Lotus Evora S video-fest

Auteur: , 24 Reacties

Lotus is de laatste tijd lekker bezig. Naast de behoorlijk succesvolle Elise en Exige hebben ze in 2008 de Evora aan ons voorgesteld.

De Evora is een meer volwassen auto, met meer comfort en meer luxe (en helaas ook meer gewicht) voor een meer volwassen doelgroep. daarnaast hebben ze op de autoshow van Parijs een hele stortvloed van concepts voorgesteld die men de komende 5 jaar op de markt wil brengen. Een tijdje geleden reed Wouter met de normale Evora en net als andere journalisten merkte hij op dat de Evora best wat meer power kon gebruiken. Die motor is inmiddels voorhanden en de auto heet Evora S.

In plaats van de 280 pk (bij 6400 toeren) en 350 Nm (bij 4700 toeren) heeft de auto nu 350 pk (7000 tpm) en 400 Nm (4500 tpm) maar helaas is de auto door alle aanpassingen ook een stukje zwaarder geworden. Maar gelukkig niet 100 kg zoals gedacht, maar wel een ruime 50 kg.

De prestaties zijn wat beter, maar schokkend is het allemaal niet.. 0-100 in 4,8 in plaats van 5,1 en een top van 277 km/u in plaats van 261 km/u. Allemaal te vergeefs dus? Niet zo snel, want de versnellingsbakverhoudingen zijn ook flink anders. De 3e, 4e, 5e en 6e versnelling zijn allemaal korter dus bij hoge snelheden maakt de Evora S compleet gehakt van de Evora (en van nog wat andere snelle sportwagens, maar daarvoor verwijs ik graag naar Steve Sutckiffe).

Klinkt goed? Ja, inderdaad de Evora S klinkt ook nog eens een stuk beter… Hierbij een stapeltje video’s, zie het als een lekker tussendoortje bij alle artikeltjes over winstcijfers, impressies en verhalen over wegwerkers.

Deze jongen moet nog één en ander leren (o.a rijden):

Circuitrijden met de Evora S:Het kan ook fout gaan, als je overmoedig wordt…

Steve Sutcliffe van AutoCar is nogal enthousiast:

Een “TopGear style”-race tegen een snowboarder.

En als toetje nog wat beelden met een gewone Evora op het circuit.24 reacties

check… aantal video’s
check… nodige lotussen
Ging het goed met Lotus dan? Ok die 6 cocepten die ze hadden zagen er stuk voor stuk zeer goed uit en het nieuwe bestuur moest alles anders hebben, maar gingen de verkopen dan ook zo goed dan? Dat was toch altijd het zwakke punt van Lotus: verkoop???
@Roelio: klopt, het is redelijk kansloos. Iedereen kan zon concept maken. Ze hebben nu wat extra geld en zeer ambitieuze plannen, maar ik denk niet dat het ze gaat lukken.
@autoblogger: bekijk het eens zo: Als Lotus weet welke modellen het beste aanslaan dan kunnen ze zich daarop storten en hebben ze misschien WEL een verkoopsuccesje in de toekomst.
Knap dat de Evora s een Porsche GT3 bijhoudt! Dat had ik niet verwacht. Fantastische auto lijkt mij zo.
@Freude_am_Fahren: Zal het je nog sterker vertellen, da’s niet eens een Evora S… dus met 280 pktjes en een fatsoenlijke rijder blijft die aardig bij.
@w0o0dy: wie zegt dat er in die GT3 wél een fatsoenlijke rijder zit..??
@Ferdinand1: ik neem zonder meer aan dat er een niet zo vreselijk goede chauffeur achter het stuur van de GT3 zit.
Maar laten we wel wezen een rampzalige chauffeur zou niet zo vlot door het verkeer weten te komen en 125pk (minimaal) extra en minder gewicht… it should leave the Evora for dead, maar nee….
De Evora heeft maar 2/3 van het vermogen per ton van een 997 gt3 en zelfs een 996 GT3 (met maar 360pk) is makkelijk sneller..een 997 gt3 maakt onder normale omstandigheden gehakt van een Evora..
En toch… kennelijk is de Evora zoveel makkelijker hard te rijden dat hij bij kan blijven.. vooral op bochtige wegen en in bochtige secties van het circuit.
@Ferdinand1: de Evora S is door SportAuto op Hockenheim naar dezelfde tijd gereden als de 996 GT3 (uit 2003) en dus sneller dan een 911 Carrera S uit 2008. Paar tienden (0,3sec) langzamer dan de 911 Carrera GTS met PDK en Chrono Pack….
Kick ass sportwagen dus en dat voor minder dan een ton!
Heeft elke S zo’n lomp uitstekende diffuser? Alleen daarom zou ik al een gewone Evora prefereren, afschuwelijk… De achterkant vind ik juist zo mooi aan dit model, moeten ze het weer verlompiseren. (ja, dat is een woord. Zojuist door mij bedacht ;) )
@Citrofiel: tja, misschien dat ie echt werkt? Function before form…
@w0o0dy: Als ik een Evora zou rijden zou hij toch nooit op de manier gebruikt worden waarbij die diffuser van wezenlijk nut is, dus ik blijf bij mijn keuze voor form. ;)
@Citrofiel: In dat geval ga je misschien beter voor de Evora zonder S ;) Al is de S wel veel beter afgewerkt enzo.
@Freude_am_Fahren: Waarom zou de S beter afgewerkt zijn? Muv de techniek zal het toch gewoon dezelfde auto zijn? :?
1. Wat een air voor die boarder!
2. Lelijke diffuser op de artikelfoto.
3. Lotus is speelgoed, ook voor mij een hebbeding.
4. Ik wil de esprit!
Wat een fenomenale soundtrack heeft ie nu meegekregen! Echt geweldige wagen. Ik vond de normale Evora al een prachtige kloppende auto qua belijning, maar nu heeft ie nog dat extra beetje power erbij om het allemaal lekker zijwaarts te doen. Top werk Lotus! Top!
Ik vind em echt heel mooi. Scherp, clean, “poised”. En aangezien het een Lotus is zal de rijbeleving top zijn. Dan te bedenken dat we dit een zware Lotus vinden terwijl de wagen relatief gezien nog steeds een lichtgewicht is vandaag de dag…

Topauto. Zou het serieus overwegen, mocht ik het geld hebben (helaas pindakaas)
Een onderscheidender auto dan een Porsche 911’er, een handling die zelfs beter is ! Maar zulk speelgoed is meer voorbehouden aan ‘rijke-pappa-jochies’ denk ik…de zichzelf respectvol-achtende grijsaard koopt dan toch eerder een Porsche..
Ja hoor, een Lotus met 350 pk ( geen racemotor maar een opgeleukte Toyo) die een Porsche GT3 bijhoudt met 400 plus pk? Ik geloof niet in sprookjes, zal de porschepiloot wel zijn die gewoon niet kan sturen. Hij loopt weg bij het rechte stuk en daarna hopt het filmpje weer naar de volgende bocht waar de lotus er weer pal naast/achter zit.
Hoewel de Lotus een goede auto schijnt te zijn, moet je voor dit soort verhalen even doorrijden naar Kaatsheuvel. Daar geloven ze nog in sprookjes…..
@wolf: We doen dat filmpje gewoon nog een keer en dan met Mr Porsche Walter Rörhl achter het stuur. Dan ziet het er anders uit.

OT: Ik ben persoonlijk niet zo heel gek van deze auto. Doet u mij maar de nieuwe Esprit straks.. die wordt dik.. Ben het wel Jzaero eens, hij klinkt fenomenaal! Ik was werkelijk aangenaam verrast!
Ik hoop dat Lotus het goed gaat doen! en wat nou gewicht? Het zijn toch heerlijke auto’s, die concepten, met heerlijke prestaties! Gewoon doen Lotus!
@wOoOdy: wat moet die jongen uit het eerste filmpje dan nog leren naast het rijden?
Zoals Wooody al aangeeft is voor the real world een Evora zonder S ook genoeg..in de juiste configuratie..
Neem het sportpakket, sportversnellingsbak en een org Lotus sportuitlaat en je hebt een fantastische sportwagen..
Deze weegt ong 70kg minder dan een S maar vooral in Belgie dik €10000 goedkoper :-)
Die met die snowboarder is echt heel cool!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).