De Nederlandse terugkeer van automerk Voisin

Auteur: , 71 Reacties

In 2009 schreven we over het nieuwe Nederlandse automerk Voisin en het eerste model wat men wil gaan produceren. Het is tijd voor een update, inclusief nieuwe afbeeldingen van de Voisin A-JT.

Avions Voisin was in de eerste wereldoorlog een Franse fabrikant van vliegtuigen (Avions). Toen de productie van vliegtuigen tot een gedwongen stop kwam, ging men zich richten op de productie van auto’s. Van 1919 tot 1939 produceerde het bedrijf luxe auto’s; bijzondere auto’s met een geheel eigen karakter. Opvallend zijn bijvoorbeeld de verbindingen waarmee de voorschermen aan de radiateur zijn opgehangen, een detail dat rechtstreeks verwijst naar technieken uit de luchtvaart. Evenals het veelvuldige gebruik van aluminium. De functionele vormgeving resulteerde in lichte en ruime koetswerken, met veel aandacht voor een juiste gewichtsverdeling. Er werden zelfs races mee gereden.

Nu is het tijd voor een wederopstanding van dit automerk, geïnitieerd door twee Delftse ingenieurs. Ze willen de geest van wijlen heer Gabriel Voisin eren, hij was destijds een pionier op vele industriële vlakken. Een nieuw model moet dus echt vernieuwend zijn, de initiatiefnemers willen dit bereiken door het ontwerpen en bouwen van niche auto’s in het zogenaamde executive segment.

Het eerste model, de Voisin Aj-T, werd reeds beschreven als kruising tussen een limousine en een sportwagen. Met het formaat van een Audi A8. Klinkt interessant. De initiatiefnemers Frans Lievaart en Matthijs Meulenbelt beschreven het ontwerp als iconografisch; ‘Een auto die nergens op lijkt.’ Klinkt nog interessanter… De presentatie van het Voisin prototype zal komende lente plaatsvinden, waarschijnlijk tijdens de Autorai. Dat is historisch, want exact 80 jaar geleden stond daar de Voisin C23 Myra Saloon met 2.994 cc zescilinder (1931).

Het nieuwe Avions Voisin BV heeft het voornemen om slechts een beperkt aantal auto’s te produceren (en verkopen), eerder liet men weten dat er gedacht moest worden aan twintig tot vijftig Voisins per jaar. De richtprijs van 70 a 75.000,- euro lijkt mij echter compleet onrealistisch (incl BPM en BTW).

Avions Voisin A-JT
Avions Voisin A-JT

Maar goed, zoals te zien op bovenstaande afbeeldingen is men druk bezig met het eerste prototype. Deze moet efficiënter worden in termen van gebruik van ruimte, energie en middelen. Denk aan een Highly efficient Cooling System, een Highly efficient Energy Storage System, een Adaptable Car Interior en een Clever car entry system. Tevens wil het bedrijf ‘een auto voor het leven’ maken; makkelijker om te repareren dan de gemiddelde massa geproduceerde auto. De voormalige vliegbasis Twente is de lokatie van het nieuwe automerk, alwaar men nauw samenwerkt met de Universiteit Twente. Die laatste kan op een goedkope manier helpen bij het ontwerp- en productieproces.

Met dank aan Bastiaan voor de tip.71 reacties

Mijn advies: Doe het niet…
@Raul8711: mee eens, word er niet echt warm van..
Apart ontwerp, ik vind het wel gaaf, alleen het ”sport” gedeelte komt er bij mij niet in…
@Thijsj: dat zijn vast die uitlaatpijpen aan de zijkant
ot: ik vind het niks… ik zeg, doe maar niet!
IS nog veel werk aan zo te zien. Het kan wel wat worden, maar dan richten ze beter enkel een verkoopskantoor op in Arabische landen. En verhoogt men de prijs met 300%…
doe gewoon niet, het verkoopt toch niet!
want zeg nou zelf, hier wil je niet in gespot worden
@alfa159TI:
Ik vind het nochtans echt wel een apart en uniek ontwerp..
In mijn ogen mooier qua design dan bv een royce phantom..
Wat een rommel aan lijnen is dat boven de achterste wielkas(foto2)
Ik begin me een beetje af te vragen hoe lang die mensen erover doen om die auto in elkaar te zetten. Ik meen dat ik gelezen heb, dat de auto gebouwd wordt op basis van een Mercedes of BMW. Ik vind het trouwens tot nu toe maar een lelijk ding, en al helemaal voor die 75000 pleuries…
Tsja……. Beter niet zou ik zeggen? Op de tekening is het al een lelijk ding, die afbeeldingen maken me gewoon aan het lachen. En wij maar commentaar leveren op die Russische knutselaars.
het ontwerp heeft wel iets vind ik maar dan zie ik dat koekblik eronder dan denk ik toch nee bedankt
Dat ‘prototype’ heb ik een jaar geleden al op de UTwente zien staan, veel verder lijken ze nog niet te zijn…
Doet een beetje denken aan een Citroën SM. Verder is ‘ie ronduit lelijk te noemen.
Dat lust ik wel, voor deze richtprijs.
Ongezien met deze info, heel graag, betaling na aflevering.
Voorwaarde is dat Spyker met zijn grijphandjes hier van afblijft.
Lijkt nergens op, is dus echt waanzinnig. Maken!
Ik vind het wel mooie schetsen, als ze er een beetje bij kunnen blijven vind ik dit wel een knappe wagen. De proporties doen me wat denken aan een DS :P Zeker leuk dat ‘out of the box’ gedesigned is, dat zie je niet meer of ze maken lelijke cubes en jukes :)
Enkel mijn persoonlijke mening
Niet echt mooie lijnen vind ik.
als ze die daklijn eens houden, en de rest van de auto aanpassen…
Als ik ze een tip mag geven: ‘Grotere wielen!’ :)
taaha apart / daar hou ik wel van
Ik zeg, geef ze een kans! Als al die rare linkse hobby`s subsidie krijgen, waarom deze jongens dan niet?
In plaats van je druk te maken over wat de buurman rijdt,
kan je je nu druk gaan maken over wie de buurman rijdt.

(hoeveel mensen snappen de grap)
@Truttenschudder: Ik snap hem, maar zie de link niet met dit artikel… :roll:
@Esprit_de_Flandre: Ik bedoel dat ik ‘m wel mooi/dik vind, en dat ik er jaloers op zou zijn als ik er iemand mee zag rijden :P
Geweldig, ben er nu al verliefd op!
Misschien is klinkt het raar maar ik zie veel SLS AMG erin ?
Wat is er nieuw aan deze afbeeldingen?
@Jochempie: Dat vroeg ik mij dus ook af, dit zijn oude foto’s, of ze zijn nog geen spat verder. Verder vind ik het tot wat ik nu zie, maar een aartslelijk ding. Ook in de rendering. Ik heb geen idee hoe dit er uit gaat zien als het klaar is.. Meestal zijn dit soort kleine projectjes gedoemd niks te worden. En als het nou een beauty is.. maar nee, het is gewoon een mislukte uitgerekte Vel Satis.

Want hoe is dat afgelopen met die oranje sportwagen die op de Autorai stond? Dat was ook een Nederlands initiatief en zou ook in productie gaan. Daar hoor je ook niks meer van. Hoe heette dat ding ook al weer?
@Freewarefreak: oja ik weet het al weer de Savage Rivale. Dit zou ook serieus in productie gaan, etc, etc, niks meer van gehoord.

http://www.thesupercars.org/wp-content/uploads/2009/06/savage-rivale-roadyacht-gts1.jpg

En zo zijn er nog tig.. Waar blijft de Hansen GT? Zou in 2008 in productie gaan.. niks meer van gehoord.

http://static.autoblog.nl/images/wp2007/Hansen%20GT%203%20klein.jpg

Voisin.. hoop dat het geen verloren moeite en geld is.
@Freewarefreak: De initiatiefnemer van de Savage Rivale zwerft hier af en toe ook langs, Emile Pop. Misschien kun je ‘m vragen naar de voortgang. Ik denk dat ze met het bekende probleem zitten… Geen afnemers. Een auto valt altijd duurder uit dan dat je van tevoren inschat en je moet rete je best doen om voldoende publiciteit te vergaren.

Bovendien zullen ze nu bezig zijn met de elektrische coupé-cabrio dakconstructie.

Over de Hansen GT-R heb ik ook niet veel meer vernomen… Op de website van body-ontwikkelaar Motio staat enkel dat hij in 2007 geïntroduceerd wordt xD
Misschien klinkt het raar maar ik zie veel lijnen van een SLS AMG ? **
Mensen,

Ik geloof dat het meer om het concept gaat dan om het uiteindelijke fysieke resultaat, check de website. Op de prachtige daklijn en raampartij na is de auto natuurlijk gewoon lelijk… Misschien moet Michiel van den Brink even een schetsje maken?
Renault VelSatis achterkant, nooit goed!
euuuhhm Aston Martin ripoff?:p
wat een lelijk gedrocht :/
Af gezien of je de auto mooi vind, en technisch goed is…

Er zijn al ZOOOOO veel auto’s en fabrikanten… En dan 2o tot 50 stuks maken. & winstdraaien? Hoeveel jaar?

Leuk hobby project voor die mannen, en ze zullen er vast nog wel een paar verkopen. Maar over 10 jaar bestaat dit bedrijfje niet meer.

Nu daihatshu het veld ruimt zouden meerdere het voorbeeld moeten volgen. Ook bijvoorbeel, leuk dat Saab nog bestaat.. maar de automarkt is verzadigd!
Ik heb hier toch ook mijn twijfels over het succes ervan. (Dat nog moet komen.) Zo’n klein aantal produceren voor zo’n “lage” prijs… Hoe gaan ze dat voor mekaar krijgen?
Hahaha, geweldige FAIL….nu al voorpret, tussenpret en napret over dit rampzalige autobedrijfgeneuzel :lol:
laten we met ze allen zeggen dat het een geweldig merk is die nieuwe maatstaven gaat zetten in de autowereld hoera, natuurlijk om dat het nederlands is he mensen.
Er staat 1 zin in, waar ik echt warm van wordt:
Voisin BV heeft het voornemen om slechts een beperkt aantal auto’s te produceren
Een niche product in het executive segment… Ik vraag me af of ze niet te laag mikken en de auto te goedkoop positioneren. Maar ongetwijfeld hebben de heren daar meer onderzoek naar gedaan dan ik.
Tot nu toe oogt het een beetje plomp, maar dat kan komen door de veel te kleine wielen. Ik vermoed dat de wielkasten ook nog niet klaar zijn op de foto?
Deze foto’s zijn ook al meer dan een jaar oud. Ik snap het nut van dit artikel dan niet.
En niemand vroeg..WAAROM?!
Apart, ergens heeft het wel iets, of het kan in ieder geval iets worden, maar de wielbasis is veel te lang, zelfs voor een A8. Ik ben heel erg van het Italiaanse design met vloeiende lijnen, dit is nog wel heel erg rechttoe rechtaan
Uhmm ik word er niet echt warm van, dus doe maar niet. Hij doet mij trouwens denken aan die oude franse auto’s, kan zo even niet op de namen komen
Weet het alweer; de Citroen DS
Dit doet mij naar een nieuwe DS verlangen ;)
@norge: u riep? ;)
Net als vele hier, vind ik het ontwerp niet mooi, het idee is goed maar de uitvoering is: A, niet extreem genoeg. B, niet modern genoeg. C, niet voortuitstrevend genoeg. Missie moet daarom niet doorgaan.

Leuk hobby project, maar het klopt van geen kant, als je af moet gaan op de foto’s. De oude auto uit het verleden ziet er heel goed uit, van daaruit zou ik verder filosiferen, dan kan het nog wat worden. Laat anders Michel v/d Brink zich er maar mee gaan bemoeien, dan zijn er nog meer vakkundige nederlanders bij betrokken.
Als het maar duur is dan maakt het niet uit of hij mooi of lelijk is. Je hebt dan blijkbaar lef om veel geld uit te durven geven aan iets dat de meeste mensen niet mooi vinden. Dat noemen ze toch stijl?
He zijn het geen oude Wolfrace slotmacs die onder die auto zitten?
Geen dank voor de tip @autoblog..
@Freewarefreak, @jochempie,

Idd we zijn de dakconstructie aan het ontwikkelen, en na 3 jaar knokken in een economisch zeer slecht klimaat is er nu eindelijk licht aan de horizon….

De keuring is eindelijk in zicht nog wat minor aanpassingen etc…

http://log.autogespot.com/12-2010/savagewitsneeuw/9.jpg
@savagerivale: Best wel een mooie auto geworden. Ik hoop dat jullie ze weten te verkopen. Kun je er niet een keertje eentje bij Top Gear in de studio neer zetten? Jeremy Clarkson heeft wel een zwak voor Nederlands design. Hoewel hij alles probeert te verklaren ahv het zogenaamde liberale Nederlandse drugsgebruik!
@midasracer: Hij stond al bij Top Gear Live vorig jaar…
@savagerivale: ik.zeg doen! Ziet er geweldig uit!
OT: mooi is het niet en de prijs is te laat maar probeer het zou ik zeggen.. Ik heb lelijkere kunstwerken gezien, en daar kun je niet mee naar je werk…XD
Haha wat een misbaksel. Kijk die miniscule wieltjes dan! Zelfs met grotere velgen is dat compleet uit proportie met de lengte van het gedrocht!
Nee hier wordt ik niet erg warm van!
@911GT2:

Haha, grappig 911GT2. Sommige hier hebben een IQ van een doperwt.
Denk je dat ze er meteen dikke velgen onder zetten terwijl ze nog aan t bouwen zijn?
@rvssax: Ik zeg toch duidelijk, zelfs met grotere velgen is het nogsteeds een misbaksel. De lengte klopt gewoon niet met de ruimte die er is in de wielkasten! je kan je dus afvragen wie hier het IQ heeft van een doperwt?!
LOL @mout!
Inderdaad een lelijke bak. Alle historie en sentiment ten spijt zeg ik: niet doen!
Veel te kleine wielen. Verder ben ik wel benieuwd.
Meer Hollandse producten op de wegen, altijd goed.
Een 99,9% handgemaakt auto voor 75.000 euro? Hopelijk is het een goede combinatie van sportief rijden en comfortabel rijden, net als een bmw. Misschien nog een tikkeltje luxer qua interieur? (voor 75000 euro? :l)
De oprichters noemen het zelf al een auto die nergens op lijkt hahaha, daar sluit ik me maar bij aan. Gezien de bovenstaande reacties de rest van autominnend nederland ook.
Als je dan toch zo nodig moet kom dan met iets moois. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom iemand dit gedrocht zou willen hebben.
Zit ook wel een lijntje van een Bristol 40..? in maar dan met twee deuren meer.
de prijs lijkt me ook wat weinig.
in ieder geval een speciale vormgeving.
ik mis een beeld van zijn kont.

ik vind dat hij moet komen.

wat mij echter wel opvalt is dat er de laatste tijd veel merken zijn die heropgericht worden, of ligt het aan mij.
Nou, op zich, als ze het ontwerp wat aanpassen kan het best wat moois worden! Een een auto van eigen bodem is nooit verkeerd!
kom niet terug aub. Blijf alsjeblieft dood
IK prijs de ondernemers geest wel van deze heren maar deze auto is geweoon te lijleijk om op de markt liggen en ik dnek dat ze beter een auto kunnen ontwikkelen in de klasse van de mazda 3 en 6,Opel,insigina,Saab 9-3 9-5, opel astra en vectra en zo. Ze kunnen beter 500 autos van ergens tussen de 20 en de 50 duizend verkopen dan 10 auto van 75000 teminste zo zou ik denken als ik een beginend autobouwer was
persoonlijk vind ik deze auto ook te lelijk
Het initiatief is zondermeer prijzenswaardig, echter voor dit ontwerp zie ik geen afnemers.. Een model wat volledig uit de tijd is, daarnaast is de prijs van E.75.000 verre van realistisch.
Ik zou zeggen opnieuw naar de tekentafel en even opnieuw een sommetje maken met als uitkomst een reeele prijs. Succes daar in Delft !

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).