Toyota: “Het meervoud van Prius is Prii”

Auteur: , 29 Reacties

Ok, het is dus 1 Toyota Prius en 2 Toyota Prii, weten we dat ook meteen weer. Aangezien de Prius familie de komende jaren flink gaat groeien (van 1 naar 4 modellen) leek het de marketing afdeling van Toyota wel een goed idee om "het volk" na te laten denken over wat nou het meervoud van Prius zou moeten zijn.

De strijd ging uiteindelijk tussen de namen Prii, Prius, Priuses, Prien en Prium en Prii haalde uiteindelijk maar liefst 25% van de stemmen. Nu rest natuurlijk alleen nog de vraag hoe dat moet worden uitgesproken.

Overigens zal de reguliere Prius de komende jaren gezelschap krijgen van een aantal andere uitvoeringen. Zo zullen er een Prius V (7-persoons MPV) en Prius C (compact model) op de markt komen. En daarnaast zal Toyota ook nog een plug-in variant van de normale Prius op de markt brengen. Het lijkt er dus op dat de Prius familie best groot gaat worden.

De Toyota Prius familie29 reacties

Ik blijf erbij dat het prissues…
Over een paar jaar komt er waarschijnlijk wel een Prius merk.
Waarin alle hybride modellen van Toyota komen
@Phoenix: Dat is al eens geopperd, maar Toyota heeft beslist het niet te doen. Het plan was dat van elke Toyota een hybride zou komen, maar als ze dat onder een ander merk doen dan heeft Toyota eigenlijk geen hybrides…

Wat niet wil zeggen dat ze het niet alsnog kunnen overwegen. Maar er zullen altijd Toyota hybrides blijven (zolang er hybrides bestaan natuurlijk)
Gewoon uitspreken als prie-ie ;)
Krijg je bij aankoop ook een gratis Wii ?
prii, prij, what’s the difference…
[/flauw]
@NemoN: prei. doe s koggie halen.
Volgens regels in het Latijn is prii geen meervoud. Van virus is er ook geen meervoud. Er is geen poll nodig om dat te bepalen. Een PR-afdeling heeft ook niet veel te zeggen hierover, want het is een taalkundige issue.

En dingen hierover vragen aan “het volk” is sowieso geen goed idee, aangezien zelfs ondertitelaars tegenwoordig nog niet fatsoenlijk hun eigen taal spreken (typen).

In het Engels is het ‘Priuses’, in het Nederlands is het ‘Priussen’.
@Sorcerer: meervoud van mannelijk eerste klasse (woorden eindigend op -us) is -ii, dus volgens Latijn is dit helemaal correct. Tenzij Prius van de 3e klasse zou zijn, maar die zijn met een stuk minder dan de eerste klasse, dus is het aannemelijk om Prius te beschouwen als 1ste klasse mannelijk, met dus meervoud Prii.
Ander voorbeeld: Informaticus -> mv: Informatici
@trigger565: meervoud is natuurlijk -i, niet ii. Prius heeft dus stam: Pri- en uitgang -us, meervoud: Pri-i
@trigger565: daar heb je gelijk het probleem. Je moet Prius dan namelijk als een mannelijk iets zien (zoals dominus – domini)… ;)

En een ontelbaar woord zoals ‘virus’ vind ik dan toch beter passen ;)
@Sorcerer: Das waar. sowieso al een vreemd idee om een erg moderne bijna space-ship-achtige auto te verbuigen volgens een meer dan 2500 jaar oude taal :)
@Sorcerer: Een PR-afdeling kan hier wel iets over te zeggen hebben. Als ze lang genoeg hameren op Prii, komt, normaal, vanzelf het woord in gebruik.
@Sorcerer: Klopt als een bus. Ongeacht hoe je het in latijn schrijft, tis inmiddels een ingeburgerd Nederlands woord en dus wordt t gewoon op de Nederlandse manier vervoegd: Priussen.

En voor de grammar-nazi’s: ik weet dat voor oude latijnse leenwoorden (musea, etc) wel de latijnse uitgang wordt gehanteerd, maar dat doen we al eeuwen niet meer zo.
Ik ben blij dat mijn opmerking dat Prius in het latijn van zowel eerste als derde klasse kan zijn in acht genomen is. Het meervoud volgens 1e klasse is inderdaad prii, zoals de meesten hier uitroepen, maat volgens 3e klasse kan het ook prius blijven. Dus ben ik tevreden met de top 2, hoewel ik liever “prius” had gezien, omdat prii gewoon veel te voorspelbaar is. prius klinkt doordachter. Maar het scheelt maar een luttel procentje.
Nu snap ik het. Toyota is de maker van die PRII-lelijkers
Wat maakt het uit? Wie wil zon apparaat nou, hij is sjoklelijk…
Wat was de uitslag van die bloggers populariteitspoll ;-) Gek he.
@laurensje: Die ‘wie moet dood’-poll? Vraag ik me ook wel af… :mrgreen:
the-budel-guy via Android app
voor mij gewoon priusen
Het moet eigenlijk Toyotae Prii zijn, in correct Latijn..
Gaat goed bij Toyauto. Eerst Lexi als meervoud voor Lexus en nu Prii.
Prius is een bijvoeglijk naamwoord in het Latijn. Dat betekent dat je er niet zomaar een meervoud van maakt, alsof het een ding is. En als het dan toch een door Toyota verzonnen ding is, heeft het misschien wel een u-stam, zoals domus en fructus en is het meervoud gewoon Prius.
Prius is geen Latijn, maar anders was het wel Prii [Prie-ie], net als politcus/politici, deus/dei
Ik zeg gewoon Priussen.
Wat een onzin!
Het is gewoon een merknaam (typenaam) en geen Latijn.
Ook al is het afgeleid van een Latijns woord.
Grammaticale nonsens dus.
Het meervoud is in Nederland Priussen.
Per land kan dat verschillen.
Ik hou het ook welbij 1 Prius, 2 Priussen, al is 1 Prius al teveel.
Zoals ik al zei: het meervoud van Prius is ELLENDE!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).