Audi maakt een 20% lichtere R8? (codenaam NF)

Auteur: , 32 Reacties

Dat er in de Audi-tak van VAG gewichtsfreaks rondlopen die Michael Rasmussen doen verbleken mag duidelijk zijn. Lamborghini zet zwaar in op gewichtsbesparing bij haar supercars, en Audi doet dit ook bij de modellen die iets meer mainstream zijn. Het laatste gerucht: er wordt een nieuwe, superlichte R8 ontwikkeld.

Deze R8 heeft de codenaam NF (nicht fertig?) gekregen, en is eerder deze week aan een select clubje journo’s getoond. Althans, een rendering van het passagierscompartiment ervan. Dit was onderdeel van een presentatie over de vooruitgang in het gebruik van carbonfiber en andere lichtgewicht materialen bij de fabrikant uit Ingolstadt/Neckarsulm.

Met de R8 GT (-100 kg) was al een beginnetje gemaakt, maar dat model was eigenlijk gewoon een ordinaire stripoefening à la Superleggera, Scuderia enz.

R8 NF

De mannen van GTSpirit snorden een artikel op van Automobilemag, waarin een aantal afbeeldingen staan, niet van ‘the real deal‘ uiteraard, maar van een 5.2 liter V10-prototype dat als voorloper van de NF gezien kan worden. Op de animatie was een samenraapsel van reeds gebruikte koolstofvezeltechnologieën te zien, zoals het carbon motordeksel van de R8 Spyder, het dak van de E-Tron, en onderdelen van de eerder aagehaalde R8 GT. Het mag duidelijk zijn dat carbon het hoofdbestandeel van de gewichtsbesparing wordt, waarbij elementen van het (toch ook al lichte) aluminium spaceframe zullen worden vervangen.

Zoals in de kop aangehaald profileren met name Audi en Lamborghini zich met het supermodellen-dogma dat luidt: hoe minder gewicht, hoe beter. Laatstgenoemde deed dit in extremis met het Sesto Elemento-concept, maar zeker ook bij de nieuwe LP700-4, die belooft zo’n 200 kg lichter te zijn dan zijn voorganger, de Murcielago. Hierbij is het oogpunt met name een betere performance, bij de Audi’s van de toekomst zal de nadruk meer op minder co2’s liggen.

De vraag is alleen of het kostenplaatje in de hand is te houden. Voorheen niet, maar koolstofvezel wordt steeds goedkoper. Hiermee hoef je overigens niet te verwachten dat je A1 vol koimt te hangen met het goedje, daarvoor is het nog net iets te duur. Voor een volledig verslag van het fabrieks-snoepreisje surf je naar Automobilemag.

R8 NF32 reacties

Audi kan er waarschijnlijk niet tegen, dat mensen liever een Gallardo kopen, en makne de R8 lichter zodat die even snel wordt asl de gallardo.
@meneersander:
waarom zou audi de r8 evensnel willen maken als de gallardo?
lamborghini IS van audi, die gaan nooit hun eigen verkopen aansnijden :p
@jonathan: Omdat de Gallardo eruit gaat…
@Jochempie: jij snapt hem.
@Jochempie: bron?
@jonathan: Wikipedia: Lamborghini Gallardo, Production 2003–present.
@Jochempie:
als je gallardo niet als lijn neemt, maar als dit ene model, is het wel logisch dat er andere , origineel lager geplaatste autos ooit evesnel gaan zijn he…
@jonathan: Hij gaat er nog steeds uit. Een middenklasser overleeft het ook geen zes jaar meer na een facelift.
tip: vier-wiel aandrijving er uit halen.
Misschien dat de R8 dan ook spannend word inplaats van alleen snel. Sorry dat ik dat zeg maar het is gewoon zo.
De R8 heeft gewoon niet zo veel spanning.
Bij Audi kunnen ze gewoon niet wat ze bij lamborghini doen.
En dat is een auto spannend maken.
@ascari15: Lees de post van Jonathan!
@911GT2: Ja en dan???
Ik heb het over spanning en hij heeft het over sneller maken.
@ascari15: En u hebt erin gereden? Oh nee dat kan niet, want jij hebt je rijbewijs niet.
@jzaero: kijk een keer naar een review van een gallardo en een r8 en je weet meteen waar ik het over heb.
@ascari15: Nee hoor, jij en ik zullen een vrij kleine kans hebben om ooit zo’n auto te rijden. Ik kan mij niet voorstellen dat jij dat niet geweldig vind als jij een R8 in je handen kreeg. Een review zegt niet alles, met een beetje improvisatie is een AWD ook erg leuk.
20% WTF!
NF, codenaam voor één van de legendarische 5 cilinders gebouwd door… juist, Audi ;)
@ascari15 wat bedoel jij met spannend? dat tie kan driften?
ga is efe heel snel de uitzending van top gear over de r8 v10 bekijken dan.
Zo die laten er geen gras over groeien. Eerst de A5 2.5 TFSI quattro Lightight van 1400 kg en nu dit weer! :D
Lightweight*
he sorry hoor maar eerder in post word gezecht dat lambo van audi is dat klopt alleen nu is het geval dat lambo ook 4 wiel aandrijving heeft dank zij audi ze lever ook weer achterwiel aandrijving ik vind dit een goeden zet van audi en inderdaat hij kan wel wat meer spanning geven
Not Fat! :D
Carbon gebruiken om CO2 te besparen ?
Hoeveel energie wordt er gebruikt om carbon te maken en te verwerken ten opzichte van staal?
Leuk om een racer te maken daar is gewichtbesparing altijd nodig maar in massa productie?
Ik ben totaal geen Audi-fan maar ik moet wel eerlijk zeggen dat 20% een beste gewichtsbesparing is. Mijn complimenten als het lukt. Maar daar en tegen kunnen ze de R8 beter aanpakken en een beter uiterlijk geven. Ik vind de R8 een van de lelijkste sportwagens.
de audi r8 is gewoon niet mooier te make want dat is hij al. Trouwens de italiaanse sportwagens gaan om de 10 meter stuk dus ik verkies persoonlijk n duitser boven een of andere italiaanse troepie=troepie wagen
Anorexia bij topmodellen :)
Als er echt 20procent af gaat weegt de v10 voortaan minder dan 1300 kilo, en hij krijgt waarschijnlijk wat meer vermogen, dus ga je al meer naar murcielago-waarden.
Audi R8 en Lamborghini Gallardo zijn voor verschillend publiek.
Als het aan Audi ligt komt het wel goed.
Bij NF denk ik aan Neu Fahrzeug.
NF… plak er is een S op :D
Zolang het maar niet de zoveelste A5 sportback wordt met een R8-neusje..
ik denk NF Neustra Familiea VAG Gang

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).