F1 coureur Robert Kubica zwaar gewond na crash [updated]

Auteur: , 88 Reacties

De Poolse F1 coureur Robert Kubica is vandaag ernstig gewond geraakt toen zijn Skoda Fabia S2000 tijdens de Rally van Andora snoeihard tegen de muur van een kerk een vangrail vloog. Na de crash is hij direct met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn situatie schijnt niet levensbedreigend te zijn, maar er is wel sprake van dat zijn hand wellicht geamputeerd moet worden. En dat is toch lastig als je coureur bent.

De navigator, Jakub Gerber, bleef ongedeerd bij de crash, maar Robert kwam er dus iets minder fortuinlijk vanaf. Hij schijnt enige tijd vast gezeten te hebben in de auto voordat hij eindelijk bevrijd kon worden. Wel is hij de hele tijd bij bewustzijn gebleven. Het Italiaanse La Gazzetta dello Sport weet te melden dat hij waarschijnlijk en zijn arm en pols op meerdere plaatsen heeft gebroken en dat er gevreesd moet worden voor 1 van zijn handen. Of dat dan gaat om een amputatie of verlamming is nog niet helemaal duidelijk.

Kubica rijdt momenteel voor Lotus Renault GP (voorheen Renault F1) en was afgelopen week nog de snelste coureur tijdens de eerste wintertrainingen. Als hij op 13 maart niet aan de start van het nieuwe seizoen kan verschijnen zal hij vervangen worden door Bruno Senna of de Nederlandse Chinees Ho-Pin Tung. (via: nu.nl)

Overigens heeft Robert Kubica in het verleden ook al eens een heftige crash meegemaakt. In 2007 crashte hij snoeihard tijdens de GP van Canada.

Met dank aan iedereen voor de tips!

PS Opmerkingen over crashende Polen zouden wel heel flauw zijn…

UPDATE 06-02 15:45Het team heeft een verklaring uitgegeven waarin het volgende staat:

“multiple fractures to his right arm, leg and hand”

En met betrekking tot een eventuele amputatie zegt een woordvoerder (van het ziekenhuis?):

“All assessments have yet to be made,” said official Roberto Carrozzino. “An amputation is not a decision that is made so rapidly. I do not confirm or deny this report.”

Ook zou Kubica wellicht nog verwondingen hebben aan zijn heup en andere interne verwondingen. Momenteel wordt hij geopereerd in Italie. Onder andere door hand specialist Igor Rossello.

UPDATE 06-02 16:30 Lotus Renault GP heeft een persbericht uitgegeven:

Update on Robert Kubica’s condition
After undergoing extensive medical checks this morning, Robert Kubica has been diagnosed with multiple fractures to his right arm, leg and hand. He is currently undergoing surgery at the Santa Corona Hospital in Pietra Ligure.

Robert suffered a high-speed accident this morning while competing in the Ronde di Andora Rally.

Daniel Morelli, Robert’s manager, will be available for the press in front of the hospital emergency entrance at 16h30 CET.

En hieronder wat beelden van het wrak:
Robert Kubica crash video

UPDATE 17:30
De manager van Robert Kubica heeft zojuist verklaart dat een volledige amputatie van de rechterarm niet nodig zal zijn. Wel is de kans heel groot dat Robert de funtionaliteit van zijn rechterarm en hand zal verliezen.88 reacties

Woww:O:O Dat wille wij niet. Tfoe…
Zijn situatie schijnt niet levensbedreigend te zijn, maar er is wel sprake van dat zijn hand wellicht geamputeerd moet worden.

Say whut?!
Neeeee, dit is echt een ramp! Het was altijd zo’n goede rijder die heel goed mee kom met de top en die veel potentie heeft. Het zou erg zijn als hij niet meer zou kunnen rijden. Ik hoop dat het niet te erg is.
ooo… shit, ik hoop echt voor hem dat hij beide handen kan houden! het zou echt jammer zijn als hij niet meer in de Formula 1 kan racen want hij was echt een van de beste rijders in het veld!
OK , ik zal niet flauw zijn , best jammer als hij niet meer kan rijden ik mag die kubica wel.
een van de talenten van de F1, goed, al die jongens kunnen hard rijden, maar hij kon toch wel hele mooie dingen laten zien. fingers crossed, en hopen dat het goed komt!
Het is toch een van de betere rijders in de f1. Zou zonde zijn omhem te verliezen.

Het is dan ook niet te hopen dan Ho-pin tung gaat rijden. Dan komen we als nederlanders nooit meer in de f1.
Zijn hand zou bijna verpletterd zijn, de kans is groot dat hij die niet meer kan gebruiken.
Ik hoop voor hem dat zijn hand niet geamputeerd wordt! Dan is zijn carrière zogoed als zeker voorbij want ik denk niet dat je met een prothese snel genoeg kan reageren…
Waarom doen ze die rally’s niet gewoon in F1 auto’s? Veel veiliger en volgens mij nog best komisch ook. Robert, sterkte met herstellen.
@Jochempie: ik denk dat als je de bocht uitvliegt een bos in je liever een dak over je hoofd heb:) dussem, wat dacht je van de le Mans LMP1 Prototypes!:)
@Jochempie: ik wil jou dan wel es met een onaangepaste F1 auto een Finse of Griekse rally volledig zien afleggen naar een podiumfinish. :P
@HDM: lache toch :)
Euh, de standaard zegt iets anders jongens:
De 26-jarige Poolse Formule 1-rijder Robert Kubica (Lotus Renault) raakte zondagochtend zwaargewond bij een ongeval op weg naar de rally ‘Ronde di Andora’, in de buurt van de Italiaanse havenstad Genua. De Pool werd met meerdere verwondingen en breuken per helikopter afgevoerd naar het Santa Corona-ziekenhuis in Genua, maar was wel bij bewustzijn.
@As_long_as_it_is_fast: Het komt er dus gewoon op neer dat hij tegen een kerk is gevlamd.
@Freude_am_Fahren: Inderdaad, en zoals ik hieronder zei, dat wens je niemand toe. Al zeker de pastoor van die kerk niet.
@As_long_as_it_is_fast: hij was (in zijn rallyauto) onderweg van de 1e proef naar de 2e proef. De rally was dus al bezig. Hij reed niet in een normale straatauto oid.
@robbie: Op die manier! Goed uitgelicht jongeman, bedankt.
Dit is dus één van die redenen waarom hij nog niet bij Mclaren of Ferrari aan de bak komt, hij wilt perse rallyrijden, iets waar ze bij Ferrari/McLaren niet happig op zijn.

Maar hopelijk loopt het niet slecht af voor hem, uitstekende rijder met veel potentieel.
-edit: check!-

In elk geval, op weg naar of tijdens de rally, maakt niet veel uit. Dit wens je niemand toe. Hopen dat hij volledig kan herstellen.
Och arme.. verschrikkelijk.. je hand is instrument nummer 1. Dat geldt voor iedereen, niet alleen voor coureurs.. als hij die niet meer kan gebruiken..

Had hij nou iets aan de benen.. dan komt die nog een eind, kijk maar naar Zanardi.. maar de handen? Ik vrees het..

Ik hoop van harte voor hem dat het goed komt. Beterschap Robert!
@Freewarefreak: “..Wel is de kans heel groot dat Robert de funtionaliteit van zijn rechterarm en hand zal verliezen..”

Laten we hopen dat het toch beter uitpakt als hier gezegd. Mijn broer heeft ook een auto-ongeluk gehad en had toen hij uit de coma kwam had hij ook een lamme rechterarm. De doktoren zeiden tegen mijn ouders dat het waarschijnlijk nooit meer goed kwam. En je moet hem nu zien, jaren later, hij is sterker als mij.. ik verlies met armpje drukken van hem.. jep.. met zijn rechterarm.. alles doet het weer.
@Freewarefreak:

Heel cool voor je broer!
Maar hoelang heeft hij erover gedaan? Niet binnen 1 jaar, want je schreef al dat je broer jaren later veel sterker is geworden dan jij.

Het punt is dat Kubica geen jaren de tijd heeft, wil hij terugkeren in de F1.

Als je bedoeld dat Kubica net als je broer, volledig kan herstellen…Dan heb ik je verkeerd begrepen! ;)
@FrankypankyV8: Nee, hij heeft er jaren over gedaan.. revalideren, revalideren, eerst kon hij zijn vingers weer bewegen, toen zijn hand.. enz, enz.. door de intensieve training “groeien” de motorische zenuwen weer aan elkaar.. die maken zelf een bypass om de beschadigde delen, door de prikkeling.. tenminste zo heb ik het begrepen.. ben geen arts. ;)

Dat bedoel ik voor Kubrica ook. Zeker hij gaat dat nooit meer dit jaar redden. Wie weet of zijn F1 carriere al niet voorbij is. Maar ik hoop voor hem, als mens, dat hij de arm ook op een dusdanig niveau kan krijgen in de toekomst, dat hij er “normaal” mee kan functioneren. Laat staan racen. Dat is absoluut bijzaak. Hij moet eerst zorgen / hopen dat hij weer gezond wordt.
Erg, dit wens ik hem niet toe, ik hoop dat alles goed komt, het is zo’n prachtige coureur om naar te kijken! altijd mooie acties, en hij kon vorig jaar nog redelijk meekomen met de top met zijn renault, een baas is het!
Hmm, dit is erg vervelend voor een f1 coureur. Maarja met een beetje wilskracht en moderne techniek kan men al een heel eind komen..

Is er trouwens een blaastest afgenomen? ;-) kon het toch niet laten. Eerst een huis en nu rijdt er een pool de kerk in..
Sterkte gewenst
Vreselijk.. ik vrees voor zijn carrière als je dit zo leest.. laten we hopen dat alles goed komt!
Hier is een link van een filmpje. Weet niet hoe je hem moet embedden.

http://www.youtube.com/watch?v=Uwo7yeUPJVk
@Burdy: ow zo dus…
@Burdy: Toch balen dat ik zo heb zitten gapen tijdens Italiaanse les.. dan had ik er misschien iets van kunnen verstaan.. ;)
Damn toch niet Kubica…. Hij is echt een toppiloot en dat zou een zwaar verlies zijn voor de F1!
Waar is het stuur en dashboard/instrumentenpaneel in de auto gebleven? Heeft men dat weg moeten knippen?
Ik hoop dat hij kan herstellen, want een toevoeging aan het kampioenschap.
Wat een zonde, zou een groot verlies voor de sport zijn. Na Kobayashi was hij toch dé rijder die de GP’s kleurde vorig seizoen. Sterkte!

Btw, het verbaasde me dat die kerel nog maar 26 is, leek me al een flinke dertiger.
lekker zo, 34 dagen voor de 1e GP. idd, een van de ‘echte’ coureurs. net zoals alonso, kobayashi, vettel en hamilton de coureurs die echt hard gaan.
UPDATE
Het team heeft een verklaring uitgegeven waarin het volgende staat:


“multiple fractures to his right arm, leg and hand”


En met betrekking tot een eventuele amputatie zegt een woordvoerder (van het ziekenhuis?):
“All assessments have yet to be made,” said official Roberto Carrozzino. “An amputation is not a decision that is made so rapidly. I do not confirm or deny this report.”


Ook zou Kubica wellicht nog verwondingen hebben aan zijn heup en andere interne verwondingen. Momenteel wordt hij geopereerd in Italie. Onder andere door hand specialist Igor Rossello.
‘There are unconfirmed reports that Kubica’s injuries were caused by the end of a crash barrier penetrating the car – which would explain why his injuries were on his right hand side rather than by the door.’

Zou wel de verwondigen en de gaten in de auto kunnen verklaren.
@Burdy: Zie ook in de filmpjes nergens een kerk staan. Dus de vangrail lijkt mij wat logischer. Hoe onlogisch het ook nog is.
@Burdy: aan die vangrail zat ik ook al meteen te denken toen ik de video zag. En het verklaart ook waarom Kubica enige tijd vastzat in de auto.
Holy fuck wat een kut bericht. Hoop dat ze zijn hand nog enigzins kunnen redden. Nog niet eens zo zeer om weer te kunnen racen maar meer voor alles buiten het racen om.
Update on Robert Kubica’s condition
After undergoing extensive medical checks this morning, Robert Kubica has been diagnosed with multiple fractures to his right arm, leg and hand. He is currently undergoing surgery at the Santa Corona Hospital in Pietra Ligure.

Robert suffered a high-speed accident this morning while competing in the Ronde di Andora Rally.

Daniel Morelli, Robert’s manager, will be available for the press in front of the hospital emergency entrance at 16h30 CET.


Video: http://www.autojunk.nl/2011/02/robert-kubica-crash-rally-andorra

Ik heb zo’n flauw vermoeden dat de vangrail dwars door de auto is gegaan. Hoe zou het anders kunnen dat Kubica zoveel verwondingen heeft aan zijn rechterkant…
Pff zo dan, slik! Ik hoop echt voor hem dat alles goedkomt.
Meestal als mensen iets aan de handen en armen hebben bij een rally ongeluk, komt dit doordat ze het stuur niet loslaten of de stoel niet vastpakken waardoor ze tegen de ruiten slaan.
Dat van die vangrail zou ook een goede kunnen zijn. Toch denk ik dat ie zijn armen niet goed gehouden heeft, ook omdat hij F1 coureur is die dat soort dingen juist niet (hoeven) doen.
@KUYL: Maakt niet uit of het rally of F1 of redbull air race is. Bij crash altijd handen van het stuur.
Je polsen kunnen gewoon simpelweg niet zon klap opvangen.
En bij een autocrash heb je ook nog eens een hele dikke kans dat het stuur in een 100ste van een seconde een kant op draait als de wielen iets raken, helemaal niet fijn voor je polsjes.
Kubica weet dat heus wel hoor.
En verder is zijn hele linkerkant aan drelle.
Zijn co-piloot heeft verder niks.
Lijkt me ook dat er iets naar binnen is gekomen.
Dan wel niet een stuk vangrail of het blok/dashboard.
@GOD: het blok is verwijdert door de brandweer om Kubica uit de auto te halen.
@GOD: F1 coureurs doen dat niet, houden tot bittere einde handjes op het stuur.

http://www.youtube.com/watch?v=PozD6Pc0SzA
@KUYL: woow dat filmpje maakte me dag, 0:22 ayrton senna met 1200Pk dwars gaan in tumborello en ook nog is met 1 hand aan het stuurtje. bravo Senna
@KUYL: Ja hehe zo kan ik het ook. paar kleinigheidjes met een beetje blikschade, schadeformuliertje der bij en klaar is kees. Ook nog eens uit het stenen tijdperk toen veiligheid nog een scheldwoord was.

Tegenwoordig is dat wel anders hoor.
En tuurlijk proberen ze altijd nog vanalles om de wagen zo veel mogelijk onder controle te houden.
Maar bij een echte zware klap waar ze zo goed als rechtdoor in de muur of bandenstapels knallen halen ze de handjes wel van het stuur hoor.

http://www.youtube.com/watch?v=yJFeTMFv6CA
@GOD: sjonge jonge wat ben jij een eigenwijs zeg. Echt het enige filmpje waar je de handen even niet aan het stuur zit zitten. Elk filmpje wat ik verder kan vinden zie je dat ze de handen aan het stuur houden.

http://www.youtube.com/watch?v=41Gd_KaUGtY.

http://www.youtube.com/watch?v=nuPOuXdoq-0

http://www.youtube.com/watch?v=FsMoktU88GE
@KUYL: Zie je Hamilton met zijn knietjes op en neer gaan.
Komt omdat ie ontzettende pijn aan zijn polsen heeft ;)
De manager van Kubica (Davide Morello) heeft zojuist in een verklaring gezegd dat Kubica het risico loopt om de volledige functie van zijn rechterarm en hand te verliezen, maar een amputatie zou (nog?) niet nodig zijn.

Dat klinkt dus niet best… De operatie zou tot vanavond 20:00 duren.
http://www.ivg.it/2011/02/incidente-di-robert-kubica-a-rischio-braccio-destro-in-arrivo-la-famiglia/
@robbie: Dat klinkt inderdaad niet best, maar ik denk meer dan alleen een breuk in zijn arm :cry:
Welke kloojo laat dan ook zijn duurbetaalde piloot en tevens HET gezicht voor het team racen in een andere auto als waarvoor hij aangenomen was.
Zal wel weer sponosrbelang voor hebben laten gaan.
@Hubert: Dacht net hetzelfde
Polen en auto rijden. Het zou verboden moeten worden.
@beieren: heb je de postscriptum gelezen?
Als je het filmpje bekijkt dan kijk je via een gat ter hoogte van de middenconsole zo naar buiten. Ik hoop echt dat Kubica volledig kan herstellen.
Zo zie je maar dat een F1 coureur toch niet zoveel skils heeft als een echte WRC’er zoals Loeb.
@The360box: Ja want jij weet natuurlijk hoe dit ongeval tot stand is gekomen! LUL niet zo dom man!
@The360box:
zo zie je dat een volleyballer niet zo goed kan tafeltennisen, beetje maf klinkt dat vind je niet???
@The360box: dit is gewoon domme pech geweest dus heeft niks te maken met skills

enne ff btw ga eens even tellen hoeveel autotjes collin mcrae aan puin heeft gereden
@The360box: Hopelijk blijf jij ook van de openbare weg af met je XBox skills.
@fortuna: hee niks tegen xbox skills ik heb ook een xbox en rij al cker 3 jaar schadevrij:P
Oooowwwww… Dat is zuur. :(
Ik vond Kubica een echte top coureur. Ga hem zeker missen in de F1, want het ziet er zo op het eerste gezicht uit dat ie dat wel kan schudden…
Veel beterschap!

@The360box
wat een debiel commentaar bij zo’n thread.
By the way, het is makkelijk zeggen dat ze niet zoveel skills hebben als WRCers, maar dat is hetzelfde als appels met peren vergelijken. Allebei fruit, maar zo anders. Trouwens, ik heb nog geen WRC coureur gezien die zich aan F1 waagt, andersom wel en dan is het makkelijk praten. Het is gewoon een hele andere tak van de autosport met dito skills.
Man man dit is zuur.. Ik vond het een van de betere rijders van het veld en met de juiste auto zou hij een heel gevaarlijke concurrent kunnen zijn.. Maar de kans zit er in dat het gedaan is met zijn carriere, wat wel erg zuur is.

Props trouwens aan robbie voor de goede journalistiek, op vele andere nieuwssites heb ik minder of minder juiste informatie, RESPECT ! Ook het navolgen van de juistheid na het plaatsen met behulp van de updates verdient een pluim, in plaats van het gewoon posten en er niet meer naar omkijken. TOP robbie !
Ik hoop echt dat hij weer terug de oude gaat worden!
Ik heb hem wel graag, niet te veel flair, gewoon racen!

Beterschap!!
Ahhh man dit is echt zo’n zuur nieuws! Volgens Formule1.nl ( http://www.formule1.nl/articleview/16716 ) hoeft zijn hand er niet af maar of het geheel weer goed gaat funtioneren is afwachten.

Maar 1 ding ben ik wel bang voor en dat het toch het einde van Kubica in de F1 is :(
Nu moet ik een andere favoriet gaan nemen *ZUCHT* Nou ja, Hamilton of Vettel dan maar.
Ik heb begrepen dat Kubica zoveel problemen heeft met zijn hand, vanwege een eerdere operatie. Hij is ooit zwaar gecrasht in de F3.

Het allerbelangrijkste lijkt mij dat Kubica hersteld. Of hij weer F1 zal rijden? Mss., maar misschien ook niet, want zijn hand is volledig verbrijzeld.

BTW, ik mag hopen dat men bij Renault hun boerenverstand gebruiken en Heidfeld bellen…
@FrankypankyV8: Dat Heidfeld niet als coureur mee rijdt bij de vaste rijders vind ik nog steeds een teleurstelling…net als Hulkenberg…
@skinnybmw:

Mee eens. Zo slecht deed Nick het niet vergelijken met Kamui-San. Sterker, in die paar races scoorde Nick Heidfeld meer punten dan P. dl Rosa tot Monza… :roll:

Heidfeld, een van de meest onderschatte coureurs in de geschiedenis van de F1!
Hij heeft waarschijnlijk het rij-talent van alle andere Polen bij elkaar. Maar dat hij ook nog rally mag rijden, naast F1, is een apart verhaal.
Misschien loopt het allemaal nog goed af voor Kubica, ik wens hem het beste en sterkte met het herstel.
Hopelijk zien wij hem weer terug in de autosport, welke autosport dat dan is, maakt mij niet uit. Misschien is het wel duidelijk nu, dat de F1 een betere optie is, waarin hij meer talent kwijt kan.
Zo niet, dan hoop ik dat hij een goed leven zal hebben en is het jammer, dat wij dan een race-talent moet missen.
Kubica is niet direct naar het ziekenhuis gebracht. Omdat de crash op een afgelegen plek was heeft het een uur geduurd voordat de hulpdiensten er waren en hij uit het wrak kon worden geholpen. Lijkt me wel dat er een stuk vangrails naar binnen is gekomen anders zouden de verwondingen juist aan de linkerkant moeten zitten omdat je daar tegen de deur aan kunt slaan. Het feit dat de bijrijder ongeschonden uit het wrak is gekomen zegt mij ook dat het iets smals is geweest dat Kubica heeft geraakt en een vangrails past wel mooi in dat plaatje.

Ik ben erg benieuwd of we hem ooit nog achter het stuur van een F1 auto gaan zien, James Allen had wat chirurgen gebeld die gespecialiseerd zijn in reconstructie van handen en die hadden het er over dat je al snel kunt rekenen op een maand of 6 aan revalidatie.

De kans dat Ho Pin hem vervangt is overigens 0,0. Ho Pin is namelijk geen reserverijder bij Lotus Renault. De reserverijders zijn Senna en Grosjean. Als het echt 6 maanden kan gaan duren voordat hij weer terug is dan vermoed ik dat ze bij Lotus Renault meer ervaring zullen gaan zoeken en bijv. een Heidfeld aantrekken maar dat laatste is pure speculatie.

@GOD, F1 coureurs halen ook bijna altijd hun handen van het stuur. Slechts een enkele keer doen ze het niet… vraag me niet waarom want dat weet ik ook niet :). Lijkt mij logischer om het altijd te doen, better to be safe than sorry.
Waarom zou een F1 coureur ook nog rally er bij rijden?
Op de BBC website staat meer info, onder andere:

“It is understood a crash barrier penetrated the footwell of the car, and the Polish driver was said to have been trapped for more than an hour waiting for specialist equipment to cut him free”

De foto van de auto laat dit ook goed zien, met een groot gat in de motorkap waar de vangrail de auto is binnengedrongen.

Dit is erg jammer, Kubica was een echte aanwinst voor de F1, een erbij nog een erg vriendelijk persoon. Hij zal erg gemist worden tijdens het jaarlijkse F1 circus. Veel beterschap!
@Aniator: Wat een wrang verhaal eigenlijk he? Vangrails dienen om je te beschermen tegen zware verwondingen door niet van de weg te raken, enz.. en nu wordt diezelfde vangrail zijn waterloo.. die vernield even zijn lichaam.. zonde zonde.. één geluk.. hij verteld het na. Wat ALS.. een paar centimeter meer zus of zo en we hadden het Requiem van Mozart op kunnen zetten..
Volgens de doktoren gaat revalidatie een jaar duren om zijn hand weer fatsoenlijk werkend te krijgen. Er is dus nog wel een kans dat hij weer zal kunnen racen.
@Alpinaa: tussen “fatsoenlijk werkend” en “functionerend op topsportniveau” zit nog een wereld van verschil hoor. Ik vermoed dat die dokter bedoelt dat hij na een jaar revalideren waarschijnlijk weer zelf een boterhammetje zal kunnen smeren. Of zelf z’n broek aantrekken. Een comeback à la Zanardi misschien…? Helaas. Ik betwijfel het.
Persbericht van het team:

‘Robert Kubica underwent a seven-hour operation at the Santa Corona Hospital in Pietra Ligure this afternoon. The Lotus Renault GP driver had been diagnosed with multiple fractures to his right arm and leg following a high-speed accident at the Ronda de Andora rally this morning. He also suffered severe cuts to his forearm, which could have an impact on his right hand mobility.

Doctors are reasonably satisfied with the way the operation went. Tonight, Robert’s condition remains stable but serious. He has been placed into an induced coma and could be woken up in the morning.

Professor Mario Igor Rossello, Director for the Regional Centre of Hand Surgery at San Paolo Hospital in Savona: “It has been a very important and difficult operation. Robert Kubica’s right forearm was cut in two places, with significant lesions to the bones and the tendons. We did our best to rebuild the functions of the forearm. It took seven doctors, split into two teams and a total of seven hours to complete the operation. One team was the emergency task force from the hospital of San Paolo (Savona) that is normally appointed to treat this sort of injury, while the other team came from the orthopaedic department of the Santa Corona Hospital (Pietra Ligure). At the end of the operation, Robert’s hand was well vascularised and warm, which is encouraging. Following the surgery, Robert Kubica will remain under permanent monitoring overnight because his condition remains serious.”

Eric Boullier, Team Principal and Managing Director of Lotus Renault GP: “The news of Robert’s accident came as a real shock to the whole team. All of us, at Lotus Renault GP, wish him a quick recovery. We have been really impressed with the way the doctors looked after him today and we would like to thank the whole team of the Santa Corona Hospital for their professional approach and dedication. I will be traveling to Italy tomorrow, along with Vitaly Petrov, in order to see Robert and tell him that we are impatiently waiting for his return.”

Another update will be made tomorrow morning at 9h30, at the hospital, by Prof. Rossello and Daniel Morelli, Robert’s manager.’
Ja, als zijn hand eraf moet, dan maar F1-racen in Johnny-style: een hand aan het stuur, de andere achter de stoel, zoals de rijtest met de Civic Type-R. Nee, flauw en misplaatst grapje. Dat zijn carriere nog lang moge duren.
Damn, een jaar uit de running. En dan moeten we maar hopen dat hij zijn hand weer kan gebruiken. Doet een beetje aan Alessandro Nannini denken. Die verloor zijn hele arm na een helicopterongeluk. Ze konden de arm er wel weer aanzetten, maar hij kon geen F1 meer rijden. Later zagen we hem nog wel achter het stuur van de DTM-Alfa’s, maar ook die moesten voor hem aangepast worden
Nog een update van het team:

“After spending the night under constant observation, he was briefly woken up by the doctors of the Santa Corona Hospital (Pietra Ligure) this morning. The Lotus Renault GP driver was then able to talk to his relatives. He was also able to move his fingers, which is encouraging for the rest of his recovery process.

Professor Mario Igor Rossello, Director for the Regional Centre of Hand Surgery at San Paolo Hospital in Savona, did not notice any swelling or infection on his right forearm, and this is another good sign, although it will be several days before it is known if the operation has been 100% successful.

In order to avoid any physical stress, Robert will be put under gentle medication in order to sleep for the next 24 hours at least. Meanwhile, the doctors will decide how they will treat his elbow and shoulder fractures. Robert may have to undergo surgery once again for this, but not for a few days.

Lotus Renault GP wishes to thank the Hospital of San Paolo (Savona) and the Santa Corona Hospital (Pietra Ligure) for their professional approach and their dedication.

Lotus Renault GP will issue another update on Robert’s condition later this evening.”


@robbie: Bedankt voor de update… Dit is echt een spijtige zaak en een zwaar verlies voor de formule 1, als hij niet meer mocht rijden. Andere updates blijven welkom!

Aan al de idioten die domme opmerkingen maken over zijn driving skills en weet ik wat allemaal. Dit is een accident dat je niemand toewenst, zeker niet iemand als Kubica. De dag dat een van jullie ooit tegen een muur aanplakt zal ik eens goed de eikel komen uithangen… zien wie er dan lacht, bende randmongolen.
@xilver: Hoezo, eigen schuld toch?
@The360box: en hoe weet jij dat? Het schijnt dat er iets mis was met het asfalt (bult ivm boomwortel) of dat er wellicht iets van olie op de weg lag. Ook zou het natuurlijk nog kunnen dat er een mankement aan de auto was.

De opmerking “eigen schuld” slaat (in mijn ogen) volledig de plank mis…
@robbie: Misschien maar desondanks zijn er tig andere coureurs voorbijgereden die het wel konden navertellen.
Ziet er toch stevig beschadigd uit die wagen… Ik hoop dat Kubica er geen blijvende schade aan overhoud.. Zou enorm jammer zijn… Is een goeie F1 piloot… een hele goeie zelf…
Zou jammer zijn voor de F1 als hij niet meer zou kunnen rijden.
Man man man… echt hopen dat zo’n geweldige coureur zijn hand niet verliest! Dat zou echt verschrikkelijk zijn aangezien hij echt bloedsnel is… We hopen het beste voor hem!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).