Alternatieven voor zout bij gladheidbestrijding

Auteur: , 47 Reacties

We hebben een paar weken geleden de aanwezigheid van Koning Winter stevig mogen ervaren, maar het is gelukkig alweer een poosje tamelijk mild. Houden zo, zou ik zeggen. Er zijn deze winter al miljoenen kilo's zout gestrooid in een poging te voorkomen dat ons land verkeerstechnisch verlamd raakt. Maar al dat zout is behoorlijk schadelijk en er zijn alternatieven.

Het schijnt zo te zijn dat zo’n 90 procent van het gestrooide zout naast de weg terecht komt. Dit zorgt voor veel schade aan milieu en het groen naast de weg. Het gestrooide zout tast het grondwater aan, waardoor het proces van grondwater oppompen en reinigen veel langer en duurder wordt. Ook voor huisdieren zou het gevaarlijk zijn omdat deze teveel zout kunnen binnenkrijgen, hoewel ik mij persoonlijk afvraag of dat niet een beetje vergezocht is. Het meeste last hebben we misschien nog wel van de corrosie die zout veroorzaakt aan voertuigen en infrastructuur.

Er zijn alternatieven, zoals Calcium Magnesium Acetaat (CMA). CMA heeft ongeveer dezelfde effecten als zout. Als preventief strooimiddel is het enorm effectief, maar wanneer het over een bestaande sneeuwlaag wordt gestrooid heeft het helaas minder effect. CMA is gemakkelijk afbreekbaar waardoor de schade aan het milieu tot een minimum wordt beperkt.

Een tweede alternatief is een mix tussen sap uit suikerbieten en water met een zoutgehalte. Nadat suiker is onttrokken aan suikerbieten blijft een residu over waarvan is gebleken dat het niet bevriest. Door dit te mengen met zoutwater ontstaat een middel wat effectief gladheid tegen gaat en veel minder schadelijk is.

Particulieren kunnen als goed alternatief strooien met zand en bakmeel. Om de voorruit van je auto makkelijker ijsvrij te houden kun je in plaats van antivries ruitensproeier vloeistof, een mix van 1 deel water en 2 delen azijn gebruiken. ’s Avonds sproeien zorgt er voor dat de ruit minder snel opvriest. (bron: thegreenlife)47 reacties

azijn? gaat dat niet enorm stinken
@JamesBond007: ja dat is punt 1 en punt 2: ‘minder snel opvriezen’. Dan bevriest je voorruit om half 3 ipv half 12. Kan je ’s morgens om 6 uur nog steeds krabben. Beetje nutteloos dus.
@xilver: Ja, maar dan moet je maar voor 3u30 waard krabben in plaats van 6u30. :D
@As_long_as_it_is_fast: Heb een betere oplossing: ga-ra-ge :mrgreen:

Knopje duwen, poortje open, autootje buiten, niet krabben, lachen naar anderen die wel krabben, volgende morgen auto terugvinden met lekke banden door buurman die de dag ervoor moest krabben.
@xilver: Ten eerste heb ik geen garage. Ten tweede, moest ik er een hebben zou het niet met een knopje werken, maar waarschijnlijk met een hendel en ten derde, in onze garage hier thuis staan allerlei spullen waardoor onze auto’s buiten op de oprit staan. ;)
en 3e punt, kudos to de buurman. :D
@As_long_as_it_is_fast: Een groot stuk karton werkt ook. Nooit meer krabben (behalve zijruiten).
@Esprit_de_Flandre: je kan van die vriesdekens kopen. Kost 2 keer niets en is ook goed.
@xilver: jup, I know, moet ik maar eens doen. Helpt dat ook als er 20cm sneeuw opligt? Want dat was echt te belachelijk voor woorden, laatste keer.
@As_long_as_it_is_fast: Je gaat eventjes mogen zoeken achter dat deken, maar je trekt de sneeuw er mee af. Het helpt wel degelijk.
@xilver: Ja, maar ik denk er nooit aan om naar de winkel te gaan. Dus leg ik altijd karton, want dat heb ik bij de hand…
@xilver:
of Verwarmde Voorruit.
’t spul dondert er binnen 30 sconden vanaf.
@JamesBond007: Laat staan dat azijn ook zuur is en je lak en andere delen van de auto ook aan gaat tasten, beetje raar dit.
OT: Als je ballen hebt kun je ook even een gietertje warm water over je ruiten laten stromen en dan snel de ruitenwissers aan. Werkt perfect, alleen moet je geen sterretjes hebben.
@Seroo: dat doe ik altijd. :D Volle bekers water erover!
@As_long_as_it_is_fast: Ik deed het altijd op mijn werk als het weer eens goed gevroren had. Heb echt honderd auto’s zo ontdaan van ijs.
@Seroo: Heb sterretje, is geen probleem, carglass doet precies in Nederland ook aan goeie marketing :-) verkeersdrempels is ook larie
@Seroo: Oh, is ook goed voor sloten! Heb helaas nog een model dat met de sleutel open moet. Ik denk wel dat sommigen hier nog van gehoord hebben :-)
the-budel-guy
@tomofbelgium: Sleutel kan je dat eten :P
@Seroo: en al helemaal als je het in het ruitensproeier reservoir mikt. Rubber leidingen kunnen volgens mij heel slecht tegen azijn.
Onze grote vrienden van de NS/ProRail hadden laatst op bepaalde stations in het oosten van het land gips gestrooid. Misschien helpt het tegen de ijslagen op de perrons, maar de treinen werden tot aan het dak wit en daarnaast kon je elke dag je broek weer in de was gooien…
hier in noorwegen gooien ze grind. Werkt ook….meestal
@donzobar: …ja voor de steenslag zeker? :lol:
@donzobar: Hier in Noorwegen gooien ze gewoon zout en sommige kommunes (gemeente) doen ze gewoon een laagje zand over de weg ,werkt ook.
Of ze doen helemaal niks ;)
@Dennis: CMA is door gemakkelijk afbreekbaar waardoor de schade aan het milieu tot een minimum wordt beperkt

klopt niet echt.
Sjongejonge, wij hebben gewoon zo’n reflecterende lap over de voorruit liggen. Werkt uitstekend.
Zout? Zout? Echt iets voor een klein land waar het 1x per jaar sneeuwt. In echte sneeuwlanden gebruiken ze enkel sneeuwschuivers en zand. Heel veel zand.
@raphael: Wij zijn dan ook gesofisticeerder hé. Zand is zo boertig…
@raphael: liever niet op ZOAB, dus voor de meeste snelwegen geen optie
@raphael: Nee hoor, ze gebruiken ook zout. Voor temperaturen rond het vriespunt, want dan krijg je ijzel en dat krijg je (a) niet weg met zand of sneeuwruimers en (b) daar kan je ook met winter- of noppenbanden niet veilig op rijden.
@BaRa:
Heb me laten vertellen dat zand strooien het nadeel heeft dat het je riolering verstopt. Bij zand strooien op wegen waar het een hele winter vriest en waar weinig putten in de buurt zijn (een Zweedse buitenweg, om maar wat te noemen) kan dan weinig kwaad, maar in Nederland zou het ons goede rioleringsstelsel verstoppen.
Op een weg met een verse sneeuwlaag kan je nog best rijden zonder zout. Het gaat om de gesmolten sneeuw/water wat gaat bevriezen en ijs wordt. Dat is klote. Verse sneeuw niet.
Calciumchloride is ook een goede optie.
het scheeld me niet echt dat het gras aantast, het doet me meer dat het brommers en auto’s aantast ;)
@MichaelvdBroek: gras is het probleem niet. Grondwater wel.
Spuitbus (ontdooier natuurlijk dus geen haarlak, alvast voor de bijdehandjes), ff spuiten 2 min wachten. Doekje er over heen klaar is kees !
Heeuujj kijk hoelaat het is en ik moet 7uur op voor school haha welteruste iedereen(A)
correctie dan : hier in Kristiansand gooien ze grind, werkt ook…meestal. djeezz
@donzobar: Norge er ett stor land , di bruker sikkert forskellige metoder i andre landsdeler. ;)
Zand wordt in Nederland niet gebruikt omdat het riool daar niet op berekend is.
Humanspectrum
In mijn gemeente hebben ze een paar jaar badzout gebruikt. Of ze het nog doen weet ik niet. Badzout bleek goedkoper dan echt strooizout, met als bijkomend voordeel dat het lekker rook op straat ’s winters :-D
@Humanspectrum:
Welke gemeente is dat?
de dijken doorprikken, ben je er ook van af…
En het is ook nog eens slecht voor je auto en/of tweewieler, dat zout.

Gewoon lekker vervuilend gaan rijden met z’n allen, hebben we nooit meer last van vorst en bijkomende verschijnselen!
10% zit dan op de auto’s, begrijp ik uit de massabalans?
@laurensje: als ik mijn auto zie na een tocht door bestrooude wegen dan denk ik dat inderdaad 10% op de auto’s wel klopt ;)
Gebruik gewoon warm water, dat bevriest nooit!
@ dujokke…..niet? Dacht toch echt van wel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).