Mercedes toont ‘Aesthetics 125’-sculptuur

Auteur: , 32 Reacties

Mocht je dit weekend nog niet online zijn geweest, dan is het je misschien ontgaan dat de auto 125 jaar bestaat. Door Daimler, het concern dat zich tot het erfgoed van Benz rekent wordt dit groots gevierd middels bonussen, tentoonstellingen, enzovoort, enzodoor. Vandaag heeft Mercedes afbeeldingen vrijgegeven van een sculptuur, dat ze Aesthetics 125 hebben gedoopt.

De heren uit Stuttgart omschrijven het als een “visionary perspective of a future aesthetic”. Vrij vertaald zou je het een vingeroefening van de designers kunnen noemen, waarin ze tonen wat voor soort vormen zij de Mercedes (of taxi) van de toekomst toedichten. Erg concreet is het niet, en dat is juist goed bij een dergelijke sculptuur, aangezien de verbeelding (en interpretatie) van de toeschouwer een grote rol speelt.

Het bijzonder futuristische design steekt mooi af bij de klassieke vormen van de oervader van de auto, de Patent-Motorwagen Nummer 1, om zo extra duidelijk 125 jaar ontwikkeling te onderstrepen. Om ‘the obvious’ nog even extra te benadrukken heeft Mercedes beide ‘modellen’ naast elkaar gezet op een afbeelding.

Voor meer artistiek werk uit de Daimler-stal kan je op autojunk terecht, waar je wat door Maybach gesponsorde kunst(enaars) aantreft.32 reacties

Zelfde ontwerper als die Enzo???
@ascari15: snap het niet?
mooie sculptuur, lijkt wel een chassis voor een toekomstig race model
En de Belgen kunnen trots zijn want de ontwerper hiervan is een Belg…waarvan we in de toekomst meer zullen zien
@huge: Zijnde?
Hoe heet de beste man dan? Mercedes geeft verder geen informatie vrij in de vorm van een pb, het zijn alleen afbeeldingen.
@sir_smokalot: het is dezelfde ontwerper als de smart scooter dus ff goed lezen welke naam er onder deze tekening staat: http://www.carbodydesign.com/gallery/2010/09/mini-smart-e-scooter-preview/6/
@huge: Maar hoe weet jij het dan dat die sculptuur ontworpen is door die Belgische man? Daar ben ik nieuwsgierig naar.

@Smoke: Diegene waar Huge naar verwijst is Diederik van Brabant. Inderdaad (toen) een student Transportation Design zoals op zijn website te lezen is. Wel een veelzijdig baasje. Nu bezig met Design, maar ook al een gediplomeerd programmeur welke ook software ontwikkeld. Als die zo ambitieus is gaan we vast nog veel van hem horen als de firma Benz hem aanneemt.. ;) Ik neem aan dat hij reeds afgestudeerd is, zijn site is al sinds 2006 niet meer bijgewerkt.

http://users.telenet.be/actiondiederman/design/index.html
@Freewarefreak: Van Brabant is een zeer goede ontwerper en aangezien hij in de afdeling Advanced Design werkt zullen we niet zo snel een productiemodel van hem zien maar wel bijvoorbeeld showcars…en hoe ik dat weet? laat ik zeggen dat ik zijn chef een klein beetje ken ;)
Ziet er gaaf uut!
Best wel mooi. 4 wielen eronder en je hebt een prachtige concept car. Of gewoon zo laten en in een volgende Star Trek/Wars film steken.

Zou het geen idee zijn om iets met de naam Benz te doen? Die is volledig op de achtergrond geraakt, sinds de mislukte fusie met Chrysler…
Mooi om het verschil te zien tussen design en technische vormgeving .
Marc Newson vs Henry Moore?
Jaja.
Hij doet me met die vleugelflappen over de wielen denken aan de F400 Carving (niet Carver, het ding dat op Carver leek heet de F300 Lifejet):

http://xtbuy.com/image/album/Mercedes+F400/ae_Mercedes_F400_Carving_01.jpg

Die wielen staan zo schuin als je een bocht neemt om sneller er door heen te gaan.
@HDM: de F400. Ben hem van het weekend tegengekomen in een thread over conceptcars. Blijkbaar zorgt de variabele camber ervoor dat dit ding 1,3 G’s trekt in bochten, zeer indrukwekkend.
Uhm…zullen we het maar apart en toekomst? noemen?
Dit zou ik doodgraa
@Hupke:

Dit zou ik doodgraag in het zilver als presse-papier op m’n bureau hebben staan.
Is best wel mooi, dat ze er maar wat lijnen uit gebruiken om de komende reeks modellen te sieren Vooral voor de SLK hadden ze beter hierbij gaan kijken dan bij de SLS.
Gave sculptuur! Wel grappig dat sommige mensen hier het verschil tussen kunst en een realistisch voorstel voor een nieuwe auto niet helemaal zien…
Heel fraai! mooi hoe die gaten in het bovenaanzicht er in lijken gestampt.
overigens heeft Mercedes meer van deze sculpturen:
http://www.notcot.com/archives/2010/11/mercedes-benz-sculpture-experi.php
en deze is ook gaaf om te zien:
http://www.notcot.com/images/2010/11/mbsculpture1.jpgl
alles experimenten onder leiding van Karim Habib die helaas alweer weg is bij MB en de nieuwe exterieur chef bij BMW wordt…
Sorry, maar het enige wat ik er in zie is een prehistorische platvis ofzo.
Een sculptuur, ja. Een auto, helemaal niet.
Allemaal veel te futuristisch, maar in de slechte zin van het woord. Dit hoeft er niet te komen voor mij, zelfs geen aftreksel hiervan.
Nu is het een sculptuur maar in een paar jaar is het een auto met vloeiende, dynamische lijnen…we zullen zeker hiervan iets in de toekomst terug zien (wat ook de bedoeling van een advanced design afdeling is)
Zeer indrukwekkend, ironisch genoeg is een sculptuur het tegenovergestelde van wat een automobiel is. De een is statisch de ander belichaamd mobiliteit. Om verder te gaan in deze tegenstelling; de een is fysiek de ander is virtueel (het is duidelijk dat het hier gaat om een rendering). De een bestaat uit honderden onderdelen de ander slechts uit een enkele materiaal. :D Leve Mercedes-Benz, en van harte gefeliciteerd met de 125 jarig jubileum!

http://www.autoblog.nl/gallery/0_Divers/Mercedes_Aestetics_125_sculptuur/Mercedes_Aesthetics-125-6.jpg
Oh ja. Van bovenaf zie ik er nog wat in… Ik ben wel van de abstracte sculpturen (liever dan figuratieve iig) maar hier heb ik niks mee.
Yeah, hier zie ik best wel een heel coole auto uit voortkomen. Zeker het boven- en vooraanzicht zijn serieus de moeite. Mooi mooi, zou niet misstaan in miniatuurversie ergens in de woonkamer of zo.
Ziet er best gaaf uit, alleen erg functioneel is het niet. Dus de vergelijking met de Patent-Motorwagen Nummer 1 zie ik niet.
@Cantago: het is ook geen vergelijking, meer een beeld dat het verloop van de auto door de jaren heen moet weergeven.
@kingkay: Maar dat mooie stukje kunst is in de verste verte geen auto? Ik kan beter zeggen: ik zie de link niet;)

Ze hadden het beter een-kunstzinnig-eerbetoon-aan-125 jaar-auto kunnen noemen!
Mooi voor in de woonkamer! :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).