Rijtest en video: Audi A6 3.0 TDI

Auteur: , 154 Reacties

Op het zonnige Sicilië mochten we alvast een eilandje om in de laatste loot aan de Audi stam: de nieuwste generatie A6.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in de video HIER! ]

Wouter in een A6... KLIK!

Zet de A6 naast andere auto’s van het huidige gamma en het lijkt wederom oude wijn in nieuwe zakken. Staan de tweede generaties A6 echter naast elkaar, dan zie je de reuzenstap die Audi weldegelijk heeft gemaakt. De eerste indruk op het vliegveld is positief. Uiteraard staan er dikke versies, maar zelfs de wat minder uitbundig uitgevoerde testauto’s blijken veel minder saai dan verwacht. De styling van de A6 lijkt beter gelukt dan van de nieuwe A8, die toch wat sulligs heeft en wat meer bite zou kunnen gebruiken.

Audi A6 3.0 TDI S-Line

Nu zijn de proporties van de A6 ook lekkerder geworden: de auto is korter, breder, lager en heeft een langere wielbasis. Al met al oogt de A6 dynamisch en ik vind dit de mooiste Audi die de laatste tijd gelanceerd is. Maar goed, ik heb dan ook een sedan-fetish, dus voel je vrij om het hartgrondig met me oneens te zijn. Het definitieve oordeel zou ik dan wel uitstellen tot je de auto in levende lijve hebt gezien, op de AutoRAI staat de A6 zeker te schitteren, maar het liefst aanschouw je de nieuweling op de weg.

Audi A6 3.0 TDI S-Line

Jarenlang waren Audi’s gemaakt van het lichte aluminium, maar ze waren niet significant lichter dan de concurrentie. Daar lijkt nu een klein doorbraakje te zijn geweest, want zo wist de enthousiaste Audi meneer in de presentatie te vertellen: zelfs de Quattro versies zijn over het algemeen lichter dan de achterwiel aangedreven concurrentie. Dit alles met dank aan de 20% aluminium in de carrosserie (o.a. deuren, kofferklep en motorkap) en het gebruik van diverse soorten staal. De voorlopige basisvariant (2.0 TDI met voorwielaandrijving en handbak) legt 1575 kg in de schaal.

Audi A6 3.0 TDI S-Line

Het lagere gewicht heeft voordelen voor het brandstofverbruik, maar duidelijk ook voor de stuureigenschappen. De eerste rit van vliegtuig naar hotel voerde me over een lang stuk snelweg. ‘s-Lands wijs, ‘s-lands eer en dus lagen de snelheden op een hoog niveau. De aangegeven snelheidsbeperkingen en inhaalverboden (op de later volgende tweebaanswegen) werden door de Silicianen aan hun laars gelapt, zodat ook ik de 3.0 TDI eens goed aan de tand kon voelen. De diesel drinkende V6 is geen onbekende, in deze trim gooit hij er 245 pk en 500 Nm koppel uit. Laten we het er op houden dat dit ruimschoots voldoende is om de A6 aan inspirerende prestaties te helpen. De topsnelheid is volgens Audi begrensd op 250 km/u, maar die laatste kilometers zal je er uit moeten persen. Tot 220 km/u gaat het heel makkelijk, maar daarna zijn er lange lappen autobahn nodig om extra snelheid te halen. Veel indrukwekkender zijn de tussensprints, die de A6 3.0 TDI met twee vingers in zijn neus lijkt te doen. Voor de cijferfreaks: de 0 naar 100 neemt 6,1 tel in beslag, het gemiddelde verbruik is 6.0 liter op 100 km en de CO2 uitstoot 158 gram per km.

Audi A6 3.0 TDI S-Line

De 245 pk sterke 3.0 TDI is er alleen met (fijne) zeventraps S-tronic bak met dubbele koppeling en met aandrijving op alle wielen. Als dat te veel van het goede is, weet dan dat Audi ook een voorwielaangedreven versie met traploze Multitronic bak van de 3.0 TDI biedt (204 pk). Instapper is de voorwielaangedreven 177 pk sterke 2.0 TDI met handbak. Benzine rijders hebben nog wat minder keuze: de 2.8 FSI V6 (204 pk en 280 Nm) komt standaard met de Multitronic bak. Echt smullen is de 3.0 V6 TFSI met 300 pk en 440 Nm (zie ook de rijtest van de A7 Sportback). Later volgen uiteraard nog veel meer varianten waaronder een hybride. De A6 Hybrid combineert de 211 pk sterke 2.0 TFSI (die als instapper ook nog in de A6 komt) met een 45 pk sterke elektromotor en komt medio 2012 op de markt.

Audi A6 3.0 TDI S-Line

Het motorenpalet is geen grote verrassing en de lijst met opties die kunnen worden meebesteld is dat ook niet. Toch bewijst Audi hier zijn Vorsprung durch Technik, want de concurrentie heeft niet op alles een antwoord. Het MMI systeem (standaard, maar navi is optioneel) heeft een mooi 6.5 inch scherm wat uit het dashboard klapt, maar leuker wordt het als je opties gaat aanvinken. Zo is er een touchpad waarop je simpelweg de bestemming schrijft waar je heen zou willen. Weet je de naam van dat leuke restaurantje niet meer, dan gebruik je de ingebouwde Google zoekmogelijkheden om dat even uit te vinden. Of je laat een van je passagiers dat doen via de ingebouwde Wifi hotspot. Ik kan bijna niet beginnen met beschrijven wat er nog meer op kan, een kleine greep dus: Bose of Bang & Olufsen speakersystemen (9.582 euro), een automatische inparkeerfunctie, actieve cruise control, verwarmde voor- en achterstoelen en een nachtzichtassistent die met infrarood werkt.

Audi A6 3.0 TDI S-Line

En dan kan je ook nog kiezen om alle lampen in de A6 van LED’s te voorzien. Dat is een noviteit in deze klasse, maar als je toch een dikke A6 aan het configureren bent dan kan die extra 4.392 euro er vast ook vanaf. Ik kan ieder geval bevestigen dat zelfs tot 2x de snelheidslimiet op onverlichte Siciliaanse bergweggetjes het zicht excellent blijft. Ik deed deze research natuurlijk graag voor jullie.

Audi A6 3.0 TDI S-Line

Op die bergwegen kwam de A6 ook nog eens goed uit de verf. De A6 is niet de kleinste van formaat, maar de wegligging is verrassend goed. De tijd dat Audi’s louter onderstuurden lijkt aan boord van de A6 opeens heel lang geleden. Nu reed ik met een Quattro, dus het kan zijn dat de voorwielaandrijvers iets anders reageren. Toch vermoed ik dat het wel meevalt, want het insturen doet de A6 gewoon lekker. De bocht uitacceleren was met de laatste generatie Quattro (met kroonwiel-differentieel) ook geen probleem, mogelijk dat de voorwielaangedreven A6-jes daar meer moeite mee krijgen. Inmiddels heeft Audi de setup ook relatief sportief gemaakt, gas lossen in de bocht betekent een losser wordende achterkant waarmee de echte helden wellicht echt overstuur zouden kunnen opwekken. Het Quattro systeem stuurt standaard 60% van de kracht naar de achterwielen, zodat met enige provocatie op droog asfalt ook nog iets wat lijkt op poweroversteer te genereren is. Uiteraard trekken de voorwielen de auto snel weer recht, zodat een uitwaaiendere achterkant met rokende banden niet tot het repertoire behoor. Op sneeuw en ijs zijn vermoedelijk wel echte vierwieldrifts neer te leggen.

Dit verhaal lijkt louter positief te zijn, maar aan de andere kant mag dat ook wel. De investering die de Audi dealer van je gaat vragen om jezelf neer te vlijen in een A6 zetel is niet gering. De vanafprijs is 46.900 euro voor de 2.0 TDI, maar dan zit er nog geen navi, xenon, park-distance of leer in. Vrijwel iedere koper zal dus een vinkje zetten bij het Pro Line pakket (4.250 euro) of het Pro Line Plus pakket (9.350 euro). En de echte lekkere versies (3.0 TFSI en 3.0 TDI) kosten 65 mille, maar zijn dan nog niet lekker aangekleed. Filmpje!154 reacties

Is die Quote/golddigger grap een voorbode voor een test van de 458 Italia?
@valluik: Dat was trouwens hoopvol bedoeld, niet als een flauwe grap. ;-)
Dit is trouwens voor het eerst dat ik een grote Audi zag ”uitbreken”, zij het bescheiden.
@valluik: Haha, vond hem heel goed. Zat het filmpje te kijken en mijn collega vroeg wat lach je? Even terug gespoeld en zei.. “moet je horen wat een vergelijking..”

“Deze auto klauwt met zijn banden in het asfalt als een golddigger met haar nagels in de rug van een lid van de Quote 500..”

Super! Verzin je zulke dingen on-the-fly Wout? Of gaat daar een groeps brainstorm sessie aan vooraf? In ieder geval hulde!

OT: Mooie auto. Word er stiekem toch wel hebberig van.. vooral die TDI met 500 Nm.. (gelukkig werd dat niet zo vaak gezegd..) Het interieur zal ongetwijfeld fenomenaal zijn qua pasvorm en materiaal, toch vond ik het oude mooier.. ik hou wat meer van massief. Dit geeft mij het gevoel van een speedboat.. met die rondlopende lijsten achter het dash. Maar daar laat ik hem niet voor staan.. ik laat hem wel staan voor een F10 530D Executive.. ;)
ojee deze lijkt nog meer op de a4
@mrbones: Voor een leek wel ja.
@bowie: Ja. Kenners van coca-cola flesjes kunnen bijvoorbeeld aan het lettertype van de kroonkurk meteen zien in welke stad ie is gevuld.
Of van die kenners die als een luciferdoosje leegvalt meteen weten hoeveel lucifers erin zitten.
Het zijn dezelfde kenners die tijdens de scholing een ‘rugzakje’ krijgen, en later tijd hebben om hun kennis op peil te houden, omdat het groepshoofd de boodschapjes doet.

Maar ja. Ik zal het wel nooit verder schoppen dan leek, bij Audi’s. Want het aantal lamellen bij de mistpitjes, of zoals nu de honingraatstructuur… ik heb er nét niet genoeg aan om het allemaal uit elkaar te houden.
@mout: nou blijven proberen dan maar, ik zal je in gedachten steunen!
@mrbones: waar haal jij het vandaan:S
Mooi apparaat is het geworden!
Nu de rijtest gauw bekijken…
-edit: nutteloze bijdrage-
Hij wordt steeds mooier… Nu nog in het donkerblauw met licht interieur..
Zeer goed filmpje! Audi gaat echt met sprongen vooruit qua rijgedrag. Mooie auto alleen niet naar mijn smaak. :P Kleur is saai, velgen passen niet bij dit model, interieur moet hout en lichte bekleding in maarja daar moet je doorheen kijken bij deze tekst. Behalve de prijs niks op af te dingen deze A6. :D
the-budel-guy
@Tommy2: eindelijk iemand die ook hout in het interieur wil
@the-budel-guy: Kijk iemand met dezelfde smaak! En verchroomde of alu raamstrips aan de buitenkant maakt het wat mij betreft helemaal af.
Veel BMW rijders zijn gek op ‘shadowline’, maar ik zou de auto direct terugbouwen tot het standaard chroom, dat zwarte lijkt van een afstand veel goedkoper!

On topic: Ik vind het toch echt wel een mooie bak die nieuwe A6, maar ergens vind ik vorige A6 avant (rond het jaar 2006) nog steeds de mooiste in zijn klasse.

Maar als ik nu zou moeten kiezen, dan zal ik geen seconde twijfelen en direct voor de BMW 5 gaan. Wat een waanzinnig mooie wagen is dat, vooral in het echt op de weg (op foto’s komt ie minder over wat mij betreft).
@Tommy2: Waarom hout in je interieur? Het is toch geen blokhut? Hout moet in de kachel, niet in je auto.. Er waren in de jaren 80 amerikaanse wagens met hout aan de buitenkant. Verschrikkelijk. De tijd van de Flinstones ligt achter ons.
@mco: Omdat ik die aluminium panelen saai en kil/koud vind. Hout maakt het wat gezelliger en warmer. En een zwart interieur vindt ik persoonlijk ook maar niks. Ik zou het eerder zo doen:

http://www.autoblog.nl/gallery/Audi/A6_2011_lek/audi_a6_2011_11.jpg

Maarja dat is mijn mening, en die is bij iedereen anders! :P
@Tommy2: Sluit mij aan bij u man. ;)
@Tommy2: ik sluit me hier ook bij aan. Ik vind aluminium zelfs goedkoop ogen vaak.
@Tommy2: en pianolak zwart, is dan wel zwart, maar toch hout. Ik vind hout meer RR en Bentley.
De opsomming van bestelbare opties die de Voorsprong door Techniek moeten aanduiden zijn niet echt heel interessant en zelfs al bij de C-klasse facelift allemaal bestelbaar. behalve het touchpad maar zo’n noviteit is dat nou ook weer niet. Verder ziet hij er schuin van voren best wel lekker uit en het zal vast een erg goede auto zijn. Filmpje kan ik helaas nog even niet kijken.
@Pordon: Is dat zo? Waar is bij Mercedes het elecxtrisch schuifdak met zonnepanelen? Ga maar eens naar Zuid frankrijk met het gezin en ontdek hoe lekker dat is met leren bekleding….
@Gaoske: Die is er wel volgens mij wel, ik dacht dat dat leverbaar is geweest op de e-klasse, maar zelfs nu gewoon leverbaar op een Prius… Ik herhaal; Prius…

Dus als die voorsprong door techniek in het verwerken van ledjes in de koplampen zit en in het invoeren van een touchpad dan benik iig niet onder de indruk…
the-budel-guy
pracht van een wagen.
zo dra de avant uit is staan wij bij de audi dealer om onze huidige A6 in te leveren voor die.
@the-budel-guy: Wij? Je bedoeld je ouders/vader/moeder?
the-budel-guy
@Donstil: mijn ouders en ik.
aangezien ik 16 ben mag ik
officieel natuurlijk nog geen auto rijden.
Hij ziet er nu wel sportiever uit. In elk geval beter dan het sulletje van nu. De grill is oversized en gedoemd om te mislukken als je hem in je binnenspiegel ziet aankomen. Je zou eerder geneigd zijn om op de rem te staan dan een baan te verwisselen. Toch ben ik niet onder de indruk, omdat dit de S-Line uitvoering is. Hoogstwaarschijnlijk zal de standaard versie wel 10x lelijker zijn. Desondanks heeft hij wel een mooie scherpe prijs, die zeer aantrekkelijk is om hem aan te schaffen. Maar met een BMW ben je wel beter af ( de F10 5 series ).
@majinstar: Koop een Audi A6 3.0 TDI 204pk Pro Line + incl. opties als metalic lak, keyless entry, inklapbare buitenspiegels, sportstoelen en je bent €70.000,- armer. Wie er €10.000 voor een betere geluidsinstallatie van B&O neerlegt is helemaal gek. Ga eens voor 10 cm minder auto, zoals een Peugeot 508 en je bent spekkoper, in plaats van te dure Duitse worst. €12.000 verschil tussen een Audi A6 2.0 TDI 177pk, en Peugeot 508 Blue Lease Executive 2.0 HDi 163pk. Veel te duur voor vergelijkbare specificaties.
@T16: de 508 is niets vergeleken met een audi, bmw of merc.
@T16: Deze auto’s vergelijken met een Peugeot is niet echt logisch hoor… Dan vind ik die Peugeot overigens nog aardig duur, als het maar 12000 scheelt.
@majinstar: hoe wet jij nu al, dat hij beter is dan een lelijke 5 serie voor opa’s? Of hoe hij er uit ziet in de spiegel?
@Jipp: Hij heeft 100% gelijk. Ik zou liever de MB als de BMW halen, maar de BMW is echt wel mooier dan deze…
@marcus: jij weet dus ook niet veel van zulke wagens, alleen een droom voor je waarschijnlijk, meer niet.
@Jipp: Jammer dat het hier zo moet gaan! Laat iedereen lekker zijn mening geven over het uiterlijk van een wagen! Ik vind de audi ook harstikke lelijk en saai en kies ook voor een mooie E-klasse of 5 serie! Wordt je nu boos? Get real, het is een mening!
@Jipp: de F10 is gewoon gruwelijk! bmw laat wederom zien geen eenheids worst te zijn. audi is vrij lijnloos en lomp!
@rijgewoonbmw: de f10 is gruwelijk SAAI inderdaad ja. Maar zo te zien heb je je bril niet op, genoeg lijnen en is een stuk minder LOMP als bmw. Even kijkend naar de modellen van bmw zie ik weinig verschil tussen de 1 en de 3 serie, de 7 en de 5 zijn ook vrijwel identiek…. Weet je dat dat is jongetje, dat is een familiegezicht creeren, en dat alles voor een eigen identiteit. Waarschijnlijk heb je die zelf ook niet, en heb e de zelfde nickelson jas als je vriendjes, op een gestolen fiets.
@rijgewoonbmw: Overigens zou ik dat wederom snel weglaten, nog geen 15 jaar terug was alles hetzelfde bij bmw.
mijn keukenmixer ziet er moderner uit …
Mooie bak en goed filmpje weer!
1. Het is een Audi
2. Duur
3. 11 kleuren leverbaar

Kortom Wouter, geen echte kritiek? :)
Nice! Want het is natuurlijk een geweldige bak (ditmaal is de voorkant mooier dan de achterkant)
Mooier dan de A8. Die opmerking over die kleuren ook, prachtig.
Als het goed gedaan is, dan mag het ook gezegd worden. Mooi filmpje van een ongetwijfeld degelijke Duitser, maar helaas heeft een pindanoot meer karakter, en wellicht ook een betere vormgeving…
Maar kom, saaie mensen hebben ook nood aan vervoer.
@Pixed: Eensch!
@Pixed: Ja, ik denk dat ik er ondertussen uit ben, met mooi en saai en zo. Ik ken mensen die helemaal wegdromen bij een pak, waarvan het krijtstreepje precies goed is: niet ‘ingeweven’, maar met bijna losse vezeltjes vlak aan de oppervlakte. En met de juiste afstand ertussen. En met precies de juiste hoekjes aan de flapjes op de (natuurlijk altijd lege) zakken.
Deze groep wordt warm van 4 ringen.
Andere mensen houden van een kleurtje. Misschien zelfs wel een combinatie van twéé of drie kleurtjes! In een pak, een shirt, of voor de echte guiten zelfs op een sweater of broek. Bij zulke mensen blijft van een Audi vooral bij dat ie grijs is. En misschien dat ie lang was – of juist kort.
@mout: Ha, fraai verwoord. Pluspunten voor de proza.
@mout: Prachtig. Kudo’s voor u! Dat zijn de mooiere tekstjes.
Volgens mij is een 5-serie en een e-klasse ook gewoon met 4 wiel aandrijving leverbaar. Misschien niet op alle motoren, maar toch.

Het is een audi. Met al zijn plussen en minnen, wat voor iedere audi dan ook geld
Haast alles pleit voor die 3.0 TDi, boven de 2.0 TDi. Enkel de prijs natuurlijk… en dat zal zowel bedrijven als particulieren weer naar die lilliputtertjes drijven!
… En waar blijft die zogezegde 220pk-variant van de 2.0 TDi? Weeral gebakken lucht zeker?
Nou, dit is beter dan ik had verwacht. Je ziet nog wel dat het een A6 is. De voorkant is heel mooi gedaan (zeker die lichten!). De achterkant vind ik wat minder (die van de vorige generatie was mooier). Audi kennende zal de Avant wel heel erg mooi zijn dus kies ik daarvoor ipv deze sedan.
Woohoo, een nieuwe A6! Yeeeeeaaah, spannuuuuund!!!!


*gaap*

Het zal vast een goede auto zijn, maar zoals Pixed al zei, een pinda heeft meer karakter. Ik kan er totaal niet warm van worden.

*gaat chinees eten opwarmen*
Mooie auto hoor!
Nu wachten op de S6 en RS6.
+ Sicilië
– Audi
http://www.bimmertoday.de/wp-content/uploads/Audi-A6-C7-BMW-5er-F10-Bildvergleich-Seite-655x465.jpg

Doe de BMW maar…
@jack_abarth: Doe de Audi maar…
@jack_abarth: De Audi heeft veeel strakkere (mooiere) lijnen!
Hij is gewoon mooier! Audi graag!
@Jokkebrok: je bedoelt recht toe recht aan.. audi sucks
@rijgewoonbmw: Ieder zijn mening, en met de jouwe ben ik het zeker niet eens!!
@rijgewoonbmw: weer een type a la majinstar, speciaal voor jou is er bmwblog.nl
@jack_abarth: Audii!!
@jack_abarth: Doe mij die prachtige A6 maar!
@jack_abarth: Audi voor mij eveneens. De BMW heeft niet het mooie lijnenspel van de Audi.
de ideale auto voor een zakenman!
Mooie VW hoor ,maar ik vind de prijzen voor zo’n passat toch wel de pan uit rijzen ;)
@norge: Zodeju, u bent echt slecht geïnformeerd op technisch vlak…
@norge: Bij mijn weten zijn de koppeltjes bij VAG altijd VW-Seat en Audi-Skoda geweest?
@norge: Misschien is verder kijken dan je neus lang is?
Tsja, de raamlijn en algehele vorm van de auto is echt EXACT hetzelfde als bij de vorige A6. Gemiste kans vind ik, want zelf vind ik de vorm van de sedan gewoon heel lelijk. Was bij het model daarvoor trouwens ook al exact hetzelfde.

Interieur is dan wel heel mooi, maar ik ga toch voor de E of de 5-serie met achterwielaandrijving. Dat vind ik wel een hele moeilijke keuze.
Laten we gewoon stoppen met vergelijken met andere Audi modellen en hem gewoon naast een 5-serie of E-klasse zetten. En dan is het denk ik gewoon een kwestie van smaak. Ik zou persoonlijk voor de Audi gaan.
Nou vooruit: REPOST VAN DE VORIGE LOL!
@jack_abarth

Doe ze allebei maar.
Als BMW fanboy vind ik het toch moeilijk om toe te geven dat ik de nieuwe A6 eigenlijk een gruwelijke auto vind.

Als ik zou moeten kiezen tussen De A6 of 5-serie zou de keuze nu meer bepaalt worden door de prijs dan persoonlijke voorkeur.
@Alexander_NAS: Ik begrijp dus dat ik het woord “gruwelijk” moet lezen als in “super vet”.. you confuse me dude.. ;)
Behalve de LED dimlichten is het maar een saaie verschijning. Toont ook het kleurenpalet.
En 1 op 17 haal je nooit met die 3.0.
Dat Audi hun modellen op elkaar laat lijken is niet nieuw, de vorige generaties leken ook op mekaar,


Ik zou zeggen: kijk en vergelijk, na 13 jaar is de basisvorm gewoon niet veranderd… *zucht* Alsof het zo’n iconisch design is als de 911… (not)

http://media.autoweek.nl/m/m1by0j0b6t7b_800.jpg

http://media.autoweek.nl/m/m1fyh76b5g54_800.jpg

http://media.autoweek.nl/m/m1fysa5bgp67_800.jpg
@thomaz: Hmmm inderdaad, ze hebben allemaal 4 wielen, koplampen, achterlichten etc..

Dat heb je ook bij 5-series, e-klasses en weet ik veel wat..
@YouRockMyWorld: Als je nou precies niet naar die 3 dingen die je makkelijk kan veranderen, maar naar de daklijn en raamlijn kijkt zie je wat thomaz bedoelt.
@YouRockMyWorld: hhaha inderdaad je hebt helemaal gelijk:P
@YouRockMyWorld: Op jouw verzoek zetten we deze dan ook nog even op een rij, om te beginnen de E-klasse:

W210
http://media.autoweek.nl/m/m1fyhg3b2ied_800.jpg

W211
http://media.autoweek.nl/m/m1by0t8be64r_800.jpg

W212
http://media.autoweek.nl/m/m1by1drbkufq_800.jpg

Nu de 5-serie…

e39
http://media.autoweek.nl/m/m1fyhclbtvju_800.jpg

e60
http://media.autoweek.nl/m/m1by0s2b9k8x_800.jpg

F10
http://media.autoweek.nl/m/m1cykasbvtdn_800.jpg

Samenvattend zie je gewoon dat bij Mercedes de overgang van w211 naar w212 heel groot geweest is, veel scherpere lijnen etc. Bij BMW is de overgang van de e39 naar e60 gewoon heel groot geweest. Maar bij die Audi is het gewoon al 3 modellen lang precies hetzelfde (zeker nu die laatste 2!)

Tuurlijk hebben alle merken hun merkwaarden waar ze vanuit gaan zoals bij BMW de nieren en de hofmeisterknik en de dubbele koplampen (wat nu de angel eyes zijn geworden), en Mercedes de kenmerkende grill met ster op de motorkop en in het geval van de E-klasse de dubbele aparte koplampen.
@thomaz: Goeie post! Als je dit zo ziet lijkt het alsof de designers bang waren echt iets te veranderen en daardoor steeds meer kleine prutsdetails zijn gaan toevoegen.
@thomaz:

Je vergeet er 1

http://www.handelsprijzen.nl/images/640/696/350696-1.jpg
@jack_abarth: Dat is natuurlijk de facelift van dat tweede model. Maar op verzoek van yourockmyworld gaan we nu ook de laatste 3 generaties 5-serie en e-klasse op een rijtje zetten… Dus de e39, e60 en f10 en de w210, 211 en 212
Haha, die hond die in het begin zo moet gapen op het moment dat die A6 langsrijdt. Dat beschrijft direct wat ik van de auto vind!
Die Exeo achterlampen staat deze wagen wel.
Niet echt onderscheidend, maar wel een typische VAG-wagen en daardoor geliefd in den Nederlanden; louter 6-jes.
dus als ik het goed lees, en goed heb geluisterd, alleen maar positive berichten op de prijs na (die in de meeste gevallen goedkoperuitvalt dan bij de concurrentie). ik vind hem sowieso mooier dan de e-klasse, maar de 5-serie blijft het audi moeilijk maken, of Audi blijft het Bmw moeilijk maken kan ook.
Weer een goed verslag, maar waarom niet wat langer??
Weinig vernieuwend .Rijdt ongetwijfeld goed.Maar dat doet een kia ook.HEt is gewoon beschamend dat je zo veel geld moet neerleggen voor zon model.
wat kiezen? een A8 voor het supercomfort of een A6 voor het design
@love4sportcars: Als je design wilt kun je beter de Jag XF doen met die fijne 3l diesel!
@marcus: als je graag bij de garage wilt staan, zeker de jag nemen.
Prima torretje…
hoe heet dat nummer die in het begin komt?
Ik vind de test niet echt heel spectaculair, eerlijk gezegd.
Mening van mij over de auto is sterk verdeeld, vrij mooie auto, maar zoveel van het zelfde. Verschrikkelijk.
wat een zeikerds hier ee.

of je het mooi vindt of niet, Audi heeft goede verkoopcijfers. en daar draait het daar om. ze gaan het niet voor jou, hater, veranderen. sorry.
@philipzuidijk: Jij bent wel de eerste die als een hater klinkt.
@philipzuidijk: maakt het uit joh, jij bent Audi fan en trots op. Daar gaat het toch om. Tis toch geheel niet interessant wat andere vinden. Overigens laat jij bij BMW topics toch ook geen moment voorbij gaan om niet te prikken qua comments. Incasseren en uitdelen waarde vrind, zo worden we volwassen kerels. Anders kan je altijd nog geen stampvoeten en schreeuwen, maar dat niveautje zijn we wel voorbij toch?
mooie wagen, verbeterd op alle punten, de mooiste auto in zijn klasse! snap niet waarom mensen dit kraken, veel heeft hij niet weg van een a4 of a8 en hij alle generaties a8 zijn mooier dan de concurrentie. Laten we is wachten op de triotest….
@Jipp: Zijn allemaal gastjes die ‘m heimelijk heel mooi vinden, maar……er nooit een zullen kunnen betalen.
Daarom maar afkraken.
(Laat de eventuele reacties nu maar komen…..)
@bowie: of ventjes die op hun 18e een bmw kopen waar je meer aan moet sleutelen dan je er mee kan rijden, maar hij is wel ‘geweldig’?
@Jipp: Voor een niet-kenner heeft hij heel veel weg van een A4 of A8 hoor. En schoonheid blijft natuurlijk persoonlijk. :)

Het zal overigens best een uitstekende auto zijn verder, dat kan Audi wel.
@Citrofiel: Dat is waar, maar je kunt het bijvoorbeeld alleen al aan de daklijn zien… schoonheid blijft persoonlijk, maar dit is niet een schreeuwend ontwerp, waar sommige van zijn concurrenten dat wel zijn…. mijn a4 is de levering inmiddels uitgesteld voor 2 weken…
@Jipp: Laat de daklijn nu iets zijn waar die niet-kenners niet bewust naar kijken. Die kijken vooral naar ‘het gezicht’, oftewel de lampen en grille. En laten die nu bij de meeste Audi’s op details na gelijk zijn. Maar goed, laten we niet altijd met die discussie beginnen hè. ;)
Jammer dat het wat uitgesteld is, maar stel je gerust, het is nog lang niet zo erg als bij Citroën. ;) Kopers van de DS3 e-HDI die hem al in oktober bestelden krijgen hem eind februari geleverd. Het zal je maar gebeuren. :|
@Citrofiel: het klopt wat je zegt, maar ga voor de grap is kijken naar de verschillen met de a4, kijk bijv naar de grille, koplampen en vorm, naar mijn mening duidelijke verschillen.

En, het kan nog erger, een a3 sportback heeft een levertijd van langer dan een half jaar… in november bestellen is pas in juli geleverd krijgen…. Vooral omdat er niet genoeg onderdelen beschikbaar zijn, als ik een andere interieuroptie zou nemen, zou ik hem eerder kunnen krijgen…
@Jipp: Dat die A3 zo laat in zijn levenscyclus nog zo goed verkoopt zeg, opvallend.
@Citrofiel: Ik denk ook dat ze daarom nog even wachten met een volledig nieuw model. En dat die wachttijd ook de reden was, waarom BMW zoveel 1 serie’s op naam heeft gezet voor 31 december…
@Citrofiel: heb je bij elk merk imo, ene die niks van auto’s kent , kent maximum merknaam
@wouter: “Uiteraard trekken de voorwielen de auto snel weer recht, zodat een uitwaaiendere achterkant met rokende banden niet tot het repertoire behoor.”
uitwaaiendere heb ik nog niet van gehoord, maar kan zijn. In elk geval behoor = behoort.

OT: Sowieso een stijlvolle auto, ook nog eens dynamisch. Ideaal voor de zakenman die er ook nog eens een gezin op nahoudt. Geen slechte keuze hier. Erg leuke velgen ook, alleen zou ik er een ander kleurtje opleggen…
Jammer dat de grille zo ontzettend groot moet zijn. want dat vind ik een groot minpunt aan het design. net als bij de grilles van Peugeot. Die vind ik ook lelijk. :(
laat ik nou net mijn A8 2.5Tdi hebben omgeruild voor een A8 4.2TDI uit 2009. Denk dat ik daar geen spijt van ga krijgen. Zo’n dikke koppelbak van een v8 diesel kan toch echt geen v6 diesel tegenop
Leuke test, leuke auto! Toch zou ik eerder voor de 5 gaan!
Jammer dat ’t weer ’n 13 in ’n dozijn audi is…en dit wil concureren met bmw/mercedes.
Ze hebben zich behoorlijk uitgesloofd op de facelift! Ik zou geen nieuwe premiumauto van een zeven jaar oud ontwerp willen kopen dus ik zou een 5-serie halen.

Goed, dat klonk een beetje cynisch. Echter, ik vind dat VW nog nét kan wegkomen met het faceliften van de Golf V en het een nieuw model noemen. Audi gaat te ver. Die bakken zijn peperduur, investeer dan eens in een nieuwe monocoque.
@Jochempie: vertel waarom dit alleen een facelift zou zijn?
@Jipp: De basis van de auto is 99,9% onveranderd. Het enige dat veranderd is, is dat de vouw in het achterste zijscherm net iets dieper is dan bij de vorige. Dat is een goedkope matrijs-aanpassing. Alle onderdelen die op de monocoque geschroefd zijn (deuren, spatborden, achterklep, nieuwe elektronica, nieuw dashboard, ga zo maar door) zijn nieuw. Als je plaatjes van het interieur bekijkt, en je dus niet focust op het design van het dashboard maar even verder kijkt (kunststof kappen op de a-,b-, en c-stijl) zie je dat die exact hetzelfde zijn als in de vorige A6. Ze hebben enkel een ander kleurtje ABS-granulaat uitgekozen en hup, de oude mallen weer in de spuitgietmachine geschroefd.
@Jochempie: Fout, deze A6 staat op een nieuw platform (van de A7) wat ook gelijk zijn verbeterde rijeigenschappen verklaard (andere gewichtsverdeling).
@Jipp: Het uittredende model:
http://img171.imageshack.us/img171/1250/2009audia6allroadquattr.jpg
Het nieuwe model:
http://img833.imageshack.us/img833/2774/audia620121024x768wallp.jpg
Identiek.
@Jochempie: Edit: oké, slecht voorbeeld, dat is te zien. Maar ik blijf erbij, de monocoque is hetzelfde.
@Jochempie: je geeft zelf al aan dat het niet helemaal klopt wat je zegt. maar even een voorbeeld, hoeveel was de nieuwe c-klasse veranderd? Of de 308? ieder merk doet het. daarbij is hij onderhuids toch ook verbeterd, je leest het verbeterd, niets mis mee. Eigenlijk exact het zelfde als wat merc en mercedes doen, en daar mag het wel?
@Jipp: Het voorbeeld dat ik geef klopt niet, inderdaad. Ik denk echter wel dat het klopt dat de basisvorm uitwisselbaar is tussen de oude en de nieuwe A6. Spreekt Mercedes niet van een facelift bij de nieuwe C? Dat kan toch haast niet anders? En Peug? Die faceliften de 308 toch ook? Audi gaat nog wel even verder dan dat, evengoed is het geen volledig nieuw model.
@Jipp: Ik ga af als een gieter. Zelfs ik zie nu duidelijk verschillen in het model, op detailniveau. De hoek van de naad tussen a-stijl en spatbord is veel horizontaler bij de nieuwe. Als dát geen indicatie is dat het een compleet nieuw model betreft… Excuses voor mijn standvastigheid, daar kan ik weinig aan veranderen ;)

Het lijkt net een 911! Alles is anders maar alles is hetzelfde…
@Jochempie: Ik hoop dat meer mensen gaan inzien wat jij nu hebt opgemerkt, en ook gaan inzien wat hierboven al is getoond, dat ieder merk dit doet, en je dus niet alleen audi moet afvallen! Overigens is het ook wel leuk om bijv de neus naast een a4 neus te zetten, er zitten duidelijke verschillen tussen… kijk bijv naar de gril, vorm van de neus en de koplampen…! Overigens vind ik het interieur van de nieuwe a6 prachtig!
@Jipp: Ach, ben vaak overtuigd van mijzelf. Maar daarnaast ben ik niet bang te erkennen dat ik fout zit.
Dit blijft gewoon een mooie wagen.. no matter what the haters might say… :-)
Jaloers op testrijder :$
De nieuwe A6 oogt erg dynamisch in tegenstelling tot z´n kleine broertje A4, die lijkt nergens op.

@Jipp: Ik zie wat opmerkingen van jou tegenover andere reaguurders waar ik m’n bedenkingen bij heb. De reaguurders in kwestie beginnen niet ineens de “persoonlijke toer” op te gaan. Iets wat jij dus wel doet. Moet je zelf weten. Respecteer gewoon de meningen van anderen en probeer eens op te houden om jouw mening bij iedereen z’n strot binnen te douwen. Wanneer ik deze Audi lelijk vond en dat gewoon zei dan zou ik ook een hatelijke sneer krijgen neem ik aan?

Doe eens normaal.. :?
@autoloos19: Helemaal mee eens, af en toe lijkt het wel alsof hij de religie Audi probeert te verkopen hier. En iedereen die niet mee wilt doen moet branden. Laat iedereen lekker leuk vinden wat ze vinden, dan blijft het tenminste nog een beetje divers op de weg.
Zo zie je maar weer, voorspronge tov concurrentie.. Deze auto vind ik echt super mooi gelijnd, deze kan je niet lelijk vinden met die 19″ etc. Alleen zou ik beige van binnen doen en dan laagglans motorjachtenhout. Stukken mooier dan de 5-serie deze en zeker mooier dan de E. Topauto!
Allen hij zegt: de instapper is de 2.0TDI met 147 pk, ik weet zeker dat er 177 pk ook zijn. Want toen ik een ander persbericht las was dat namelijk 177pk. Maar die 147pk kan er altijd bij zijn gevoegd.
@ jackl. Heb je het zelf geprobeerd? Nou dan. (oke, het kan wel maar niemand probeert het. Stop onderschatten)
http://www.seriouswheels.com/2010/klm/2010-Mercedes-Benz-E-Class-History-1920x1440.htm

is het niet zo dat de meeste die het geld wel hebben voor een E-klasse gaan
http://4.bp.blogspot.com/_UYUyHACXkrA/SJWolQXDBhI/AAAAAAAAICY/bl_eKrEvWZA/s400/Mercedes-Benz%2BE-Klasse%2BHistory%2B%282%29.jpg
@antoon: Oeh! Geloof het of niet, doe mij de W210 maar… De laatste degelijke Mercedes.
@Jochempie:
Ik geloof je gelijk. Ik heb de dezelfde wens. Toen ik taxi reed ben ik overtuigd door de w210. na 9 ton rijden die dingen nog steeds als nieuw. Mijn voorkeur: 200 CDI met 6 bak.

Nu rijdt ik w115, hier voor w123. en ik ben nu opzoek naar een w124
Tja , een A6 kan ik altijd wel pruimen al is het design niet meteen extreem veranderd , maar dat zijn we wel gewend bij VAG.

De A6 is in mijn ogen mooier dan een A8. De A8 heeft een zieligkijkend front en daar zou ik nooit mee kunnen leven.

Maaarrrrrrrr…Ik zou nog altijd voor een 5 serie gaan , maar de A6 is zeker geen slechte 2de keuze.

Bring it on haters
A6 is één van de mooiste verschijningen. Vloeiende lijn, oogt sportief. Geniet mijn voorkeur boven een A5 bijvoorbeeld. Klassiek en toch modern. Koppelt het aangename aan het praktische (4 deuren en ruimte genoeg.
Mooiste A6 tot nu toe maar oh oh wat een saai overengineered stuk duitse degelijkheid is het geworden zeg, bleh…
Hahaha, 11 kleuren waarvan 8 donkergrijs en zilver. Kijk dat is nou wel Audi ten voeten uit. En precies zoals de Audi-rijder het wil.
Ik heb de rijtest gekeken om in slaap te vallen maar het geluid is te hard tov Wouter z’n stem. Mooie velgjes, dat dan weer wel…
Wouters fangehalte begint wel een beetje ongeloofwaardig te worden. De gekozen beelden, muziek…. beetje te subjectief voor een “journalist”.
De beperkte kleuren en dure opties zijn de enige kritiekpunten, kortom, de (bijna) perfecte auto. Ook de term “voorsprong” vaak gebruiken. Kom op Wouter, als je kritisch bent ben je veel vermakelijker. Nu ben je net een willekeurige Autoweek journalist….
OT: nette auto voor de zakelijke rijder. Niemand (met name de klanten en andere relaties) nemen geen aanstoot aan deze auto. Maar met het huidige ontwerp van de 5 zal BMW daar ook punten scoren. MB heeft een heel uitgesproken design, ik hou er wel van. Maar we leven nu eenmaal in dit calvinistische land, dus we doen gewoon, das al gek genoeg en nemen een zilvergrijze.
AB = AW. Oftewel; AudiBlog en AudiWeek. We worden doodgegooid ermee. Waarom niet eens een Mazda6 GT-M getest of een Mazda3 MPS? Of een dikke Accord? Maar anywho, saai filmpje, wordt weer bijzonder weinig verteld behalve uiterlijk en hoe het op de weg ligt maar alle andere zaken worden overgeslagen.
.
Wel mooie auto trouwens. Veel mooier dan de gedateerde A4 met zuurpruim gezicht en de logge A8
Ze hebben de velgen van m’n golf gejat :)
Ok, niet helemaal maar het lijkt toch wel allemaal erg veel op elkaar.

Erg nette en strakke (zakelijke, in deze kleurstelling) auto, pluspunten voor Audi.
ik vind hem echt goed gelukt hoor ben geen audi fan, hou over het algemeen meer van die andere twee maar deze is toch wel goed gelukt saai oke maar heb je die nieuwe 5 of e klasse gezien? die zijn niet bepaald spannend en daar komt nog es bij dat ik gewoon kan lezen dat de 3.0 tdi een juweel van een motor is
Hangt alweer mooi in z’n kont op de eerste foto. Past prima in dit falende segment met de W212 en F10.
Mooi, maar de originaliteit is weer ver te zoeken!
Afgezien van de nieuwe design elementen die nu op alle andere Audi’s ook zitten, is de basisvorm inderdaad nog steeds dezelfde….
@mrdjm: waarom zou je het veranderen als het herkenbaar is en goed verkoopt?
@Atenza: never change a winning team!
@Atenza

Je neemt me de woorden uit me mond:P iemand die het tenminste snapt.
(geldt ook voor @Jipp :P)

OT: Ik vind deze A6 echt erg goed geslaagd en het interieur van Audi vind ik veel mooier dan bij de concurrenten. Zag laatst de nieuwe 5 serie Touring wel een dikke versie zag er vet uit maar nu ik deze A6 zie wordt het knap lastig:P
Dit even voor alle duidelijkheid: De vorige a6 verkocht bijna net zoveel als de e-klasse en 5-serie bij elkaar.
Een nietszeggend detail…
@gerard1710: dat verklaart alleen al de populariteit van de a6 boven de bmw en merc.
Audi is gewoon hot.
ik heb die a6 laatst nog bij de mac gezien langs de snelweg, dat was in februari en hij komt pas in april????

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).