minder CO2 uit.

Naast de turbocompressor met directe inspuiting, zijn de ingenieurs van Ford er in geslaagd om de EcoBoost-technologie nog verder te verbeteren door toepassing van een elektronisch regelsysteem voor variabele kleptiming en door alle aspecten van de motor nauwkeurig af te stellen. Ford bezit minstens 125 octrooien op de EcoBoost-technologie.

De Ford Vertrek is uitgerust met de ultra-efficiënte 1.6-liter viercilinder Ford EcoBoost-motor. Het vermogen van deze motor is vergelijkbaar met dat van een grote motor, maar de EcoBoost is een stuk zuiniger en stoot beduidend minder CO2 uit.

In 2013 zullen 80 procent van de wereldwijd verkrijgbare modellen en 90 procent van de Noord-Amerikaanse modellen van Ford leverbaar zijn met een EcoBoost-motor.

Geavanceerde dieselmotoren
Consumenten buiten de VS kunnen ook kiezen uit een uitgebreide reeks zuinige en krachtige Duratorq® TDCi-motoren. Veel Duratorq-motoren zouden kunnen worden toegepast in een productiemodel op basis van de Vertrek. Geavanceerde dieseltechnologie is met name populair in Europa, waar 96 procent van de verkochte Kuga’s op diesel rijdt.

De populaire 2.0-liter Ford Duratorq TDCi is onlangs verder verbeterd en biedt nu nóg hogere prestaties, een nóg lager brandstofverbruik en meer verfijning.

Een efficiënter verbrandingssysteem zorgt voor meer topvermogen en een aanzienlijk hogere rijkwaliteit met meer responsiviteit en trekkracht bij lagere toerentallen. Daarnaast liggen brandstofverbruik en CO2-uitstoot lager. Afhankelijk van het gebruik is de CO2-uitstoot tot 7 procent lager ten opzichte van de vorige 2.0-liter TDCi.

Brandstofbesparing door automatisch uitschakelbare motoren
Ook het Ford Auto-Start-Stop-systeem levert een grote bijdrage tot een lager brandstofverbruik. Dit systeem schakelt automatisch de motor uit als de auto stilstaat, bijvoorbeeld bij een stoplicht. Zodra de bestuurder weer wil optrekken, wordt de motor razendsnel herstart.

Een Auto-Start-Stop-systeem kan onder gecombineerde rijomstandigheden het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met wel 5 procent verminderen. In de stad en in druk verkeer waar de auto vaak stilstaat, kan de besparing zelfs oplopen tot 10 procent.

Het geavanceerde nieuwe Ford Auto-Start-Stop-systeem werkt uiterst soepel. Het starten en stoppen gaat stil en ongemerkt, zodat bestuurders hun rijgedrag niet hoeven te veranderen. Wanneer de motor wordt afgezet, bereidt het elektronische regelsysteem de motor direct voor op een snelle herstart. Een systeem van ingebouwde sensoren ‘voelt’ het als de bestuurder iets doet dat kan worden geïnterpreteerd als een poging om op te trekken, zoals het rempedaal loslaten of het gaspedaal of de koppeling intrappen.

Zodra de bestuurder zich klaarmaakt om weer op te trekken, start de motor vrijwel onmiddellijk en geluidloos; het systeem herstart de motor in slecht 0,3 seconde. Dit gebeurt bijna ongemerkt, en ruim voordat de auto in de versnelling wordt gezet. Om het hogere aantal motorstarts aan te kunnen is de startmotor uitgevoerd met een extra robuuste elektromotor en een zwaarder uitgevoerd startmotorrondselmechanisme, dat bovendien stiller werkt.

Smart Regenerative Charging
Geavanceerde accutechnologie beschermt de hoofdaccu tegen de gevolgen van het veel vaker opladen en ontladen bij het frequente starten en stoppen. Andere technologieën zorgen ervoor dat de accu zo efficiënt mogelijk opgeladen blijft. Een Smart Regenerative Charging-systeem laat de dynamo meer stroom produceren wanneer de auto op de remmen of de motor afremt. De bewegingsenergie van de auto wordt omgezet in elektrische energie zonder daarvoor extra brandstof te gebruiken.

Deze ‘gratis’ stroom wordt gebruikt om de accu bij te laden en is later weer beschikbaar voor de elektrische systemen, bijvoorbeeld wanneer de motor wordt afgezet tijdens een stopfase of wanneer de dynamo in een minder efficiënte modus werkt.

De accu heeft een geavanceerd beheersysteem dat de toestand van de accu continu bewaakt en doorgeeft aan het Ford Auto-Start-Stop-systeem, zodat het slimme oplaadsysteem de accu optimaal kan opladen. Het Auto-Start-Stop-systeem ‘weet’ altijd hoeveel accuspanning er beschikbaar is en kan de motor zo nodig laten draaien als de accu onvoldoende opgeladen is.
hebben ze bij Ford teveel met google translate gespeeld?
Ik maak als een boom en vertrek?
Leuk! Een concept. Maar ziet er niet schokkend gek uit dus ik zal er prima om slapen.
Wat hebben concepts toch met de zijspiegels? Less is more?
Ziet er best goed uit. Mooie evolutie van de Kuga
@Atenza: Idd, lijkt eerder een voorbode voor een facelift dan een nieuw model…
Ziet er toch lang niet slecht uit?
Wel een vraagje aan de rest:
Waar zitten de deurklinken?

Ziet er allemaal erg leuk uit maar als je d’r niet ingeraakt ben je er niet veel mee e! =D
@As_long_as_it_is_fast: eerste keer dat je een concept car ziet..?
@Atenza: kleine moeite van ze erop te zetten..? en eerste keer dat het mij opvalt eerlijk gezegd, ja.
Heeft net volledig dezelfde raamstijlen als de Kuga… Valt me net op :-)
En doet me ook wat denken aan de Evoque…. Ben er niet wild van eigenlijk…
wat een saaie persvideo!
Heerlijk interieur, het moet gezegd.
ach ja heb mooiere auto`s gezien
nou, nou, nou ford is weer eens goed bezig!
keep it coming,ford
Met de naam Ford Veritek zijn we snel over de raar klinkende naam heen denk ik.

Het concept is een mooie doorontwikkeling op de Kuga. In Nederland zie je de Kuga maar sporadisch rijden maar in Duitsland en Oostenrijk zie ik ze gelukkig vaker van dan Santa Fé’s.
Prima. Slechter dan de huidige vormgeving van Euro Ford’s kan het in ieder geval niet worden.
Beetje Kuga meets Q7 is het wel, maar ik vind ‘m best gaaf.

Jammer dat de Kuga in NL zo duur is, anders had je die wagen beslist meer gezien.
gaaf, doet mij ook erg denken aan de q7!
Heel mooie lampunits en zeer mooie spiegels.
Nog niet aangepast? Het is dus Veritek en niet Vertrek
@RutgerK: Foto achterkant staat toch echt Vertrek op hoor. Wat een stomme naam.
http://image.motortrend.com/f/31794586+w750/ford-vertrek-concept-rear.jpg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).