Welke gemeenten stoten het meeste CO2 uit?

Auteur: , 51 Reacties

Het antwoord zal u verbazen.

Voertuigdocumentatiespecialist VWE deed een onderzoek naar de CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark per gemeente. Hierbij zou je verwachten dat het Gooi hoge ogen gooit, want daar zijn de straten immers bezaaid met Cayennes, Unimogs en Dartz’en. Niets is minder waar! Het grootste vervuiltuig vinden we namelijk op de Waddeneilanden. Smeerpijpen!

Lijstaanvoerder is Vlieland, gevolgd door Terschelling. Pas hierna volgen de sjieke gemeenten van Nederland, met hun kapitale villa’s en dito voertuigen. De verklaring hiervoor is simpel: op de Wadden rijden veel Jeeps en pick-ups rond. Als strandpolitie wil je natuurlijk niet in mul zand ploegen met een Polo BlueMotion. Gelukkig is de oplossing nabij: geef iedereen op de eilanden een Rinspeed Bamboo en je bent zo lijstaanvoerder af. Kleine kanttekening, op Terschelling zijn de relatief vele Porsches de boosdoener. Maar Porsche is toch supergroen enzo?

Een top 10 van CO2-rijke gemeenten vind je hieronder:

CO2-gemeenten

Als bonus hebben de mannen van VWE ook nog een top10-lijstje gemaakt van de meest vervuilende auto’s die er rondrijden. Aangezien hier ook modellen tussen staan die al lang en breed uit productie zijn, ziet ‘ie er wat anders uit dan de lijst die Robbie ons lang geleden voorschotelde:

Meest vervuilende auto's51 reacties

aan de slag ferrari!
En wat moeten wij met dit bericht, beetje onnozel geneuzel over CO2, hoe meer berichtgeving des te meer we er in moeten gaan geloven, niet doen dus. Straks moet ik nog milieubelasting betalen omdat mijn open haard CO2 uitstoot terwijl deze weer klimaatneutraal is, waar houdt het geneuzel op over dit onderwerp.
@realist: Omdat je erom vraagt: een open haard is zo ongeveer de meest milieu onvriendelijke vorm van verwarmen die er is. Minstens 80% van de warmte gaat de schoorsteen in, en de verbranding is onvolledig, met veel roet, paks, koolmonoxide e.d. Eigenlijk zouden open haard bezitters i.d.d. moeten betalen wat nu op de autorijders wordt afgeschoven.
@slappehap: Kachels zijn al veel efficienter.
LOL Ferrari gaat lekker.
EeeH, wat is een Ferrari Superamericana?
@exotic: was dat niet die 550/575 met dat glazen draaidak?
@HDM: dat was toch gewoon de Cabrio versie van de 550/575m, of iig waar het dak vanaf kon.
@exotic: Foutje van onze anti-CO2-vrienden. Maar ja, je kan niet verwachten dat ze weten waar ze over praten als het op Ferrari aankomt hé.

Is dus de Superamerica…

http://www.webwombat.com.au/motoring/news_reports/images/ferrari-superamerica-2.JPG
Interessanter zou zijn een lijst van de CO2-uitstoot x aantal geregistreerde voertuigen x kilometrage. Dan zie je dit soort exoten niet meer terug.
@zounds010: check !
Zouden ze dit niet moeten vermenigvuldigen met de hoeveelheid auto’s per inwoner? En de jaarlijks gereden kilometers per voertuig? Dan weet je pas hoeveel een inwoner gemiddeld autorijdend uitstoot. Dit is een beetje nutteloze info, hoewel best geinig.
@Jochempie: Stuur dit even naar de Groenen. Hebben ze weer wat werk. :) .Goede opmerking eigenlijk. Al zijn de gemeenten ook interessant, maar een top tien is wel erg beperkt voor het overzicht.
De hoge uitstoot op de waddeneilanden komt -gok ik- door het aantal Jeep-achtigen dat daar rondrijdt. Dus op zich wel logisch.
Ja, zou je denken?
@Sorcerer: Twee woorden: Militair Oefenterrein

Aangezien de luchtmacht Vlieland en Terschelling graag misbruikt om met F16’s en in de toekomst F35’s bordkartonnen vijanden aan flenters te knallen, verbaast me de klassering niet.
@Sorcerer: JOH! :lol:
6 ferraris.. en het verbaast me niks dat zaanstad er niet tussen zit hier rijdne alleen maar oude bakken
We hebben een riant progressief belastingstelsel… mag het dan?
sorry hoor maar waar gaat t over als je zown auto rijdt dn maakt de emissie ook geen hol uit. en dan hoeveel van die top 10 autos rijden er in nederland. als je kijkt naar merk emissie krijg je een heel ander verhaal. ze hadden beter het gemiddelde verbruik van t merk kunnen doen samen met de auto verkoop. dan krijg je dat dus opel ford of vw meer uitstoot en dn zie je ook welke autos. want hoe meer auto op de weg hoe meer dat type auto uitstoot.
Zie daar: de Top 10 aan te schaffen auto’s ;)
@exotic nieuwe burger bij de McDonalds
Die plaats 3 en 4 voor Laren en Blaricum verklaren waarom daar zoveel bomen groeien. ;)
@retetikker: Haha, grappig.
Zucht, weer dezelfde CO2 onzin…
Dat iedereen er nog steeds in trapt blijft me ieder keer weer verbazen!
ferrari is echt niet goed bezig zeg..
Hoe hebben ze dat bepaald? Ik veronderstel dat ze gewoon gekeken hebben naar welke auto’s er allemaal geregistreerd staan op naam van de inwoners van die plaatsen. En dus zonder rekening te houden met hoeveel er mee gereden wordt (een Porsche doet over het algemeen minder kilometers dan een DieselAstraatje), of waar ermee gereden wordt (grote steden trekken veel verkeer van buiten de stad aan).

Quatsch dus…
Dat is het mooie aan statistieken, je kunt er alle kanten mee op.
@sir_smokalot: ja….zo zijn alle spoorbomen in Nederland altijd gesloten….(als ik er in de trein langsrijd ;-))
Hoeveel km ga je rijden op vlieland? 30.000 per jaar ? Nee , dat zijn een paar laro’s die amper rijden.
Het is dus simpelweg de theoretische uitstoot naar gemeenten uitgesplitst…geen informatie voor een inwoner. Misschien dat er binnenkort een ambtenaar ‘opstaat’ (alvast hulde voor de inspanning…) die op de zelfsubsidiërende idee komt om een realistischere benadering van ‘een uitstoot’ af te geven !?

Overigens CO2-gelul….kap daar nou eens mee overheidje !
Onlangs had de NASA een raport geschreven dat het juist ‘goed’ is wat we doen, want alle CO2 wordt weer opgenomen door bomen> meer lucht zuurstof etc. Maar een melkkoe voor de overheid, stumpers.
@The360box: CO2 wordt inderdaad opgenomen door de bomen en planten (fotosynthese: 6C02 + 6H2O + energie vd zon => C6H12O6 (glucose) en 602), maar een teveel van CO2 is ook niet goed, ze kunnen het niet snel genoeg opnemen en verstikken erdoor. Plus, als er weinig bomen en planten in de buurt zijn wordt er ook minder CO2 opgenomen. Er zijn natuurlijk ook andere dingen die auto’s uitstoten die niet zo gezond zijn voor het milieu, maar daar hebben we het nu niet over ;)
Conclussie; op de eilanden stikt het van de Bugatti’s en Ferrari’s!
@opgooier: Ik woon op Texel, maar het is helaas niet waar:P Een aantal mooie wagens, maar niet veel. Ik geloof er zelf niet veel van het onderzoek. Er rijdt hier niet veel anders dan aan de overkant..
@Stief3: waar woont gij dan?:P ik woon den burg:P
@nicktexel: altijd in Skil woont maar nu tussen Skil en Den Burg.
@Stief3: hmmm erg gehijmzinnig zo hek veel huizen staan daar niet haha
Dikke onzin…
Die biggatie rijdt mischien 10000km in zijn leven en dus nooit 4ton netals de meeste tdi VAG groep auto’s.
Als je dan kijkt hoeveel van die golfjes er rond rijden, dan kun je die beter als eerste plaatsen.
in laren zou ik het gemiddelde al omhoog brengen met mijn auto :D
Ook een toeval dat de rijkere gemeenten ook per definitie meer CO2 uitstoten. Laren, Blaricum, Wassenaar en Bloemendaal. Zal wel te maken hebben met de aankomende verkiezingen ff stemmingmakerij.
Dat Rozendaal er in staat verbaast me ook wel.. zo groot is dat dorp niet. Oke, en rijden wel een aantal wat duurdere auto’s, maar opzich valt dat ook nog wel mee. :)
Haha, al die Ferrari’s..
Is er op Vlieland wel wat anders te doen dan bier drinken en rondjes rijden met je SUV? Ik kan ze het niet echt kwalijk nemen.
Wat een complete en aperte onzin. Een beetje veeteelt gemeente gaat hier met gemak overheen. Productie van melk geschiedt met koebeesten, die ademen zuurstof in en CO2 uit, net als de rest van de veestapel, 24 uur per dag continu. Maar ook een beetje haven of vliegveld stoot natuurlijk tonnen CO2 uit, plus een grote hoeveelheid aan andere troep, maar als iemand een mooie Ferrari bezit die 99% van zijn levensduur gewoon stil staat in de garage met de motor uit dan is dat mooi voer voor een statistieke leugen. En waar denk je dat die mooie meneer met die mooie Ferrari dan uit rijden gaat? In zijn eigen dorpskern waar hij 30 km/h mag of echt kilometers bij de eigen gemeentegrens vandaan? Kijk per gemeente eens naar de verouderde CV-installaties, on-geïsoleerde huizen of brakke energiecentrales, stinkende stadsbussen of rammelende vrachtwagens, landbouwtrekkers en scheepsmotoren voordat je gaat wijzen naar die ene meneer die zijn succes durft te vieren met een sportwagen. De gore lef van de groene milieu clan is werkelijk te gek voor woorden als ze deze onzinnige informatie zouden durven gebruiken. Ik ga lekker een eind door het dorp scheuren met de voet op de rem en de caravan aan de trekhaak. Wat een über-kul.
yeuuuuh ik sta 10e:P
Dat Terschelling en Vlieland zo hoog scoren komt door het hoge aantal oude terreinwagentjes als de Suzuki LJ80, SJ410 en Samurai. Ook oude Vitara’s zijn er heel populair, LaRo’s Wranglers en meer van die oude via carburateurs gevoede benzineslurpertjes.
By the way, Porsche is wel de grote afwezige in de top tien van auto’s met hoge CO2 uitstoot per kilometer. Knap van ze, niet? Dat ze met ‘schone’ wagens de Italiaanse raspaardjes het zo moeilijk kunnen maken. :mrgreen:
Ik vind het wel mooi van ferrari (hoe krijgen ze het voor elkaar)… @Original Arnoud … das vrij logisch met kleine 6-cilinders tegen V12`s.
Ehh… boeiend? Die auto’s die hier genoemd worden zie je het minste rijden van allemaal! Ik zie het probleem dus niet zo;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).