Echt of nep? BMW 1-Serie met een Nokia C7 besturen

Auteur: , 38 Reacties

Auto's die op afstand te besturen zijn, we willen het eigenlijk allemaal wel een keer doen sinds 007 in Tomorrow Never Dies een 7-Serie bediende met z'n mobieltje. Twee Chinezen beweren -en laten zien- dat ze een 1-Serie dusdanig hebben omgebouwd dat ze de auto op afstand en met hun Nokia kunnen laten rijden. Revolutionair? Of gewoon een dikke Symbian hoax?

Nokia Asia schijnt met twee Chinese gadgetnerds een systeem te hebben ontwikkeld waarmee ze de Bimmer middels een app kunnen besturen. En om het verhaal nog ongeloofwaardiger te maken: de ombouw heeft ze niet meer dan 20 dagen geduurd. 20 dagen solderen, coderen en inbouwen en de RC-BMW was klaar. Eerst hebben ze de soft- en hardware nog getest op kleinere apparaten, maar het bleek al snel dat ze goed genoeg waren om een vierwieler aan te pakken.

Enfin, de Aziatische technici in kwestie beweren vol overtuiging dat het geen special effects zijn, om vervolgens een klein stukje met de 1-Serie te driften. Zegt u het maar; echt of gewoon hartstikke nep? Video HIER. (via Engadget)

BMW 1-Serie met een Nokia C7 besturen38 reacties

neppp
Weet het niet..
Lijkt me nep als ze dit alleen maar met z’n 2e hebben gedaan.
de mythbusters kunnen een auto in een paar uurtjes naar RC ombouwen dus dat lijkt mij niet zo vreemd. Het feit dat de cabine niet tjokvol hydraulische pompen en elektromotors zit lijkt me al wat moeilijker om te realiseren
@Captain: Opzich do-able als het een automaat is. Aangezien alles drive-by-wire is. Je hoeft dus eigenlijk alleen maar de bestaande software te hacken. Bij oudere auto’s zou het dan ook moeilijker worden, aangezien hier nog het meeste mechanisch werkt, zoals ze meestal bij mythbusters oplossen door er hydraulische pompen op los te laten.
Gewoon reclame voor de Nokia C7 meer niet.
De voorafgaande Mercedes advertentie voorkomt dat de video afspeelt bij mij, ik krijg een leeg zwart scherm voor m’n neus. Ik moet m’n adblocker aanzetten om het filmpje te kunnen zien.
Naaaahhh, ik weet het niet. Ik vertrouw die Chineesjes niet zo!
Theoretisch zou het natuurlijk wel mogelijk zijn, denk dat een gemiddelde TU Delft student dit binnen 20dgn doet.
@diffus: dus deze 2 zijn gewoon boeren knulletjes zonder diploma + omdat ze chinees zijn kunnen ze het niet? … right
gezien de editting en ‘regie’ zeg ik nep.
het is echt.

het is namelijk helemaal niet moeilijk. met de spullen waarmee je een kleine rc auto bestuurd kun je ook gewoon een grote besturen, je moet allen de motors van het gas, rem en stuur wat sterker maken. Er is iets vergelijkbaars voor de iphone/ipad een rc helicopter, de Ardrone, die je bestuurd via je iphone. dit lijkt er wel op.
@getl4id: Dus omdat het niet moeilijker is is het echt?
@DePannekoek: Laat ons zeggen dat het mogelijk is, los van of Dit echt is…
technisch kan het makkelijk…
Is echt niet zo moeilijk op zich. Niet dat ik het kan, ik ben nogal a-technisch, maar het is best te doen.
Fake & Gay, net als die Max Cornelisse…
Dit is niet mijn Nokia, vriend!
@autoblogger:
Vanaf de iphone…
Skillz!
the-budel-guy
Beter kapt iedereen met die afstandelijke besturingen en hulpmiddelen en extreem ingrijpende hulpmiddelen! We willen gewoon zelf autorijden en geen gekloot.
@philipzuidijk: Want jij spreekt voor iedereen?
@bozewolf: hij spreekt in ieder geval voor mij. Alleen ik vind een BMW met een mobieltje besturen dan wel weer humor;)
Zie matkiwigroene X6.
kan nog wel eens echt zijn, reclame is gesponord daarom, de app zal nooit echt uitkomen denk ik, veel te gevaarlijk
Met genoeg geld is dit eenvoudig te maken. Er is niets vernieuwends aan, de spullen zijn allemaal te koop. Kwestie van een auto en nog een mille of 10 aan spullen. Maar in China is alles natuurlijk lekkel niet duul.
Met mijn eerste Nokia kan ik nu nog steeds bellen. 1991.
Dit is een prachtig artikel dat bewijst hoe belangrijk analoog cq mechanisch “denken” is.
Ik denk dat Chinezen dit kunnen met zo`n BMW.
Niets nieuws, iedereen kan dit.
Echter, er is niemand die zo`n truukje kan uithalen met mijn Ford Sierra uit 1983, lekker puh.
Nep? Denken jullie echt dat dit nep is? Zeker geen verstand van embedded system engineering en elektrotechniek? Moet mij ook lukken, alleen kost me waarschijnlijk wat meer tijd;) Zo echt als het maar zijn kan, en zeker cool!
Volgens mij koop je een auto toch echt om relaxt en comfortabel naar je volgende bestemming te rijden en is het totaal ANTILOPE! Dus waarom zou je in godsnaam je auto willen besturen met een telefoon, benzine verspillen en nog lopen ook?
Heeft deze 1 reeks dan ook actieve sturing ?
Mijn 6 reeks heeft dit en een automaat maar vergeet het maar om zelf iets op de CAN- of LIN-bus te plaatsen hoor !
De originele modules hacken, NO WAY !!!
Wat ze hier gedaan hebben is een computer ingebouwd met webserver, deze webpagina kunnen ze dan aansturen via WIFI op hun gsm. De computer stuurt dan op zijn beurt via kleine electromotors de auto, dus geen echte interactie.
Bewijs : stuur draait vanzelf maar zover ik weet zit er geen motor op het stuur van een BMW.
Maar toch mooi gedaan hoor.
@trianon: waarom een webserver? Wat voor nut heeft dat. De originele modules hacken is niet eens zo moeilijk maar vrij zinvol. Je moet inderdaad externe electromotoren voor het stuur en de rembediening hebben. Je zou eventueel de stand van het gas pedaal via de CAN kunnen beinvloeden maar dat is vrij zinloos als je toch al iets mechanisch op de rem gebouwd hebt. Dit is natuurlijk gewoon een viral voor de Nokia C7 en/of BMW 1 serie.
In dat soort landen kan tegenwoordig alles en staan ze niet raar op te kijken van dit soort dingen
Jeemig, het is net KITT van de serie Knight Rider!!! Maar dan besturend via een mobieltje! Valt me nog mee dat die auto nog niet praat! Het zal je maar gebeuren! Kun je dat zelf ook proberen? Als dat zo is, ga ik meteen beginnen!
@shelby er is straks nog veel meer mogelijk!
Ongelofelijk hoe iedereen hier zegt dat dit makkelijk is en best te doen. Allemaal zever. Het is niet omdat het technisch mogelijk is dat er geen problemen optreden bij het programmeren. Dit blijft een vakkundig staaltje programmeren en wiring. Hoe jullie het ook willen draaien of keren.
Ik geloof best dat dit echt is. Zoals hierboven al gezegd, een groot deel voor dit soort doeleinden relevante code is al lang en breed vrij beschikbaar. De wereld van embedded systems zit heus niet stil hoor. In die zin acht ik de kans wel groot dat als je hun code gaat uitspitten je een hoop regels tegen gaat komen die niet van hen zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Ik ga er verder trouwens niet te diep op ingaan maar geloof me maar op m’n woord als ik je zeg dat het *niet* moeilijk is om de software van de gemiddelde moderne auto te hacken.

Nou ok, laat ik een klein beetje uit de biecht klappen : het tracking-systeem dat tegenwoordig o zo populair is om autodieven tegen te gaan bv. Wel, dat valt op twee manieren te omzeilen. Ofwel schaf je je op internet een GPS-blocker aan, voor een goeie 80€ ben je gesettled. Nadeel is dat alle GPS-signalen geblockt worden én dat je achteraf de halve auto moet slopen om de trackingmodule te kunnen verwijderen. Andere optie (voor o.a. BMW 5 en 7, Mercedes E, S, SL en CL) is een stukje software via de CAN-bus injecteren dat het hele trackingsysteem overwrite en bijgevolg de hele module deactiveert, zonder dat je achteraf het hele interieur moet openhalen.
De meeste mensen denken dat hoe moderner hun auto’s worden, hoe moeilijker het wordt om ze te stelen cq. hoe veiliger ze zijn. De waarheid is dat het net omgekeerd is. Software heeft nu eenmaal de vervelende eigenschap uit zoveel regels code te bestaan wat er automatisch voor zorgt dat de kans op fouten (en dus entry-points) in diezelfde software ook veel groter wordt. Het vergt wat werkt en tijd om alles te testen en te analyseren, maar eens een breach gevonden ben je vertrokken.

Maar goed, wat hier getoond wordt is zeker mogelijk, zelfs binnen de 20 dagen die hier geopperd wordt. Wat niet wegneemt dat het een mooi stukje vakwerk is want het is zeker niet iedereen gegund, laat dat duidelijk zijn.
automaatje, in ze D, en laten lopen, lijkt me nep mjah :p
Nep!
@dirkmulders het zou in de toekomst toch wel kunnen
Nep!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).