Maserati SUV komt volgend jaar. Krijgt een Ferrari V12?

Auteur: , 86 Reacties

De kogel is nu (écht) door de kerk; Sergio Marchionne heeft bekend gemaakt dat Maserati zich gaat mengen in het grote SUV modderbad! Volgend jaar presenteert Maserati een SUV en geeft kopers waarschijnlijk de keus tussen een Ferrari V8 en V12 motor.

Sergio Marchionne, CEO van zowel Fiat als Chrysler, maakte het nieuws bekend tijdens de autoshow van Detroit. De beste man had al eerder verteld dat de auto op de Jeep Grand Cherokee gebaseerd wordt. De productie zal plaatsvinden in Detroit, Michigan. De presentatie is in ieder geval al in 2012, een jaar eerder dan verwacht.

De motoren worden ontwikkeld door concerngenoot Ferrari, en meer dan dat is helaas nog niet bekend. Het is in ieder geval een goed begon, want geen slome 10 liter grote Jeep V8, maar echte Italiaanse raspaarden. “It will be a rock and roll engine” aldus Marchionne himself. Ferrari en Maserati delen overigens al langer motoren. Alle huidige motoren zijn nauw aan elkaar verwant. De motor uit onder andere de Maserati Quattroporte, Ferrari California en 599 GTO zijn allemaal uit dezelfde basis voortgekomen. (via: CNN.com)

Het uiterlijk van de nieuwe SUV blijft nog even gissen, de rendering ziet er in ieder geval lekker uit!

Afbeelding via auto.it86 reacties

Prima idee. De ultieme PC Hooft cruiser. Lekker lunatic a la LM002.
hmmm niet mis hoor. Zal er wss wel lekker vandoor gaan met die opgenoemde blokjes. Front lijkt wel een beetje op een mix van x5/x6.
@realiks: hoe kan het front een mix zijn van een x5 en x6, dat front is exact het zelfde….
@Jipp: Je bedoelt van de x5 en x6? Extreem verschillend zijn ze nu ook weer niet. Maar om nu te zeggen dat ze exact hetzelfde zijn… Anyway, die Maserati heeft er wel wat van mee.
@realiks: nou, ik kan je zeggen, er zit geen verschil in, het is het zelfde front, de x6 is een x5 coupe.
@realiks: ziet er zelfs beter uit dan van een bmw
eindelijk een mooie suv en geen gedrochten lijk een cayenne of een touareg …
@Sm0keGun: die gedrochten volgens jou, verkochten wel altijd goed, en de 1e en 2e generatie touareg, zijn nog altijd de mooiste SUV’s gebouwd. Beide nieuwe modellen zijn te doen, en er rijden er hier al wat rond, dat dat in sint-kruis nou niet het geval is, moet je maar een stukje gaan rijden, als je je rijbewijs al hebt, naar knokke.
@Jipp: status…gezien worden…maar fugly, dat bleven ze…En toen kwam de ergste in z’n soort…zucht…de Q7..
@Megakix: en de x5 en x3 zijn wel mooi wil je zeggen? die lompe bakken, vooral de huidige modellen.
@Sm0keGun: knap dat je weet hoe die eruit ziet..
ik vindt hem best mooi. ik ben benieuwd. @autoblog vanaf wanneer kunnen we hem in de P.C. zien?
@douwe: 2012, staat in het artikel he…
@douwe: neem nog een bakkie, Egberts ;-)
@Megakix:

nice dat was ’n goeie. lekker scherm megakix
klinkt goed :D
De rendering ziet er lekker uit maar het is net een Ford Kuga! De V12 vind ik prima hoor! laat maar komen,
Dikke wagen ziet er goed uit:D
Ik vind zoiets toch jammer van het merk, al kan een zo’n auto voor Maserati een hoop extra omzet opleveren.
@marbre: Ook Lamborghini had een SUV.
En Aston Martin heeft de Aygo alias Cygnet.
Is dat jammer van het merk?
@BmwMPower: Een jeep dat er nog aan toe. Maar een zo lelijke mini auto maken, zoals aston martin vind ik degelijk wel jammer.
@BmwMPower: De LM002 is anders dan de gemiddelde SUV, bruut, apart en lomp wat perfect past bij Lamborghini. De Cygnet is wel erg jammer van AM moet ik zeggen.

OT Hmm, ik ben benieuwd wat hier uit komt. Ik was altijd blij dat Maserati nog een beetje normaal deed in autoland, maar toch niet dus. De motorisering doet dan wel weer een glimlachje maken.
@cheetacars: Al is de Cygnet dan misschien het voorbeeld van downsizing, toch is dit de enige manier waarop AM niet moet meedoen aan die downsizing-trends met turbomotoortjes op de gewone modellen, maar gewoon lekkere N/A schreeuwerige V12s kan blijven produceren…
I think it’s worth it…
@trigger565: Geef het dan in elk geval een andere naam met een waardige basis voor Britten. Waar Aston Martin zelf een passievol merk is, is Toyota daar nou niet echt bekend om. Een eigen auto ontwikkelen in die sector zou te duur zijn, maar een basis van desnoods een Alfa geeft al een beter effect met in elk geval een mooie basis. Bovendien zou het een submerk kunnen zijn geweest ipv een ”echte” Aston, zodat de echte stal ongeschonden blijft.
@cheetacars: Verwacht dat de Maser SUV ook lomp, bruut etc. zal worden.
Ik bedoel, er moet wel een Ferrari V12 in, zo schijnt het.
Laat er een SUV komen met de maten van de MC12, en ik haal die grijns tot de lancering niet van mijn smoel! ;)
@BmwMPower: Ik ben bang dat er meer waarheid schuilt in de render, één of ander apart gevormd ding met een overpowered motor dat een drempel net kan nemen door de grond speling in plaats van het blok staal als de LM002. Maar mocht je gelijk hebben, dan zet ik mijn grijns ernaast.
@cheetacars:

Daar komt bij dat als ik me goed herinner de LM002 bedoeld was als militair voertuig. Ze werden destijds getest naast de HMMV, die het uiteindelijk geworden is. De HMMV was betrouwbaarder, breed genoeg om in tanksporen te rijden, en bood wat meer ruimte. De zuipende Countach V12 die nogal onderhoudsgevoelig was heeft die aanbesteding de nek om gedraaid. Daarna zijn ze volgens mij pas over gegaan op productie voor straat gebruik.

De LM staat voor Lamborghini Militaria..
http://en.wikipedia.org/wiki/Lamborghini_LM002
op zich ziet dit er goed uit, en dit kan makkelijk de omzet en winst van maserati omhoog schroeven wat ook geen straf is.
@Jipp: ja maar het is maar een impressie dus zegt nog niks
@Atenza: daarom, reageerde ik op de impressie, echter maserati is zoals gewoonlijk weer de goede designkant in geslagen, lelijk zal het dus niet snel worden.
Het is iig een goed begon? Moet begin zijn neem ik aan? :p is idd een leuke pc hoofdtrekker! Maar helaas zal deze auto ver boven mijn budget zitten! En ligt de pc hoofd niet bij mij naast de deur.
Whaha die foto van die “maserati jeep” heeft een gezicht, zelf al te zien zonder veel fantasie.
@BMWmpower. Aston Martin heeft de IQ volgens mij. Correct me of i’m wrong.
@Booreiland: Nee, Toyota heeft de iQ.
Als Maserati-liefhebber vind het ik het idee van een SUV nogal apart, maar zolang ze daar ook een prachtplaatje van kunnen maken hoor je mij niet klagen.
Als je dan toch een suv gaat rijden, kan je het net zo goed met de stijl van een maserati doen.

What’s next?? Een diesel suv van maserati??
Doe maar wel zo veel mogelijk (6), 8(!), of 10/12 cilinders. Anders wordt het zo’n Standaard midi-suv.
Trouwens: ”De motor uit onder andere de Maserati Quattroporte, Ferrari California en 599 GTO zijn allemaal uit dezelfde basis voortgekomen.”
Volgens mij is de 599 GTO motor op die van de 599XX gebaseerd, die van de 599XX op de 599 GTB en die op de Enzo-motor, dus niet dezelfde als die van de GT en de California.
@cheetacars: anders lees dit ff voordat je begint te roeptoeteren:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ferrari/Maserati_engine

Alle motoren die Ferrari & Maserati op dit moment gebruiken stammen allemaal af van dezelfde motorenfamilie. Zowel de V8 als de V12 motoren hebben de nodige overeenkomsten.

Er gaat zeker een wereld voor je open?
@robbie: Een heel grote wereld ;)
De 599 motor was een doorontwikkelde motor van de Enzo motor. Dan heb je uiteindelijk dezelfde basis, maar na de 4e wijziging vind ik het wat ver gezocht.
Next is een diesl MPV van ferrari
Grand Cherokee + Ferrari V12 = Maserati ??

het zal mij benieuwen
Als ik het geld heb volgend jaar koop ik er mij een. Op dat was ik aan het wachten. Schitterend. Maar de kostprijs.. dat zal wat anders zijn denk ik… Iemand een schatting?
@giova: schitterend? je weet niet eens hoe die eruit gaat zien..
@Atenza: Dat is zoals elke Ferrari zal gaan uitzien. Weet je toch dat dit geslaagd gaat zijn. En V12? Kan toch niet misgaan? De kans is dan ook klein dat dit er niet goed zal uitzien. Zeker dat er genoeg Italiaanse designers die eens zullen aantonen wat een echte SUV is ;)
@giova: we hebben het over een maserati, geen ferarri
@Jipp: vandaar ook de vergelijking door middel van het woord: ZOALS. Lees voor je reageert.
@giova: snap je jezelf wel?
Iedereen downsizen, downsizen. BMW schakelt over op 3 cilinders en de z4 naar 4 cilinders, en wat doet maserati? Kom we bouwen effe lekker een SUV met een V12 erin!:D
Nice.
Benieuwd wat dit gaat worden, hoop niet dat het zo’n cayenne achtige goedzak wordt :( een Maserati hoort écht een monster te zijn :P
ik kan mij nog herinneren toen dit hok op de wereld werd los gelaten dat er nooit en nimmer een Masser SUV zou komen. Jammer als je het mij vraagt het hoort in mijn ogen gewoon niet bij een Brand zoals Maserati.
http://media.autoweek.nl/m/m1cyj68bbsbc_600.jpg
Voor de meest pure autofan wordt dit de Cayenne Turbo Killer! Ben alleen heel benienwd wat de italianen kunnen als het gaat om het ontwerpen van een SUV! Misschien is het het wachten waard! we will see.
Als ik mij niet vergis heeft deze afbeelding heeft al een keer op Autoblog gestaan bij een artikel over een Ferrari SUV. Is volgens mij gewoon een ander neusje op gephotoshoped. Zal de Ferrari SUV er dan toch niet komen? Deze lijkt mij namelijk in hetzelfde segment te zitten.
R.I.P. Maserati

Next !
dit idee is zo dik, dat ik het met een kleine vergelijking ga aantonen hoe dik dit dan wel niet is:

http://www.lowbird.com/data/images/2009/04/zensiert-moti2-11.jpg
@tom307: Das dik, idd…
hahahahaha een maserati die een motor van ferrari, staat op het platform van een jeep en gemaakt wordt in the US of A… Zeg maar dag merkidentiteit (zelfde geldt voor Lancia OC)
Een modderbad dat niet echt heilzaam zal zijn !? De hele SUF-markt ligt al op z’n gat (oké, nog niet in alle landjes) in Nederland, dus zoveel zullen wij er niet aan gaan beleven. Maar, het moet gezegd, een lekker Maser met V12…kommaar, kommaar, kommaar ! :lol:
integralechubasco
@Megakix: als maserati 5000 units verkoopt van SUV’s dan hebben ze al 100% verkoopstijging te pakken… ;)
voor je het weet zie je op elke hoek van de wat rijkere buurten van nederland al zo’n veel te dure huifkar… net als porsche…

Oja, wedden om een tientje dat de alfa romeo suv, dezelfde achterdeuren zal hebben…!
Waarom doen de helft weer alsof dat hem is? Het is maar een impressie hoor. Zegt nog helemaal niets
Kan het me niet voorstellen: een suv met het geluid van een hoogtoerig ferrari blok
@560pkferrari: Mwa een RR Sport klinkt ook al best geil
integralechubasco
@560pkferrari: check de lamborghini lm002, je weet niet wat je overkomt…
ik ben benieuwd.. het klinkt leuk in ieder geval..
“De beste man had al eerder verteld dat de auto op de Jeep Grand Cherokee gebaseerd wordt.”

Zolang het maar “gebaseerd” is op, en niet een rebadge van…
Toen Porsche de Cayenne op de markt bracht dacht ik: Oh neeeee, een 4-deurs Porsche, dat kan echt niet. Daarna gingen ze een diesel erin lepelen, zo’n zielige V6 (terwijl VAG hele mooie V8 TDI’s in de magazijnen heeft liggen) Toen dacht ik: Een Porsche Diesel! Nu gaan ze echt te ver! Vooral toen ze die lelijke Panamera erbij gingen maken. Alsof die Cayenne niet lelijk genoeg is.

Maar toen begon Mercedes-Benz zichzelf ook te kijk te zetten door een 4-pitter in een S-klasse te leveren. Toen dacht ik: Jeetje, er is weer een heilig huisje omgevallen!

Binnenkort komt er een 2wd Land Rover op de markt. Een FWD Land Rover!!! Kan het nog gekker?

“tuuuuuuurlijk” hoor ik ze bij Maserati roepen. Gelukkig ziet er deze SUV van Maserati zo wie zo 100000000x beter uit dan dat gedrocht van Porsche.

Het is nu nog wachten op de SUV van Aston Martin (die komt zeker) en op de Ferrari 1.2 MultiJet

Ach, weet je? Het kan me geen reet meer schelen! Laat ze maar gaan, laat ze maar lekker doen! Heilige huisjes in autoland bestaan al lang niet meer!
@QuattroBoy: vergeet niet dat er peugeot blokjes in bmw’s en volvo’s zitten
@QuattroBoy: Die laatste zin, ‘heilige huisjes in autoland bestaan al lang niet meer’ daar zouden meer mensen eens naar moeten kijken. en niet te huiverig naar de toekomst kijken.
Good Lord dat ziet er verschrikkelijk uit… En enorm goedkoop… *snel een prentje van de Quattroporte opzoeken om dit gedrocht te vergeten*
Als ze nou net als Porsche met de 911/Cayenne heeft gedaan een Gran Turismo ophogen en wat subtiel houden kan het er imo nog best netjes uitzien, maar dit vind ik maar niks.

Sowieso kan een dure SUV er alleen in het zwart een beetje goed uitzien.
Een concurrent voor de cayenne.
Maar dan 100000X mooier.
vet hoor! :D
Een Italiaanse Cayenne concurrent… doe mij er maar eentje, hij wordt vast mooi :D
Wel geweldig met een V12, hoewel ik durf te wedden dat ze er techniek van de 599 HY-KERS in stoppen. En op het V8 model het start-stop systeem van de California?
Ik ben vooral benieuwd naar de “sound” die zo’n SUV zal produceren. Naar de looks ook uiteraard.
Ik heb zon gevoel dat de 6.0 V12 niet klinkt in de Masa SUV. Misschien ook omdat de specs die hij kan leveren niet tot zn recht komen, dan ben je volgend jaar nog niet op de 100.
nou okee dan… ik vind het eigenlijk schandalig dat ze met zoiets komen maar gelukkig (nog) geen v6jes en dieseltjes.
Hij wordt in de US gebouwd. De eerste Maserati die niet in Italië wordt gefabriceerd. Nog een heilig huisje dat verdwijnt, maar ja, we leven in de 21′ eeuw. Hoop wel dat hij/zij klinkt als de huidige GT-S.
gaaf, het liefst met de V8 van de 458 Italia en de V12 van de 599GTO. dan heb je 570pk en 670pk, en super prestaties waar de concurrentie echt wakker van zal liggen. Porsche, BMW en MB zullen hier dan een hele kluif aan hebben.
eindelijk weer een V12 SUV, gelukkig is er iemand anders dan VW (Touareg W12 sport) die weer een lekker dikke V12 gaat gebruiken.
en toch… SUV’s horen niet bij een merk als Maserati.. Ze hadden hier gewoon een Lancia van moeten maken en dan met een 8.32 achtige uitvoering.. Dan kunnen ze ook nog “diesels” uitbrengen.. Als ze dat nu bij Maserati gaan doen dan is het hek van de dam.. Porsche is er al een paar jaar geleden mee begonnen en behoort nu tot de volkswagen groep..(het klootjes volk..) dat zou toch genoeg moeten zeggen…. Bah, en zonde als dit dus echt gebeurt….
Was te verwachten.. Wat Ferrari niet doet, dat kan Maserati dan weer wel doen…
Een SUV met een Ferrari V12? Dat is toch pure porno! Ik moet weer aan de LM002 denken… Wat een beest was dat! Het kan me weinig schelen hoe hij er uit ziet, goeie velgen, Maserati grill en logo, en een V12 en het is compleet!
Met Ferrari FF techniek.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).