Rijtest en video: Lexus CT200h premium met 14% bijtelling

Auteur: , 90 Reacties

De Lexus CT200h is nu al een hit, veel klanten hebben zonder te rijden al hun krabbel op het orderformulier gezet. Wij konden wel rijden en kunnen je melden of deze mensen een verstandige keuze hebben gemaakt.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk in de video HIER! ]

Doe eens sprinten...

Het loopt al storm bij de Lexus dealers, begin februari had Lexus al meer dan 700 orders genoteerd. Waarom deden al die klanten dat al? Het verhaal is natuurlijk eenvoudig: de Lexus CT200h heeft voor zakelijke rijders 14% bijtelling en dat is de Haarlemmer wonderolie die de orderboeken razendsnel laat vollopen. Voor de prive-rijders is het fijn om te weten dat er geen BPM in de aanschafprijs zit versleuteld en dat er geen motorrijtuigenbelasting hoeft te worden betaald.

Lexus CT200h

Die fijne belastingvoordelen krijgt de CT200h koper omdat de kleine Lexus zo zuinig is. In de standaardtestcyclus verbruikt de CT200h slechts 3,8 liter per 100 km ofwel een ruime 1 op 26,3. De bijbehorende CO2 uitstoot is met 87 gram per km ook prettig laag en daarmee komt de CT200h met stip op nummer 1 binnen voor de groenste benzine motoren. Daarmee houdt de lol nog niet op, want (naar verwachting) zullen de onderhoudskosten ook laag zijn. Voorbanden en remblokken gaan voor een Prius (en dus waarschijnlijk ook voor de CT200h) zo’n 96.000 km mee, de achterbanden en blokken nog veel langer. Tijdens het remmen wordt namelijk elektriciteit terug gewonnen om de accu op te laden en bij lage belasting worden de reguliere remmen dan niet eens gebruikt. Een nadeel van deze methode is dat de prestaties van de “remmen” niet helemaal lineair zijn en het systeem ook wel wat “bite” mist.

Lexus CT200h

De hele casus voor de CT200h hangt heel sterk op financiën, Lexus benadrukt ook dat de onderhoudskosten tot 40% minder zijn dan bij concurrenten. Gecombineerd met alle andere voordelen (14% bijtelling, geen MRB, laag verbruik) zou de CT200h in ieder geval voor je portemonnee een prettig rijdende auto moeten zijn. Toch zijn er wat mitsen en maar-en te maken. Die fabelachtige verbruikscijfers (en CO2 uitstoot) haalt de CT200h alleen met 15” lichtmetaal. Bestel je de Lexus op veel fraaier 16 of 17” velgen, dan loopt het verbruik op naar 4,1 liter per 100 km en de CO2 uistoot naar 94 gram per km. Om een auto zo zuinig te krijgen (en te houden) moeten er blijkbaar nogal wat concessies gedaan worden.

CT 200h

Adopteer je de verkeerde rijstijl dan blijft er van de zuinigheid weinig over. Het gaat te ver om te beweren dat het verbruik tijdens de testrit en het schieten van de video representatief was, maar toen stond er het weinig indrukwekkende 8,5 liter per 100 km in het display… Wil je echt benzine-geld besparen, dan is het zaak om de regels rond het nieuwe rijden goed in je hoofd te prenten.

Lexus CT200h

Toch is dat niet het grootste issue met de CT200h, toen ik wel mijn best deed haalde de Lexus namelijk 4,5 liter per 100 km op een weg met veel verkeerslichten en snelheden tussen 60 en 80 km/u. Het probleem zit vooral in het raffinement van de hybride aandrijflijn. De combinatie van elektromotor en verbrandingsmotor biedt zeker zijn voordelen, de implementatie van Lexus (en van Toyota) laat echter te wensen over. De 1.8 liter motor werkt met een speciale Atkinson slag die de zuinigheid bevordert. Echter voor een 1.8 is het topvermogen van 99 pk en het maximumkoppel van 142 Nm erg laag. Aangezien de 82 pk en 207 Nm sterke elektromotor ook nog kan bijspringen, stelt Toyota dat het totale vermogen maximaal 136 pk is (simpel optellen mag blijkbaar niet). Toch komen die er maar op bitter weinig momenten uit. Volgens Toyota duurt de sprint naar de 100 km/u ongeveer 10,3 seconden, duidelijk langzamer dan diesels met eenzelfde vermogen. De topsnelheid is begrensd op 180 km/u, zodat full-blast over de Autobahn niet tot de mogelijkheden behoort. De acceleratie stopt overigens pas er net iets meer dan 190 op de teller staat, maar de 200 aantikken lukt echt niet.

Lexus CT200h

De snelheidsbeleving is ook duidelijk onder de maat. Deels is dat te wijden aan de gebruikte continue variabele transmissie (CVT). Vraag je enig vermogen van de benzinemotor dan schiet het toerental naar minimaal 4000 tpm, onder begeleiding van een luid loeiende motor. Dat toerental houdt de bak vast zolang er wordt geaccelereerd, omdat dat zowel het snelst als het meest brandstof efficiënt is. Nu kun je stellen dat je met een hybride anders moet leren rijden, maar daar zit de kern van het probleem juist. Wil je met het verkeer mee rijden, een heuvel op, een brug op, even invoegen op de snelweg of een voorligger inhalen dan zelfs als je met een fluwelen teen het gaspedaal bedienen, de motor te snel te veel toeren maken. Het bijbehorende geluid doet absoluut afbreuk aan het comfort en is met geen mogelijkheid premium te noemen.

Lexus CT 200h

In de persuitingen en reclame-spots rept Lexus over “The Quiet Revolution” en dat is gezien het bovenstaande maar gedeeltelijk waar. Toch kan de CT200h weldegelijk geluidloos opereren. Tot 45 km/u en voor een maximale afstand van 2 km (volgens sommige berichten 3 km) kan de CT200h net als de Prius volledig elektrisch rijden. Dat betekent niet dat je er in de stad mee weg komt, maar geluidloos door een parkeergarage of over het woonerf lukt in ieder geval wel.

Lexus CT200h

Het stuur- en weggedrag is semi-vermakelijk, zonder dat de gevestigde orde van scherp sturende auto’s in het C-segment zich zorgen hoeft te maken. Grip is er genoeg, feedback door het stuur en van de rest van de auto is er ook. De lol beperkt zich wel alleen tot het insturen, want voor lekker uitacceleren mist de powertrain duidelijk punch. In de sportstand krijgt het ESP zelfs een meer liberaal karakter, zodat je de bandjes wel aan het piepen kan krijgen.

Lexus CT200h

Het interieur oogt premium, zeker in de top-of-the-line versies. De gebruikte materialen zijn fraai en een gedeelte van het dashboard is zelfs met leer afgewerkt. Een fraai kleurenscherm, USB aansluiting, Bluetooth voor de telefoon, een climate control met twee klimaatzones en natuurlijk de automatische versnellingsbak zijn standaard. Voor de basisprijs van 28.950,- euro is lichtmetaal overigens ook standaard, maar dan wel de lullige 15” variant. Voor 31.200,- euro staat de CT200h Business Line voor de deur met 16” velgen en onder meer regensensor en achteruitrijcamera. Kies je voor full-options, dan weet je ook weer wat de andere betekenis van premium is. De CT200H Luxury Line kost 40.750 euro… Daarvoor zit er dan wel een fabuleus klinkende Mark Levinson audio systeem in en krijg je leer, navigatie, parkeersensoren en LED-koplampen. De totaalscore aan LED diodes is dan 89: 46 in de voorlampen, 8 voor de richtingaanwijzers en 35 in de achterlichten.

Lexus CT200h

Qua optieprijzen of uitrusting is de CT200h niet uniek, maar de Red carpet treatment is dat wel. Bij iedere onderhoudsbeurt wordt de CT200h net als iedere Lexus voor de deur opgehaald en weer terug gebracht, krijgt de berijder vervangend vervoer, wordt zowel exterieur als interieur gereinigd en werkt de vaste servicemonteur aan de auto.

Lexus CT200h

Dat Lexus eerste auto in het premium-C-segment voor een aardverschuiving gaat leiden is wel duidelijk, maar dat komt dan vooral door de vele fiscale voordelen. De 1.6 diesels en de geblazen 1.2 of 1.4 benzines van de concurrentie rijden over het algemeen veel fijner en zijn voordeliger in aanschaf, maar hebben op zijn best 20% bijtelling. De casus voor de CT200h is heel duidelijk, leaserijdend Nederland selecteert massaal op 14% bijtelling en kijkt daarna wat er nog overblijft. Dat getuigt niet echt van intelligentie, want alleen met rekenmachine, bijtellingspercentage en aanschafprijs van auto’s op de shortlist is een onderbouwde keuze te maken. Het verschil tussen 14% en 20% bijtelling is in deze klasse tussen de 60 en 90 euro. Eén avondje stappen minder in de maand en je hebt het eruit. Voor de Lexus pleiten de lage runningcosts (ook voor prive rijders), de kwaliteit, de zuinigheid en de Red carpet treatment. De aandrijflijn voelt echter niet heel premium en oh ja een trekhaak kan er niet onder. Een culinaire vergelijking is misschien het meest toepasselijk: de Lexus CT200h is als een salade. Het is goed voor je en voor een salade is het ook nog eens verrassend lekker. Maar het wordt nooit een biefstukje. Of een lekkere pannenkoek. Kan je daarmee leven, dan is de Lexus wellicht een goede keuze voor jou. En anders zijn er voor minimaal 30.000,- euro heel veel andere fijne auto’s te koop om uit te kiezen. Filmpje!90 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ondanks het feit da ik veel Lexussen mooie wagens vind bekruipt mij hier toch iets teveel het Auris Hybride gevoel.
Gelijkaardige neus, dashboard materialen…
@gerrelekker: Een Lexus Auris dus
Het zal wel een grijze muis blijven want enig evoel van auto passie zit hier totaal niet in
Dus toch de juul he :)
Iedereen heft hem wss al gereden. BIj de Toyota Dealer… (ja, ene Prius.)
@meneersander: Een CVT Transmissie is heel anders dan een handbak of automatische versnellingsbak. Geeft dus ook een hele andere rijervaring
@jzaero: De Prius heeft volgens mij ook gewoon CVT hoor.
@Citrofiel: Ja geloof het ook.
@Citrofiel: Ah ok, weer wat geleerd ;)!
wat een hok… de concepten voorafgaand leken nog ergens op, dit ziet er toch wel weer heel erg uit als een broodtrommel, of wasmachine…

Wel bemoedigend dat ik hem moet kunnen hebben bij het stoplicht :P Dik kans dat je hem tegenkomt bij het stoplicht met een klein halfjaar.
@Alwood: de f-sport ziet er nogtands goed uit vind ik, maar de standaard idd niet, de voorbumper lijkt zo van een prius gehaald, en dan met de lichten die iets weg hebben van de is250…

kben niet helemaal overtuigd, maar ik kan me herinneren dat ik dat op het salon van parijs toch nog redelijk tevreden stond te kijken…
En je kan er geen trekhaak op krijgen. Voor mij valt deze dus af. Hoewel het één van de mooiste en betaalbaarste hybrides van het moment is. Zijn grote broer kan je wel met rekhaak krijgen, maar die is dan weer veel te duur.
integralechubasco
quote: ‘je zit wel lekker, het rijdt wel lekker maar nog steeds ben ik er niet jaloers op’.
Dat is precies waarom het gemiddelde publiek zo een type auto graag koopt. Hij is Zuinig (met een hoofdletter), hij zit lekker, hij rijdt lekker en hij is niet jaloersmakend (zeg maar, anoniem). Dat is ook waarom de meeste mensen een VAG of Opel kopen, dit soort merken brengt modellen met dezelfde ingrediënten. En daar is helemaal niks mis mee. Als ik een wasmachine of magnetron koop dan zijn dat ook de criteria die ik afvink (is het zuinig met energie?… doet het wat ie moet doen?… is het een normaal ontwerp?.
-edit: nutteloze bijdrage-
laat dat irritante motorgeluid dan horen waar Wouter het steeds over heeft
@mrbones: Wel eens met een prius vol gas gegeven? Heel irritant geluid.
Ik heb bij het zien hiervan een beetje Opel Signum gevoelens bij.
Niet dat ze op elkaar lijken, maar het is weer zo’n “net niet” wagen.
Het is net geen hatchback, maar het is ook net geen stationwagen.
Alleen met het enige verschil dat de Opel fatsoenlijke motoren aanbood.
Vind hem zelf ook niet echt mooi, vooral die achterkant niet, maar toch denk ik dat dit wel een slimme zet is van Lexus. Tot slotte is het inderdaad zo dat iedereen dit type auto’s koopt door te kijken naar criteria als bijtelling en alle andere kosten etc. en op dat punt zit het gewoon heel goed in elkaar.
Heerlijke review. Lekker afkraken zo’n auto.
Dus niemand gaat ooit de ecomodus gebruiken, of iemand houdt er van om middelvingers te krijgen. Wat een vervelende auto inderdaad. Goed filmpje. Ik krijg zin om naar Lissabon te gaan.
Heb vorig jaar een Chrysler met CVT als huurwagen gereden. Telkens je accelereert knalt dat ding in de 4000 toeren. Wordt je gewoon gek van, zeker omdat het voor geen meter vooruit gaat.
gem. kost deze auto zo’n 33.000. waarom vind ik dat nog veel? is de techniek dan ze duur of steken de fabrikanten de korting van de BPM deels in hun zak? zelfde geldt ook voor de categorie Aygo enzo, dus niet alleen voor deze.
Wie gaat alle lolpics van Wouter z’n epic face eruit halen? Verder wel ok rijtest. Beetje zelfde als de civic hybride, ook CVT. Heeft Audi ook geen CVT? is dit dan net zo klote?!
Suzuki’s E-CVT is zeer geslaagd bij mijn Burgman (motorscooter) Ben benieuwd hoe het rijdt in een Lexus/Toyota. Zo te horen niet zo fijn en geraffineerd.
Ik rij nu een jaar Prius, heb er 50.000 kilomter mee gereden, deze maand gaat de auto er uit.
In het begin moest ik erg wennen aan het geluid van de CVT, maar dat komt door het verwachtingspatroon. De beleving van het geluid en wat er gebeurt kwam voor mijn gevoel niet overeen. Inmiddels ben ik bang dat ik deze automaat toch wel ga missen in de volgende auto. Nu eerst weer wennen aan een hand-geschakelde bak, straks misschien deze Lexus?
@Brokkenpiloot: Oké, dan is het ook wel eerlijk om te melden dat het dus een Auid A4 Avant 2.0 TDi is geworden, dus geen 14%… ;)
Blijft een wagen waar je normaal en zuinig mee kan blijven rijden. En klopt, service is nergens beter dan bij Lexus.
Argumenten die de doorsnee autobestuurder wel zal weten te smaken.
die 0-100 is wel erg langzaam, mijn 50cc brommer gaat nog harder naar de 50..
@NLBUURMAN: 4L is voor een auto is toch super? ik deed met mn brommer vroeger ook 4L/100KM :s
@KaCh1ng: Volgens mij heeft hij het over de acceleratie, niet het verbruik ;-)
@valluik: inderdaad!
@KaCh1ng: hoor jij mij klagen over het verbruik van deze auto? ik vind dat prima! maar ik doel meer op de acceleratie van 0 naar 100 km/h in het filmpje, dat is echt zoo traag, mijn brommer trekt hem nog harder naar de 50. en mijn brommer is zuiniger dan 1 op 25, als je dat haalt dan heb je een heel grote lekkage in de tank…
Mooie, duidelijke film! Niet te lang en niet saai! Mooie beelden. Precies mijn smaak. Ga zo door!
Zat er el aan te komen natuurlijk. Klein autootje, zuinig, lexus (kwaliteit), ziet er ook niet uit als een fucking prius dus goeie zet van Lexus. Zelf niet geheel mijn ding maar laat ons eerlijk zijn, wie kan er echt zijn droomauto kopen…
Voor zijn doelgroep zeker en vast een goede auto ,niks voor de gemiddelde Audi A3 rijder dus.
Komt deze wagen later ook met een “gewone” aandrijflijn ?
Een draaimoment sterke diesel zou voor mij persoonlijk meer interesant zijn.
IK vind het (helaas) niets, lelijk uiterlijk (nog altijd veel beter dan een prius) en 1:25 haal je met de tegenwoordige bestuurders van hybrides nooit. ik zie zeker 1 op de 3 hybrides die de verkeers(snelheids)regels aan hun laars lappen en dus geen recht hebben op fiscaal voordeel. maar het intrieur is wel zeer geslaagd.
Heeft Wouter ook gereden met de BMW 650i Cabrio? Dat is een stuk interessanter dan dit premium broodtrommeltje.
De Kia C’eed blijft derhalve de betere… dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Kansloos in Europa al met al, wat is het toch met “premium” Japans.
Zei die nou wat ik denk dat die zei?
Deze auto slaat weer helemaal nergens op, die eco modus is niet te rijden. En het lijkt alsof er twee auto’s aan elkaar zijn geplakt bij de B-stijl.
@Torsten: Vandaar dat het nu al een verkooptopper is. Althans, voor Lexus begrippen. Hybrides slaan wel degelijk ergens op. Ik dacht dat Toyota dat inmiddels wel bewezen had. Dit is misschien geen auto voor jou en mij, maar er zijn mensen die wel het geduld hebben om wat langer te doen over bepaalde sprints. Ze krijgen er immers een deftig verbruik voor terug.

Moet zeggen dat Wouter wel erg negatief deed. Dit is nu eenmaal geen auto om donuts mee te draaien. Rij en beoordeel deze er dan ook niet op. Voor waar deze auto op gericht is, zuinigheid en luxe, doet hij het uitstekend naar mijn idee.
@barney: Hybrides hebben zich wat mij betreft nog niet bewezen hoor en dat verbruik valt heel erg tegen. En onze oude mercedes reed op de snelweg ook 5,0 liter per 100km. Het maakt niet uit hoe zuinig een auto is, het ligt allemaal aan de bestuurder, ik word zoo vaak ingehaald door hybrides met 140, dan zijn die dingen totaal niet zuinig… Blijft een onzin auto net als al die priussen.
@Torsten: Wat jou betreft, ja. Jij zoekt (net als ik overigens) een auto die vlot op snelheid is. Maar, als we de verkoopaantallen moeten geloven, er is een prima markt voor dit soort auto’s. Dus die hybrides hebben zich wat dat betreft wel bewezen. Is een feit. Maar als je er mee gaat rijden alsof het een sportauto is dan zal dit inderdaad ten koste gaan van het verbruik. Hoe dan ook, als jij dat zou doen met je Mercedes verstook je nog altijd meer brandstof dan zo’n hybrid ;)
Gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel van die hypocriete 14% bijtelling modellen dat we deze misschien niet zo vaak tegen hoeven te komen.
Ik vind trouwens wel dat Lexus zijn meerwaarde ten opzichte Toyota minder en minder eer aan doet.
Wat maakt dit nou zoveel beter dan een Toyota Auris of Prius?
Alleen de plasticjes binnenin of ook de isolatie, het gevoel in de knoppen, dat streven naar perfectie.
Dat zie ik hier niet in terug :roll:
haha Eco Mode 0-100 : 66 sec
@brennie-1994: haha, mooi 1.06 !
@brennie-1998; ik denk toch dat je dat als zogezegd premiumrijder niet echt wilt
Dit is dan 1 van de weinige Lexussen, Lexi, die ik niet echt mooi vind.
Mooie subaru.Hier hoeven de a3 en de 1 serie zich niet druk voor te maken.Ontwerpen kunnen ze echt niet.
@mbman: inderdaad, lijkt wel of de ze bij de strakke concept van alles vergeten zijn en het er achteraf gewoon bijgeplakt hebben!
lol @ vergelijking met de trein. Echter als de lexus in eco-mode staat zou ik wel degelijk jaloers zijn op de trein, aangezien die in 44 seconde naar de 100 knalt (1800 met 4 ddm rijtuigen)
Tsja, ik zou zeggen dat dit precies is wat je mag verwachten. Wat Volvo is voor Ford, of Audi voor VW, is Lexus voor Toyota. Je rijdt 1 klasse kleiner (in dit geval net boven de prijs van een veel ruimere prius), maar je krijgt er luxe materialen voor terug.
Loop je warm voor de Auris Hybrid, dan is deze hot.
Laat ik nou net niet warm lopen voor de Auris…
Oei, naar het teleurstellende uiterlijk had ik eigenlijk wel goede prestaties verwacht qua rijgedrag etc. En dat je er niet in goed zitten is best jammer voor zo’n luxe auto. Beetje een afknapper, zie hem de Golf of Astra nog niet voorbij stuiven iig.
Dat van in de toeren gaan, en dan pas trekkracht krijgen klopt redelijk. Bij een auto met erg weinig kilometers, is dat vervelend. Als de auto eenmaal 5000km heeft gelopen, is de bak een stuk fijner vind ik zelf.
even een reactie vanuit het Vlaamse zuiden.
Ik ben met een prius gaan rijden en verleden week ook met de nieuwe CT. k Vermeld er even bij dat ik meteen de wagen besteld heb.
Om maar te zeggen dat hij geweldig fijn rijdt.
Jullie hebben gelijk: het is wennen aan de CVT. Maar eens je de klik hebt gemaakt is het , voor mij althans , geen issue.
De CT vind ik trouwens veel fijner rijden dan de Prius. In de CT hoor je de motor bijna niet (ook niet bij optrekken).
De Prius vond ik dan weer veeeeel te plastiekerig afgewerkt.

Bij ons in Belgie werken ze niet met bijtellingen en zo. Maar wat een leuk verschil maakt is dat je op dergelijke wagens 15% vermindering krijgt op de aankoopprijs (buiten de normale kortingen). Dat maakt toch een verschil van 8000 eurootjes in totaal.

Jammer dat we hier nog verkeersbelasting moeten betalen.

Voor de rest over Lexus: super service bij de dealer (Hasselt), en telkens klein onderhoudje om de 15000 km, en pas een groot onderhoud op 90000. Lijkt me wel schappelijk.

Half april heb ik ‘m. Dan post ik nog wel iets.
integralechubasco
@smartje268: jij bent het levend bewijs dat de belg intelligentie bezit… van de nederlander blijf je je dat altijd afvragen…
I lolled… Een Sport knop op je Hybrid… :p
Ik ben eigenlijk geen voorstander van de Ct200h… heb hem in het echt gezien op het autosalon in Brussel… en ik vond hem eigenlijk niet echt mooi..
Typisch gevalletje, “Net niet”!
Op autweek.nl en autozine.nl schrijven ze juist hele poitieve reviews over de ct200h. Gewoon een kwestie van zelf gaan rijden dus en op basis daarvan je eigen mening bepalen.
@autobild: nee, daar schrijven ze hele saaie reviews.
Uit een eerste test : de wagen voelt zwaar aan en heeft reëel verbruik tussen de 5,7 en 8,5 l per 100 km. Dus nix bijzonders. Het voorlopige succes is dan aleen te danken aan de (onterechte) bevoordeling door vadertje staat.
@speedie:

als dat zo is wat jij stelt kan het hele bpm vrije autopark dus de schroothoop op?
@autoblogger: Je bedoelt realistische
@autobild:
mee eens!
Als het niet uit duitsland komt word het hier altijd afgekraakt!
en verder:
De sportieve gevoelens worden door de Continue Variabele Transmissie, die onderdeel uitmaakt van Lexus Hybrid Drive, helaas teniet gedaan. Wie vlot wegrijdt merkt dat de 1.8 liter benzinemotor flink toeren gaat maken en in de toeren blijft hangen totdat je een constante snelheid gaat aannemen. Versnellen doet de CT 200h goed, hij sprint van 0-100 km/h in 10,8 seconden, maar het voelt veel trager aan. Wie met een constante snelheid een brug of heuvel oprijdt merkt bovendien dat de motor extra toeren moet maken om de auto op snelheid te houden. Het gevolg, een monotone motorbrul die rond de 5.000 tpm blijft hangen. Je moet er van houden, maar ons kon het niet bekoren.
Als je bevooroordeeld, hier en daar zonder enig respect auto’s gaat testen krijg je dit als resultaat. Waarom word deze Lexus überhaupt door autoblog getest? Niet elke leaserijder is elke dag aan het scheuren over de snelwegen. Dat leer je gauw af als je 50 tot 60000 kilometers rijdt per jaar. Je pakt zo drie bekeuringen op 1 dag. Nee, een zeer goede auto maar kwalitatief waardeloos getest…
Ik rij met de Auris en die rijd enorm soepel, de Sport knop gebruik ik regelmatig bij het oprijden van autosnelwegen en als ik eens vooraan de rij stad bij rood licht. Tot nu toe een verbruik van 5,7 met elke morgen een koude start. Het verbruik zou lager zijn mogt ik hem parkeren in de garage.
Stop er een V12 in met zo’n 600 PK, en iedereen vindt het een pracht van een wagen. Want dat merk ik wel heel vaak op autoblog dat het om de motor gaat (hoe hard kan-ie van 0 naar 100, alsof je op de snelweg eerst stil gaat staan… en of je er burnouts mee kan doen etc.) en niet kijken naar het doel waar deze auto eigenlijk voor is gebouwd en niet kijken voor welke doelgroep die auto bedoeld is. Is best jammer, imo.
Ik heb ooit in de prius II gereden en dat van dat motorgeluid was mij ook meteen opgevallen. Als je zo nodig een goedkope hybride wil rijden koop lekker een civic zou ik zeggen. Ook al hoor je daar ook welleens rare geluiden moet ik zeggen :p Maar het is een stuk minder storend dan bij die toyota’s.

En als je een echte premium hybride wil is de S400h natuurlijk de beste uitkomst :D
gedwongenleaser
@BRT: beste tip ooit… doe mij ook die tig-x grotere zak met geld dan? :S
vreemd dat ze er geen kleine diesel aan koppelen met een turbootje. dan heb je tenminste toch dat beetje koppel om de auto fatsoenlijk van z’n plek te krijgen
@neal: Wat zou het voordeel zijn? Diesel is zwaardere en kwetsbaardere techniek met al z’n hogedruk-inspuiters en met een turbo maak je de boel nog complexer en storingsgevoeliger om uiteindelijk hetzelfde vermogen te bereiken als met deze ongeblazen recht-toe-recht-aan benzine-techniek. Die turbo is alleen maar nuttig om gaten in de koppelkromme aan te vullen. Dit is bij de THSD-techniek helemaal niet nodig omdat de krachtbron – de benzinemotor – altijd wordt afgeregeld op het ideale toerental om het gevraagde vermogen te leveren. Alle korstondige variaties (souplesse, zeg maar) wordt hier al opgevangen door de accu en de electromotoren. Nergens voor nodig dus, zo’n turbo.

Daarbij kun je een diesel niet zo soepel stoppen en starten als deze atkinson-benzinemotor met regelbare compressie. Dus die motor moet blijven draaien, terwijl deze motor gewoon al rijdend uitgezet en weer gestart kan worden. In stadsverkeer draait de benzinemotor eigenlijk alleen tijdens het optrekken. Daarbij wordt de accu voldoende opgeladen om een flink stuk puur electrisch te rijden tot snelheden van 70 (!) kilometer per uur. Iedere keer weer. Die 2 kilometer met max 48 geldt alleen voor de geforceerde EV-mode, niet voor het normale rijpatroon waarbij de auto zelf voor de elecrische momenten kiest. Je rijdt dus in de praktijk dus veel vaker en veel langer electrisch dan die 2km @50 die de journalisten denken te begrijpen uit het handboekje…

Nee, de enige reden om voor een diesel te kiezen is een belastingtechnische. Op benzine zit per liter zo’n 30 cent meer accijns dan op diesel. Diesel is van zichzelf helemaal niet goedkoper dan benzine, maar is dat vanwege deze dieselsubsidie. Zonder deze subsidie was diesel nooit populair geworden voor gebruik in personenauto’s. Kijk naar Japan, kijk naar Amerika, kijk naar de rest van de wereld. Alleen in Europa is diesel goedkoper. Alleen in Europa is diesel populair. En in geen enkel land is het verschil tussen diesel en benzine zo groot als in Nederland.
Mijn complimenten voor het filmpje, heren autoblog.
OT:
Ik vind het jammer dat het uiteindelijk toch niks is. Ik vind hem er wél goed uitzien..maar als de rijeigenschappen daar zo bij achterblijven dan zou ik ‘m niet kopen. Tis precies wat Wouter zei in ’t filmpje. Eerst kijken naar de bijtelling…..niet doen.
wat en stuk japanse marketingtroep! dit is echt alleen voor zuinige gierigaards of mensen van 106. oprotten met die skelters.
Gierende motors bij ‘normaal’ gebruik is erg on-premium; dikke misser dus; een beetje motorkap isolatie is helemaal niet zo duur …
@dawwg: Als je met je Premium-Golf A4 doortrekt in de versnellingen om je maximale vermogen uit je auto te peuteren, giert de motor nog veel meer. Wel 6000 toeren of zo. Dan is die 5000 van deze Lexus echt een verademing.

Oh, en als je met je Cessna vol gas geeft, gaat je motor ook op volle toeren draaien. Vind je dat dan ook gek of toch maar normaal?

Een versnellingsbak van traditionele auto’s heeft maar 1 doel: een tekortkoming van de benzine- of dieselmotor opvangen. Als deze op ieder toerental voldoende koppel zou leveren, zou je aan één versnelling genoeg hebben. Wij zijn echter zo geconditioneerd dat we moeten schakelen dat we ieder ander concept al als inferieur aanmerken. Tenminste, zo lijkt het als ik de heren journalisten mag geloven. Wat de boer niet kent, dat lust ie niet. En alle meelopers hier huilen mee met deze boeren.
Wat jammer toch dat domme gezeur over die CVT. Snapt niemand nou dat het gewoon een andere benadering is die niet persé slechter hoeft te zijn dan een normale handbak? Er wordt heel erg gehamerd op het enige nadeel van een CVT: als je vol gas geeft, levert de motor 100% vermogen en dat is dus in dit geval bij zo’n 5000 toeren. Het grote voordeel is dat je motor nooit meer toeren maakt dan strikt noodzakelijk en dat altijd het meest efficiente toerental gevonden kan worden bij een bepaalde gaspedaalstand. Ook mooi is dat je altijd volkomen soepel en schokvrij optrekt naar iedere snelheid, of het nou snel of langzaam is. Of dat de motor bij 120 ergens tussen de 1500 en 2200 toeren draait, afhankelijk van de omstandigheden.

Als je niet kan wennen aan een CVT, maar je moet er toch een stuk in rijden, stel je dan eens voor hoe je gas zou geven in een speedboot of een vliegtuig. Daar hoef je toch ook niet te schakelen om de snelheid van de motor te matchen met je eigen snelheid? Zo bedien je dus ook een CVT.

En nog een klein nieuwtje, strikt genomen heeft een Prius/Auris/CT200h helemaal geen CVT of zelfs maar een versnellingsbak of koppeling. De aandrijving lijkt meer op een diesel-electrische lokomotief met wat extra tandwielen dan op een “normale” auto.
Ook erg flauw, dat stukje over de ECO mode: Hij zet de auto in ECO-mode en geeft expres zo weinig gas dat de verbruiksmeter nauwelijks uitslaat, maar in het eco-gebied blijft hangen. Dat is goed voor constante snelheden, maar als je optrekt moet je gewoon doortrappen. Ook in ECO-mode ga je dan in 10.nogwat naar de 100.

Als ik met een Ferrari heel weinig gas geef, trek ik ook heel langzaam op. Wat was het punt nou?
Hoe zit het met het veercomfort?
Ontworpen en gebouwd door narcoleptische slaapwandelaars, zo lijkt het. Ik word er niet warm of koud van.
Een emotieloze techniekbak uit het land van de rijzende zon. Laat maar zitten…
Dan wordt het dus tijd dat ze ook een andere motor en bak(management) gaan installeren in deze auto, want hij is toch wel erg mooi verder! 8)
@mrdjm: De “bak” is het THSD-systeem. Een eigenschap van het THSD-systeem is dat het qua werking lijkt op een CVT, maar het is gewoon een totaal andere manier van een auto aandrijven. Iets dat maar weinig a-technische mensen begrijpen en mensen die wel de technische knobbel hebben om deze bak te doorgronden worden vaak misleid door dit soort slechte journalistiek. Men begint dan wat te mompelen over “emotie” en “karakter” en andere door marketing-afdelingen gesuggereerde vage eigenschappen om toch vooral maar de aandacht af te leiden van de enige serie auto’s die in de afgelopen 30 jaar iets nieuws weet te introduceren.

Het is in ieder geval niet mogelijk om het THSD-systeem te leveren met een andere versnellingbak, simpelweg omdat er geen versnellingsbak in zit. De benzinemotor is een krachtbron die zorgt voor het duurvermogen. De souplesse wordt verzord door de accu en de electromotoren(!). Daarom levert de 1.8 met een atkinson-cyclos ook “maar een teleurstellende” 99 pk. Niet omdat ze er niet meer uit weten te peuteren, maar omdat deze motor is getuned op efficientie in plaats van souplesse. Dezelfde motor met normale Otto-cylus en een Turbo levert in de avensis 147 pk. Toch rijdt deze aandrijflijn vele malen fijner, als je eenmaal geaccepteerd hebt dat een CVT-achtige anders aanvoelt dan je ouderwetse handbak.
Wat een hondslelijk ding toch. Scheve neus, quashi-station look met te korte achterportierruiten (geen gezicht!!!).. blegh..
Die achterkant is het echt niet.
Meer show dan go, en zeker voor het segment, premium welteverstaan, niet erg spannend.
Een CVT ipv een fatsoenlijke bak, weinig tot geen vermogen, elektronische zooi er in, 61 seconden naar de 100 (doe normaal! Stond de modus niet gewoon op “uit”?), niet mooi, een waardeloos en vervelend geluid en nog dik voor betalen ook? Wat een stuk schroot dit! Een emotieloos stuk traag verplaatsend metaal. Nee, ze mogen hem houden. Ik fiets wel.
Al het gezeur van iedereen en alle journalisten ten spijt, ik heb er gewoon 1 gekocht;

1 omdat hij vooral zo lekker gesubsidieerd wordt (whatever that may be)
2 ik lekker geen wegenbelasting betaal en geen provinciale opcenten
3 ik goedkoper uit ben met de all-risk verzekering
4 ik niet zo vaak aan de pomp sta
5 de ct waarschijnlijk na 2013 ook deze voordelen houdt

Al deze punten opgeteld is het de ideale auto om de overheid eens duidelijk te maken dat de belastingen op auto’s naar beneden moet simpelweg door het niet te hoeven betalen. Ik ben geen groene moraalridder daar ben ik te veel autoliefhebber voor, maar houdt liever meer geld over om andere leuke dingen van te doen dan het weg te brengen naar een totaal ongeloofwaardige overheid, die los staat van de regering overigens want die topambtenaren blijven wel op hun plekje zitten, en dat zijn ook de mensen die het zo leuk vinden om proefballonnetjes op te laten.

Ik laat met de aankoop van de CT ook een proefballonnetje op, alleen als hij knalt heb ik hem met mijn eigen bio-gas gevuld,…

Het kan mij niet schelen wat een ander van de auto vindt, als ik erin zit zie ik de buitenkant immers niet (alhoewel ik hem wel mooi vindt), en dat rijden kan alleen maar beter worden want je staat toch alleen maar in de file te hangen, en dan haalt hij op de teller maar lekker geen 200 km/h, lekker belangrijk in een land waar de gemiddelde snelheid op 44 km/h ligt. Oooh de meesten hebben geen boarcomputer in de auto en kunnen de gemiddelde snelheid niet zien,jammer oordeel dan niet over deze auto!
Wat een enorm dom en irritant verslag, in 1 min 6 oftwel 66 seconden naar de 100 in de eco-stand, en hier ga ik commentaar op geven,……. ach laat ook maar anders zou de verslaggever nog denken dat ik hem serieus neem ook.

Ga nou maar lekker spelen met de dikke mercedesen en bmw’s op de maasvlakte ofzo (en topgeartje spelen) en laat dat haantjesgedrag daar maar zien, die machotijd heb ik al wel achter me gelaten.
Wat een zuur verslag over deze prachtige auto. De werkelijkheid wordt op bijna alle punten geweld aangedaan.
Vergelijk: Met een baksteen onder het gaspedaal is een Golf GTI ook traag, als je met een A3 1.6 TDI hard wil optrekken zul je hem ook ver in de toeren moeten jagen. Een 1 of A3 vergelijkbaar uitrusten als de CT kost je nog een paar duizend euro extra.

Dat de CT200h niet de favoriet is van Sjonnie die op zaterdagavond donutjes op het industrieterrein draait, moge duidelijk zijn. De gemiddelde kilometervretende leaserijder zal in deze klasse echter weinig beters vinden dan deze Lexus.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).