Opgepast: morgen TomTom-D-day

Auteur: , 44 Reacties

Autoblog-mededeling van algemeen nut: kijkt u er niet raar van op als morgen het halve wagenpark spontaan de vangrail in stuurt, de vliegtuigen met bakken uit de hemel komen vallen en u even niet kunt sms-en met stoute meiden-tv. De oorzaak van dit alles ligt bij een killerrrr-zonnevlam die onze satellieten in de war gaat schoppen.

Hiermee samenhangend geven we een bindend advies aan TomTom-zombies die klakkeloos doen wat hun navi-kastje ze opdraagt om morgen binnen te blijven. Volgens de Belgische Sterrenwacht begint morgen een nieuwe 11-jarige zonnecyclus, die gepaard gaat met een geo-magnetische storm. Deze storm schopt ons satellietverkeer dusdanig in de war dat TomToms foute informatie zullen geven.

Overigens klinkt dit erger dan het zal zijn, de afwijkingen zullen niet gigantisch zijn, en iedereen met een minimale dosis gezond verstand moet hier wel doorheen kunnen komen. Behoort u echter niet tot die categorie, dan adviseren we u morgen uw schuilkelder op te zoeken. Voor uw eigen gemak, en dat van uw medemens.

P.S. In China hebben ze er al last van??

Met dank aan Maurice voor de tip!44 reacties

Of je koopt een ingebouwde GPS, veel beter dan die TomTom-bagger.
@xilver: Maakt het uit dan als de satelliet een verkeerd signaal doorstuurt?
@jzaero: Ingebouwde GPS’en werken meestal met kaarten. Voor files, ongevallen en flitsers heb je natuurlijk wel een satelliet nodig.
@xilver: Zie ik het nou verkeerd of heb je nou alsnog een minimaal drietal satellieten nodig om jouw positie te bepalen? Zolang er een echte storing is bij de satellieten, is elke GPS waardeloos. Overigens is een ingebouwde GPS stabieler, maar niet direct gebruiksvriendelijker. De navi op mijn iPhone werkt een stuk gebruiksvriendelijker dan vele ingebouwde navigatie. Het is misschien niet zo stabiel, maar er valt mee te leven en ook TomTom is tegenwoordig een stuk stabieler. Vroeger was dat inderdaad anders, maar de tomtom die in mijn lesauto hing kon prima ten alle tijde mijn positie bepalen.
@jzaero: 4 satellieten. De vierde is voor de hoogtebepaling.
@Esprit_de_Flandre:
“4 satellieten. De vierde is voor de hoogtebepaling.”
Bijna goed ;) de 4e satelliet is voor tijdssynchronisatie, niet voor hoogte. De hoogte kan al met 3 satellieten worden bepaald.

@Xilver:
Het maakt niet uit of je TomTom of ingebouwde navigatie hebt. Je hebt altijd de GPS satellieten nodig om je positie te bepalen. De TomTom of navigatie van je auto kijken vervolgens waar je bent op de kaart- of die nu op geheugen of boordcomputer staat.
@xyberborg & @mrB: Bijna goed. Misschien dat de vierde satelliet ook gebruikt wordt voor tijd, maar hoogte is toch z’n belangrijkste taak.

“If the GPS receiver is only able to get signals from 3 satellites, you can still get your position, but it will be less accurate. As we noted above, the GPS receiver needs 4 satellites to work out your position in 3-dimensions. If only 3 satellites are available, the GPS receiver can get an approximate position by making the assumption that you are at mean sea level. If you really are at mean sea level, the position will be reasonably accurate. However if you are in the mountains, the 2-D fix could be hundreds of metres off.”
@xilver: ingebouwde navi hebben kaarten? ik heb tomtom maps op mijn mobiel zitten, lijkt me ook dat een tomtom apparaat kaarten heeft toch?
@xilver:

wahahah dat is echt onzin.

Sure een ingebouwde GPS heeft een betere antenne en kan daardoor beter ontvangst bieden, maar met een zonnevlam gaat dat je geen zak helpen want de info die hij ontvangt klopt niet, heeft niets te maken met hoe bagger je GPS is.

verder worden dingen als file info, flitsers enz niet via sataliet maar via het mobiele telefoon netwerk verstuurd naar je GPS bakkie, en dat werkt nog altijd met telefoonmasten.

Verder is het minimale aantal satalieten wat benodigd is voor een GPS fix 3 stuks, het heet ook niet voor niets triangulation.
@xilver: Waaruit concludeer je dat een ingebouwde GPS goed is en TomTom bagger is?
@yipikaye: Ingebouwde GPS’en (de meeste toch) zijn een stuk beter en accurater als een TomTom. Ik heb beide al gebruikt en ik weet welke te kiezen. TomTom blijft wel een goede onder de draagbare GPS’en maar niets gaat boven een ingebouwde (die zijn dan ook een stuk duurder).
gedwongenleaser
@xilver: Dat ingebouwde meestal accurater zijn klopt, mag ook wel voor dat geld. Dat ze geen last zouden hebben van een zonnevlam is grote onzin. Jouw positie op deze aardkloot wordt alsnog bepaald door die zwevende dingen daar ergens boven je koppie.
@xilver: Sir Smokalot heeft de merknaam TomTom inmiddels tot een soortnaam verheven, blijkbaar.
@xilver:
Ja als je ‘m ingebouwd hebt, heeft ie hier natuurlijk geen last van.. :roll:
@xilver: meestal niet. TomTom heeft te maken met veel heftiger concurrentie dan de systemen van de fabrikanten zelf, je kiest een auto immers niet op de kwaliteit van de navigatie. Maar een TomTom kies je daar wel degelijk op uit.
@xilver:
Lol alsof een navi die ingebouwd is een andere sateliet of verbinding heeft dan tomtom’s :P
@JamesBond007:
Satelliet oetlul
@JamesBond007: Werkt meestal op kaarten die op de boordcomputer zijn geprogrammeerd.
@xilver: De kaarten van een Tomtom of Smartphone navi zijn in de meeste gevallen ook geprogrammeerd op het toestel zelf. In sommige gevallen zijn ze live gestreamed via 3G, maar voor zover ik weet was de Navigon App dik 1GB en de Navii App 500MB+. Daar staan vrijwel alle kaarten al in geprogrammeerd.
@xilver: sorry hoor, maar de GPS is de positie bepaling. De kaart zit altijd in het navigatie systeem. Het is niet voor niks dat je dvd’s en updates hebt.

@Esprit_de_Flandre:
de vierde is niet voor de hoogte, maar voor de tijd. een verschil van een nano seconde in de tijd van verzenden scheelt km’s van je echte positie.
Dit zijn altijd wel grappige berichten vind ik :)
Dat je een beetje beseft hoe ver we met z’n allen zijn als we in een keer zonder 3g/gps/mobiele telefonie zitten.
@bartinspace: Zonder gps lukt nog wel. Heb je je ooit al afgevraagd hoe ze vroeger contact hielden met iemand die ze tegenkwamen als ze weggingen? Moet toch echt een wereld van verschil (Referentie Vermaelens Projects) geweest zijn… :D In plaats van een sms, een brief.
@As_long_as_it_is_fast: Haha, wedstrijden op den BRTN met de gele briefkaart. :D
Ach… Bekijk die zonnestormen eens van de positieve kant: hoe krachtiger de zonnevlam, hoe mooier het noorderlicht!
hln.be staat bekend als rommelkrant, dus niet onmiddelijk geloven.
@raor: AD.nl http://www.ad.nl/ad/nl/1015/Gezondheid-wetenschap/article/detail/568751/2011/02/16/Kans-op-storingen-door-extreem-grote-zonnevlam.dhtml
@bassaal: AD.nl maakt deel uit van hetzelfde bedrijf als Hln.be (persgroep). Meer nog: hun sites delen dezelfde code en artikels
@bassaal: En gelukkig staat het AD bekend als een kwaliteit krant. Nog groter sensatie spektakel dan de Telegraaf…
@raor: +1 ;-)
@raor: True…
Ik kijk niet raar op als morgen gewoon de hele aarde vergaat, die wetenschappers vergeten wel vaker een nulletje;)
@Benjamin1: lol :P
er is een zonnevlam uitgebarsten waarvan de magnetische wolk morgen de aarde bereikt. De nieuwe cyclus begon al in 2008.
hey baas ik ben telaat die klote zonnevlam
Vuurtje?
Als ik aan ‘solar flare’ denk, denk ik aan:
http://www.toy-tma.com/wp-content/uploads/2010/07/Solar-Flare-580x435.jpg
@Yeelen:

JUIST!!! die goude ouwe Dragonball Z tijd haha!
“Volgens de Belgische Sterrenwacht begint morgen een nieuwe 11-jarige zonnecyclus, die gepaard gaat met een geo-magnetische storm.”

Nope, storm is al gebeurd. Wolk van geladen deeltjes is onderweg naar de aarde, en slaat vannacht en morgen in. Ik ben benieuwd…
@AEsprit_de_Flandre:

Aha! Het klimaat verandert dus wel degelijk. Gewoon een hele nieuwe vorm van neerslag!
shit man niet meer smsen naar stoute meiden tv what a shame!
Ik weet niet hoor. Maar Syntus trein hier Arnhem-Doetinchem halfuur vertraagd, veel lange files hoor ik op de radio. Uit m’n wekker kwam ruis i.p.v. Q-Music toen ik opstond. Zonnestorm, anyone?
Oh, China heeft er nu wel last van:
http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/buitenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/02_februari/17/buitenland/chinezen-hebben-last-van-zonnestorm.xml
@Sir_Smokelot:

met stoute meiden-tv ; Correctie: met stouten tv-meiden.
@Nijntje_: stoute tv-meiden uiteraard…
Moeten wemaar met ze allen een spoedcursus kaartlezen doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).