Maar hoe snel ging ie dan?
De “Sunswift Ivy” zonnewagen heeft vorige week een recordsnelheid van ruim 88 km/u gereden (ongeveer 55 mph), dit was voldoende voor een Guinness World Record. Het team van Sunswift won in 2009 de World Solar Challenge; een 3.000-kilometer race dwars door Australië van Darwin naar Adelaide.
Het vorige record stond op naam van de General Motors Sunraycer en die haalde een snelheid van 79 km/u (49 mph) en dat dateerde uit 1987, toen was het merendeel van de makers van de Sunswift Ivy nog niet eens geboren. Achter het stuur zaten de coureurs Barton Mawer en Craig Davis, afkomstig van Tesla. (via cnn.com)
That it? 88km/h? Dacht dat ze al veel verder stonden… :(
Ik dacht dat de Nuna’s uit delft toch een stuk sneller waren. Meende dat de top ergens rond de 140 lag..
@mco: Dit is waarschijnlijk geheel op zonne-energie. Die pieken van 140 km/h kunnen gehaald worden door de accu’s, maar kunnen niet constant gereden worden.
Dit is zonder batterijen…
http://www.youtube.com/watch?v=LI8sApVfOoM
Fijn.
dat is natuurlijk wel zon mee, heuvel af…
@Simpson: en windje mee,…
@saba: niet dat dat zoveel uitmaakt bij deze auto denk ik, is zowel van voor als van achter zo aerodynamisch als wat :P
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
HOPLA, 23jaar over 9 km/h…. =D
@As_long_as_it_is_fast:
Ja de zon groter maken is een stuk lastiger dan een grotere carburateur installeren. Bovendien zit er lang niet zo veel geld en tijd in zonnewagens als er aan verbrandingsmotoren is besteed.
Ok. Je hebt gelijk. Het is droevig :)
@floryn: haha, ja, maar het is ongetwijfeld moeilijker als we allemaal denken. Ik zou die auto gewoon in de zon parkeren, energie laten opslaan en dan in 1x alle energie laten vrijgeven om een topsnelheid te bekomen. Moet toch meer dan 88km/h halen?
Maar zoals gezegd, het zal wss véél moeilijker zijn dan dit alles.;)
Dacht ook wel dat ze een stuk sneller gingnen… Kijk maar naar het 2007-wereldkampioenschap Solar Car Challenge dat door TUDelft gewonnen is. Ze gingen gemiddeld 120km/uur. En de batterij had een maximumsnelheid van 150km/u. Vanwaar hebben jullie deze informatie dan gehaald?
@xilver: Gemiddelde snelheid van toen (Nuna 4) was 90.87 ;) Gemiddeld 120km/h is redelijk moeilijk te halen aangezien de deelnemers zich gewoon aan de maximum snelheden op de weg moeten halen.
@brunon6: Ja ik weet het :D Had het in de rapte aan m’n broer gevraagd en die heeft maar wat gezegd, achteraf wel opgezocht en kwam ik op jouw cijfers uit, maar berichtje was al gepost ;-) desondanks lijkt me de bron van dit artikel niet correct.
De wagen van de UTwente haalt kortstondig snelheden van 150+ km/u. Maar da’s inderdaad met batterijen aan boord.
Zonder accu’s scheelt wel een hoop gewicht.
Ik vind 88km/h best lekker voor een auto die helemaal zonder verbruik rijd… Oké, er is misschien wel veel ingestoken maar toch….
Normaal blog ik nooit mee, maar nu voel ik mij wel even verplicht. Ik zou namelijk zelf graag in het volgende Solarteam van GroepT willen beginnen, voor de solar challenge van 2013. De recordsnelheid ligt allesbehalve op 88 km/u. Sinds meerdere jaren worden over de 3000 km gemiddelde snelheden gehaald van rond de 100 km/u en zelfs topsnelheden van 150 km/u zijn mogelijk. Door de nieuwe regels (kleiner PV-oppervlak o.a.)zijn de gemiddelde snelheden van 2009 iets lager en aangezien de volgende editie een nog kleiner oppervlak mag gebruiken zal die nog iets lager gaan liggen (voor veiligheid van de deelnemers weliswaar).
Misschien eens wat meer openstaan voor nieuwe technologie Autoblog..
Ga toch fietsen (132km/h):
http://www.youtube.com/watch?v=PMUNOLwW0io
88 km/u…. klinkt eigenlijk niet zo veel… maar zal wel redelijk opmerkelijk zijn als je ziet dat er 23 jaar nodig geweest is om het record te verbeteren…
88km/u is de top van een auto die niks anders kan dan rijden, en dat alleen als de zon schijnt? Ik ben niet echt onder de indruk, of het nou een prestatie is of niet.
Ik denk niet dat zonne energie het gaat worden voor de auto industrie.