Video: Lexus LFA sprint van 0 naar 260 km/u

Auteur: , 40 Reacties

Wel goed opletten, want als je twee keer met je ogen knippert is het alweer voorbij. Zo snel is deze auto!

Het Franse Motorsport Magazine leek het wel een goed idee om eens in beeld te brengen hoe snel Lexus’ LFA nou echt is. En dus werd er een camera gericht op de toerenteller en werd het gaspedaal tot de vloer getrapt. Helaas wordt de run al bij 260 km/u afgebroken en wordt er niet doorgetrokken tot de uiteindelijke topsnelheid van 326 km/u. Wellicht een idee voor een volgend filmpje? (via: gtsprit.com)

PS Vergeet niet om je boxen ff goed open te zetten ;)40 reacties

Klinkt lekker zeg zo in de cockpit van dat ding. De symfonie van de uitlaten is dus niet helemaal weggedempt.
heeeeeeeeeeeeerlijk.
lekker hoogtoerig…zo moet het
Grappig… feitelijk zal deze GT-R met 635pk sneller zijn… maar de LFA maakt veel meer indruk en de beleving van die atmosferische v10 is totaal anders.
http://www.youtube.com/watch?v=AilkbDHDR7o
Prachtig! Alleen waarom schakelt men altijd te laat in dit soort filmpjes? :-P
@Alwood: rev limit is bij 9500rpm, dus allemaal keurig (vlak) voor de limiter geschakeld…
@w0o0dy: yep…maar voor een ‘eindeloze’ sprint moet je toch echt schakelen op het moment waarop het koppel z’n hoogste waarde bereikt, en dat is NIET op het max. rev. moment.
@Megakix:
Schakelen op het max koppel moment? dat zit bij de meeste auto halverwege het toeren bereik.
Het gaat hier om het geleverde vermogen van de motor. Stel dat hij bij 8500 rpm zijn max vermogen levert. Dan wil je hem eigenlijk daar zo dicht mogelijk bij houden. Ga je over de 8500 rpm neemt de vulling van de cilinders dermate af dat het vermogen daalt. De truuck is te schakelen dat je zoveel mogelijk vermogen krijgt. Om zeker te zijn wanneer moet schakelen moet je eigenlijk de Vermogenskromme bekijken, en je moet opschakelen bij het toerental waarij je evenveel vermogen hebt als waar je uitkomt bij het toerental in de volgende versnelling.
@antoon: @Megakix @w0o0dy bij een zo snel mogelijke sprint wil je min-of-meer binnen je maximum koppel bereik blijven. Voordat de koppel-curve stijl afneemt bij hoge toeren wil je schakelen. Bij 9000 heb je zelfs bij een LFA niet zo heel veel versnelling meer, minder dan bij 8000rpm in ieder geval.

Anyhoooo, ik heb de specs nog eens opgezocht: max kW @ 8700rpm, max Nm @ 6800rpm. De eerste 3 versnellingen zijn redelijk lang maar ook licht.

Ik heb het helaas niet uit kunnen proberen, maar volgens mij accelereer je het snelst als je in de eerste versnellingen iets na de 8500 opschakelt en bij 3-4-5 (6) bij 8800, max 9000 rpm opschakelt. De toeren vallen dan na de 1 en 2 maximaal terug naar 6500, net voor het max koppel, maar in de 1 en 2 is het voor de versnelling (snelheid, niet tandwielen) ongunstig om meer dan 9000rpm te draaien.

Dus, heb het in andere auto’s wel eens uitgeprobeerd en met dit schakelgedrag bespaar je nog een paar procent op de acceleratie naar echt hoge snelheden. Kan het ook wel uitrekenen in een sheet, maar die ga ik nu niet maken ;-)
@Alwood: yep, dit is de ‘verwoording’ van wat ik ‘probeerde te stamelen’ !
@Alwood: Hangt er meer vanaf hoe het koppelverval loopt na de max. koppel piek. Dito met pk-curve.
@bozewolf: hangt niet af van het verval (het verval duid aan dat je sowieso verlies hebt)

Het hangt wel af van het beschikbare koppel bij opschakelen. Als de versnelling te lang en het koppel in de volgende versnelling veel te laag is, dan is het wel beter hem wat ‘over’ zijn toeren te jagen. Feit is dat in die situatie de fabrikant wel een verkeerder versnellingsbak gemonteerd heeft.

In de LFA neem ik aan dat alles goed doorgerekend is en de opbouw van het koppel heel ‘vlak’. Dat betekent dat er al heel veel koppel beschikbaar is vóór het maximum (@6800rpm). Waarschijnlijk al ~90% vanaf zo’n 4500 tpm.
@Alwood: als je kijkt naar het moment dat ie in de volgende versnelling terechtkomt dan schakelt de chauffeur niet veel te laat, in de lage versnellingen komt ie tussen 6500 en 7000 terug. In de hogere versnellingen lijkt ie wat laat te schakelen en komt ie ruim boven de 7k terug.. maar aan de andere kant is het oppakken op dat toerental niet superfel… dus misschien is dit wel snel, misschien niet optimaal… dunno. Looks quick enough ;-)
@w0o0dy: volgens mij is het gewoon te verslavend om in die LFA maar meer toeren te blijven maken, het gevoel dat de motor geen redline heeft :P
Tijd om er iemand in te zetten zonder emoties die alleen maar de maximale prestaties er uit wil halen… helaas geen toerenteller in beeld.
http://www.youtube.com/watch?v=NScF4J1dD9k
Sweet mama…. Dat geluid…. Daarom dus atmosferisch!!

Ik heb twee Daihatsu Charades staan, een 1.3 16v n/a en een GTti (1.0 turbo). De GTti is vééél sneller, maar de 1.3 is toch de leukere om in te rijden. De beleving is gewoon anders.

Toeren maken ROCKS!
@dondeboer: Ff ter toelichting: de revlimiter van de 1.3 zit bij 7.200 rpm en de GTti gaat zonder problemen naar 8.000.

NIks dus vergelijken bij die LFA, maar toeren maken = gewoon leuk!!!
@dondeboer:
Jammer dat een GTti niet echt een hoog niveau qua betrouwbaarheid heeft. 120pk bij 0,8 bar op 800kg als mij goed bijstaat toch?

OT: Super auto natuurlijk, maar die start klinkt niet echt geweldig!:O wat een klap is dat zeg. Hoop niet dat het net zo’n bak is als de eerste GT-R’s.
@GH: Standaard draaien ze bij 0,8bar 101pk en 130nm, gewicht is 835kg. Bij 1,1 bar (tot zover kan het met enige mate van betrouwbaarheid) kom je rond de 135 pk uit.

Dat onderdeel van de betrouwbaarheid klopt tot op zekere hoogte. Bij normaal gebruik en goed onderhoud gaan ze namelijk lang mee (heb km-standen van ruim over de 200k gezien zonder revisie). Het probleem zit ‘m in de combinatie van makkelijk op te voeren, te weinig uitgeven aan goed onderhoud en…. lomp rijgedrag.
Holy moly wat een geluid. Zeker weten dat dit in de top 10
best klinkende supercars staat.
Zo die Paris hilton kan een aardig stukje sturen
Geen mooie maar indrukwekkende auto.
Wow, dit is dus de definitie van knetter hard zeker?

Zou Paris dit ook kunnen?
20 seconden more or less! Doet ie goed! Is maar zo’n 2 seconden langzamer dan een standaard GTR?
wat een irritant piepje, maar een prachtig geluid en een geweldige acceleratie.
Wel jammer dat je in de cockpit de karakteristieke V10 Formule 1 huil, die je buiten wel hoort, niet goed hoort..
@Freewarefreak: Koop jij de wagen, ik zal er iedere keer voorbij je huis mee komen rijden… ;)
@As_long_as_it_is_fast: Als geld geen rol speelde in mijn leven had jij dat gemogen, beloofd. Maar helaas.. ik ben niet geheel onafhankelijk.. zoals dat dan zo mooi heet.. ;)
@Freewarefreak: F1 geluid?? vind je?? ik vind het er een heel klein beetje in de buurt komen. maar de LFA klinkt wel lekkerm
@SpeedGeek: Echt wel.. luister hier eens na.. op 0:21, op 0:33, aan het einde.. kippenvel..

http://www.youtube.com/watch?v=u2UHaSRGBaY
@Freewarefreak: nee sorry. de F1 is meer schel en meer pijn aan je oren. wat heerlijk is. dit is een tikkie minder schreeuwerig.
Wat een knal als de koppeling inkomt! Is dat launch control of zo? Wat een onwaarschijnlijke acceleratie. Alleen dat [email protected] is hopelijk wel uitschakelbaar.
@ midasracer

Yep was Launch Control.

OT: Heerlijk snel en dat geluid is gewoon geil:P( van buiten klinkt hij nog heftiger/mooier):)
Man… wat een auto. Lexus!
Dit ding verdient twee koppelingen.. Voor de rest: top!
Toch zie je een kleine lag met zo’n automatische snelheidmeter ipv analoog want je zie bij deze aan het begin eerst een 42 verschijnen en dan weer terugvallen op 38.. Dat is toch wel apart ;) maar wel zeer indrukwekkend filmpje
@TimoBac: Valt wel mee hoor… Eerst wielspin, vervolgens grip. Bij wielspin draaien de wielen sneller dan de auto werkelijk beweegt, en geeft de snelheidsmeter dus een hogere waarde aan dan de werkelijke snelheid.
je ziet ook mooi dat de temp van t koelwater ook lager word doordat ie meer toeren draait
Wow, die is snel!
Ik vind het gewoon echt een fantastische wagen… Prachtig geluid, gaat enorm snel…. is enkel wat stevig aan de prijs….
How is ff! Dat gaat behoorlijk snel, wow! Wanneer mag ik een keer?
Joepie, ik heb vanmiddag de eer gekregen om erin te mogen zitten bij de Rai, helaas niet stukje rijden:(:P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).