We zijn achter het stuur veel sneller opgefokt

Auteur: , 52 Reacties

Uit promotieonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat we achter het stuur gemiddeld twee keer per uur boos worden. En ik denk dan: woede is een emotie, dus dat maakt autorijden een tamelijk emotionele bezigheid. Waar komt al die boosheid vandaan? Ben Lewis-Evans, verbonden aan de vakgroep verkeerspsychologie, promoveert op dit dit mysterie.

De zaken waaraan we ons in de auto ergeren, zijn alom bekend en worden ieder jaar weer samengevat in een ergernissen top-10. Toch ligt het niet altijd aan anderen, want uit onderzoek is gebleken dat we in de auto zelf ook een korter lontje hebben.

Een aantal zaken komt naar voren:

1. Boze mensen, boze rijders
Mensen die van nature agressiever zijn, gedragen zich in het verkeer niet anders. Uit het onderzoek is gebleken dat 60 procent van de ondervraagde mensen, denkt dat de meeste mensen in de auto sneller geïrriteerd raken dan in andere situaties; slechts 2 procent denkt dat autorijden maakt dat we juist minder opgefokt raken. Ook denkt ongeveer de helft dat mensen zich achter het stuur minder rustig gedragen dan anders.

2. Anoniem maakt agressief
In de afgesloten ruimte van de auto, wanen we ons anoniem. Al jaren blijkt uit verschillende onderzoeken (niet uitsluitend auto-gerelateerd) dat anonimiteit onbeschoft gedrag in de hand kan werken.

3. Onbekend maakt onbemind
Automobilisten wanen zichzelf niet alleen anoniem in de auto, maar andere bestuurders zijn dat ook. Doordat we ze niet goed kunnen zien, “ontmenselijken” we de andere bestuurders, waardoor we ze minder respectvol behandelen.

4. Je deed het expres!
Doordat vanuit de auto de communicatie met andere bestuurders wordt bemoeilijkt, kunnen we niet altijd duidelijk maken wat onze bedoelingen zijn. Hierdoor kunnen we de intenties van anderen verkeerd inschatten en hen eerder als agressief zien.

5. Geen controle, meer agressie
Stress en het gebrek aan controle over bepaalde situaties maakt mensen agressief. Denk aan stress en gebrek aan controle op het werk, maar uiteraard ook een onverwachte wegomlegging of een rare manoeuvre van een medeweggebruiker.

Op de website Psychologie Magazine, kun je onder aan het artikel je rijgedrag testen. Ondergetekende scoorde 53 punten, dus ik ben benieuwd jaar jullie scores.52 reacties

goh, ik heb 28.
Kan ik dit nu als bumpersticker op mijn auto krijgen?
Weten anderen meteen wat voor iemand er rijdt.
Scheelt een hoop non-verbale communicatie.
Ik heb 24 punten. :D
2 en 3 kom je ook tegen op het internet :D

Ik heb het me afgeleerd, hoezeer ik me ook kan ergeren aan sommige debielen beste methode is tellen tot 10. Helpt dit niet, dan moet je tellen tot 20
44 punten. Ben over het algemeen vrij rustig in het verkeer naar mede weggebruikers het is vooral irritatie van mensen die gewoon met van alles bezig zijn behalve autorijden waardoor ze ongelofelijke maneuvers uithalen
@Vreddy_B: Inderdaad! Heb mensen al dingen achter het stuur zien doen, die je voor onmogelijk hield achter het stuur..
Typisch, als je de test hebt gedaan komt er weer zo iets te staan: “Let op: de normscores zijn bepaald op basis van een groep jonge studenten, zij rijden gemiddeld wat agressiever.”

Andere bevolkingsgroepen zijn zeker zo erg als ze zelfs niet erger zijn..
@davidve:

Eigenlijk heeft boos worden vaak niet eens zin. Werd gisteren van de weg gedrukt op snelweg door een vrouw die heeft iets zocht in het dasboardkastje ofzo en dus zo half de linker baan op reed terwijl ik er naast reed. Ze was zich zelf zelf niet eens van bewust, zat me verontwaardigd aan te kijken waarom ik op de toeter drukte. Dus eigenlijk is het verspeelde energie dat boos worden :-p
@Vreddy_B:

Juist van dat ‘verontwaardigd kijken’ kan ik boos worden!
Je dient je aandacht op het verkeer te richten! Punt!

Zelf scoorde ik 41 punten…Best laag, terwijl ik een aantal keren ‘heel erg’ had ingevuld (niet kijken, obscene gebaren, sneller rijden terwijl je wilt passeren)…
@Vreddy_B: Na dat ik boos ben geworden ben geworden, denk ik dat ook :P maar het is soms zo moeilijk om je in te houden, er zitten soms echt ACHTERLIJKE mensen achter het stuur !
Ik kwam gisteren in aanraking met een bijzonder exemplaar. Ik rijd op een N-weg af. Rechts geen verkeer, links geen verkeer, behalve op ruime afstand een Volvo die 60 reed waar je 80 mag. Hele colonne er achter natuurlijk…

Genoeg ruimte, dus ik rijd de weg op, gas erop zodat ik direct op 80 zit. Geeft die kerel een peut gas, gaat +100 rijden en mij drukken en toeteren. En zakt vervolgens weer terug naar 60 met al die arme auto’s achter zich.

Blijkbaar vond hij het eng dat ik 250 meter voor hem de weg op reed. Terwijl hij zelf talloze gevaarlijke inhaalacties uitlokte door onnodig langzaam te rijden.

Wat moet zo’n idioot in een auto, vraag je je dan af…
@zdev: dat is idd zo ongeveer het allerslechtste soort… die voegen volgens mij ook graag blind in met ~60 en verwachten dat de rest op de snelweg in een ruime boog om ze heen rijdt.
@zdev: Dat soort idioten mogen ze van mij tegen de muur zetten.
@zdev:

Dat soort gasten moeten dat niet bij mij flikken.

Sta je rustig en geduldig te wachten op een ‘gaatje’, gaat zo’n non-figuur idd. vol op het gast om jou vooral niet ertussen te laten…En dan minzaam lachend naar je kijken bij het passeren. Sommige mensen moeten gewoon thuisblijven of in de OV gestopt worden… :roll:

Ben halve als ik in de vrachtwagen zit, dan rij ik gewoon de weg op indien er ruimte is. Helemaal als iemand ‘gas geeft’ terwijl ze eerder langzaam reden.

Dan remmen ze altijd af… :mrgreen:
@zdev:
Gefeliciteerd !!!!
Je hebt een wereldverbetraar ontmoet.
Zo’n pedante imbeciel die vindt dat hij een ieder de wet mag voorschrijven
De man die dit doet
– heeft thuis geen fuck te vertellen
– is altijd net geen chef geworden in zijn werkzame leven
– weet dat hij met een kudt auto rijdt
– heeft weinig of geen vrienden
– is de pispaal van het bedrijf waar hij werkt
– gelooft heilig in zijn eigen opvoedkundige vaardigheden.
– vertelt parkeerwachters dat iemand geen kaartje heeft gekocht
– was graag portier op een chemisch bedrijf geworden
– heeft de kleinste piemel op de voetbalclub bij het douchen
– heeft ook een racefiets met zo’n afschuwelijk lycra tenue
lol “heiligboontje” scoort 24…

lekker betrouwbare test, 100% zelfbeoordeling. Met een beetje kennis van psychologie zou je toch met iets beters op de proppen kunnen komen.

Maar het ‘opwinden’ is hier vooral ook afhankelijk van de gemoedstoestand en of The Prodigy aan staat… :P
Ik heb 49 punten en volgens de website is dat normaal:P
ik scoor 47
27 punten, dat valt nog wel mee, maar af en toe heb ik wel zo’n uitbarsting, hihi
Zelf scoorde ik 41 punten…Best laag, terwijl ik een aantal keren ‘heel erg’ had ingevuld (niet kijken, obscene gebaren, sneller rijden terwijl je wilt passeren)…
42 puntjes… Had erger verwacht; ben ik dus toch best een lieverdje :)
Een kalme 39 punten.
Heeft allemaal te maken met een gebrek aan civisme. « Middenrijders » storen mij het meest maar ik heb al geleerd mij er niet teveel meer aan te storen en ik rij ze allen rechts voorbij, voorzover dit mogelijk is en mezelf niet in moeilijkheden breng.
48 punten, beetje gemiddeld. Kan toch niet zeggen dat ik vaak boos word, eerder geirriteerd (en dat eigenlijk ook alleen door ‘langzame rijders’). :P
Het verschilt heel erg per geval. Voorgaande gebeurtenissen, je humeur, muziek, het is allemaal van invloed op hoe ik reageer. Ik scoorde overigens 30 punten, maar ik denk niet dat die test heel erg betrouwbaar is.
23:00 punten. Ik wind me dus nooit op. Is niet goed voor je bloedruk. 5 minuten later kom je ook wel aan.
Het is het zelfde dat als het regent: je wordt nat, maar het meeste valt er naast.
Mijn score: 38.. Nog net binnen het rustige gedeelte -)).

Laatst nog iets onvoorstelbaars meegemaakt.
Ben aan het invoegen van de ene autosnelweg in de andere, in de avondspits dus alles zat goed dicht.
En opeens, waarom is mij nog steeds een raadsel.
Draait een vrachtwagen die rechts van mij rijdt naar links en blokeerd zo ons rijvak. (waarschijnlijk om te voorkomen dat er nog iemand hem voorbijstak)
Waarop enkele medeweggebruikers en ik “claxoneren”.
Omdat hij op enkele centimeters van onze carroserie zat.
De beste man kon dit blijkbaar niet goed verkroppen, stapte uit en sloeg op de zijruit van mijn voorganger.
Dan vraag ik mij toch af waarmee je dan bezig bent..

Zielig dat er zulke mensen rondrijden.
41 punten, valt me nog mee. Soms reageer ik ergens op en achteraf denk ik ook dat ik beter rustiger had kunnen blijven. In woonwijken ben ik altijd erg rustig, je hebt veel spelende kinderen en onoverzichtelijke situaties en parkerende oma’s. Maar op de snelweg erger ik me sneller, vooral aan linksplakkers. Haal dan ook regelmatig rechts in.. En zo’n snelle wagen heb ik ook niet..
the-budel-guy via Android app
als bij rijder erger ik me vaker dan m’n ouders die rijden.
maar opgefokt reageren heeft toch geen zin. dus gewoon TOT 10 tellen en dan weer verder met het leven.
Volgens de test heb ik helemaal geen bloeddruk :-(
oh lol, je ziet nu ook wie er android phones hebben. Nouja, ik blijf bij mn iPhone :D

OT: ik had een score van 53…
Ik zou denken dat mensen in de auto agressiever zijn omdat de consequenties van als het mis gaat vrij groot zijn (dure schade, gewond of zelfs dood) dus treed er een verdedigingswaan in werking die het gevaar dat andere voor jou betekenen wil uitschakelen.
@mashell: Ik denk meer dat het te maken heeft met ruimte om je heen. Een stuk wegdek voor je beschouw je als ‘jouw ruimte’. Niemand heeft daar wat te zoeken in jouw ogen. Als iemand ineens zijn auto ervoor gooit ervaar je dat als inbreuk op jouw stukje terrein. Daardoor wordt je agressief.
weinig slaap, veel irritatie, slome auto, zeurende vrouw, stress, allemaal factoren die mee spelen!
Het zal ook wel IETS te doen hebben met het feit dat je een voertuig van een redelijk bedrag onder je kont hebt waar je misschien enige binding mee hebt, zodat je een beetje waakzaam bent voor menig idioot op de weg.
35.00 punten is uw score op deze test

hmm blijkbaar ben ik erg rustig, ik irriteer me vaak helemaal kapot aan mensen die niet aan de kant gaan op smalle weggetjes zodat ik helemaal de berm in moet duiken :S.
@PeteyCore: Daar is een handig trucje voor: ongeveer 50-100 meter voordat je bij je tegenligger bent stuur je ineens een stukje naar links en daarna weer terug, zodat je even midden op de weg rijdt. Meestal schrikt de tegenligger zo dat ie de berm instuurt. Kun je zelf mooi doorrijden en hoef je niet weer de auto te wassen.. Niet met te weinig afstand doen natuurlijk, het moet wel leuk blijven..
@mco: Ja dat is inderdaad een handige tip, Thnx :D
@mashell: Haha misschien moet ik dan wat agressiever worden :P
@PeteyCore: de rustige rijder duikt de berm in, de agressieve rijder kachelt gewoon door en denkt “duik jij maar de berm in, rustige rijder”.
Ik erger me vooral aan domme acties van andere mensen. Gisteren weer iemand die op een 50 weg waar iedereen altijd 80 rijdt opeens bedacht dat het toch 50 was en vol op de rem ging terwijl ik achter hem reed. Daar kan ik me echt dood aan ergeren.

38 punten op de test, en daarmee nog nét in de laagste categorie.
@fant: Heel dom trouwens dat die test een twitter knop heeft maar dan een bericht wil plaatsen wat bijna 70 tekens te lang is :’)
45 punten. Blijf mijns inziens nog best rustig, enige waar ik me over op kan winden is het welbekende trage gedrag van anderen. Niet dat ik zelf de coureur uit hang, maar onder de maximum snelheid gaan rijden is in mijn ogen gruwelijk irritant.
37 punten.
Lager dan ik had verwacht want ik kan soms echt boos worden. Maar het verschilt. Als ik geen haast heb dan maakt het me allemaal niets uit. Ik word wel achterlijk boos als ik een flitser zie.
26 punten! Ben eigelijk nooit opgefokt, hoogstens in de stad soms wat. Je hebt alleen jezelf er mee! :lol:
ik erger me niet vaak, als ik het dan tog die is het meestal aan tractors of vrachtwagens, ik had een vrachtwagen op 2700meter geklokt (met inhalen natuurlijk), niet te geloven zeg!
26 punten. Waar ik echt niet tegen kan, is het forcerend invoegen of wanneer mensen zonder te kijken proberen in te halen of rijstrook veranderen.
Ik heb nooit last van opgefokte autobestuurders. Zodra ze mijn BMW en mij links zien rijden nemen ze de eerste beste afslag of vluchtstrook zoals het hoort.
@majinstar: typische bmw rijder ja.Al moet ik zeggen dat audi aardig het stokje aan het overnemen is
@mbman: Gelukkig zijn niet alle BMW rijders als die malloot hierboven. Maarja hij is ook een trol to the bone.
Wat! Ik heb 57 punten gescoord. Misschien niet iets om trots op te zijn.. Maar op de een of andere manier krijg ik altijd met aso’s te maken; bumperkleven, snijden, tegen het verkeer in rijden en mij laten uitwijken, noem het maar op. Altijd. Terwijl ik in een nette auto rijdt en gewoon de maximum snelheid. Het valt mijn medepassagiers ook op. Ja vind je het dan gek dat ik mezelf opwind.
31 punten. Het lukt mij niet altijd om mij niet op te winden in het verkeer.

Stap altijd in de auto met het gevoel van “relax, laat de boel lekker de boel” maar als je dan hinder ondervind van iemand die verkeersovertredend en asociaal bezig is dan ben je dat gek genoeg direct vergeten en loop je van binnen al te koken (van adrenaline woede).

Was verrast dat de score zo laag uit viel.
39 punten… oeps:P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).