Kruimelauto van Gordon Murray overleeft crashtest

Auteur: , 69 Reacties

De gelachelijk kleine elektrowaggie van Gordon Murray Design heeft met vlag en wimpel zijn eerste crashtest doorstaan. De T.27 Electric City Car is met 65 km/u tegen het blok gezet en daarbij bleef de constructie volledig intact. Daar kunnen die gekke Chinezen nog wel iets van leren!

De elektrische T.27 is ontwikkeld volgens Gordon Murray’s revolutionaire iStream fabrikagemethode. Die methode houdt onder andere in dat er veel minder ruimte nodig is dan in een gewone fabriek. Op die manier kan er goedkoper en milieuvriendelijker geproduceerd worden dan normaal het geval is.

En de T.27 is echt een klein kruimeltje, hij is 2,5 meter lang (20 cm korter dan een smart!) en heeft een topsnelheid van zo’n 105 km/u. Het gewicht van de T.27 is 680 kg. Over enkele maanden wil Gordon Murray Design in samenwerking met Zytek Automotive het eerste rijdende prototype presenteren.

In het hele project zal zo’n 10,7 miljoen euro worden gestoken. De helft daarvan is afkomstig van de Britse overheid.

T27 crashtest

T27 crashtest

PS Overigens zou Murray in het geheim ook nog steeds werken aan een spirituele opvolger van de legendarische McLaren F1.69 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Waaw. Had ik niet verwacht…
2,5 meter is echt lang, als ik zou naar mn deur van 2,5 kijk kan ik het haast niet vatten.
@The360box: Jullie hebben wel grote deuren thuis dan:P
@mustang84664: Nieuwbouw woningen hebben tegenwoordig een plafond hoogte van 2,70m met het oog op de steeds langer wordende Nederlander.
@bfniels2: Precies, net een nieuwbouw woning, plafond is 2,6 en de deur komt daar aardig in de buurt
@The360box: Nieuwbouw voorschriften (waren in 2007) deurhoogte is 2.315 m :-)
Wow.. dat verbaast me echt.. ben benieuwd wat we hier nog van gaan horen.. laten we hopen dat hij echt geproduceerd gaat worden.. ook al is hij dan wel heel heel heel erg klein:O (zo klein en dan nog 680 kg wegen..komt zeker door de accu’s??)
@LJ: yep, dat is incl de accu’s.
@robbie: typfoutje gevonden: eerste tijdende prototype.
@robbie: Had je ook wel ff de info over de crashtest van de Mitsubishi i-MiEV bij dit artikel kunnen zetten… incl video.
Ook die is gewoon veilig….
@w0o0dy: dan doen we meteen deze erbij om te lachen:

http://www.youtube.com/watch?v=sUs-h23sp7M

Ongelofelijk dat dit karretje de crashtest heeft doorstaan, vooral aangezien mijn gok ik dat dat ding nauwelijks harder dan 50 gaat rijden aangezien het een ideaal stadsautootje is!
@Sciurida: Wauw, ik word hier echt heel erg bang van. Brrr.
(het lijkt wel een beetje op een brommobiel ding:P)
Klein maar fijn.Smart komt er ook goed uit.
Tja, Gordon Murray is ook niet bepaald de minste…
Lol 2,5m… mijn motorkap is bijna langer dan dat. Als je met mijn auto ergens tegen rijdt heb je 2,5m staal om je te beschermen tegen de impact… in dat klein wagentje ben je zelf onderdeel van de kreukelzone, de resultaten zijn wel helemaal niet slecht natuurlijk.
@xilver: Waar blijft bij jou, bij een ongeluk, die hoeveelheid ruimte wat jij “motorkap” noemt? Op je schoot denk ik, het schuift door naar binnen. Bij de T.27 is de stijfheid zo groot, dat er niets valt te verkreukelen, net als bij een F1 auto.
@Orichy: Vandaar de naam ‘kreukelzone’… omdat die in elkaar kreukelt. Ik crash liever in een VW Passat tegen een muur dan dit. Hoe groot de stijfheid ook mag zijn.
@xilver: Ik crash liever niet, maar als het dan moet, dan maar in dit autootje. Ik verkies stijfheid, boven meer ruimte voor mijn neus, want dat is schijn-veiligheid.
@Orichy: stijfheid is juist heel slecht bij een crash anders zouden ze de wagens net zo goed van gepanserd staal kunnen maken
@bpc: vervolg ,… als de auto de vrijgekomen energie niet oovangt bij een crash krijg je veel meer gkrachten door je lijf wat uiteindelijk je dood kan worden , waarom denk je dat ze kreukelzones hebben uitgevonden sla maar eens heel hard met een houten plank of stalen baar tegen een muur dat gaat pijn doen aan je hand doe dit met een geribbelde buis even har en je voelt niets oldat de buis meegeeft en zo de energie opvangt in feite ….
@xilver: als het een oudere auto is zal dat wel eens flink kunnen tegenvallen.
@Preske: Hangt er vanaf welk merk. Mercedes e.d. zijn wel al eventjes bezig met kreukelzones. Nu moet ik je wel gelijk geven. Kleine wagens van nu zijn veel veiliger dan veel grote wagens van 10-20 jaar terug.
@xilver: klopt, tegenwoordig kom je er beter vanaf als je in een Aygo crasht dan als je in een oude mercedes tegen iets op rijdt. Waar de auto’s van tegenwoordig zoveel vooruitgang heeft gemaakt, is het behouden van de vorm van de cabine, wat uiteindelijk neerkomt op dat het deel dat jou beschermt intact blijft. Vroeger was dat weleens anders, zelfs met auto’s van slechts 10 jaar terug.

http://www.youtube.com/watch?v=MYbljdIozGo
@jzaero: Die crashtest doet wel pijn… heb namelijk zelf een oude E-cabrio.
@xilver: R.I.P ;-) :-p
Tja…wat moet ik hier van zeggen…leuk project voor in de garage van je ouders… Ik heb het altijd al gezegd, en ik zeg het nog eens: elektrowaggies ZUIGEN! (en al helemaal in deze vorm)
Als je met dat ding ergens hard tegen aan komt moet de brandweer je er met een blikopener uit halen
Dit heeft een grote kans om een groot succes te worden in de grote steden.
Mensen snap het nou. Meer van deze autotjes om naar je werk te gaan = Meer peut uit de pomp over voor je Alfa’s & gto’s!!

Ik ruil mijn huidige daily wel in hoor! En koop van het bpm & wegenbelasting voordeel wel een fijne oldtimer!
@Melvivio: That’s the spirit!
@Melvivio:

Hoe meer van deze wagens hoe duurder en onbetaalbaar de olie voor jou ;)
@Relief: Juist niet, het vraag neemt af, aanbod blijft hetzelfde, dus prijs zakt. Economie gehad op school?
Goede prestatie!

-edit: idd!-
Typisch. Als zo’n dwerg tegen een 2cv aan rijdt snijdt hij er dwars doorheen.
Ik kan niet wachten tot de eland-test!
@rockandroll22: Ik las laatst op carsuk.net: “Remember who has designed and created this small city car so don’t be shocked to know that the T.25 has ABS, ESP, Airbag and front and rear crash zones..”

Met ESP, dus die valt niet om.. no worries.
Wow, dat is echt wel een super resultaat :o Verbazingwekkend is wel het minste dat ik er van kan zeggen… Respect, diep respect. Je kan er haast gelijk weer meteen de baan mee op. 2,5m lang en niet eens 15cm ingedrukt… I’m seriously impressed.
@kingkay: Inderdaad een super resultaat! Gordon Murray zei er over: “Know that the tubular steel and composite chassis frame brings F1 levels of safety cells to the T.25..”
De naam Gordon Murray betekend voorlopig (ooit word hij misschien seniel en dan zou een investeerder best wel eens veel geld kunnen verliezen) dan ook nog beste van het beste.
Die man is een ongelofelijk goed ingenieur/ uitvinder.
Zowel z’n eigen inbreng als het team dat hij op de been brengt. De meeste groten in de F1 zijn bij hem in leer geweest trouwens.
Er is echter 1 ding dat hij niet moet/moest doen tot nu toe en dat is verkopen.
Hoe kan hij het marketing technisch aanpakken?
Want al wat de gemiddelde man op straat ziet is een klein wagentje en die ziet het verschil niet tussen dit dingetje en de tato nano.
De naam Gordon Murray is genoeg voor marketing mensen, knoop daar de F1 aanvast en je hebt een winning team. Ook dit soort filmpjes willen er bij heel veel mensen wel in.
Als daar ook nog een redelijke actiradius bij hoort, samen met een goede prijs. Dan stijgen de verkoopvoorspellingen in de goede richting.
Gordon Murray is misschien een heel rechtlijnig persoon, hij is een moderne held! Berekenend, perfectionistisch en radicaal vernieuwend.
Lijkt me een geinig gezicht als mensen hem aan de buitenkant sneller maken dmv tuppeware!
@Robbie: “..Overigens zou Murray in het geheim ook nog steeds werken aan een spirituele opvolger van de legendarische McLaren F1..”

Kijk dat vind ik dan het meest interessante aan dit bericht.. schrijf daar maar eens wat over.. dat lees ik liever als de crashresultaten van dit veredeld brommobieltje.
@Freewarefreak:

Vooral wat er bedoelt word met spiritueel opvolger van de F1.

Is het een wagen die sneller is dan wat een mens aankan?
Want die heeft Red-Bull nu toch al.

Is het een wagen die supercar is en toch practisch? Want dat doet de Veyron, R8, Nissan GT-R etc. al.

Is het een fun-wagen, daar kan je veel onder begrijpen.


Of is het een wagen die heel clever ineen zit de Lotus 7 van de supercars zeg maar?
@Hupke: dat laatste dus :)

Ik denk trouwens dat McLaren je mits het overmaken van de nodige Euro’s op hun bankrekening heus wel een exemplaar in elkaar zal willen schroeven dat de F1 wél overtroeft inzake topsnelheid.
@Freewarefreak: na het lezen van dit artikel ben ik wat beginnen rondsurfen ivm. Murray en McLaren om uiteindelijk hier te belanden : http://www.mclarenautomotive.com

Wel, na daar alles tot de laatste letter over de MP4-12C te hebben gelezen denk ik wel te kunnen stellen dat die ‘spirituele opvolger’ al gemaakt is. Hij is niet zo snel inzake topsnelheid als de F1, maar qua technische innovatie en engineering in’t algemeen is die MP4 net zo baanbrekend als de F1 destijds was. En het geniale eraan is dat het niet eens zo zeer om allerhande NASA-spec nieuwigheden gaat, maar om de briljante en extreem doordachte toepassing van bestaande technologieën en principes.

Qua het o zo geprezen begrip emotie deed die MP4-12C me niet echt veel, maar daar is sinds vanavond serieus verandering in gekomen.

Ik snap wel dat veel mensen bij het horen (of lezen) van de woorden ‘spirituele opvolger van de F1′ een wagen verwachten die op z’n minst de topsnelheid evenaart van de F1, maar ik heb zo het gevoel dat Mr. Murray daar anders tegenaan kijkt. Laten we eerlijk zijn, een top van 320km/u is gewoon meer dan snel zat voor 99,999% van de automobilisten, en voor die andere 0,001% die per sé willen kunnen zeggen dat ze de snelste hebben is er de Veyron SS.

Ik heb er in ieder geval een nieuwe entry in m’n persoonlijke top-5 van meest gewilde wagens aan overgehouden.

Los daarvan is hun site zowiezo (ik weiger om ‘sowieso’ te schrijven :P) wel een bezoekje waard, heel knap gemaakt.
@kingkay: Super auto die MP4-12C.. maar.. daar heeft Gordon Murray niks mee van doen. Deze auto is intern ontwikkeld door McLaren AutoMotive zelf:

http://en.wikipedia.org/wiki/McLaren_MP4-12C

De opmerking van Robbie bestaat uit het feit dat Gordon Murray ZELF nog een keer zo een project wil gaan doen, daarom spreekt men over een “spirituele” opvolger. Made by the same team.

Gordon Murray heeft wel meegewerkt aan de Caparo T1, daar zit een belangrijk stuk ontwikkeling van hem in. Zie hier zijn CV:

http://wikicars.org/en/Gordan_Murray
Heel ’t concept van die auto naar de vaantjes. Iemand die zoiets koopt wil in de eerste plaats al gewoon dood, dan bouwen ze’m zo goed dat je het overleeft als je ermee crasht. Verdorie nog aan toe…
is t nou een 45 karretje of een smart?
@MichaelvdBroek: En de T.27 is echt een klein kruimeltje, hij is 2,5 meter lang (20 cm korter dan een smart!) en heeft een topsnelheid van zo’n 105 km/u. Het gewicht van de T.27 is 680 kg.

Wat denk je zelf?
Mooie prestatie natuurlijk ,maar had niet anders verwacht .
Als je kijkt naar hoeveel jaar hij hier al mee bezig is moet het wel een goed wagentje zijn.
Een kreukelzone vangt de slag op. In die kleine auto vang je zelf de slag op. Op slag dood ja!
Vergeten we allemaal niet dat een langere kreukelzone ook afremt? Ik bedoel, als je meteen tegen die “monocoque” zit krijg jij al die G-krachten op je flikker.

Denk dat je daar ook niet blij van wordt hoor.
Als die auto niet indeukt dan vlieg je met een noodgang in je gordels. Dan zie je van buiten niks maar van binnen is je lichaam een slagveld.

Ik vind het een mooi initiatief maar 2 dingen kan ik niet aan elkaar knopen.

Het is een auto voor in de stad, gezien de korte wielbasis is het een stuiterbal op de snelweg. Waarom zitten de stoelen dan achter elkaar ipv naast elkaar. De extra luchtweerstand van een brede auto doet er toch niet zo toe bij lage snelheden.
Dus ik ben echt benieuwd of het hem lukt om het idee van achter elkaar zitten te verkopen.

Volgens mij wacht Volkswagen er ook op dat de massa daar klaar voor is ivm hun 1 liter auto. Daar heeft het veel meer zin want die auto is duidelijk meer gericht op de langere afstanden.

Verder vind ik deze auto op het eerste gezicht toch erg lelijk.

Ik zou persoonlijk graag een reincarnatie zien van de Bubble cars / kabinnenrollers van de jaren na de oorlog. Dan pak je er een mooi stukje historie bij waardoor je zo’n auto gelijk wat ‘heritage’ meegeeft.

bijv; Deze als inspiratie:
http://modelingmadness.com/scotts/cars/kr200bt.jpg

En zoiets als dit op de markt brengen, met moderne techniek erin.
http://games.softpedia.com/screenshots/GTA-San-Andreas-Addon-Messerschmitt-GT500-Tiger_1.jpg
Mooi woord, ‘gelachelijk’.

Echt heel tof dat dat ding heel blijft bij zo’n botsing. Kan niet zeggen dat ik het niet had verwacht, Gordon Murray ‘kennende’, maar verbaas me toch wel weer over het feit dat het kan.

“Over enkele maanden wil Gordon Murray Design in samenwerking met Zytek Automotive het eerste rijdende prototype presenteren.”

Maar de auto in de link (http://www.autoblog.nl/archive/2010/06/11/de-mini-auto-van-gordon-murray-in-het-echt) is dat het nulde rijdende prototype?
Liever dat ik een meter vervorming van mijn voorkant heb dan dat ik binnen 15cm alle energie moet absorberen.
Dit overleef je niet!!!
Diverse F1 coureurs zijn zwaar gehavend uit de strijd gekomen door de extreem stijve cockpits. Ze waren van binnen tot moes gebeukt.
Dus een stijvere carrosserie is echt niet zaligmakend.
Het gaat om de combinatie stijfheid en maximale vervorming over een zo lang mogelijke weg (dus grote neus op de auto)
@Hubert: Klopt, dat is heel gevaarlijk. De vrouw van een collega van mij is zo overleden. Ze heeft een frontale botsing gehad met de auto. De Passat was total loss, maar de cabine was volledig intact, gordelspanners, airbags, kreukelzones, alles had gewerkt. Die vrouw zag er prima uit, maar was toch dood.. de artsen hebben sectie verricht op het lichaam. Wat bleek nou.. door de klap (lees: druk op de borstkas) waren de spiertjes van het hart afgescheurd wat onmiddellijk hartfalen tot gevolg heeft. Einde oefening. De spookrijder (die knalde dus tegen haar aan op de snelweg) is ook dood. Maar die zat in een heel klein autootje en hebben ze uit het verwrongen staal moeten schrapen.
@Hubert:


Je hebt ook wel heel veel verschillende stoffen en trukjes om op een korte afstand een supereffectieve kreukel zone te maken.

De Mclaren F1 (ook door Murray) heeft ook maar een kort neusje maar die kan je ver boven de 100mph tegen een muur pleuren en dan nog word de schokgeabsorbeerd en zowel de cockpit als de stuurinrichting blijven ongedeerd.


De kunst is het stijfhouden van de cockpit (wat wel noodzakelijk is anders word je geplet en vermalen) terwijl de energie afgeleid word door het chassis onder en langst de cockpit te laten vervormen. Waarschijnlijk plooit deze hele bodem langst onder op en komt er verdomt veel warmte en lawaai bij de klap vrij.
Niet dat je dan geen pech meer kan hebben. Er zijn altijd manieren om te botsen die meer schade aanrichten. (weet trouwens ook dat in het geval van een spookrijder de energie dubbel is, en dat de snelheid in het kwadraat staat dus 2 wagens die tegen 100km/h tegen elkander botsen mag je al met een wagen die de dubbele massa heeft tegen 140 tegen een muur rijden om dezelfde energie te hebben)
105 km/uur max was een leuk idee toen we nog binnendoor naar het werk mochten rijden. Nu alles de snelweg op geduwd wordt (is daarom vaak meer een provinciale weg geworden), zou dat beleid wel eens een grote misser geweest kunnen zijn. Maar vast wel terug te draaien voor veel geld.

EV’s (met alle actieradiusproblemen) hebben het meeste zin als de gemiddelde snelheid laag ligt en de afstand de kortste.
Staat dit in de wacht? Anders is het netter een email te sturen?
Doe er dan op z’n minst wel een mooi koetswerkje om heen….
Dat wat hier gepresteerd is, mag op z’n minst met enige waardering worden gekenmerkt. Smart is er met de Fortwo ook in geslaagd, wat betreft veiligheid. Maar net zoals bij de Smart zou ik hierin niet gespot willen worden. Dit ziet eruit als een 45 km wagen voor gepensioneerde groenlinks maniakken.
Vreselijk.
Heeft veel weg van zo’n invalidewagen waar gehandicapten hun rolstoel zo inrollen en gewoon kunnen rijden, dus lijkt mij niet zo’n succes. Maar dat ie door Gordon Murray gemaakt is, maakt al veel goed!
goede prestatie had ik niet verwacht
Die Gordon heeft dan mss niet zo veel gevoel voor prachtig ontwerp, maar functioneel ontwerpen kan die! Ongelooflijk zeg:S Ik kan ook echt niet wachten tot hij een opvolger van de F1 uitbrengt! Iets met BMW V12 weer? Of een zelfbouw-projectje? Dag dag Veyron? Hij is denk ik de enige die iets KAN bouwen wat in de buurt van de Veyron komt. Hoewel de ontwikkelkosten wel een probleem worden denk ik…
Dit lijkt me geen Ncap test, dus hoe officieel is deze eigenlijk? Er zitten geen lichten of deurgrepen aan de wagen, en er zit geen testdummy in. Dus voor hetzelfde geld ben je morsdood in dit blik.
Goed werk Gordon!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).