Bende skimt parkeerautomaten in Utrecht

Auteur: , 40 Reacties

Skimmen, het is een plaag. Pas nog kwam ik erachter dat er 100.000 euro van mijn rekening was gehaald door een stel bandieten die mijn pas geskimd hebben. Ik heb mijn geld nog altijd niet terug. Nu is er ook een skimbende die het voorzien heeft op parkeerautomaten.

Bij skimming wordt er apparatuur geïnstalleerd op een betaalautomaat om vervolgens de pasgegevens te kunnen kopiëren en je pincode te kunnen stelen. Met die gegevens wordt vervolgens een kopie van het pasje gemaakt wat wordt gebruikt om zoveel mogelijk geld van je rekening te trekken.

Het fenomeen is sterk in opkomst en onlangs geconstateerd in de gemeente Utrecht. Daar zijn op het Janskerkhof en Mariaplaats automaten ontdekt die van skimapparatuur waren voorzien. Dat skimming werd gedaan op betaalautomaten van de NS en de reguliere tappenflap is bekend, maar deze vorm van pinpasfraude breidt zich nu ook uit naar andere betaalautomaten. Bijvoorbeeld de pin-installaties van onbemande tankstations en nu dus ook parkeergarages. Met het oog is de aanpassing aan de automaat die nodig is om je bankpasje uit te lezen nauwelijks waarneembaar. De gemeente Utrecht waarschuwt naar aanleiding van de skimacties mensen die geparkeerd hebben in de stad dan ook goed hun bankafschriften in de gaten te houden.

Het aantal geskimde passen en de hoogte van de schade is nog niet bekend, maar reken erop dat een skimmer niet voor drie tientjes gaat als er meer te halen valt. Dus betaal je met een pinpas in de parkeergarage, wees dan waakzaam en houd je bankafschriften in de gaten. De schade kan je verhalen op de bank waar je bij zit, maar het is een hoop gezeur waar je gewoon geen zin in hebt. In ieder geval reden genoeg om betalen per telefoon ruimer beschikbaar te maken! Kan je de parkeerwacht ook direct een leukere dag bezorgen.40 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Foei
vorige week geskimmed dat volk móet je standrechelijk overhoop knallen
@Soulmaster: Ja want moorden om skimmen is natuurlijk wel goed :S.
Bizar hoe onopvallend die skim-apparatuur eruit ziet:

http://dnu.nu/sites/default/files/imagecache/full_465/beeld/2011/02/2011-02-18-jvs_skim_parkeerautomaat.jpg

(de linker is skim-ready)
@ricardo: Idd onopvallend. Ik moest twee keer kijken. Wat ik dus niet zou doen bij het tankstation…
“Pas nog kwam ik erachter dat er 100.000 euro van mijn rekening was gehaald door een stel bandieten…”

Dat is een best bedrag! xD
@Vanquish: En om zo een groot bedrag op je bankaart te zetten ben je niet 100% in je bovenkamer ;)
@4991: Dat kun je wel zeggen ja xD.
@4991: Staat niet op kaart maar op rekening. Als ze je kaart kopiëren en je pin te weten komen (en dat kunnen ze), kunnen ze zo aan al je rekeningen bij die bank. Dus ook die vette spaarrekening…
@Esprit_de_Flandre: Dom van mij om niet eraan te denken :oops:
Hier in Antwerpen waren ze bankautomaten aan het skimmen
Kopieren ze nou ook Softwarematig je pincode of ben je nog steeds veilig als je deze afgescherm intoetst?
@Donstil: Ze plaatsen tegenwoordig een tweede toetsenbordje onder de echte waarmee ze waarneer jij je pincode intikt mee kunnen “lezen”.
Ik ben vorige week bij een pinautomaat in parijs op die marnier geskimd.
Gelukkig wel mn geld weer terug. Op initiatief van de bank zelf :D
@astondb9: Ooh ze zijn dus wel slim tegenwoordig.
Ik ben ik 2009 in de VS geskimd (met me Creditcard) maar was niets kwijt omdat ze me pin niet goed hadden afgelezen.
Boefjes. Misschien een goede reden om betaald parkeren als geheel maar meteen af te schaffen? I’m just sayin :)
@barney: +100000
Volgens mij kunnen ze niet veel als ze je pincode niet hebben, en een cameraatje boven het numpad valt meestal erg op. Ik vind dat de gasten die dit gedaan hebben (helaas een aantal maanden geleden zonder uitzondering Roemenen) veeeeeel zwaarder moeten worden gestraft dan nu, van andermans geld blijf je af, en een ‘strafje’ van 2 jaar is niks voor geld waar menzen keihard voor gewerkt hebben!
Gewoon die hele parkeer betaal shit zooi afschaffen hebben we dat gezeur ook niet!!
” dat er 100.000 euro van mijn rekening was gehaald”

Grappig :)
Daarom gebruik ik altijd Chipknip dan weten ze mijn pincode lekker niet. Indien mogelijk betaal ik contant met die extreem bacteriële old skool muntjes. :P
Tsja, wanneer ik voor 2,5u parkeren weer dik 11eur heb afgetikt op het Janskerkhof voel ik me sowieso al geskimd.. Misschien kan de gemeente Utrecht daar wat aan doen.
Hmm, minder precies. Bende bastards. Ik zou zeggen voorzichtig zijn, maar ’t haalt niet veel uit want ze kunnen het zodanig goed verstoppen… Erg lame.
Waar ik tank hebben ze een touchscreen voor het betalen. Is dat nog skimvrij? Lijkt me lastig een extra touchscreen eroverheen te zetten die dan ook nog met de pomp moet communiceren (keuze pomp etc.)
@midasracer: Ligt eraan of het een touchscreen van recitatief type is of capacitief type. Capacitief touchscreen is in alle opzichten beter dan recitatief behalve dat je het niet kunt bedienen met handschoenen. Mede hierdoor ook minder kwetsbaar voor skimming omdat het d.m.v. zeer kleine hoeveelheid elektrische geleiding van je vingertoppen werkt. Vergeet trouwens niet je vingerafdruk af te vegen voor het geval dat.

On topic: Het is al meer dan een decennium bekend dat betaalpasjes met magneetstrippen niet veilig is. Gelukkig komt er binnenkort verandering in door middel van NFC (near field communication). Banken hebben nu pas door dat kosten voor preventie zeer significant is t.o.v. de kosten voor genezing.
@AutomotiveDesigner: Dat near field communication zal nog wel even op zich laten wachten. Volgens mij kunnen we dit jaar éindelijk pinnen met de chip op je pas zoals in alle landen om ons heen. Hoef je niet meer elk jaar een nieuwe pas aan te vragen omdat die verrekte magneetstrook weer naar de ziekte is.
Neemt niet weg dat elke vorm van digitaliseren gevaren met zich mee brengt waarbij de kans om geskimmed te worden nog relatief onschuldig is als je je geld inderdaad weer terug krijgt. Hoe meer RFID en NFC dingen overal worden ingebouwd, hoe meer er straks aan je BSN hangt met alle gevaren van dien.

Even heel erg on topic; bij twijfel net zolang trekken tot er iets los komt : )
De oplossing is simpel en goedkoop.
Voor 45 cent is je probleem opgelost (ex opruim kosten).
Dat is namelijk ongeveer de prijs van een 9mm kogel.

Is dat niet wat hard?
Nee, de enige oplossing is nog een schrik bewind hanteren omdat de softe aanpak (de x aantal weken verblijf in het hotel wat wij een gevangenis noemen) en 13uur schoffelen niet voldoende is.
@RiKe:

Als je het nu nog goedkoper wilt hebben kun je netzoals onze Oosterburen de criminelen achter elkaar zetten en kijken tot hoever de kogel gaat…..
@jack_abarth: Baksteen is goedkoper :D
@norge: En herbruikbaar, dus milieuvriendelijker…
@RiKe. Het probleem oplossen begint allereerst met het aanhouden van dat gespuis.Dat heeft geen prioriteit……nou vraag ik me langszaam af, wat in Nederland wel prioriteit heeft. Meer politie inzetten/aannemen, gewoon DOEN maar dan op deze site niet zeiken dat je een boete heb gekregen voor rood licht/te hard rijden/ect…..want meer politie op straat is ook meer aangehouden worden.
afknallen die handel.. al dat volk op een vliegtuig en in de zee laten crashen!
@mtqtn: zonde van ’t vliegtuig…
@potver7: En van de brandstof. Met een minimum aan kerosine kan je die bende ook oproken.
Je krijgt je geld ook niet terug. Gewoon gemeente Utrecht verantwoordelijk ervoor stellen! Het is maar goed dat er in ons centrum gratis geparkeerd kan worden :)
@tr81passat: hoezo de gemeente? die zijn toch niet aan het skimmen geslagen (tenminste, daar ga ik maar effe van uit ;) ). Dat zou ongeveer hetzelfde zijn als dat jij verantwoordelijk zou zijn als je auto wordt opengebroken: had je maar geen auto moeten hebben.
@potver7: Ik weet niet of de gemeente of banken zelf nou pinautomaten inbouwen. Maar je mag van diegene wel verwachten dat ze een beetje dergelijk spul gebruiken wat je niet zo 1 2 3 kapot kan trekken en vervangen voor identieke nepperij, bouw er een alarm op ofso als er iets losgaat zonder dat dat de bedoeling is
Ik merk wel dat ik nog veel te ouderwets ben ingesteld. Ik ga nog altijd uit van het goede in de mens. Ik heb nog steeds het idee dat dit mij niet zal overkomen. Ik woon ten slotte niet in de VS. Het komt wel akelig dichtbij zo. Maar ach, het is maar geld!
@CasperH: tering kerel, dat jij daar achter komt….ik mis zelden 100.000 euro op mijn rekening.. ? :lol:
@CasperH Sinds wanneer heb jij een bankrekening in Rwanda?
Ik was begin 2010 geskimd, ook in een parkeerautomaat maar dan in zuid Limburg. Kwam er een paar weken later achter, nadat er volgens mijn bankafschrift diverse aankopen met mijn creditkaart in New York waren gedaan terwijl ik daar al 3 jaar niet meer geweest was.

Ik sta versteld dat ze de kaart hier in Limburg skimmen en dan in Amerika gebruiken!? Dat geeft je wel een idee hoe professioneel het wordt aangepakt en dat er een netwerk moet bestaan.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).