Rijtest en video: Alfa Romeo Giulietta QV

Auteur: , 154 Reacties

Lang gewacht, niet meer verwacht, toch gereden. Tweehonderdvijfendertig paarden in een Alfa, dat moet leuk zijn toch?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in de video HIER! ]

Met het uiterlijk schoot Alfa Romeo in de roos, want het merendeel van auto-minnend Nederland en België lijkt de Giulietta wel te zien zitten. Nu moesten we wel erg lang wachten, want het Fiat concern leek voorrang te geven aan de andere merken. Zo kwam er eerst al een nieuwe Bravo en zo waar ook nog een nieuwe Delta. Voor diegenen die zich de vorige Delta niet kunnen herinneren: de oude Egyptenaren zetten die in als vervoer voor piramide-bouwers. Dat was veel offroad en zo is het dus gekomen dat Lancia de Delta ook voor rally’s ging gebruiken. Enfin, terug naar Alfa Romeo. De 147 was een fantastische auto, maar die stamt al weer uit 2000. Het jaar dat we nog guldens en franken hadden, en we bang waren voor de millennium-bug (Apple is dat overigens nog steeds). Die was dus net zo piep als mijn oma. Schattig, leuk om thee mee te drinken, maar je trekt er geen volle showrooms met autokopers mee. Gelukkig is er dan nu de Giulietta.

Alfa Romeo Giulietta QV

En de QV is de sportiefste (tot op heden). Met de fabuleuze, waanzinnige en nooit ondersturende 147 GTA in ons achterhoofd hadden we daar natuurlijk wel zin in. Er is echter een probleem. Alfa staat bijna synoniem met goed presterende en oh-zo-geil klinkende V6-en, maar die maken ze dus niet meer. Niks, nada, noppes, niente. Niet eens de GM V6 met Alfa-kuur, ook die heeft namelijk het veld moeten ruimen. Gelukkig weten ze in Italië ook heel erg goed hoe ze fijne viercilinders moeten bouwen. Want net als bij de concurrentie (Golf R) krijgt de Giulietta een viercilinder met turbo onder de motorkap.

Alfa Romeo Giulietta QV

Het blok is slechts 1749 cc groot, wat het officieel een 1.7’tje maakt. Dankzij de directe injectie, verstelbare nokkenassen en de turbo komt het blok op een gezonde 235 pk en 340 Nm koppel. In zekere zin is het wel een klassiek turboblok: onderin gebeurt er relatief weinig en van hele hoge toerentallen wil het 1750 blok ook niet veel weten. Bij 5500 tpm is de gang er al een beetje uit. Heel super aan het gas hangt het blok ook niet, hoewel dat een uitgebreider betoog behoeft. De Giulietta is standaard uitgerust met het Alfa DNA systeem, dus ook de QV. In standje Normal is de gasrespons saai en zompig, terwijl in Dynamic de boel weer zenuwachtig wordt. Alsof je na een langdurige operatie aan je voet, met klompen aan probeert te doseren. Ik kan je één ding vertellen: dat behoeft gewenning. Iedere keer weer als je achter het stuur stapt.

Alfa Romeo Giulietta QV

Rijdend met standje Dynamic leek de tractie dan ook beperkt, maar dat is die dus niet. Met hulp van het elektronische sperdifferentieel Q2 doen de voorbanden een uitstekende taak om de kracht in voorwaartse drang om te zetten. Grip bij het insturen is er ook. Bakken zelfs, en de achterkant voelt bijna vastgenageld aan het asfalt. Toch zit daar ook een probleem: de Giulietta QV is verre van speels. De achterkant volgt simpelweg de voorkant en zal nooit een speels stapje opzij zetten. Duik te hard een bocht in en het eindresultaat is onderstuur. Behoorlijk terminaal onderstuur zelfs, gas liften, minder sturen en een schietgebedje doen is dan het enige wat helpt. Tot 95% van de limiet is de Giulietta dus heel leuk, maar die laatste 5% snelheid eruit halen is bepaald geen sinecure. In die zin is de Giulietta QV meer een GT dan een spannende hothatch.

Alfa Romeo Giulietta QV

Alfa Romeo Giulietta QV

Het compromis tussen comfort en sportiviteit leek op de Nederlandse wegen behoorlijk gelukt, maar in België viel de QV toch een beetje door de mand. De Belgische asfaltbakkers hebben een mix weten te vinden waar de Giulietta QV nerveus van wordt. Op de ring Antwerpen waren zelfs gaten te vinden waar de Giulietta QV zo overheen stuiterde dat er spontaan een andere koers werd ingezet. Vreemd genoeg was het contrast in andere auto’s nooit zo groot en in Nederland leek de hardheid van het onderstel geen probleem.

Alfa Romeo Giulietta QV

Het interieur is fraai, maar toch ook weer geen “giant step for mankind” vergeleken met de 147. De testauto was overigens niet met een navigatiesysteem uitgerust en het rode display van de standaardradio geeft toch een wat lo-tech indruk. De zwarte stoelen in stof-leer en met rode stiksel zijn wel zeer netjes, evenals de aluminium pedalen en sierstrips op het dashboard. Het stuur is daarentegen weer vrij saai en de plastic (zo te voelen van gerecyclede kindersurprise eieren) versnellingspook zorgt ook niet voor een moment van blijdschap. Gelukkig schakelt de bak wel heel trefzeker en ook de besturing is heerlijk precies en direct.

Alfa Romeo Giulietta QV

Alfa Romeo Giulietta QV

Om het standaard riedeltje met cijfers nog maar even af te werken: de sprint naar de 100 duurt 6,8 seconden en de topsnelheid is 242 km/u. Dat is net een toefje sneller dan een Golf GTI, een auto waarop de Giulietta QV erg lijkt. En het is een stuk langzamer dan een Megane RS, een auto waarop de Giulietta zou moeten lijken. Prijstechnisch zit het drietal ook zo rond de 33 mille en voor de echte budgetshopper is de “Spaanse Alfa” in de vorm van een Leon FR wellicht ook nog een optie. Ondanks alle tekortkomingen weet de QV toch een soort hebberigheid op te roepen. Zij is “bella”, snel en ach hoe vaak zocht je ook al weer de limiet op tijdens je dagelijkse ritjes? Die kleur en die velgen kunnen me overigens gestolen worden, liever in het wit en op ander lichtmetaal. En hopen voor de Alfa dealer dat er geen Renault dealer om de hoek zit. Filmpje!



154 reacties

Zoals altijd een zeer nette review.

OT: De giulietta is een mooie wagen, maar persoonlijk mocht de neus voor mij wat strakker zijn. Iets meer in de lijn van de 159 ofzo. Verder wel 1tje in het zwart voor mij en een paar extra jaar garantie op de velgen, schokdempers enzo (België)
Dat die niet standaard in Dynamic staat is, meen ik gehoord te hebben, wegens emissie-eisen/verbruikscijfers.
@Jimmie: Zonde dat plezier en je eigen keuze weer verpest moeten worden door domme regeltjes!
in 1 woord prachtig uiterlijk
Tis een leuk autotje. Ik zou inderdaad ook voor een andere kleur gaan. Zwart met rood leer en ook een setje andere velgen. Wit is ook leuk, maar weer een beetje uit.

Ligt het aan mij of is het filmpje een beetje flets ofzo?? Het ziet er anders uit dan anders
leuke test! zoals verwacht een leuke auto, maar niet toonaangevend in zijn klasse geworden. Feit is wel dat auto’s als deze het straatbeeld een stuk leuker maken.

Ohja… en wat blijft een nummerplaat op een alfa toch lelijk!
kzou liever voor de golf GTI gaan , <211 pk = 2500€ taks 'maar' ipv €5000 vr de alfa :) (belgië)
de alfa kan me ook niet echt overtuigen..
@KaCh1ng: Volkswagen vor allem. Das Auto für das ganze Volk. Das ist, wofür VW steht und hört brav Getreuen.

Doe maar niet gek dan doe je al gek genoeg toch ? Spannend !!!
@KaCh1ng: jij bevindt je in de linker-bovenhoek.
Ik sta liever op de voorgrond

http://i55.tinypic.com/236ws7.jpg
@trigger565: alfas zijn ook maar machines hoor, golf komt altijd beter uit op tests :) , kvind de neus niet zo mooi vd alfa..
@KaCh1ng: Daar heb je gelijk in, al valt het in het echt wel mee :) De nieuwe Golf vind ik ook wel leuk gestyled, maar iets te ‘common’ ;)
@trigger565: Lol. Recht erop.
integralechubasco
@KaCh1ng:
Vindt de giulietta ook niet moeders mooiste. Maar alles beter dan zo’n standaard grafbak als ‘henk-en-ingrid-in-een-rijtjeshuis-op-een-vinexlocatie-volkswagen-golf’ voor de deur.
@integralechubasco: al een standaard giulietta gezien? ..
Gaan jullie z’n paltformgenoot, de Lancia Delta ook nog eens testen?
@Jimmie: dat weet geen mens…
@Jimmie: Ik hoop ook dat die een keer getest wordt, ik vind dat een bloedmooie auto, zeker in een ‘Italiaanse’ kleur, bruin ofzo, je ziet er in Italië ontiegelijk veel, maar in Nederland willen ze maar niet aanslaan. Net als de Ypsilon, ook een bloedmooi karretje, die ik eerlijk gezegd mooie vind dan welke Alfa dan ook…
OT: Leuk wagentje, maar Alfa weet maar geen afstand te doen van het imago van net-niet perfect, er ontbreekt iets…
Mooie auto, van binnen en buiten.
Alleen dat ondersteur klopt wel, ben naar een opvolger aan het kijken voor me BMW 1 Serie.
Maar denk dat ik even verder ga kijken.
De auto is mooi, zeker als je hem ziet staan maar overtuigd niet, maar dan kan meer een gevoelsmatige qwestie zijn.
Ik ga denk ik voor de nieuwe 1 serie zodra die word uitgebracht.(120i)
VW, en Renault zijn niet mijn soort auto’s, niet exclusief genoeg.
@Arnold-JR: een DS4’tje misschien?
@Wouter

Ooit gehoord van www. ikmoetmenodigscheren.nl?


@Rijtest

Azijnzeiken over een Alfa? Koop dan lekker een Golf.
@Benjamin1: Tja das ook logisch want die is ook beter :)
@911GT2: Onzin lullen is ook een vak…
@911GT2: Skoda ook toch ?
@Benjamin1:
Hoezo moet hij zich scheren? Vind je dat het niet staat? Moet hij ook soms van jou een leuk roze shirtje aan doen en een beetje gay gaan praten?

Ik bedoel wtf man, dit gaat over de auto niet over een rijtest met wouter..

hahahah
@Benjamin1: waar bemoei jij je mee man :)
@Flamingo: Ik denk dat deze rijtest binnenkort op TV zal komen, en met dat nieuwe IN YOUR FACE camera standpunt…..

Ik zou in ieder geval zorgen dat ik ff netjes geschoren was voordat ik ga rijtesten.
Een Alfa-Romeo was een Ferrari voor de gewone man. Tegenwoordig is het een snelle FIAT.

Ach ja, alles wordt volwassen.
Het is een “giant leap”, geen “giant step”..
@rat3dr: viel me ook al op, toch wel een slecht fout
@Stopwearingpants: en dan is het ook ‘een slechtE fout’ :)
Had eigenlijk nooit zo in de gaten dat het de opvolger van de 147 was, maar als je daar eens over na gaat denken, dan vind ik deze stap niet heel erg passend.
Ik bedoel: dát was een prachtige auto, je ziet ze nu nog steeds wel vrij veel, ik heb er nooit in gereden maar kijk dát zag er tenminste sportief/dynamisch, eh.. best wel goed uit.
Ik vind deze aan de grote kant, waardoor een strak design wel moeilijk is (toch nog goed gedaan hoor), maar zoals Wouter zegt, ik kan het me helemaal voorstellen, de sportiviteit ontbreekt er wat aan.
Dat is wel het nadeel van zo’n ‘volwassen auto’
De tekst over het dashboard begrijp ik niet:

Het interieur is fraai, maar toch ook weer geen “giant step for mankind” vergeleken met de 147

Het dashboard is een van de sterke punten van de Giulietta wat mij betreft. Het is heel anders vormgegeven dan welke auto in die klasse dan ook, met de inmiddels bekende standaard dikke middenconsoles en zo. Dat kun je ook duidelijk zien dus ik begrijp die opmerking verder niet eigenlijk.

Verder leuke impressie, wel jammer dat het dus niet een supersportief monstertje is. Misschien komt er nog een leuke GTA?
@BeQuietAndDrive:
Anders is niet meteen beter(of slechter)
@Arnold-JR: Nee, maar dat staat er ook weer niet.
Dit is het niveau videoreview dat we willen zien! Patrick heeft heel erg goed zijn best gedaan, erg mooi!
zZzZz.. Wat een slaapverwekkend geluid(of beter gezegd het gebrek eraan). Ik ben om deze reden niet echt blij met de downsizing trend.
Ergste is dat Alfa verdomd goed weet hoe het wel moet.
het is een mooie auto, maar als wouter de alfa lover het niet super super vind, geloof ik hem zo, maar het uiterlijk is wel erg mooi, het intrieur vind ik wat minder en de airco is zwaar gestolen uit die van de golf, maar dat doet er niet toe.
@jeanclaude: Dat je een VW fan bent ok, maar know your facts…
De Airco knoppen zaten ook in de 156 facelift dash.
heb ik eigenlijk nog een vraagje voor wouter, kloppen de prestaties in het echt precies zoals ze op papiers staan, of heb je dat niet echt uitgetest? ik heb namemlijk een engelse test gezien waarbij de alfa op papier bijna bij elke motorisering sneller en zuiniger moest zijn dan de golf 6, terwijl dit in de praktijk niet zo zou zijn geweest?.
@jeanclaude: Ik heb een oom en die zijn neef heeft een buurman en die heeft ergens gelezen dat VW het beste is van allemaalllll.

Zelfs Italiaanse designers pikken het design van de fraaie en spannende VW. Vooral Aircoknoppen schijnen ze in Italie lastig vorm te kunnen geven en nemen ze schaamteloos over van het zeer exculsieve VW dashboard.
@ferry832:
haha held :D
@jeanclaude:

Vriend van mij heeft deze uitvoering.
En ik kan je wel vertellen, de snelheidsbeleving zuigt. Het lijkt soms alsof je zweeft..en dat voor een sportieve auto!
Deze auto redt denk ik nog niet eens de 7,5 seconde naar de 100 in de praktijk.
Het is mij erg tegen gevallen moet ik zeggen. De gas respons is ongelooflijk traag. Niet echt een gretig blokje…
Misschien dat dit op te lossen is met een chip, maar deze auto voelde voor mij aan als log, traag ( voor 235pk…).
Je wordt niet echt blij als je het gas in trapt :)
Je kiest deze versie lijkt mij, om toch af en toe een beetje te kunnen knallen. Ben je beter af met een GTI, voelt gretiger aan en je hebt voor je gevoel wat meer contact met het wegdek!
Nee, ik ben niet anti alfa. Had eerlijk gezegd veel verwacht van dit blok…!
Gemiste kans van alfa dus..
Ik vind het een van de mindere rijtesten, volgens mij klopt er toch echt iets met de witbalans (of het komt dor de sneeuw…) en ik heb de auto niet een keer lekker horen optrekken!! Mooie locatie btw, daar fiets ik ook regelmatig!
@Jokkebrok: Komt ook omdat de auto bar weinig geluid maakt…
Je hoort deze auto alleen een beetje als je stil staat en gas geeft, voor de rest is het net als alle andere “normale” auto’s
Over het algemeen ben ik redelijk positief over deze laatste creatie uit milaan/turijn. Het is een mooie auto om te zien en op papier zien de prestaties er goed uit. Over het rijgedrag kan ik niets zeggen want ik heb er nog niet mee gereden. Ik ben het gedeeltelijk eens met de kritiek op het interieur. Dat stuur vind ik zelf prima en ligt lekker in de hand en het dash (in alu) zit er ook mooi uit. Dat plastic golfballetje als pookknop kan mij ook niet echt bekoren en het interieur in het algeheel vind ik een beetje rommelig. Wat ik persoonlijk het allergrootste minpunt vind, zijn de slechte stoelen. Veel te breed en te weinig steun in je zij. De stoelen van mijn 156 blijven wat dat betreft ongeëvenaard en die omhelzen je echt. Waarschijnlijk verraadt deze keus voor de stoelen, de aspiraties van alfa om binnenkort de Atlantische oceaan over te steken om zo letterlijk een ‘bredere’ doelgroep aan te spreken.
Begerenswaardig ? Nèh…De auto straalt té weinig ‘power’ of ‘macht’ uit…beetje liefjes…beetje vrouwelijk fijn…

Kortom, best een goed auto, mooi ook…maar niet ‘staatsgevaarlijk’ of ‘Des Alfaas’.
@Megakix: Dat straalde de 147 ook uit, nee we moeten lekker voor de giulia gaan…
Een iets fellere rode kleur, met rood leer binnen en met 8C-velgen op een… 159! Ik zou deze niet kopen ivm het lelijke interieur. Ik zou er mij non-stop aan storen. Dus de 159 voor mij graag! Zoals deze, maar dan nog rood leder interieur: http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=lh2zp1obwe3j
@bosnialove: Foutje! Ik heb liever deze velgen:
http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=lh33luqeye4g

Pas dán is ‘ie perfect! :D
@bosnialove: Yeah!! Ik vind de Guilliemoeilijk ook maar een lelijk hok!
@Jokkebrok: Juist!
Mooie wagen. Heb zelf enkel met de 1.6 JTDm gereden en die stuurde heel erg goed. Ik reed er dan ook geen 180 km/u mee in de bebouwde kom. Maar dat is precies wat de autotesters willen. Koop je aub een abonnement voor Six Flags en ga wat in de roller coaster zitten…
Als alfa fan vindt ik dit een geslaagde auto, maar zie dit niet als hardcore. Voor een echte come back hebben we toch een GTA nodig. Vindt het jammer dat de motor niet echt aan het gas `hangt` dit zou op elke alfa moeten.

Ach je moet in elke auto ff gereden hebben om zijn kwaliteiten te kunnen benutten. De stap van de 156 naar de 159 was gigantische, en vondt hem niet pittig genoeg. Na een tijdje weet je dit op te vangen.
Precies, heb je dat DNA gelul weer. Het kan ook niet gewoon normaal goed he…
Leuke review. En ik wil em niet. Ik weet het: als autoliefhebber MOET je een alfa gehad hebben, maar toch. Niet deze. Dan een 159.
.
Off-topic: wat zijn de kleuren in het filmpje toch vernaggeld. Rood is roze, en wouter heeft een heel gek artificieel kleurtje gekregen. White balance niet lekker?
En het is weer echte Italiaanse rommel. Gloedjenieuw, 1x in de wasstraat en meteen vocht in de rechter koplamp. Heb ik nou nooit met mijn Jap.
@midasracer:

Onze Jap heeft er wel last van bij de achterlampen. :(
Maar goed. Een RX-8 is dan ook geen MX-5. ;)
@RenesisHP: Misschien niet er helemaal goed ingeschroefd. Ik had een Rover 214 waar het water ook bij de achterlichten naar binnen liep. Bij controle bleek dat ze de units veel te vast hadden geschroefd. Gewoon even stekkertjes los, eruit halen en laten drogen, carrosserie en rubber controleren op bechadigingen. Evt. rubber licht invetten met vaseline en niet netjes vastzetten. Echter koplampen zijn vaak gesealde units en dan ben je de sigaar.
@midasracer:

Nope, nieuwe rubbers is het antwoord. Zie het maar als een produktiefoutje. Valt dus in de categorie typische kwaaltjes die je niet van een Mazda verwacht. Iets waar de RX-8(schrikbarend genoeg een echte Mazda) wel meer last van heeft. :?
@midasracer: als je niet weet waarover je praat, is het beter dat je zwijgt…
@trigger565: hoe bedoel je?
@midasracer: ooit al Italiaanse rommel gehad dan? Wij hadden een 156, heeft 200.000 km gelopen zonder problemen, ook al is ie een paar keer zonder olie gevallen en beginnen roken. Het blijft gewoon rijden. Italiaanse rommel is Alfa al een decennium niet meer. Mijn nonkel had een Nissan, daar ging werkelijk alles aan kapot…bovendien zie ik water in de koplampen bij een pak andere merken. BMW, Mazda, noem maar op. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een grote fan van Mazda (vooral de RX7-8 en MX-5, geweldige wagen), maar ik ben het verhaaltje van Alfa=rommel beu. Iedereen die erover spreekt, heeft er geen gehad (de voorbije 10 jaren dan toch)…
@trigger565: 2x staan roken zonder olie is nou juist wel een issue lijkt me ?

Heb een tijdje gedetacheerd gezeten naast een accountantskantoor met alleen maar Alfa’s … en elke week stond er wel een met pech of werd er eentje weggesleept. Is 4 jaar geleden, gloednieuwe, 156/159/166/etc (geen 147tjes) …
@dawwg: dat tekort aan olie was omdat wij er gewoon niet op hadden gelet. Ik denk dat vele andere wagens er de brui aan hadden gegeven, maar dat beestje moest je even laten afkoelen en dan reed ‘ie weer. We zijn er meerdere keren 1200km naar de alpem gereden, met 5 in de auto, dakkoffer vol skigrief, aan 130 (4000 tpm in zn 5), geen enkel probleem. Starten na een weeks stil bij -10: geen probleem. Ofwel hadden we gewoon geluk dat we er een goed exemplaar hadden gekocht, maar na 10 jaar Alfa kan ik enkel zeggen dat het prachtauto’s zijn waar we bovendien erg weinig (en dan bedoel ik ook erg weinig) problemen mee hebben gehad. Heb nu sinds een week een Giulietta. En elke dag tovert ie een glimlach op mn gezicht.
@trigger565: Een vriend van mij heeft bij verschillende garages gewerkt, maar de verhalen over zijn periode bij Alfa zijn zowel lachwekkend als deprimerend. Er ging zo ontzettend veel kapot. En nu zie ik toch in bovenstaand filmpje dat er condens in de rechter koplamp zit van deze gloedjenieuwe auto. Lijkt me geen reclame. Ik heb na mijn Rover een RAV4 gekocht en het enige waar ik van baal is dat er 4 lambda sensoren inzitten die om de beurt allemaal na 90k km kapot gaan a 400 euro p.s voor vervanging. Voor de rest helemaal niets. O ja, laatst ging een lampje achter de verwarmingsknop kapot. Zo dat was schrikken zeg!
@midasracer: nouja, de 156 moest na 7 jaar ook een nieuwe distrivutieriem. Was het enige grote kost. In 7 jaar. En na 200.000 km was er ook nog niets kapot. Zelfs geen lampje (koplampen wel natuurlijk). Niet alle Alfa’s zijn zo roest als je denkt.
@trigger565: /fanboy-modus off/
Ach, Alfa’s hebben hun reputatie niet mee, en die zal wel ergens op gegrond zijn. Maar het blauwe toch mooie auto’s :)
Blame it on the Alfa Virus ;)
@trigger565: Alleen de Alfa’s die ik mooi vind roesten. Guilia, GT junior brievenbus, Sud sprint, GTV 2.0, GTV V6. Allemaal vergane glorie. Ik heb er nooit aan gedurfd vanwege alle ellende, maar mijn God wat een ziel hebben deze auto’s.
De 156 was een van de weinige terechte winnaars van de COTY, maar ik heb niets meer met Alfa. Sinds Alfa plastic onderdelen heeft ontdekt, is het een en al triestigheid. Vanaf fabriek is het al fragiel en breekbaar. Ik heb ooit nog overwogen een laatste generatie 33 aan te schaffen (vanwege die prachtige 1,7l boxer), maar ik durfde niet eens het ventilatieroostertje te verstellen, zo dun was het hendeltje.
Ik stel voor: een zeurtax van 1 euro voor elke Nederlander die commentaar heeft op de inderdaad rotwegen hier in België. Dan zijn ze snel hersteld. :D
j/k :p
@jackl: ja in plaats van gewoon in HOL land te blijven.
@Panther: NEDER land.
@jackl: Jammergenoeg niet… Vlaanderen heeft meer geld dan NL, maar onze wegen zijn duidelijk beter. Het heeft niks met geld te maken, maar met waar je het aan spendeert. En dan zeggen ze dat hollanders krenterig zijn… ;-)
@MDA: Ja maar wij hebben een aanhanksel dat redelijk wat centen kost. Het heet Wallonië.
@realiks: Dan moet je niet bij ons komen bedelen om geld, dan moet je gewoon die walen dumpen. Trouwens: daar zijn de wegen net zo kut, dus wat zij met het geld doen weet ik ook niet…
@MDA: niet alleen onze wegen zijn beter dan in Belgie maar alles is gewoon beter hier. kan geen enkel land aan tippen! ja miss de Scandinavische landen maar die ken ik niet zo goed..
@Flamingo: Vergeet ook vooral Canada niet.
@Flamingo: Nee niet alles is beter. Koop maar eens een huis in Nederland, ze komen allemaal net over de grens in België wonen. Auto’s zijn er veel duurder net als de brandstofprijzen. En nog maar te zwijgen over jullie gezondheidszorg… Behalve goede wegen en een regering :) zie ik niet in waarom het daar zoveel beter is.
@jackl: ..omdát alles in Nederland beter is, betaal je je inderdaad groen-en-geel aan auto’s en huizen….je moet er wat voor over hebben om vervolgens in een heel geordend, net land te wonen. Wel een superjankland…over milieu…over stille tochtjes en veiligheidjes…etc…
Zij en achteraanzicht vind ik hem erg mooi maar die voorkant vind ik echt ontzettend lelijk. Interieur ben ik ook niet zo’n fan van en als zelfs Wouter hier gewoon niet helemaal blij mee is weet ik zeker dat ik dus nooit voor deze auto hoef te kijken.
eindelijk weer eens een rijtest!
niks voor mij, ik wil gewoon een rappe TDI.
Een extra espressootje wil ik dan weer wel :P
Kleur staat hem goed trouwens….
kies maar ;) :
http://www.autoexpress.co.uk/images/front_picture_library_UK/dir_787/car_photo_393805_25.jpg
http://www.autoexpress.co.uk/images/front_picture_library_UK/dir_787/car_photo_393808_25.jpg

ik vind de Golf eigenlijk wel wat mooier en origineler omdat de Alfa ook net zo goed een Seat of Opel ofzo kon zijn alleen je ziet de Golf zo vaak, das wel weer jammer.
@Flamingo: Ja, de Golf is erg origineel !!
@Flamingo: Ga maar is naar Ikea om half drie op zaterdagmiddag kijken of jij de jouwe nog terugvind Golf orgineel hahahahaahaha
@Flamingo: tja de Golf oogt wel stoerder. Net als de MiTo teveel ‘kaal’ plaatwerk bij de Alfa op de neus
@Atenza: Dus veel grille op de Golf-neus. Of dat dan beter is…
@Flamingo: ik zou gaan voor de Golf GTI. Strakker design (nooit gedacht dat ik dat zou zeggen in een vergelijking met een Alfa).
@Flamingo: Voor mij de Alfa. Bloedmooi.
@Flamingo: de golf, met de velgen van de alfa.
@Flamingo: doe mij die dikke golf maar! vind die guilietta maar helemaal NIKS! interieur ziet er wel redelijk mooi uit, en wielen zijn wel gaaf, maar daar blijft het bij..
@Flamingo: goeie foto ! De Golf GTI dus…de Alfa heeft uiterlijk veel Japans (Mazda) achtigs…jammer…
@Flamingo: Alfa, Golf is voor mensen die huilend naar hun werk gaan. Moe thuiskomen en vervolgens de huid volgescholden worden door moeder de vrouw omdat hij niet zijn beloftes niet nakomt.

Alfa, Golf is voor mensen die in de ICT werken en fappen op een foto van Julian Assange.

Alfa, omdat je dan iedere keer als je naar je auto loopt een glimlach op je gezicht krijgt.

Het is gewoon emotie, je kan er niet omheen. Ik heb sinds kort een macbook air. Had ik voor de helft een veel betere laptop kunnen kopen? Tuurlijk, maar ik was er minder blij mee geweest…
@Benjamin1: Met die laatste uitspraak typeer je precies de alfarijder. Ook al is het slechter en duurder gewoon toch kopen omdat er ‘status’ omheenhangt. Precies het glibberige glij-imago van zonnebankbruine marketingyuppen. Geef mij maar no-nonse zakelijkheid, voor een smile op mijn gezicht ga ik wel naar mijn vrouw en niet naar de gay-bar!
@911GT2: doe dat maar, ben ik wat exclusiever op de weg, mag er niet aan denken dat homofobe huisje-tuintje grijze muizen een alfa zouden kopen..
wat de link is tussen alfa en homo, ik zou het niet weten.. Ooit gehoord van de yutspraak ‘only real men wear pink’. Ik denk dat er pak meer Golf-ers naar de homo-bat gaan dan alfisten jongen.
@911GT2: ach, de MiTo. Die is wel wat een vrouwenauto ;)
@911GT2: En toch heeft Benjamin dik gelijk. Ik voel het zelf ook zo. Ik zou zo graag een keer een auto willen kiezen met mijn hart. Als ik de Alfa zie veert mijn hart op.. vlinders in de buik, ik vind hem bloedmooi. En dan sta ik in de showroom.. en durf hem niet te kopen, want het is een Alfa.. (ja ik weet het Alfa fanboys, nieuwe Alfa’s zijn heus niet meer slecht..) Altijd schreeuwt mijn verstand harder als mijn hart. En dus gaan we weer voor “grundlich en degelijk..” Jep, ik heb (nog) een VW.. of dat nou een zoveel betere keus is.. daar gaat ook veel aan stuk.. maar dan voelt mijn geweten zich beter. Ik kom er niet uit “the struggle between the head and the hart..”

Mijn hart gaat een keer winnen. Ik koop een keer die BMW 1 M Coupe.. schijt of het een sjonniebak is, of een goedkopere 135i met chip hetzelfde kan, of je geen plek op de achterbank hebt, of het slim is qua benzineverbruik, of er veel aan stuk gaat, enz, ik vind hem erg mooi. Punt.
Als echte alfa-foob ga ik dan liever voor een golf.
+1 voor de altijd nuttige posts van Flamingo.
Ik zie ander nooit een golf……
@PAN: Nooit een Golf? Woon je in Cuba of Noord-Korea?

@Autoblog.nl: Was de camera stuk?
@_Eend_: Misschien is hij blind…

@PAN: Niet slecht bedoeld als het echt zo is hoor…
Goeie review! Stuk vlotter dan we gewend zijn en mooi vanuit de kopers oogpunt omschreven!

Die details zoals de versnellingspook zijn idd missers, erg jammer dat ze daar op besparen. Je pakt zo’n ding toch tientallen keren per dag beet tenslotte! :P
Wouter oordeelt (en oogt) alsof zijn verkering net uit is. Evengoed fijn dat er nu een bespreking is van deze lekkere auto. Niet het alles-klopt-design van de ontegenzeggelijk fraaiere MiTo, maar fris genoeg en die motor is fijner dan Wouter suggereert. Het interieur is trouwens van een Nederlandse ontwerper en dat is dan wel weer superieur aan dat van de MiTo. De combinatie MiTo van buiten, Giuliëtta van binnen en 1750cc lijkt me goddelijk. Jammer dat je dan een auto hebt in een niet bestaand segment.
@case: MiTo? Hou op zeg. Alsof er een enorme stootkussen je tegemoet komt met blije koplampjes. En die wielkasten zijn veelste lomp voor dat bakkie. Lelijkste Alfa in járen
@Atenza:
Ah, de MiTo ziet er niet uit zoals je van andere modellen gewend bent? Je vindt het vorige model 5 serie van BMW zeker ook fraaier dan de museale Bangle Butt zeven? Gewoon nog een jaar of acht geduld: het trekt bij. De meeste merken durven niet af te wijken van de RTL/Ikea/Vinex preoccupatie van het publiek. Alfa wel. En BMW met zeer wisselend succes ook. We spreken elkaar hier nog wel eens over.
@case: kvind de mito nog niet zo mooi en het is al meer dan een jaar uit
@case: de MiTo rijdt alweer een tijdje rond hoor. En hij blijft op en top lomp. Net als de DS3 bijvoorbeeld
Ik vind de giullieta echt super. Geweldig knappe lijn, auto in z’n geheel. Jammer van de velgen, die bevallen me echt niet! Prestaties heeft ie ook al. Echt een hele leuke auto. Ik zou nog twijfelen tussen de golf GTI en dit Alfa model.
De foto’s hebben mij ook gewezen op het feit dat die giullieta er super moet uitzien in het zwart!
Nu even genieten van het filmpje!:)
Test leest erg fijn weg! Wel jammer dat bijna alles vrij gemiddeld of zelfs matig blijkt te zijn. Ben ik trouwens de enige die het uiterlijk helemaal niet zo super vind…? Gewoon de zoveelste 5-deurs hatchback met wat leuke lijntjes en met een net niet neus
Ben een enorme Alfa fan, maar vind deze op een of andere manier te dikkig aandoen, vooral aan de achterkant. Liggen grote velgen onder, maar vallen weg door die hoge, dikke achterkant. Niet de mooiste Alfa wat mij betreft.
Btw: goed filmpje, leuke test.
Prachtige auto, maar terechte kritiekpunten geef je aan. Alsof de auto net niet overtuigend genoeg is, wat jammer zeg!

Wat betreft design: prachtig, werkelijk waar erg gaaf!
Maarrrrr, het had inderdaad net zo goed een Opel of Seat kunnen zijn, wat al eerder werd aangegeven.
“Want net als bij de concurrentie (Golf R) krijgt de Giulietta een viercilinder met turbo onder de motorkap.”
moet dat niet Golf GTI zijn? qua prestaties gelijkwaardig (golf R = 4WD, alfa niet)
@KaCh1ng: het gaat dus over de aantal cilinders…en dat klopt dus..
De mooiste Alfa? Nee, waarschijnlijk niet.

Fraaier en gedurfder dan z’n concurrenten: zonder twijfel!

Een veelzijdige, moderne Alfa voor een bredere doelgroep: in principe wel.

Misschien wel de laatste ‘echte’ Alfa…
Wat een onzin weer…die vag lovertjes zijn er weer genoeg hoor.
Uit elke test komt ie als beste naar voren, ja ook tov de audi en bmw. Maar goed, die zullen het niet weten natuurlijk.
@vincenzo: Droom verder jongen; ik Google net allemaal tests waar die gewoon achter de Golf komt hoor (even langs de advertorials lezen natuurlijk) . Ja hij is spannender, maar tegelijkertijd is het interieur weer minder …

En ruimer en veiliger en zuiniger is ie al helemaal niet; wat dat betreft is de Alfa eindelijk gelijkwaardig !

Begrijp me goed; ik vind het een prachtauto maar fanboy-onzin (welke kant dan ook) hebben we niet nodig.
Ik vind hem echt mooi die Alfa… heb al een paar keer 1 tegengekomen en ziet er toch wel goed uit… Ook die achterlichten in het donker…. :-)
ik kijk nogmaals naar de foto´s van flamingo en vind de golf gewoon een stoer strak karretje vergeleken met een alfa….. een golf stoer en strak wat zeg ik nu…
Een golf is een golf is een golf. Een blanco blad papier is interessanter.
In het wit? een alfa in het wit???!? tja kan ook… doe mij mr gewoon rood zodat hij over een jaar of 5 mooi vaal roze is. Zoals het hoort
je kunt zeggen wat je wil, maar je kunt met potten geen pannen breken, zo ook niet met deze alfa, hij kan niet opboksen tegen de golf, a3 en 1 serie.
De echte alfist weet dat je niet de QV maar 170 pk versie moet hebben en die serieel tot 210 pk tunen.
Dan heb je een VW Golf killer die een grote grijns op je gezicht tovert.
Dikke turbina velgen eronder en de uitstraling is onverslaanbaar.
@frarissimo: je weet ook dat de 170 pk nog niet eens 190 pk haalt na een tuningskuurtje? Dus vergeet die 210 pk maar.
jammer van de matige kwaliteit van beeld en geluid. montage en inhoud wel zeer goed.
Had van de rijtest wel wat meer verwacht, maar wel een leuk filmpje!
Verder moet ‘ie in mooi-rood-is-niet-lelijk gespoten worden, en de velgen NIET veranderen! Is een niet alledaagse verschijning, zal eerder een grijns op je gezicht zetten dan ’n Golf uit het saaie VAG-gamma! Zet maar voor de deur!
Heb het niet zo met Alfa’s maar ik vind deze toch echt wel mooi alleen ja als wouter hem eigenlijk tegen vindt vallen dan is het dus geen geslaagde Alfa en qua prestatie’ valt het eigenlijk vies tegen(vergeleken met concurrenten).Ik zou voor de Golf GTI gaan
Foei, wat een ge…. hier in de reacties zeg.

Wouter, ik snap je opmerking over Apple en de millennium bug niet?
On topic: Vind de Giulietta een leuke auto, maar hij maakt niet in me los wat destijds de 156 wel deed. Het is hierboven al eerder gezegd, maar met een andere grill en andere logo’s had het ook een ander merk auto kunnen zijn.
@Klassiekerrally: volgens mij bedoelt hij het volgende: milleniumbug: iedereen was bang dat, bij de overgang van 1999 naar 2000 de computers gingen tilt slaan doordat ze 2000 interpreteerden als ‘oo en dus dachten dat de tijd terug ging naar 1900.
Apple kwam onlangs in het nieuws doordat, indien men een vast terugkerend ochtendalarm had op de nieuwe Iphones, deze op 1 januari niet afgingen.
@ferry832 en @Danny Kruissen jullie zijn wel twee huilebalken want er staat nergens dat ik een vw fan ben, typisch nederlands, mensen in hokjes duwen, ik rij een bmw voor het geval je dat wilt weten, en vroeg mezelf af hoe die engelse test bij het feit kwam, dat de alfa is gemaakt om de golf OP PAPIER te verslaan? dat betekent dus dat de alfa op papier bijna bij elke motorisering beter en zuiniger presteert dan de vergelijkende golfjes. mijn vraag was dus aan wouter of deze alfa aan de prestaties op papier voldeed wijsneuzen.
@Wouter In Bussum staat er een met 8c velgen!
@Frarissimo: is dat zo?

Waarom dan wel? Een QV klinkt qua vermogen en gewicht bijzonder aantrekkelijk. Bovendien kan die (straks) ook gechipt worden…

De echte Alfist weet wel dat je voor een echt goede gaspedaalrespons even langs Squadra moet; misschien verkoopt ‘ie ook wel niet plastieke versnellingspookknoppen met een (Squadra) logo erop! ;)
Hoop geneuzel en hearsay weer. Ook zónder Squadra is het alleszins geen misse machine. Maar het gros lijkt, wederom, louter op folderspecs te rijden, jammer.
Jung. De echte alfist dit en de echte alfist dat, en dan vervolgens dat misbruiken om je eigen mening naar binnen te kuieren.

Terwijl na de FGA overname er bijna niets meer over is van onze AR heritage.

Nou, ik accepteer het niet meer, als alfist. Zeg gewoon; ik vind dit, ik vind dat, maar laat ons er buiten.

Alvast bedankt.
Woeste HearHear @ damster
Typisch Alfa, je moet alles testen, zijn de wielen rond, zit er een stuur in, is de lak droog, staat het gaspedaal op de juiste plek.
ik neem denk toch ge GTI, hij is wel wat minder mooi maar rijdt wel veel beter en is comfortabeler.
golf beter rijden?

wat een mop…

ik rij vaak duitse om eens te testen en geen enkele geeft me het rijplezier van een alfa.


btw mijn GT heeft 250000km probleemloze kms op de teller staan.
@deltabelg: Nog grotere mop; ik heb in beide gereden( GTI en QV )
Is toch wel een wereld van verschil, alfa is inderdaad 1 grote mop.
Niks sportiefs aan..
@Nanning. Profileer je niet door ten opzichte van mij aan te geven wat een Alfa kenner je bent en je bedrijf of werkgever hier te promoten..
Voor het oppeppen van Alfa moet je echt bij Savali zijn.
Veel show not much go om het samen te vatten….
Frarissimo: je toontje doet errder het omgekeerde vermoeden.

Ben geen kenner en pretendeer dat niet te zijn. Is volgens mij ook helemaal niet leuk want er is altijd wel iemand die roept dat……

Ik weet Alfa’s wel goed te waarderen, zeg maar de reden waarvoor men die auto’s maakt.

Oh ja, en je hebt m’n vraag niet beantwoord!
Ik was(ben) nog steeds een Alfist,maar zij zijn er zelf de schuld van dat ik ditmaal na 2 147´s nu iets anders gekocht (Z4 Coupé)heb.
Ik heb nog gewacht op de nieuwe modellen,maar met uitzondering van de Brera vallen die mij erg tegen.
De MiTo had al mijn hart niet gestolen,en dan geven ze de Guilietta het zelfde gezicht.
Met de QV heb ik nog niet gereden,maar qua interieur valt deze wagen mij ook erg tegen,sommige dingen waren zelfs gewoonweg mooier en beter in de 147.
Nu valt het op dat ze vooral in de magazijnen van FIAT spullen samengeraapt hebben.
En tot slot dan nog dat geluid,de meeste turbo´s hebben natuurlijk een wat stofzuigergeluid,maar bij de FIAT-group kunnen ze toch echt wel beter,kijk maar eens naar een Abarth 500 met zijn zalige plofjes in de uitlaat.

Conclusie:een gemiste kans van Alfa,ze zijn de echte alfisten vergeten en hebben een auto voor het grote publiek willen op de markt brengen,maar ik vrees datdit hen zuur zal opbreken.
@Nanning. Toontje? Jouw badinerende toontje nodigt mij niet uit om jou wijzer te maken.

Ook heb ik nergens gezegd dat ik een Alfa kenner ben, ik ben laten we zeggen, ervaringsdeskundige.
Merk dat je behoorlijk gekrengt reageert en opgeeft van je Alfa kennis, dus ik wil (voor je hysterisch word oid) bij deze als Alfa expert aanbevelen :-)
@frarissimo: tsssssss, dan zullen we het wel nooit weten waarom de 1.4 beter is…

Badineren….. Gekrengt…… Jammer…..

Jij ook nog een fijne avond Alfa vriend! :)
Ik zal wel neergesabeld worden door het gros van de bezoekers hier maar ik vind er geen zak aan aan die Giulietta.
Ik had aan het begin ook moeite met de voorkant van giulietta, alhoewel het per kleur lijkt te verschillen. In rood is ‘ie in ieder geval mooi.

Wel jammer dat de onvermijdelijke vergelijking met de GTA wordt aangehaald. Het is een QV en dus is het vergelijk met de V6 uit de GTA niet eerlijk. Er staat immers geen GTA op de achterkant. Overigens is de aandrijflijn van de 147 ook niet echt vrij van tractieproblemen. De Jtdm kon de voortrein zonder veel moeite aardig laten bokken.

De opmerking over het DNA is wel begrijpelijk. Maar Alfa wil natuurlijk ook een nieuw publiek aantrekken. Een eerste kennismaking in de N stand is bij een proefrit natuurlijk wel zo fijn. Anders wordt het zo’n cultuurschok vanuit je Astra of Golfje. De echte petrolhead weet de D stand wel te vinden.

Ik vond met de 150pk Mito de D stand ook wat nerveus, met de 170PK Giulietta had ik dit beduidend minder. Die stuurt echt lekker en de 1.4 hangt dan goed aan de gas.
@ Flamingo

de Golf GTI is absoluut op papier en in praktijk beter.
je hoeft alleen nog maar te kijken naar het design en emotie.
alleen toch zou ik voor de Golf gaan. (Golf 1 gti emotie ;))
Gisteren met een witte Giulietta QV proef gereden. Ik was er erg benieuwd naar omdat ik al bijna 20 jaar Alfa rijd. M’n huidige auto, een 159 3.2 Q4 SW TI, bevalt heel goed alhoewel deze minder hardcore, agieler is dan onze voorgaande 156 SW GTA.

De Giulietta vind ik een mooie en stabiele auto. Goed afgewerkt, mooi en ruim van binnen (behalve de kofferruimte). Onze kinderen hebben meer dan voldoende ruimte achterin, het is achterin zelfs wat ruimer dan in de 159!

Wegrijden is een makkie. Het remmen vergt gewenning omdat dit zo licht gaat. Maar ze zijn wel bijterig genoeg als je even doordrukt. Bochten maken is prettig, de Giulietta helt dan een beetje over maar ook bij gas geven voor, in en na de bocht geeft deze geen krimp. De Alfa blijft heel stabiel en betrouwbaar.

Bij het remmen valt op dat de Giulietta wat te veel naar voren duikt. Dan de voorstoelen. Deze zijn helaas te vlak en de wangen staan te veel naar buiten en pakken je daardoor niet vast. Ik kan me goed voorstellen dat je hierin gaat schuiven bij het snellere bochtenwerk. Ook vind ik de zitting gewoonweg te kort. Op korte stukken merk je dat niet, maar des te meer op langere stukken.

De motor reageert best oké op het gaspedaal, maar het had wat directer gemogen voor mijn smaak. Op hogere snelheden verwacht ik wat meer ‘punch’ in de rug maar toch is het een leuke versnelling. Dan valt ook op hoe stil de Alfa is op snelheden rond de 120 tot 140 km/h. Acceleratie vanaf nul is best vermakelijk en de motor is zeker niet lui te noemen. Gemist wordt wel een leuk motorgeluid. Het klinkt nu zooooo alledaags. Jammer.

Al met al een goede en zeker niet negatieve indruk gekregen van de QV. Alleen zal het nu geen vervanger zijn van de 159. We vinden de QV te normaal, niet hardcore genoeg voor onze smaak. Daar wil ik geen €40.000 aan uitgeven. Het blijft dus wachten op een model van de Giulietta dat ons meer gaat bekoren, hoewel ik al weet dat van alles aangepast moet worden, waaronder verlaging, 19″ velgen, chip tuning, carbon accenten.

Rest de kleurkeuze nog, dat zal wel lastig worden omdat ik weinig leuke kleuren zie.
de huidige Alfa Romeos nigen naar perfektie.

*5 sterren EuroNCAp en bovengemiddeld veel passieve veiligheidsvoorzieningen
*Een buitengewoon goede wegligging, dus actieve veiligheid.
Waar veel auto zwalkend door de bocht gaan met een tamme snelheid knal je met een Alfa er 2 maal zo hard strak doorheen. (Eigen jarenlange ervaring)
*De kwaliteit is goed. (De tijd dat Alfa in staatshanden was is sinds 1986 voorbij. Fiat kwaliteit is misschien iets minder dan Duits, maar je betaald ook de helft minder voor onderdelen.)
*En over uiterlijk valt te twisten. Maar als ik hem mooi vind dan koop ik hem. Het zal mij geen moer uitmaken wat een ander er van vind. De Guilietta en Mito vind ik in het echt vaak mooi, op fotos zelfs soms lelijk. Een heel raar fenomeen.

Maar veel mensen kopen ondanks al die sterke punten van Alfa Romeo toch geen Alfa omdat ze……………

Hun auto niet kopen omdat ze hem zelf mooi vinden en goed vinden rijden, maar om wat voor indruk hij maakt op hun omgeving. En omdat die omgeving niet bij de tijd is maar met een bril van 30 jaar geleden Alfas beoordeeld, toen Alfa nog in staatshanden, kopen ze hem niet.

Ze zijn geen individu genoeg om te kiezen met hun eigen verstand en hart, maar laten zich als een meeloper sturen door hun familie, buren en collegas, in hun aankoopproces. En dus kopen ze een VW of een Opel. En als ze daar gelukkig mee zijn is dat prima.

Maar Alfas worden gekocht door krachtige individuen met een eigen mening. Die met een moderne btil naar de harde feiten kijken en zien dat Alfa vaak betere autos maakt dan vele concurenten.
Eigenlijk wou ik het bij bovenstaande laten maar ik wil nog iets zeggen

Nogmaals: Veel mensen kopen hun auto voor status. Om indruk te maken. ogen uit te steken, zichzelf te verheffen, voor glans en aanzien.

Die mensen zou ik een bijbeltekst willen tonen hoe God over dat soort mensen denkt:






1 Johannes 2:15
15 Hebt de wereld niet lief noch de dingen in de wereld. Indien iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem; 16 want alles wat in de wereld is — de begeerte van het vlees en de begeerte der ogen en het opzichtige geuren met de middelen voor levensonderhoud die men heeft — spruit niet voort uit de Vader, maar uit de wereld. 17 De wereld gaat bovendien voorbij en ook haar begeerte, maar wie de wil van God doet, blijft in eeuwigheid

Dat opzichtige geuren met de middelen van levensonderhoud, dat is dat zielige wat je op de weg zo vaak ziet. Dat poenerige agressieve gedrag wordt vaak vertoond door mensen in Audis. Ik heb daar zo’n hekel aan.

Laten mensen zich beschaafd gedragen op de weg en elkaar met respekt behandelen. Op mensen zoals ik maak je dan veel meer indruk.

In een Alfa Guilietta heb je niet veel poenerige status maar wel een hele leuke auto.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).