Hoera! De auto bestaat vandaag 125 jaar

Auteur: , 61 Reacties

Voor de hele autocommunity in het algemeen, en voor het Daimlerconcern in het bijzonder valt er vandaag iets te vieren. Precies 125 jaar geleden, op 29 januari 1886, diende Carl Friedrich Benz het patent in voor zijn Benz Patent-Motorwagen Nummer 1 (hiernaast afgebeeld) met verbrandingsmotor, een technologie die (zij het extreem verfijnd) na al die tijd nog steeds het autolandschap domineert.

Aangezien Benz als grondlegger van de moderne Mercedes wordt gezien, pakt het Daimler-concern groots uit: voor het gehele jaar staat er een hele reeks aan festiviteiten, tentoonstellingen en sociaal bewogen dingetjes gepland. Dit is ook leuk voor de werknemers, maar wat voor hen leuker is, is dat er een speciale bonus van 125 miljoen euro wordt verdeeld onder alle (260.000) werknemers.

Tegenwoordig is de auto absoluut niet meer weg te denken uit het moderne leven en straatbeeld, iets wat Benz waarschijnlijk nooit had kunnen bevroeden toen hij met zijn patent op de proppen kwam. Misschien nog wel verbazingwekkender is dat het principe van de verbrandingsmotor ook tegenwoordig nog haast ongewijzigd wordt toegepast, hoewel sommigen beweren dat we aan de vooravond van een elektrische revolutie staan, en de batterij de functie van de verbrandingsmotor langzaam maar zeker gaat overnemen.

Tot op heden werden er wereldwijd zo’n 2,5 miljard auto’s geproduceerd, en is er heel veel veranderd. Als je in de Mercedesstal kijkt wat voor AMG-geweld je allemaal kunt kopen, dan vliegen de pk’s je om de oren. Bij een dragrace van een mijl tussen een SLS AMG en de Patent-Motorwagen, kan de bestuurder van de SLS waarschijnlijk onderweg tanken, zijn auto wassen en een broodje eten, en nóg als eerste over de streep komen. En dat, lieve lezers, heet nou vooruitgang. Op naar de 250!61 reacties

Gefeliciteerd! :D
Ik denk dat we een nationale feestdag moeten maken voor die man… ;-)
@Dimglor: In Duitsland dan…
@Esprit_de_Flandre:

De auto lijkt me toch een wereldwijd succes dus waarom niet ? :p
@SHFT: Duitsers krijgen niet zo makkelijk een internationale feestdag. Dan moeten er feesten worden georganiseerd met Brätwurst en slapf Bier, waar iedereen serieus moet kijken…
Moet opeens denken aan die serie over 100 jaar auto met Nikki Lauda die 25 jaar :cry: geleden op TV was .
Van harte dan maar he :p
Het merk mer de rijkste historie.ZO zie je maar weer!
@mbman: Langste is anders dan de rijkste ;)
@911GT2: noem is een ander merk op.Het is nog vroeg en kom er niet op.
@mbman: Alfa Romeo, Lancia
@E34M5Touring: Mercedes haar geschiedenis is rijker. Alleen maar omdat het meer uitvindingen en inovaties heeft gedaan die de auto zo veranderd hebben. Bv. de Diesel personenwagen; de rolkooi; ABS; ESP…

En haar race-geschiedenis is langer en zo groots als die van Alfa of Lancia.
@mercedesfan: Zou ik toch is gaan kijken welke innovaties Lancia heeft gedaan zou ik niet onderschatten hoor
@mercedesfan: oh en Citroen/peugeot was de eerste met een Personendiesel hoor (weet niet precies welke vd twee)
@mercedesfan:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/auto/57178-de-historie-van-lancia.html

Eerste met Zelfdragende carroserie en in 1930 al active engine mounts iets waar Porsche nu zo trots op is in bijv. de 911 Turbo Cabriolet
@E34M5Touring: Als we het toch over Citroën hebben, hun waren de eerste met meedraaiende koplampen en niet Mercedes, we moeten nu niet opeens Mercedes de hemel in prijzen idd.
@E34M5Touring: Mercedes, Peugeot en Citroën kwamen in het zelfde jaar met een Diesel personenwagen op de proppen. En natuurlijk heeft Mercedes niet alleen alle innovaties uitgevonden. Er zijn nog andere merken die uitvindingen gedaan hebben. Maar toch is Mercedes-Benz de uitvinder van de auto. ;-)
@mercedesfan: Carl Benz is de uitvinder van de eerste ‘Benz Patent Motorwagen’. Er waren nog andere transportmiddelen met (stoom)motor voor hem. Plus, Carl Benz heeft dat karretje 40 jaar vóór de Mercedes-Benz fusie uitgevonden.
@Yeelen: De Benz Patent was de eerste auto. En dus is Benz de uitvinder van de auto.
Het Bedrijf van Benz is inderdaad 40 jaar later gefuseerd tot Daimler-Benz. Maar Daimler (die auto’s als Mercedes verkocht) heeft enkel maanden na Benz geheel onafhankelijk de tweede auto “uitgevonden”. Dus Mercedes-Benz is dus een fusie van de twee uitvinders van de auto.
@mercedesfan: Ik wou zeggen dat ‘de’ auto relatiefis, er zijn nog anderen die iets vergelijkbaars nog voor Benz hebben gemaakt. Benz was de eerste die hem patenteerde als ‘Motorwagen’.
Toch wel een feest aanbieding voor de SLS he!
Mijn felicitaties, en doe er nogmaals 125 jaar bij !
Ze hadden beter een AMG-versie van die Motorwagen Nummer 1 kunnen uitbrengen om het te vieren. Lekker die dunne achterbandjes oproken. :P
Is dit een auto? Of een trike? Hmm, er bestaan natuurlijk ook 3-wiel auto’s maar bij deze denk ik niet meteen aan een auto. Noem me maar een zeikerd ;)
Toch jammer als fanboys van mercedes (mbman, mercedesfan) gaan beweren dat hun geliefde mercedes de rijkste historie heeft. Lekker preken voor eigen parochie i.m.o. Geloofwaardig is het in ieder geval niet met zo’n inlognaam, dat snappen jullie zelf toch ook?

Anyhow, rijkste historie of niet, dat Carl Benz 125 jaar geleden de auto heeft verzonnen is toch wel een klein feestje waard. Kunnen we niet stellen dat er dus ook 125 jaar automobilisten zijn…? Dan hebben we zelf ook wat vieren hier!! (mits ouder dan 17 en in bezit van een rijbewijs)
@damoklets: Waarom is die bewering niet waar dan? Fanboygedrag buiten beschouwing gelaten? In mijn ogen is die bewering wel waar. We hebben de automobiel te danken aan Mercedes-Benz. Hun bouwden de aller aller eerste. Meer heritage is er toch niet?

Heren Benz.. dank u voor dit magistrale geschenk aan de wereld.. ;)
Voor elke autoliefhebber een zeer belangrijk feit.
Zelfs voor niet autoliefhebbers.
Jammer dat er sommige mensen zijn,die dit feit bagetaliseren. Met name omdat het Mercedes betreft.
Tikje kinderachtig.
Hulde voor meneer Benz!
@ Lan_evo

Ik zou zo’n AMG-versie hiervan wel vet vinden, maar ook wel een beetje heiligschennis!
UPDATE: Mega-gallery toegevoegd…
Het is een bijzonder merk, en dat is het.
Gefeliciteerd Mr Benz!
Time’s flying!
toch leuk zo’n 500 euro-bonus (als je het gewoon eerlijk verdeelt)
Wat heeft mercedes met de auto te maken?
@The360box: Lezen!Schijnt nogal moeilijk te zijn voor de game jeugd!
@mbman: Mercedes =/= Mercedes-Benz =/= Carl Benz
integralechubasco
Wikipedia reageert verdeeld op wie de eerste automobiel bouwdde…
Italians do it better?
Duitsland en propaganda?

Soon after, Gottlieb Daimler and Wilhelm Maybach in Stuttgart in 1889 designed a vehicle from scratch to be an automobile, rather than a horse-drawn carriage fitted with an engine. They also are usually credited with invention of the first motorcycle in 1886, but Italy’s Enrico Bernardi of the University of Padua, in 1882, patented a 0.024 horsepower (17.9 W) 122 cc (7.4 cu in) one-cylinder petrol motor, fitting it into his son’s tricycle, making it at least a candidate for the first automobile, and first motorcycle;.[8]:p.26 Bernardi enlarged the tricycle in 1892 to carry two adults.[8]:p.26
@integralechubasco: & sinds wanneer is wikipedia de norm?
Algemeen word deze als de eerste auto aanzien.
Al is dat ook niet helemaal waar want er bestond toen al een elektrische wagen.
Maar ik heb geen zin om daarover te lopen zeuren want Jezus komt ook niet uit het jaar 0.

OT:
Dik feestje mij MB, maar het is er van harte gegund!

Geef meneer Benz maar een groot standbeeld! Zonder die eerste auto was de auto vast niet zoals we hem nu kennen.

Mijn fanatieke interesse is 125 jaar, daar drink ik vanavond iets op! :-)
integralechubasco
@vale46:
Ik heb nooit gezegd dat wikipedia de norm is…
Ik zeg alleen dat de meningen verdeeld zijn en staaf dat met een bericht van wikipedia.

Kennelijk heeft ene Enrico Bernardi als eerste patent aangevraagd voor een verbrandingsmotor, ingebouwd in zijn zoons tricycle. Tja, voldoende om het predikaat ‘n.o. 1’ te verschaffen? Kennelijk niet volgens het Daimler-concern….
@integralechubasco: Benz heeft iets anders gedaan he. Hij heeft zijn voertuig van de eerste tot de laatste bout opgebouwd met de bedoeling aangedreven te worden door een verbrandingsmotor. En dus niet een motor op een al bestaand voertuig gezet zoals die Italiaan gedaan heeft, dat was ook evengoed een soort auto maar die tricycle was niet bedoeld om ooit auto te worden, de Benz Patent-Motorwagen was dat wel.
integralechubasco
@CLK-GTR:
klopt helemaal… ;) de ‘Bernardi’ was meer een motor dat aan een driewiel-fiets gekoppeld was…

Het ontkracht alleen niet dat het vreemd is dat er geen erkenning is voor Enrico Bernardi die in 1882, 4 jaar eerder, patent heeft aangevraagd voor een voertuig met verbrandingsmotor.
@integralechubasco: Dit is een voorbeeld van dat iedere negentiende-eeuwse industrienatie claimt dat zij de eerste auto hebben uit gevonden hebben. Zo claimen de Oostenrijkers, de Russen, de Fransen en hier ook de Italianen dat zij de uitvinders zijn. Maar het is algemeen aangenomen -ook buiten Duitsland- dat Benz de eerste was.
Nice, ik denk dat we het hoogtepunt wel gehad hebben, met die hybrids gaan we terug achteruit gaan. :D haha.
De Huidige auto is een product van 125 jaar ontwikkeling, natuurlijk niet alleen van Mercedes. Maar ik denk als je een lijst maakt met belangrijke vernieuwende producten per merk dat je ziet dat sommige merken met opvallend veel modellen in de lijst staan. (Fiat, Mercedes, Volvo , Lancia, Chevrolet,Ford maar ook Porsche en Ferarri )

Grappig vind ik dat het merk dat claimt voorsprong te hebben door hun superieure techniek niet veel meer heeft betekend dat Led-dag rij verlichting gangbaar maken.
Etienne Lenoir was volgens mij toch eerder (maar dan zonder patent)?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Etienne_Lenoir
integralechubasco
@mercedesfan:

Dat het door een groep mensen wordt aangenomen betekent nog niet dat het waar is. De Daimler concern pocht er graag mee en aangezien zij de enige fabrikant zijn die de tijd overleeft heeft; de is claim nog eenvoudiger. Akkoord, zij worden gezien als een essentiele grondlegger van de automobiel, maar niet zonder een aantal andere essentiele elementen.

François Isaac de Rivaz, een Zwitserse uitvinder, ontwierp de eerste verbrandingsmotor met waterstofgas als brandstof in 1806.
In 1862 bouwde Etienne Lenoir de eerste auto, de hippomobile, met een verbrandingsmotor op waterstofgas.
Nikolaus Otto bracht in 1878 verbeteringen aan de Lenoir-gasmotor. In 1882 vroeg Enrico Bernardi patent aan voor een 3-wielige voertuig uitgerust met een Otto verbrandingsmotor.
Carl Benz bouwde in 1885 de (driewiel-)auto uitgerust met een verbeterde Otto-verbandingsmotor van Gottlieb Daimler.
@integralechubasco: Mi amigo, ik zie de strijd al groeien.
Benz heeft op het juiste moment een patent ingediend !!
Ze vieren in Duitsland niets anders dan de dag dat een patent is ingediend.
Benz was niets meer dan een samensteller van onderdelen.
De automobiel is geen uitvinding.
Er kan geen grondlegger aangewezen worden voor de automobiel. Althans niet een enkel persoon.
integralechubasco
@boygeorge: Chico Jorge…!
Precies…, wat ik je brom… :)
integralechubasco
Wie weet claimt Toyota over 125 jaar de eerste electrische automobielfabrikant te zijn. Net als Daimler-Benz dat nu doet…
@integralechubasco:
De elektrische auto is al ouder dan de brandstof personen auto. Ik denk niet dat toyota daar iets mee te maken had.
integralechubasco
@antoon: Je begrijpt mijn punt toch wel? check de discussie hierboven…
125 jaar… Goeiemorgen! Maar ik denk niet dat we aan de vooravond van de elektrische meuk staan. Elektrische auto’s zullen zeker een rol gaan spelen, maar het is meer een hype met nasleep dan een vervanger. Ik denk dat brandstofmotoren gewoon zullen blijven evolueren, desnoods met hybride versies en toevoegingen van elektromotoren. Maar alle auto’s elektrisch? Ik zie het niet gebeuren!
Mercedes gooit er ook een reclamefilmpje tegenaan: http://www.autojunk.nl/2011/01/one-horny-mercedes-commercial
Vreemd, bij Man Bijt Hond werd er gezegd dat het patent was ingediend/toegekend op 26 januari. Maar goed, Benz zal het wel beter weten dan Man Bijt Hond :)

Iig : van harte gefeliciteerd!
Hallo autoliefhebbers,

op 3 juni ter nagedachtenis van 125 jaar auto, een rally voor veteraan en pionier voertuigen te Neerglabbeek.
alle info via http://www.bloggen.be/pre1930rally

tot dan!!!!!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).