Solbergs rijbewijs tijdens rally ingevorderd

Auteur: , 50 Reacties

Petter Solberg was lekker bezig tijdens de Rally van Zweden. Vierde in het algemeen klassement, en nog zicht op het podium. Op weg naar de start van een volgende klassementsproef trapte de Noor het rechter pedaal net iets te ver in.

Een lokale agent hoorde de Citroën DS3 WRC waarschijnlijk al van verre aan komen scheuren en heeft hem direct staande gehouden om zijn rijbewijs in te vorderen. Tussen de klassementsproeven in moeten de rallyrijders zich aan de reguliere verkeersregels van de openbare weg houden, en daar had Solberg even geen trek in.

De DS3 coureur had namelijk al eerder twee keer een tijdstraf gekregen omdat hij te laat aan de start van een proef verscheen, en hij wilde een derde tijdstraf voorkomen. Navigator Chris Patterson heeft het stuurwiel overgenomen, maar kon geen potten breken omdat dit de eerste keer was dat hij de nieuwe DS3 zelf bestuurde. Uiteindelijk behaalden ze een vijfde plaats, wat volgens Patterson waarschijnlijk aan het belabberde navigatiewerk van Solberg te wijten was. De Zweedse agent kon bij thuiskomst in ieder geval vertellen dat hij een machtig man was en een sportuitslag beïnvloed had. Zou hij door Chinese gokmaffiosi omgekocht zijn? (via de standaard)

Image gallery50 reacties

Eigenlijk ziet die DS3 WRC er nog best wel leuk uit.
Lol, had dan doorgereden en de boel afgehandeld na de race. No way dat die agent hun bij had kunnen houden :P.
@Vanquish: Lezen…, zijn rijbewijs is ingenomen op weg naar de race.
@xavier89: Begrijpend lezen, hij zegt dat wanneer hij gewoon was doorgereden, niks van de agent aantrekken, door de start naar de finish vliegen, er niks van gemerkt zou hebben. Althans, niet tot na de race. Maar goed..
@xavier89: Maak je geen zorgen om mij, let maar op jezelf. Je hebt het er al lastig genoeg mee zo te zien.
Wat een *scheldwoord*, die agent!
@Jokkebrok: eigelijk niet, want als je ze laat rijden knallen ze te pletter tegen een kerk…
@As_long_as_it_is_fast: Tuurlijk, want die rallyrijders kunnen natuurlijk niet rijden :roll:
@Jokkebrok: Kubicka style! :D
En het gaat eerder om de veiligheid van de anderen. Ze brengen andere bestuurders in gevaal door hen te doen verschieten of hen af te leiden. Je weet dat ze zich op de openbare weg moeten gedragen. ;)
@As_long_as_it_is_fast: Ik heb inderdaad wel eens een Nederlands rallyrijder over de snelweg zien rijden, en aan de rijstijl te zien had ook hij haast. Mooi om te zien, maar dat ik dat zeg bewijst het al: Het leidt af.
@jzaero: haha, retro wegmisbruikers. :D Wat een rotte commentaar toch. :D
@jzaero: Ja, heb je een punt
@jzaero: lol eerst 80 te hard rijden en als een debiel over kruispunten racen en dan mag hij in eerste instantie nog doorrijden hahaha… vroegah..
@jzaero: wtf?? Sinds wanneer wordt er gerallyd met Nissan Micra’s? Met Opel reclame op dan nog…
@Esprit_de_Flandre: Starlet. ;) En volgens mij kan je bij zulke evenementen als de Hellendoorn rally met elke auto op komen dagen, zolang hij maar door de voorgaande keuring op rally-eisen komt.
@Citrofiel: En hij niet wordt aangeslagen… :mrgreen:
@Esprit_de_Flandre: Aangeslagen? Is dat Vlaams? ;) Beboet bedoel je? Nou, het komt misschien niet duidelijk naar voren, maar wat ik begreep is dat zijn auto verbeurd werd verklaard. Zuur als je daar net zo veel werk in hebt gestoken…
En als dat zelfs gebeurt zal hij ook wel wat ‘gewone’ boetes hebben gekregen en zijn rijbewijs kwijt zijn. Zo soepel zullen ze toch niet geweest zijn?
@Citrofiel: aangeslagen = in beslag genomen. Wat hetzelfde is als ‘verbeurd verklaard’ zeker?
@Esprit_de_Flandre: Oei, ik las je reactie verkeerd… Mijn hele vorige reactie mag je vergeten. :oops:
@jzaero: het lijkt bijna mogelijk om te onderhandelen over je boete. Dankzij de opkomst van alle de handhavingsdiensten (de plaatselijke belangpartijen en de pvv) en het bonnenquotem, is het een stuk vriendelijker geworden op straat. NOT!
Jongens bedankt!
wil het geluid wel eens horen!
@ds3lover: Genoeg te vinden op youtube. Hier een officieel filmpje, vanaf 1:39 gaan ze rijden.

http://www.youtube.com/watch?v=_bCBXth4xuk
@ds3lover: Of je klikt op het in rood geschreven woord ‘hoorde’ in het artikel, dan kom je hier uit:

http://www.autoblog.nl/archive/2010/10/08/citroen-ds3-wrc-laat-zich-horen-in-portugal

Klinkt goed he ;)
@carbert: dit klinkt zo veel malen beter dan een porsche!
Wacht even, de navigator rijd, en wordt alsnog vijfde..?? Die kan dan ook een aardig potje sturen ;)!!
@ukbob: uuuh eigenlijk niet want patterson reed de laatste klassementsproef van 4,6 km
en dan doe je er foto’s bijzetten van Sabastien Loeb??
Lol, wist niet dat je wel verplicht een rijbewijs moest hebben voor dit soort rally’s :)
@mrdjm: Een rally is gewoon een race op een afgesloten stuk openbare weg. De auto’s hebben een kenteken, dus dat betekent dat jij hem alleen mag besturen wanneer jij een rijbewijs bij je hebt.
Slechte organisatie daar in Zweden. En een mooi verhaal voor ons. Als navigator rijden is ongeveer hetzelfde als een Goalkeeper die een doelpunt maakt.
Stijlvolle reactie van die navigator, je slechte tijd wijten aan het matige navigeerwerk van meneer Solberg
is toch belachelijk van de organisatie dat een rally zo gepland is dat rijders regels moeten breken om optijd bij een start te zijn?? of ben ik nou gek??
IEDEREEEN kent de regels en net als bij iedere sport moet je je aan de regels houden of je loopt het risico van een serieuze straf. Diskwalificatie of rijbewijs kwijt, maakt niet uit. Deze regel is er voor de veiligheid van normale weggebruikers en ik snap Sollberg, maar its part of the game… pech gehad.
@w0o0dy: Lastig om je aan de snelheid te houden als je laat bent en een serieus snelle auto onder je kont heb.
Dat agentje is gewoon een eikeltje die zichzelf stoer vind.
flauw van die agent maargoed, it’s the law!
Is niet echt tijdens de rally hé…
@Esprit_de_Flandre: Weet je wel wat eenr rally is? Niet alleen maar scheuren maar ook tijdens het hele project nog even over de openbare weg, dit is dus tijdens de rally, of in de rally. Maar als het goed is mag je toch ook zonder rijbewijs deelnemen aan eenr race, afgezet gebied? Eigen terrein, in theorie mag een 12 jarige zo meedoen,
@The360box: Rally noem ik het gedeelte waarbij je zeer snel gaat, om als eerste aan te komen, terwijl je probeert van die mannetjes in kw’s (kennen jullie dat in NL) te vermijden.

Van één plaats naar een andere rijden tussen die snelle stukken door noem ik niet rally maar verplaatsen.

En je hebt waarschijnlijk wel een rijbewijs nodig. Elke sport heeft z’n regels. Misschien moet het niet van de wet, maar van de organisatie of federatie. Voor F1 bvb moet je je ‘drivers license’ kopen (!) aan de FIA. En dat is niet goedkoop. Is nog een relletje over geweest in 2009.

“The new rules state that all drivers should pay as much as 10,400 euros per driving license and an extra 2,100 euros per point scored in the championship.”
http://www.autoevolution.com/news/f1-drivers-refuse-to-sign-fia-superlicense-due-to-high-fees-3495.html
@jzaero: zegt op die commentator op 59 seconden nou echt ‘badmeester’?
WRC ‘New Rules’ was trouwens heerlijk om te zien! Niet spectaculair, maar zeker leuk :-)
Een rally rijder die niet kan klok kijken en telkens te laat komt? Misschien moet die Sollberg gewoon wat anders gaan doen. Het is niet de fout van de agent maar van Sollberg, die vertrok te laat en kon zich niet inhouden, prutsert.
Ik begreep dat op VRIJDAG Solberg aangehouden werd en volgens de Zweedse wet hij binnen 48 uur zijn rijbewijs moest afgeven. Daarom moest zijn bijrijder, die trouwens op het rechte stuk na de start bijzonder langzaam reed, ipv hem rijden. Solberg hielp hem met het wegrijden, anders was de wagen afgeslagen.
Simpele opmerkingen over het op tijd moeten komen aan de klassementsproef.
’t is altijd stervensdruk op de wegen tussen de klassementsproeven met toeschouwers.
En daar zit jij dan tussen te stressen om op tijd te zijn.
Veel keuze is er niet, je komt van je vorige klassementsproef af en moet zo en zo laat op de volgende zijn.
Dan is het mogelijk dat je nog node service nodig hebt gehad omdat er iets niet 100% in orde was/is.
En dan doe je weleeens stoute dingen, waarvoor je hier gelijk op het schavot staat.
@desjonnies: dat geldt voor alle deelnemers. Het hoort er gewoon bij. Er mee om kunnen gaan hoort bij het vak.
die sollberg is een best opgefokt mannetje. ben benieuwd hoe het gesprek is gegaan tussen de agent en sollberg….
Solberg gaf ook toe dat het 100% zijn fout was en hij weet ook wel dat ze in Scandinavie streng zijn als het gaat om snelheidsovertredingen en dan bedoel ik dat hij 32 km/u te hard had gereden: 112 na correctie waar 80 was toegestaan. Uit mijn hoofd gezegd ligt daar de grens van invordering rijbewijs op 30km/u te snel.
Vervolgens mocht hij daarvoor 800 euro afrekenen aan de organisatie (ja, die controleren ook!) en ongetwijfeld ook nog een leuk bedrag aan de overheid in Zweden.

Schrale troost: in Noorwegen of Finland had het Solberg veel duurder komen te staan (Noorwegen veel hogere boetes en in Finland inkomensgerelateerde boetes).
hahah wat een verhaal! najah beter dat als crashen!
Jammer voor Solberg… Is toch wel een stomme manier…..
Wel gaaf om te horen dat ze gewoon even van plaats gewisseld zijn en toch konden rijden! Maar heb je voor rally’s dan ook een rijbewijs nodig? Lijkt mij van niet eigenlijk…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).