‘Toon overzicht benzineprijzen langs snelweg’

Auteur: , 38 Reacties

Stel, je bent een onbekende D66-parlementariër, en je wilt een beetje uit de schaduw treden. De studentenprotesten werden al geclaimd door je voorman, maar nu is het jouw moment om te shinen. Dus even denken: waar maakt 'de Nederlander' zich de laatste tijd druk om....Oh ja! De benzineprijzen. En dus stel je voor om borden langs de snelweg te plaatsen om te zien welke pompstations in de nabijheid het goedkoopst zijn.

Ja leuk, nog meer borden langs de snelweg, dat hadden we net nodig. Maar volgens kamerlid Kees Verhoeven (nummer 9) is het een levensvatbaar plan om bij elke pomp de prijzen van de volgende 4 tankstations te tonen, om zo de concurrentie onder pomphouders aan te wakkeren. Want grote borden plaatsen is natuurlijk veel handiger dan de informatie op je TomTom weer te geven.

Wat mij betreft gaat hij dan aan een paar zaken voorbij: de prijzen langs de snelweg zijn momenteel bij elke pomp nagenoeg identiek. Waarom zouden pomphouders deze status quo willen doorbreken met lagere prijzen? Verder is het zo dat mensen die zich bezig houden met het besparen van een paar cent per liter nooit langs de snelweg tanken, want daar vind je de goedkoopste benzine niet. Tot slot gaat Verhoeven er aan voorbij dat het 2011 is, en de halve bevolking over een smart- danwel iPhone beschikt. Op internet zijn honderden websites te vinden die claimen de laagste benzineprijs voor je uit te zoeken, dus als je onderweg bent en per se de goedkoopste pomp wilt vinden, dan kan dat ook via mobiel internet.

Kortom, ondergetekende schiet dit proefballonnetje af, omdat ik geen trek heb in nog meer borden langs de weg, de pomphouders hier helemaal niet op zitten te wachten, en de gemiddelde automobilist hier volgens mij ook niet om staat te springen. Bovendien is er jaren geleden iets vergelijkbaars in Frankrijk uitgevoerd, en dat schijnt destijds minimaal resultaat te hebben opgeleverd. Misschien moet iedereen die benzine te duur vindt dan maar een VW XL1 kopen. Of vinden jullie het wel een geschikt plan? (via nu.nl)38 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
vanuit een weggebruikers perspectief… ja best handig.
vanuit een realistisch perspectief.. het is niet de pomp die benzine zo duur maakt maar de overheid.

Moeten verzekeraars straks ook de prijzen van de concurrent verplicht tonen?
@monk: Ben ik het niet mee eens! Bij onbemande pompen heb je vaak 12 cent korting.. Het is dus wel degelijk de schuld van de pomphouder langs de snelweg dat hij duurder is (want a-locatie).
@WId: ik kijk ook weemoedig terug naar de tijd waarin we negers gratis en voor niets allerhande rotklusjes konden laten opknappen, maar helaas m’n beste, die tijden zijn toch echt voorbij. Personeel kost geld.
@kingkay: De nostalgie
@kingkay: Het personeel van een snelwegpomp kost geen geld, want ze hebben er geen. Welin het winkeltje, maar dat verdienen ze volledig terug met de verkoop van dure, fletse, voorverpakte sandwiches en andere brol. Snelwegpompen zijn gewoon duurder omdat de consument bereidt is het te betalen.
Als ze die accijnzen niet zo hoog maakten hoefden we niet zo op het prijsverschil te letten.
Zetten ze dan bij de supermarkt ook de prijzen van de aardappelen van omliggende supermarkten?
Laatst een keer de proef op de som genomen met een aantal ‘websites met brandstof prijzen’. Wat bleek is dat de prijsinformatie echt van geen kant accuraat is. Ik vond een aantal pomps (net buiten de snelweg) die significant goedkoper waren dan langs de snelweg. Eenmaal aangekomen bij de betreffende pomp was de prijs toch zo’n 12 cent hoger dan op de sites vermeld stond. Conclusie; onbruikbaar. De informatie op de sites loopt weken achter bij de realiteit :(
Prijsverschillen langs de snelweg zijn inderdaad nihil. ZOuden dus erg saaie borden worden.
een poging om uit de schaduw te treden, totaal mislukt…
@YaSo: Nee, gelukt. Hij krijgt zijn idee zelfs op AB. En zelfs als z’n idee hier afgeschoten wordt, alle reclame is goeie reclame. Over een paar maand is iedereen dit ballonnetje vergeten, maar de naam zal bekend klinken…
Ik ben er voor: de prijzen langs de snelwegen zijn relatief hoog; als je zo weer een paar cent er vanaf kan snoepen is dat mooi meegenomen.
Het gaat dus niet om het huidige verschil tussen deze en de volgende 4, maar om de zichtbaarheid zodat er wat meer concurrentie komt. En of de kwaliteit nou achteruit gaat? volgens mij niet.
@gregorius: Maar waarom moet dat door de overheid gedaan worden? Dan kan een ondernemer toch zelf een bord bij zijn tankstation zetten met de (hogere) prijzen van de buren?
Totaal onzinnig idee, om alle in het artikel genoemde redenen. Misschien dat dit ergens in de jaren 90 nog wel nut gehad had, ondanks de minimale verschillen, maar anno vandaag heeft iedereen die dit interessant vindt legio andere manieren om de laagste prijs te vinden, die geen overheidsgeld kosten.
om de prijs omlaag te kirjgen, zouden we massaal Shell en Esso kunnen negeren. Wedden dat ze hun prijs zullen laten zakken? de rest zakt dan vanzelf mee. done.
Reeds het geval op bepaalde snelwegen in Frankrijk… Soms wel handig maar prijsverschillen zijn idd nihil (op een volle tank soms 50 cent)
Volgens mij hebben veel mensen moeite met begrijpend lezen. Maar goed veel meer kun je niet verwachten van Geenstijl-volk.

Het gaat erom dat deze borden de concurrentie aanwakkeren. Jullie opmerkingen tonen aan dat er van concurrentie geen sprake is. Wanneer deze borden er zijn zullen juist pomphouders lagere prijzen neerzetten om toch onderscheidend te kunnen zijn van anderen. Wanneer elke automobilist ziet dat de prijsverschillen nihil zijn zal hij niet naar pomphouder nummer 5 gaan. Dat betekent gewoonweg dat de pomphouder die achteraan staat veel minder klanten krijgt.

De prijsverschillen zullen niet veel dalen vanwege de accijnzen, maar het is geen gek idee.
@Relief: Dat is net de kwestie. IS het daadwerkelijk zo dat een andere pomphouder zijn/haar prijs zal laten zakken? Hangt allemaal af van de elasticiteit, om nog maar eens economie bij te halen. Erg simpel, als de prijsdaling een meer dan evenredige stijging in de vraag teweegbrengt, gaan ze dat doen. Kans is groot dat dit zo is. Alleen is hier nog een extra facet, met name dat er een antwoord zal komen van de andere pomphouders. Ik ben er niet van overtuigd dat ze in deze prijzenoorlog zullen deelnemen…
@Relief: Het lijkt een goed idee, om zo de concurrentie aan te wakkeren. Maar het zal niet helpen. Die mannen doen gewoonweg aan prijsafspraken. Niet officieel natuurlijk, want verboden, maar men kijkt naar wat de ander aanrekent, en behoudt gewoon het evenwicht. Een echte prijzenslag zie ik niet gebeuren…
Ik vind het een zeer goed plan van D66. Als je op de snelweg rijdt kies je nu het eerste pompstation, daar zou best wat meer informatie over mogen komen.
Ik moet ook zeggen dat brandstofprijzen aanzienlijk verschillen in de randstad t.o.v. prijzen in de ´buiten´ provincies.
Wie heeft de meeste zegeltjes, daar tankt de veelrijder. Die doen 80% van de omzet.

Bedrijven (zeker die zogenaamd CO2 neutraal zijn propageren) zouden de werknemers eens wat harder moeten aanpakken. Haal je fabrieksopgave niet, zwaait er wat.
Geldverspilling! Maar ik snap ‘m, meneer Verhoeven heeft vast een vriend die dat soort bordjes produceert.
Wanneer ik tank aan de snelweg is het altijd de eerste de beste, rijd gewoon door totdat het lampje gaat branden. Daarna neem ik het risico niet meer om een pomp voorbij te rijden want ik weet niet waar alle pompen staan in Nederland. Wel in de regio, maar dat is dan ook geen snelweg.
Oftewel voor mij, en waarschijnlijk vele heeft het geen nut.
Het heeft dus betrekking op de kilometervreter, die hoogstwaarschijnlijk in een leasewagen rijd met tankpas van de zaak en misschien nog wel van een specifieke pomp.

Komen we dus tot de conclusie dat het geen moer uit zal gaan maken…
@jack_abarth: In Vlaanderen lukt dat ook, wachten tot het lampje brandt en dan pas tanken. Om de 20 km vind je hier wel een pomp, want genoeg verkeer ook.

In Wallonië echter moet je dat niet proberen. Pompen staan makkelijk 100 km uit elkaar op de autostrade, dus moet je wel je meter in de gaten houden om niet droog te vallen tussen twee pompen.
Tsja, dat mogen ze best doen, maar het is toch wat achterhaald en primitief zo’n bord, tegenwoordig :) Ergerde me laatst wel toen ik de tank net vol had gegooid voor 1,58 per liter(ziek duur ook weer…) en even later langs een pomp kwam waar het 1,53 bleek te zijn.
@fant: dat is 5 cent verschil. Op een 45 liter tank is dat 2,25 verschil, op een bedrag van om en nabij de 70 euro. Als je dus maar 20 liter tankt, dan maak je je druk om een 1 euro.

Mensen die zich hier druk om maken moeten zichzelf afvragen of ze autorijden eigenlijk wel kunnen betalen. Je koopt er niks voor, ook niet als het een jaarlang zou opsparen. Dan gaat het wel op aan andere dingen.

Daarnaast moet de overheid eens stoppen met het stimuleren van zoveel mogelijk concurrentie. Er moet gezonde concurrentie zijn, van teveel concurrentie gaat de economie kapot. In het geval van brandstof, heeft de consument genoeg te kiezen.
@BramS: dus als het aan jou ligt mogen de prijzen voor een liter benzine of diesel onbeperkt rijden, waar het om gaat is de structurele stijging van brandstof prijzen.
Het gaat ook om het moment waarop je een keuze maakt, op de snelweg is dat minder makkelijk dan op een meubelboulevard, maar de markt kan daarin ook zelf voorzien, dat ben ik met je eens.
@Den: Alleen kunnen pomphouders weinig doen aan de structurele stijging. Dat ligt bij de maatschappijen en vraag & aanbod naar olie.

Hoewel de vraag naar olie zal toenemen, zullen we in de toekomst minder kwijt zijn aan brandstoffen, omdat alles zuiniger en efficienter zal worden.
@BramS: In de toekomst zullen we meer kwijt zijn aan brandstof, want de prijs zal sneller omhoog gaan dan de zuinigheid. Is altijd zo.
Wat? de pomphouders moeten dan maar minder winst maken? he???
Laat die hufter eens wat doen aan die belachelijke accijnzen.
tsja, niet speciaal nuttig… maar vind wel dat ieder station weer een duidelijk bord met de prijzen zou moeten hebben. slaat nergens op dat ze dat hebben afgeschaft.
Trouwens, er is nog zoiets als de tankkaart. Zo’n handig rechthoekig stukje plastic dat ervoor zorgt dat je je absoluut niet druk moet maken over wat de peut die je in je wagen gooit nu eigenlijk kost. Moet je natuurlijk wel een beetje job hebben die naam waardig om ervoor in aanmerking te komen.
Blijkbaar niemand hier die ooit péage-wegen neemt. Anders zou je weten dat dit in Frankrijk gemeengoed is.
Nou, als je sommige ziet klungelen om precies 15euro te tanken dan vraag ik mij toch echt af waarom ze niet naar een goedkope pomp rijden. Tank je ook 15euro maar kan je er iets langer mee doen…

Overigens kan je op 2 manieren rijk worden… of door veel geld te hebben of door weinig uit te geven.

Ik sta gemiddeld om de dag 65.- in mijn tank te gooien, dus als ik zo een 10.- kan besparen in de week waarom zou ik dat dan niet doen?
je gaat volledig voorbij aan het feit dat een dergelijk systeem competitie juist aan zou kunnen wakkeren. Als je zelf je brandstof moet betalen en je ziet dat bij het volgende station de brandstof 1ct goedkoper is, waarom zou je dan niet gewoon doorrijden? En als het duurdere tankstation dan merkt dat het minder brandstof verkoopt, dan wordt het toch aangemoedigd om prijzen te verlagen?

kortom; elk systeem dat competitie aan wakkert en redelijkerwijs ingevoerd kan worden zou er moeten komen.
Weer zo’n zogenaamd “slim” idee… zucht… Ik wordt daar zo moe van he!
Dom idee. Weer een hoop investeringen, de overheid bezuinigt aan de ene kant en aan de andere kant hebben ze dan allerlei nieuwe dingen die weer dik geld kosten. Bespaar daar dan eerst op.. goed is goed.

Voor mij persoonlijk is het toch een onbelangrijk “probleem”.. bedoel snap niet waarom mensen langs de snelweg tanken. 99% van alle ritten is dezelfde. Van je huis naar je werk en terug. De vertegenwoordigers e.d. uitgezonderd. Ik tank altijd bij dezelfde pomphouder bij ons in het dorp. Heb van hem ook een tankpas gekregen en krijg daarop korting op de literprijs. Ik kien het altijd gewoon uit dus. Kan ik hier vandaag nog mijn woon/werk verplichtingen mee doen? Nee, tanken dan. Zo simpel is het. Zodat ik niet langs de A2 bij zo’n dure pomp terecht kom.

Bovendien denk ik dat mensen die echt MOETEN tanken, de vertegenwoordigers, truckchauffeurs, e.d, daar niet naar kijken. Heb je nog een paar liter, ga je verder rijden naar een andere pomp die dan goedkoper is. En ondertussen maar met samengeknepen billen zweten of je niet op de vluchtstrook stil valt. Ik heb dat wel tenminste.. dan ligt je meter op leeg, het pompje licht op.. in m’n MFA staat “BITTE TANKEN”.. daar word ik helemaal hyper van.. da’s niet goed voor je hart.. ;)
Laat ze eens met echt goede ideeen komen..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).